Beginnersinstructies?

Discussie in 'Beginners' gestart door pompebled, 27 aug 2010.

  1. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    10.103
    Locatie:
    Sneek
    Ik ben al druk aan het simmen in afwachting van de bestelde onderdelen voor mijn Parkzone Fusion ( parkzone-fusion-beginnervragen ), maar ik ben op zoek naar een lijst met 'do's and dont's' voor de absolute beginner, die ik op vlieggebied ben.

    Ik pruts momenteel maar wat aan en de meeste vluchten eindigen met een harde landing of een crash (of het vliegtuig verdwijnt aan de FMS horizon zonder dat ik 'm terug kan halen...), dus een aantal tips voor beginners zou bijzonder op prijs worden gesteld.

    De zoekfunctie leverde helaas niks op (of ik heb met de verkeerde woorden gezocht).

    Groeten, Jan.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  2. markjuhh

    markjuhh Forum veteraan

    Lid geworden:
    4 jan 2009
    Berichten:
    7.294
    Locatie:
    Gilze
    Hey

    Ik heb dit ooit eens gevonden, staat vanalles in: Klik

    Groeten
     
  3. Agusta

    Agusta

    Lid geworden:
    23 dec 2006
    Berichten:
    305
    Locatie:
    Limburg (B)
    Uitslagen

    Hallo, welkom op dit prachtig forum.
    Begin met je uitslagen van het hoogte en richtingsroer een stuk kleiner te maken. Als je reeds probeert te vliegen met rolroeren verklein je de uitslag van deze ook. Het motor vermogen kan ook een stuk omlaag.
    Bij FMS heb je natuurlijk wel niet zoveel instelmogelijkheden. Je kan hier eens proberen met de expo functie op te zetten in het tabblad van de bediening, analoog, joy stick, toekenning, kalibratie.
    Een iets betere simulator heeft wel de mogelijkheid om de uitslagen van de servo's kleiner te maken.


    Succes
     
  4. Douwe74

    Douwe74

    Lid geworden:
    22 mrt 2010
    Berichten:
    1.461
    Bedoel je zaken als:

    * Starten (en landen) tegen de wind in
    * Bij het landen geen down gebruiken (dan ga je te hard) maar gas terugnemen

    etc.?
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  5. DennisK

    DennisK

    Lid geworden:
    28 feb 2004
    Berichten:
    4.433
    Locatie:
    Tiel
    Bij FMS kan je een bestandje openen als TXT en daar kan je wel de waarden wijzigen zoals motor, uitslagen etc.

    Weet even niet meer welke extensie het had maar iets van *.DAT ofzo in het mapje van het betreffende model. Anders gewoon even de bestandjes hernoemen naar *.TXT en openen.
    ( in geval van twijfel eerst een kopie maken van het bestand, dan kan je altijd terug)

    Stuuruitslagen niet te groot maar zeker ook niet te klein. Anders leer je jezelf alleen maar aan dat je zonder problemen je sticks rond kunt roeren en dat is zeker niet (altijd) het geval)

    Verder, juist laag dichtbij je vliegen op de sim dan kan je goed je hoogte in de gaten houden.

    Beter is om eerst een keer in het echt te vliegen en dan pas te gaan simmen. Voor je dingen aanleert die je weer af moet leren.


    Aanvulling voor het landen.
    Op het moment dat je bijna bij de grond bent langzaam steeds meer hoogte(roer) geven zodat je landingssnelheid afneemt en je model netjes achter over land. Bij een easystar ofzo zal je er weinig van merken maar zie bij ons vaak dat ze op de neuspoot landen en dan hoor je ze later dat de poot krom is of afgebroken is en dat het troep is.

    Uit een bericht op ons eigen forum
    Gr. Dennis
     
    Laatst bewerkt: 27 aug 2010
  6. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    10.103
    Locatie:
    Sneek
    Hallo Douwe,

    Inderdaad, de meest basic dingen, die je je niet verkeerd moet aanleren; de eerste lijkt me nogal voor de hand liggen, maar het de tweede heb ik als bootjevaarder niet in mijn systeem zitten.
    Het maken van een bocht met alleen het richtingsroer (waarbij ik up moet geven om geen hoogte te verliezen, klopt dat?)
    Het maken van een bocht met de rolroeren, ook up om geen hoogte te verliezen.
    Een combinatie van bovenstaande, eventueel met gas erbij?

