De bouw van een Supra

Naar mijn mening de mooiste vorm van modelbouw.
Een absolute topkist helemaal zelf bouwen.
Helemaal gelijk! Maar ik wordt dus gek van dit soort prachtige projecten, terwijl ik loop te zwoegen op een simpel houten vliegtuig van tekening. Sommigen maken zulke mooie dingen, soms nog veel mooier dan wat uit een fabriek rolt. Het kwijl loopt mij uit de mond.

Berrie weet volgens mij precies wat ik bedoel.
 
Waarschijnlijk heb je hier wel over nagedacht, maar ik wou je er toch even op wijzen..

Je bedoeld dit:



Ik vondt het erg vermakelijk om jullie gedachten wisselingen te volgen.
Het was alsof ik mezelf tegen mezelf hoor praten. Op mijn linkerschouder zit een Fotor die zegt: Niet doen zo'n project! Veel te veel werk! Moeilijk, lastig, pfffffff waar maak je je druk om!
Op mijn andere schouder zit een Peral, en die zegt: Gaaf man! Heerlijk toch, iets moois maken! Die voldoening die je hebt als je je eerste vlucht achter de rug hebt. Het plezier wat je beleeft als je zoiets maakt en de "leercurve" ervaart. Wat maakt het dan uit dat het lang duurt en veel werk is!

Zou ik toch schizofreen zijn?! De "Gollum" van het forum?
images
 
Laatst bewerkt:
Zou ik toch schizofreen zijn?! De "Gollum" van het forum?

Nou, voor deze hobby moet je inderdaad wel een beetje gestoord zijn.....
Je kent vast ook die blikken van mensen die hier niets mee hebben, zo'n combinatie van bewondering en totale onbegrip....:-)
 
Fotor die zegt: Niet doen zo'n project!
Nee! Wel doen zo'n project! Ik kan alleen maar bewondering hebben voor mensen die de kennis, kunde en het geduld hebben zulke mooie dingen maken. Ga vooral door met het opwekken van mijn bewondering en onbegrip.
 
Héé Berrie, wat laat je ons lang wachten deze keer! Even wat minder tijd te besteden? Werk en gezinsleven zijn natuurlijk niet geheel onbelangrijk maar laten we de prioriteiten even scherp houden ja ?
 
Ja Ron, ik weet het. Maar wat je zegt, werk en studie zijn de hoofdoorzaak van het trage bouwtempo.

Toch wat vorderingen.

Zo heb ik een begin gemaakt met de boltbeam. Deze komt dwars in de hoofdligger en moet vleugel aan romp bevestigingen.
Om dit te maken heb ik wat spul uit de "afvalbak" gevist.



Om de rare kronkel goed te krijgen heb ik een 18mm brede MDF plank genomen en daar de kronkel op aangebracht.



De hoofdligger is klaar om in de vacuumzak te gaan.
Het was de bedoeling dat er een carbonkous om heen kwam. Maar helaas kwam ik 20 cm carbon tekort. Goede raad is duur, carbon kous echter ook. Nog een nadeel van het carbonkous is, dat het uiteindelijk zwaarder is! Ik kwam op circa 10-12 gram meer gewicht aan weefsel uit. Dat betekend ook nog dat er meer hars in komt!

Omdat het wikkelen van het glas zo eenvoudig blijkt te zijn, zoals op onderstaande afbeelding te zien is, koos ik voor glas.

Er staat 200 gram voor de hoofdligger, zonder boltbeam. Mijn ligger weegt, voor het harsen, 154gram. Ik blijf zo makkelijk onder de 200 gram! De boltbeam wordt weer ietsie zwaarder maar per saldo lichter dan streefgewicht.

Ik kreeg gisteren zowat een hartverzakking toen ik bedacht dat ik misschien een converteerfout gemaakt zou hebben. De weefselgewichten van Drela zijn in oz sqr yard. Een oz is 28.5 gram, een yard 91cm. Een vierkante yard is daarmee 0.82m^2. Je moet dus, als je het oz gewicht naar grammen hebt omgezet, dat nog eens vermenigvuldigen met 1.2.

