Ben met de stabilo bezig, een paar foto's: Dan klein vraagje; ik heb een hardhouten (Beuk) duveltje ingelijmd in de carbon buis, kan ik daar gewoon draad in tappen, of zou ik er nog een busje inlijmen en daar de draad in tappen? Volgens mij moet het wel in het hout kunnen, aangezien er toch zo goed als geen krachten op komen?
Moet wel kunnen, ik zou na het draad tappen nog een keer dunne sec.lijm gebruiken en dan nog eens tappen, dan houdt het wel.
[ Dan klein vraagje; ik heb een hardhouten (Beuk) duveltje ingelijmd in de carbon buis, kan ik daar gewoon draad in tappen, of zou ik er nog een busje inlijmen en daar de draad in tappen? Volgens mij moet het wel in het hout kunnen, aangezien er toch zo goed als geen krachten op komen?[/QUOTE] ik heb 6 mm 12lagen triplex gebruikt, in de buistjes gelijmd en daar schroefdraad in getapt
Michael, enige waarschuwing is van toepassing. Zelf meegemaakt en afgelopen zomer bij een ander ook zien gebeuren. Hout in carbon en regen is niet gezond. Het hout neemt water op en zet dan uit, een carbon buis slijt dan heel gemakkelijk open. Resultaat is dat de carbonbuis potvast zit in zijn huls en niet meer uit mekaar gaat. beter is daar waar het gaatje moet komen, epoxy met goed wat microballoons in te kleven en daar draad in te tappen. Tis maar een gouden raad met eigen schade ondervonden.
Ai, Merci voor de heads-up Peter, maar ze zitten helaas al ingelijmd uitboren lijkt me ook geen goed plan.. maar laten zitten dan zekers? Mss een gaatje van 2mm in de lengterichting in de duvel boren zodat het naar binnen kan uitzetten?
Dan zou ik het hout goed laten indringen met roze zap, daarna draadtappen en dit een paar keer herhalen.
Mss een beetje rare vraag, maar als het uitzet door vocht, kan het niet ook zo zijn dat het uitzet door roze zap. En je hierdoor dus het probleem veroorzaakt? Had er trouwens nog niet eerder van gehoord, bedankt voor de waarschuwing. Klein beetje lak op de kopse kant kan mss ook zorgen dat er minder makkelijk vocht in komt.
Ik denk dat de chemische reactie van de zap hiervoor te snel gebeurt.. Ik heb nu de kopse kanten dicht gesmeerd met epoxy, en de schroefdraad zal mbv zap waterdicht gemaakt worden.
Het zal ook te maken hebben met de wanddikte van de carbon buis en het gebruikte hout. Ik heb meerdere kisten gehad waar het zo bevestigt is (de huidige ook) en mijn kisten hebben wel eens wat regen meegemaakt. Nog niet het probleem ondervonen wat Peter beschrijft. Voor de goede orde, ik geloof 'm 100% hoor en zal de volgende keer ook zijn oplossing gebruiken, wil alleen aangeven dat het dus niet persé zo'n vaart hoeft te lopen.
Vraag maar aan Remke Germs. Wie er laatste wedstrijd in Someren bij was heeft zijn kist wel zien staan met niet meer af te krijgen stabilo. Eenzelfde probleem heb ik jaren geleden ook gehad. Het zijn slechts 2 feiten die gebeurt zijn, uiteraard vliegen er honderden kisten op deze manier rond. een normaal mens vliegt niet in de regen, een echte F3M piloot wel, die wordt zelfs bijna verplicht. Daarom ook mijn tip.
Daaruit kunnen we dus concluderen dat een echte F3M piloot gene normale mens is?? maar 't is idd wel zo dat je als wedstrijd piloot vaak niet de keuze hebt om niet te vliegen in de regen..
Nogmaals, zoals ook al in mij posting staat, ik geloof je Peter, wat je zegt is ook logisch. Het enige wat ik dus zeg, is dat het niet persé mis hoeft te zijn, dat zal van meerdere dingen afhangen. En ja, mijn kisten zien ook regen en sneeuw. Je hoeft geen F3M piloot te zijn om raar te zijn
@ lespi : idd @ henri : je begrijpt wat ik wil zeggen, het kan anders en dat wou ik even melden. @ Remke : destijds kon mijn extra niet in de auto met stabilo erop, niet echt leuk als je 2 dagen moet wachten en dan hopen dat het opgelost is.
kan je eens een linkje geven? zou het eens willen nalezen, maar ben te lui om te zoeken (ook ni simpel via mobiel) zou het evt. op dezelfde manier kunnen doen, want heb die veiling van ebay gewonnen die jij gelinkt had! iemand 45cm kopen? ben benieuwd wat het geven gaat..
oei, dat had ik ook wel zelf kunnen vinden dacht dat het ergens anders uit kwam. Ik ga zo meteen maar eens aan de definitieve versie van het motorspant beginnen..
Zo zou het er moeten gaan uitzien: Vooraanzicht, Licht gearceerd=Spant, Donker gearceerd=Buis. Tussen de 2 groene cirkels zou ik nog koelingsgaten willen voorzien, maar ben nog niet helemaal zeker over de positie, iemand tips? (er zit uiteraard ook materiaal tussen de 2 groene cirkels ondanks het feit dat dit niet gearceerd is, maar de tekening kwam mijns inziens duidelijker over op deze manier) De buis is trouwens 75-65 geworden, de bevestigingsplaat van de plet is 74,5. Ik zat aan een dikte van 5 a 6mm te denken voor het spant zelf.