    @ Agusta, om de reacties niet al te heftig te maken, heb ik de knuppels verlengd, ik stuur met duim en wijsvinger, met de muis van de handen aan weerskanten van de zender.
    Ik ben er al achter dat je heel gauw véél te veel uitslag geeft en dan in situaties terecht kom, die ik vaak niet kan corrigeren.

    Ik zal me eens wat meer in de instelmogelijkheden van FMS verdiepen.

    Groeten, Jan.
     
    Laatst bewerkt: 28 aug 2010
  7. firefly

    firefly

    Lid geworden:
    7 jul 2010
    Berichten:
    79
    Voor FMS is ook de Easystar beschikbaar, die vliegt vrij realistisch met rudder.

    Hier is een stukje wat ik eens voor een collega heb geschreven (met wat kleine aanpassingen), wellicht heb je er wat aan.

    Begrijp wat de besturing doet. Vliegen is energie uitwisselen. Met de motor voeg je energie toe, met het hoogteroer bepaal je wat er met de energie gebeurd. Een veelgemaakte fout is het vliegtuig naar beneden krijgen door down te geven. Wat er dan gebeurd is dat je energie in de vorm van hoogte gaat uitwisselen voor energie in de vorm van snelheid. Je vliegtuig zal inderdaad naar beneden komen, maar eenmaal beneden heb je dan een flinke snelheid. Veel te hard om te landen. Stijgen idem, het lijkt vanzelfsprekend om aan het hoogteroer te trekken, maar daarmee veroorzaak je alleen maar een stall. Je wisselt dan snelheidsenergie uit voor hoogte. Dat gaat natuurlijk niet lang goed, immers moet de luchtsnelheid hoog genoeg zijn om in de lucht te blijven. Bij klimmen of stijgen regel je met het hoogteroer de vliegsnelheid, en met de throttle de stijg of daalsnelheid. Je zal merken dat zodra je throttle geeft het model sneller gaat vliegen en gaat stijgen. Met het hoogteroer houd je de luchtsnelheid constant, de stijghoek zal dan volgen uit de capaciteit van de motor. Als je iets sneller wil stijgen moet je de luchtsnelheid iets verlagen door een beetje up te geven, maar pas op dat je niet onder de stallsnelheid komt. De vleugels verliezen dan hun lift. Geen paniek als dat gebeurd, wacht tot 't model z'n neus naar beneden wijst, en trek weer rustig op als 't model genoeg snelheid heeft. Daarom vlieg je "3 mistakes high", dan heb je tijd en ruimte genoeg om zo'n foutje op te vangen. Hoe hoog dat is verschilt per vliegtuig, maar reken maar op een meter of 70.
    De beginnerstoestellen zoals een Easystar zijn niet echt kritisch qua vliegsnelheid. In de praktijk vlieg je met die dingen vol gas om te stijgen, +/- 25% tot 50% gas om vlak te vliegen en motor uit om te landen.
    Bochten draaien kost ook energie. Bovendien verlies je lift! Hoe groter de rolhoek, hoe meer lift je verliest. Dat kan zo erg zijn dat je vliegtuig letterlijk uit de lucht valt. Daarom draai je nooit extreem scherpe bochten. Een rolhoek van 35 graden is groot zat, bij een Easystar heb je dan een bochtstraal van +/- 40 meter.
    Afhankelijk van de het verlies aan lift door de rolhoek en de toegenomen luchtweerstand zal het model hoogte verliezen in een bocht. Om een vlakke bocht te maken moet je dus, je raad 't al, energie toevoegen. Geef een beetje gas bij en probeer de luchtsnelheid constant te houden met het hoogteroer.
    Landen doe je met deze modellen door het gas dicht te trekken en tegen de wind in zweven. De luchtsnelheid regel je met het hoogteroer. Je zal merken dat een Easystar nauwelijks naar beneden komt, en dat je de zweefvlucht al ruim voor het touchdown punt in moet zetten. Eenmaal vlak boven de grond krijg je nog een verrassing genaamd grondeffect, het vliegtuig lijkt ineens op een luchtkussen te drijven. Je kan je vliegtuig OF tegen de grond drukken met down geven (heel voorzichtig doen en alleen op een glad veld), of je doet een zogenaamde flare. Daarbij geef je rustig steeds meer up, waardoor de snelheid eruit gaat en je vlak boven de grond stalled.

