'Arduino' zender met 2.4 GHz module

Discussie in 'Model elektronica' gestart door HugoW, 13 apr 2024.

  1. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.516
    Locatie:
    SInt-Oedenrode
    Hoi,

    een tijdje geleden heb ik zo'n Arduino zender en ontvanger gebouwd, eigenlijk meer als 3D print project met eigen gimballs en zo. Was leuk. Nu wil ik misschien weer gaan vliegen, maar daar vertrouw ik het niet zo voor. Volgende stap van het project is een ESP32 (lekker snel), hall effect gimballs en ik wil naar een bestaand 2.4 GHz systeem. Ik zie regelmatig van die modules die je achterop een zender kan klikken die dan (denk ik) het zendgedeelte voor hun rekening nemen, en die met een gewone bijbehorende ontvanger in het vliegtuig communiceren. Weet iemand hoe je zo'n module moet aansluiten, welke signalen die verwacht en welke die (telemetrie) uitspuugt? Het zal vast ergens te vinden zijn, maar ik ben kennelijk niet goed in de terminologie want al googlend kom ik er niet uit.

    Dank,

    Hugo
     
  2. Alex Talsma

    Alex Talsma

    Lid geworden:
    30 apr 2003
    Berichten:
    616
    Locatie:
    Leeuwarden
    Dergelijke 2.4Ghz TX modules kun je in elke zender inbouwen waar je het PPM signaal van kunt achterhalen. Vaak is die “draad” wel te herkennen omdat die ook naar de bestaande 35/40Mhz zendermodule gaat.

    in jouw geval zul je dus een PPM signaal uit de Arduino moet zien te krijgen. Daarnaast heb je nog 5 of 12 volt nodig.

    Zelf heb ik ooit mijn zender omgebouwd naar een Assan module. Een uitgebreide beschrijving (niet van mij) vind je hier:

    https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?994433-Assan-X8D-Hack-Thread

    Aandachtspunt is wel het volgende:

    Het TX systeem dat je kiest bepaalt ook je ontvanger keuze. Ik moet dus Assan ontvangers gebruiken. Let dus op dat je voor een TX systeem kiest waar je ook een ontvanger bij kunt vinden. Grote kans dat iemand op het forum nog wel een set ongebruikt heeft liggen.

    Veel plezier en succes ermee!

    ps. misschien even een foto plaatsen van wat je al hebt gebouwd. Vinden we leuk. En dat is eigenlijk ook een oproep aan mezelf
     
  3. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.101
    Hier https://mode-zero.uk/viewtopic.php?f=27&t=844 vind je een beschrijving van een 7 kanaal zender op basis van Arduino waar je een willekeurige 2,4. GHz module op kunt aansluiten. De benodigde software is in het artikel terug te vinden. Heb dit systeem in gebruik in een vitage zender waarvan ik alleen de stick heb gebruikt. Heb eerst een Robbe Rasst 2.4 GHz module gebruikt en later een Jeti 2.4 GHz module. Het werkt allemaal feilloos. In mijn omgeving zijn nog twee van deze systemen gebouwd. Waarvan een met een Robbe Rasst zendmodule en een met een Assan module.

    Zie ook dit: https://www.modelbouwforum.nl/threads/ombouw-vintage-zenders-naar-2-4-ghz.268753/

    De Arduino module in mijn zender is een andere dan gebruikt in het artikel in het mode zero forum. Dat komt omdat er een update van het artikel is geweest en er nu een andere, veel kleinere, Arduino module wordt gebruikt.
     
    Laatst bewerkt: 14 apr 2024
  4. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.516
    Locatie:
    SInt-Oedenrode
    Dank voor alle reacties! Gewoon het ouderwetse bekende PPM signaal, dat had ik niet gedacht. Dank ook voor het voorbeeld. Zoiets wordt het inderdaad, al is het verwerken van de hall sensoren op de gimballs wel iets anders. Leuk, dank!

    Mocht dit plan ooit het theoretische stadium passeren dan zal ik zeker foto's plaatsen.

    Hugo
     

Deel Deze Pagina