Ik ben even stil geweest wegens drukte, maar ga natuurlijk nog verder met dit draadje. Er zijn nog wel wat instellingen te maken nadat de printer gebouwd is, hier wil ik verder op ingaan.
Met betrekking tot de geposte printer; die ziet er netjes uit! 2 opmerkingen die ik zo snel mogelijk aan zou willen pakken; die silicone koppeling op de z-as (tussen motor en draadeind) wil je zo snel mogelijk vervangen door iets anders.
Er zijn printbare koppelingen hiervoor (doorzoek thingiverse) maar je kunt er ook metalen varianten voor kopen. Dit maakt je prints in 1 klap een stuk beter.
Het 2e wat je wil printen is 'fingerwheels' voor bovenop de z-assen:
Een van de lastiger dingen van het printen, is de 1e laag. Deze moet op het 'heated bed' blijven 'plakken' maar er na het printen ook relatief makkelijk afkomen.
De dikte van die eerste laag is daarbij van belang, en de afstelling van de hoogte tussen printkop en het bed. Daar komen die 'fingerwheels' bij om de hoek kijken.
Ik gebruik nu 'automatic bed leveling' icm die fingerwheels en dat houdt in dat elke eerste laag gewoon goed lukt. Een heel verschil met het geklooi wat je, zeker in het begin, hebt met endstops, bed leveling, etc.
Het idee.. je vertelt je slicer (slic3r in mijn geval) dat hij een 'skirt' moet trekken van minimaal 2 loops. Een 'skirt' is een lijn om het te printen object heen, de afstand tussen die lijn en het object kun je instellen.
Ik print niet via de computer, maar vanaf de SD kaart. In de 'start' en 'end' gcode neem je zaken op die de printer voor en na het printen moet doen.
Bij mij staat daar (oa) in het 'homen' van alle assen, daarna het auto-bed levelen. Zou ik 'm zo laten printen, dan gaat het al in 90% van de gevallen goed, met wisselende eerste lagen.
Door nu bij de printer te blijven als hij start, kun je met de fingerwheels tijdens het printen van die skirt, de printer handmatig bijstellen tot het perfect is.
Ook erg belangrijk voor direct na de bouw, is dit:
http://reprap.org/wiki/Calibration
De calibratie van je printer maakt het verschil tussen zwakke of lelijke prints, of puntgave sterke. Hier zul je je eerste meters filament wel mee bezig zijn.
Ik ben bezig een betere extruder te tekenen voor de i3, de huidige 'gregs wade extruder', of variaties daarop, zien er alllemaal hetzelfde uit als op de foto's, en hebben een aantal fouten.
De grootste is de breedte van het geheel. Door de breedte van de extruder raak je build volume kwijt. Dit komt voornamelijk door de translering van de stepper-motor, diegene die de oorspronkelijke extruder gemaakt heft, heeft deze simpelweg een stukje omhoog gehaald, meer niet. Ik heb 'm omhoog en naar rechts gehaald (de afstand tussen uitgaande as motor en 'hobbed bolt' moet natuurlijk gelijk blijven). Hierdoor wordt het geheel smaller, en is ook de doorvoer van filament verbeterd.
Tweede fout is het geringe contactoppervlakte tussen de extruder en het 'x-carriage'. Hierdoor heeft de extruder meer vrijheid van beweging dan je zou willen.
Komend weekend zal ik hier de .stl's posten voor de fingerwheels en de extruder.