    *luchtsnelheid
    Snelheid van de luchtstroom over de vleugels.

    *Grondsnelheid
    Dit is de snelheid die je in eerste instantie waarneemt als je vliegt. Aan grondsnelheid heb je niet veel. Wind heeft wel invloed op de grondsnelheid. Vlieg je tegen de wind in (10 m/s wind bijv.) en je model heeft een luchtsnelheid van 15 m/s, dan lijkt het alsof je vliegtuig heel langzaam vliegt. In feite is dat niet zo, het is de grondsnelheid die laag is. Je vliegtuig vliegt echter in de lucht en heeft niets met de grond te maken. Het gaat om de luchtsnelheid over de vleugels. Die is nog steeds 15 m/s, echter voor elke 15 meter die je in de luchtmassa vooruit vliegt, verplaatst de hele luchtmassa inclusief vliegtuig 10 meter tov. de grond. Relativiteitstheorie ten top. Boten kennen dit fenomeen ook bij het varen in stroming.

    Een heel verhaal, maar dit is een beetje vliegen 101. Er valt nog veel meer te vertellen ;) Ik kan je ten zeerste aanraden om samen met een ervaren vlieger de eerste stappen te nemen. Een simulator is leuk en kan zeker nuttig zijn om orientatiegevoel te krijgen, maar haalt 't (vooral qua inschatten van afstanden) niet bij het echte vliegen.
     
  8. DennisK

    DennisK

    Lid geworden:
    28 feb 2004
    Berichten:
    4.433
    Locatie:
    Tiel
    Je hoogteroer is overigens niet alleen om je model omhoog en omlaag te sturen.
    Eigenlijk stuur je hem juist grotendeels de bocht door met je hoogteroer. Richtingsroer of ailerons bepalen eigenlijk alleen de hoek waaronder je de bocht maakt.

    Met je hoogteroer trek je hem uiteindelijk door de bocht. Lig je vrij vlak geef je maar weinig hoogte (ruime bocht) lig je heel scheef zeg 45 graden of meer dan kan je meer hoogte geven (korte bocht). Volledig op zijn kant 90 graden t.o.v. normaal stuur je alleen nog maar met je hoogteroer de bocht om.

    Alles is in verhoudingen en die verhoudingen moet je even proberen te vinden om een mooie bocht te maken zonder te klimmen of te dalen.

    Opstijgen is beginnen met veel up op het moment dat hij gang begint te maken geef je steeds minder up maar niet 0. Beetje is nodig om hem van de grond te krijgen. Op het moment dat hij lost komt heeft het model vaak de neiging om zijn neus omhoog te gooien. In dat geval een klein beetje down terug drukken.

    In de praktijk tijdens het vliegen kan je na het uitsturen van de bocht ook een heel klein beetje down drukken om het model weer vlak te krijgen. Dit is zeker vaak het geval als je bijvoorbeeld van wind af naar tegenwind draait.
     
  9. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    10.103
    Locatie:
    Sneek
    Tjonge, terwijl ik lag te pitten is er driftig aan antwoorden gewerkt, heren, bedankt!

    Dat gebrek aan oriëntatie bij de sim heb ik inderdaad behoorlijk 'last' van; na het opstijgen en een bocht van 180° vind ik in 80% van de gevallen de landingsstrip pas na een stuk of wat passes terug, daarop landen is weer een heel ander verhaal, dat lukt me maar in 10% van alle vluchten.
    Meestal zet ik de vlieger op een vlak stuk neer.

    Ik heb de Hawk Sky gedownload, da's hetzelfde vliegtuig als de Parkzone Fusion, er treedt al een soort gewenning op, als ik voor de gein een ander toestel vlieg (vooral het transportvliegtuig uit de sim, zonder rolroeren), dan sta ik rap met een vleugelspits of de neus in de grond, terwijl ik met de roelroeren daar (meestal) wel uit kom.

    Als ik het goed begrijp, dan regelt het gas de vlieghoogte, als ik van het hoogteroer afblijf?
    Vol gas is stijgen, minder gas dan daal je of houdt je hoogte.

    Back to the simulator...

    Groeten, Jan.
     
  10. firefly

    firefly

    Lid geworden:
    7 jul 2010
    Berichten:
    79
    Ja en mee. De bochtstraal wordt puur door de rolhoek bepaald, volgens v^2/(9.81 * tan(rolhoek)). Bij extreem scherpe bochten (meskant) stuur je inderdaad met het hoogteroer, omdat die in feite het richtingsroer is geworden.
    Let wel, de bochtstraal volgens die formule is een bocht in de lucht. De lucht verplaatst zich, inclusief model, tov. de grond, dat ervaar je als wind. Het patroon zal er vanaf de grond uitzien als een ovaal ipv een constante bocht. Wat veel modelvliegers echter doen is een constante bocht over grond maken. Tijdens de bocht moet je dus constant de rolhoek aanpassen. Wind tegen rol je heel flauw, wind mee rol je heel scherp. Hoe scherper je rolt, hoe harder je aan het hoogteroer moet trekken om geen hoogte te verliezen, en hoe meer gas je dus moet geven om niet te stallen.
    Het klopt dus inderdaad dat je in een bocht veel het hoogteroer gebruikt, maar je veranderd er niet direct de bochtstraal mee (tenzij je daarmee luchtsnelheid verliest, hoe langzamer je vliegt hoe kleiner de bochtstraal). De hoeveelheid up die je moet geven is een functie van de rolhoek.

    De reden daarvan is dat modelvliegers iets teveel proberen om de snelheid over grond constant te hoeden. Dat is de snelheid die je waarneemt. Als je een bocht tegen de wind in draait zal de snelheid over grond sterk afnemen. Probeer je de grondsnelheid te hoog te houden, dan zal de luchtsnelheid hoger zijn en zal het vliegtuig dus meer lift produceren.
    De meest beruchte bocht is wel de "downwind turn". Het sturen van een bocht met de wind mee. De snelheid over grond zal bij het uitdraaien van de bocht extreem toenemen. Veel vliegers "schrikken" daarvan en gaan gas terugnemen. Resultaat is een stall. Waarom? Omdat de luchtsnelheid te laag is geworden. De snelheid over grond is wel hoog, maar daar heeft een vliegtuig niets mee te maken.

    Nu hoor ik sommigen al denken, wat moet je met al die theorie. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat het kennen van de theorie je een betere piloot kan maken. Er zijn legio vliegers die vliegen zonder de theorie te kennen, en met trial en error kom je ook een heel eind. Het kennen van de theorie kan het proces wat versnellen. Vooral het begrijpen van het fenomeen "wind" is erg handig. Er wordt teveel onzin geschreven en gedacht over wind. Het boekje "Stick and Rudder" wordt vaak aangeraden als handig leesvoer voor de beginnende piloot. Het is wel in het Engels, ik weet niet of er een Nederlandse vertaling is.
     
  11. DennisK

    DennisK

    Lid geworden:
    28 feb 2004
    Berichten:
    4.433
    Locatie:
    Tiel
    Dat wind af stallen kan je waarnemen. Het model gaat dan op zijn staart hangen. Als je dit ziet moet je zo snel mogelijk weer snelheid zien te maken voor hij uit de lucht valt.

    Stall bij de landing kan je daar ook aan zien en het model begint erg wiebelig te worden op stuurcommando's. Zeg aan de ene kant reageert hij slecht maar als hij dan eenmaal wat doet gaat het ineens heel hard en ben je al snel te laat om nog tegen te sturen of in het ergere geval ga je oversturen.

    Goede theoretische basis is wel van belang. Weten waarom een vliegtuig vliegt, en vooral wanneer niet meer. Vaak hoor je storing geroep maar is het of gewoon een stomme fout of onwetendheid van de piloot. Het is nou eenmaal een buiten hobby dus ben je afhankelijk van de elementen en vooral dus wind en turbulentie. Leer je daar goed mee omgaan dan kan er weinig gebeuren.

    Net zoals dat er veel niet crosswind durven te landen. Er is weinig aan de hand als je de snelheid ietsjes hoger houdt en je vleugel met de bovenzijde in de wind laat drukken. Komt de wind onder de vleugel is de landing gedoemd te mislukken.
     
    Laatst bewerkt: 28 aug 2010
  12. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    9.469
    Locatie:
    Harderwijk
    "Wind-af-stallen" bestaat niet. Wat wel bestaat zijn piloten (niet alleen RC) die naar hun grondsnelheid kijken in plaats van de luchtsnelheid in te schatten. Wind mee of tegen, een toestel stallt bij dezelfde luchtsnelheid.
    Overigens, je kan bij FMS wel wind instellen maar het heeft niet zo veel zin, dat is iets dat je beter in de praktijk kan ondervinden lijkt me.

    Oriëntatie is inderdaad erg lastig op de sim, je kan het je makkelijker maken om je bochtcoördinatie goed te krijgen door bij Beeld, in plaats van Vaste camera, Volgcamera te kiezen. Dan vermijd je even het probleem van tegengesteld sturen als-ie naar je toekomt (hoewel, met bootjes zal je daar misschien de minste problemen mee hebben?)
     
  13. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    10.103
    Locatie:
    Sneek
    Hallo Bart,

    Met tegengesteld sturen heb ik inderdaad niet zoveel problemen, om een landing goed te kunnen voorbereiden is de zichthoek van FMS domweg te klein, je ziet niet waar je heen vliegt.
    Hoewel, het hoogteroer naar me toe vliegend, behoeft nog wat 'inslijten'.

    Ik gebruik de volgcamera spaarzaam, omdat dat niet de situatie is waar ik buiten mee te maken ga krijgen (FPV uitgezonderd), het landen gaat daarmee natuurlijk een stuk beter.

    De 'slope- landscape' instellingen zijn ook een uitdaging, maar ik heb dan wél beter overzicht.

    Het instellen van de wind is me nog niet gelukt. omdat ik niet weet wat ik bij de derde parameter (windrichting) moet ingeven; N, O, Z, W, of de engelse vertaling ervan, afkorting of voluit geschreven, leveren alleen maar crashes vóór de start op, ik doe dus wat fout.

    Groeten, Jan.
     
  14. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    9.469
    Locatie:
    Harderwijk
    Ja die zichthoek is wennen. Gelukkig kan je in FMS overal landen en hoef je niet per sé op die strip te mikken... dat is in de werkelijkheid dan weer een stuk makkelijker. (hoewel, ik ben blij dat ze op mijn club geen 2 meter smalle strip hebben waar je op moet landen...)
    Wind heb ikzelf eigenlijk nooit gebruikt op FMS. Ik denk dat als het eenmaal lukt, je in het echt geleidelijk aan met meer wind kan vliegen.
     
  15. DennisK

    DennisK

    Lid geworden:
    28 feb 2004
    Berichten:
    4.433
    Locatie:
    Tiel

    Hoe zo niet?

    Als de wind behoorlijk op de achterkant staat te blazen en het model van zijn eigen weinig snelheid heeft heb je best wel kans dat de minimum vliegsnelheid bereikt wordt terwijl op dat moment misschien je model wel met 80km/h voor bij komt vliegen. Zeg stallspeed ligt op 40km/h en er blaast 40km/h wind in de vlieg richting dan is je werkelijke snelheid nog maar 40km/h en zit je dus in de buurt van stall speed. Het model versnelt zich zelf wel als je wind af vliegt maar door bv iets te klimmen of te weinig motor vermogen doet hij dit dan te weinig.

    Heb wel eens met een Cessnatje gevlogen (RC) die windaf bijna uit de lucht viel. Motorvermogen krap aan en weinig spoed in de prop met een behoorlijk wind. Op dat moment hing hij á 10/20 graden achterover en deden de roeren nog amper iets. Enige wat hielp was dalen want op hoogte vliegen ging al niet meer.
     
  16. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    9.469
    Locatie:
    Harderwijk
    downwind stall

    Juist ja, precies zoals ik zei: Wind mee of tegen, een toestel stallt bij dezelfde luchtsnelheid.

    Misschien kan je me uitleggen hoe het vliegtuig weet dat het in een luchtmassa vliegt die een bepaalde kant op beweegt?
    Nee, dat weet het vliegtuig dus niet. En daarom stallt het bij een bepaalde snelheid ten opzichte van de omringende lucht, onverschillig hoe die lucht zich beweegt t.o.v. de grond.

    Ja, er is één uitzondering: als je met iets meer dan stallsnelheid tegen de wind in vliegt en je zou snel een 180º bocht maken, dan maakt de massatraagheid van het toestel dat het even duurt voor de snelheid zich heeft aangepast aan de rugwind - immers de snelheid t.o.v. de grond moet omhoog om dezelfde snelheid t.o.v. de lucht te vliegen. In zo'n situatie is een stall denkbaar. Maar alleen bij behoorlijk harde wind en bij een steile, korte bocht; allebei niet echt terrein voor een beginner, en dáár hebben we het hier over.

    Het misverstand komt bij alle lichte luchtvaart vormen voor bij veel wind; op het downwindbeen van het circuit lijkt de snelheid hoog, dus laten beginners de snelheid teruglopen. En dan hebben piloten die erin zitten nog een airspeed meter om op te kijken. Wij dus niet...
     
  17. Roeland010

    Roeland010

    Lid geworden:
    28 feb 2008
    Berichten:
    1.041
    Locatie:
    Rotterdam
    Mijn beginnerstips;

    Vlieg voor je, niet rondjes om jezelf vliegen.
    Let van tevoren op waar de zon staat en let erop dat je die vermijdt.
    De meeste schade krijg je van het vervoeren van het vliegtuig naar en van het veld, in plaats van crashes, maak bijvoorbeeld vleugel zakken dat bespaart je een hoop ellende.
    Er is een grote kans dat je vliegtuig voor je ogen in 1000 stukken valt, beginners kunnen zich nogal eens teveel aan hun kistje hechten... :)

    Er is ook een leuk filmpje hoe het niet moet;
    Modelbouwforum.nl - - Zelf leren vliegen.. kan dat?
     
  18. Hans Meij

    Hans Meij

    Lid geworden:
    2 sep 2002
    Berichten:
    3.540
    Ik kan mij dat nog van mijn eerste simulator herinneren, de NHP/CSM
    NHP/CSM simulator

    Gelukkig kon je wel omgevingsobjecten, zoals een verticale streep, zelf aanmaken. Hierdoor kon je in feite een soort aanvliegroute aanmaken.
    Misschien dat zo iets ook met FMS kan?

    Jezelf dwingen om het landingscirquit te vliegen op de sim helpt ook om beter uit te komen. Ook een grotere monitor is in dit opzicht beter.

    Uiteindelijk als je met deze hobby verder wil is het aanschaffen van een van de simulatoren uit het bekende rijtje (Aerofly, Phoenix, Realflight) de beste investering die je kan doen.
     
  19. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    9.469
    Locatie:
    Harderwijk
    Ik betwijfel dat een beetje. Weliswaar heb ik niks anders dan het simpele FMS, maar ik kijk er eigenlijk niet meer naar om sinds ik redelijk kan vliegen.
    Ongetwijfeld is het wat anders als je bijvoorbeeld 3D wil vliegen, of heli, en het kan ook handig zijn als je jezelf een andere zendermodus wil aanleren. Maar ik doe er dus niks meer mee, en zou het zondegeld vinden als ik er destijds € 100 of meer voor had uitgegeven.
    (Het zal er wel iets mee te maken hebben dat mijn interesse bij zwevers ligt.)
     
  20. Dirk

    Dirk Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 aug 2002
    Berichten:
    5.032
    Locatie:
    Baarn
    Dit is juist bij een min of meer constante wind, maar als deze heel vlagerig is (wat dicht bij de grond veelvuldig voorkomt) zal je er toch nadelige gevolgen van ondervinden, waarbij massatraagheid kan zorgen dat de snelheid "plotseling" beneden de stallspeed komt ...
     

Deel Deze Pagina