Zo blijkt de keuze voor wikkelen met 54grams glas goed te zijn. (is ongeveer 1.5oz sqrt yard)

Ook heb ik nog nagerekend of er niet te weinig hars in de ligger caps gegaan is. Het blijkt voldoende te zijn en wat reserve over te hebben. Er waren aan de buitenzijde namelijk wat droge plekken te zien. Nu ik de verhouding nagerekend heb, is er wel vertrouwen. Ook de opbouw, namelijk meer dan 20 lagen van net geen 10e mm dik, maken dat de spreiding van de hars goed moet zijn. Is de ene laag iets te droog, dan absorbeert hij dat uit de andere laag.



Een tegenvaller is dat de verzendkosten vanuit Amerika door CST op $100,- komen. Dat is me te gek. Misschien hebben ze bij R&G die mooie zakken wel, ik heb er nog niet naar gekeken.
 
Laatst bewerkt:
Ha Berrie,

Ah, er gebeurt dus toch wat....
Ik ken het wel, deze hobby combineren met baan, gezin, 3 kinderen.. Ik maak soms bouwstapjes van 15 minuten. Maar, de aanhouder wint!

Waarom was je eigenlijk van plan om de spar in een carbonkous te doen? Zoals je het nu doet is het toch vlgs de orginele tekeningen?

ps toevallig kwam ik vanmiddag op RC-groups er zelf ook achter dat het om oz/yard gaat. Dan blijkt ineens dat ze in amerika gewoon dezelfde weefsels gebruiken als wij hier.
 
Ah, er gebeurt dus toch wat.....

Ja, maar op dezelfde manier zoals het ook zo nu en dan bij jouw blijkt te gaan:

Ik ken het wel, deze hobby combineren met baan, gezin, 3 kinderen.. Ik maak soms bouwstapjes van 15 minuten. .

En ik dacht dat ik de enige malloot was die, als de kinderen in bad zitten, even een kevlardraadje om een ligger gaat wikkelen. Vervolgens een van de kinderen uit bad, andere nog even spelen, pa weer een draadje kevlar wikkelen, en dan de andere uit bad.

Waarom was je eigenlijk van plan om de spar in een carbonkous te doen? Zoals je het nu doet is het toch vlgs de orginele tekeningen?

Nou, om eerlijk te zijn, ik zag het in het begin totaal niet zitten om met dat losse glas en de spuitlijm aan het klodderen te gaan. Vandaar dat ik koos voor een koolkous. Nu ik het glas aanbreng op de getoonde wijze, blijkt dat sneller te zijn dan het aanbrengen van een koolkous! (ik hoop tenminste dat duidelijk is hoe dat gaat..)

Zojuist heb ik, nadat kind nummer 3 op bed gelegd was, de glaswikkeling in de epoxy gezet.

Er is een gram of 10 hars in verwerkt. Daarna afgedept met toiletpapier en omwikkeld met abreissgewebe. Dat moet een fijn eindgewicht worden! Nu mag de ligger in de vacuumzak uitharden. Trouwens, bij R&G hebben ze ook van die zakken! Jammer genoeg niet van die mooie clips, maar daar is wel wat op te verzinnen.
 
Het resultaat van deze week is niet zo best. Er zijn, ahum, wat genante afwijkingen naar voren gekomen.

De ligger voor het middenpaneel kwam van de week uit de zak. Het eindgewicht is werkelijk prachtig. Zo'n 165 gram. Maar met het passen in de schuimkern bleek ook deze weer getordeert te zijn. Over 1600mm slechts 1mm, maar dat betekend wel dat de ligger boven de schuimkern uit steekt.... Dus kan het glas er weer voor een deel af. Gelukkig heb ik geen carbonkous gebruikt. Dan was de schade ook redelijk duur geweest. Nu kost het bijna niets om te herstellen.

De hele vleugel kon wel voor het eerst in elkaar gezet worden! Da's tocht best een flinke vleugel!

Toen bleek ook dat een van de flaps 5mm te weinig koorde mee gekregen heeft. Foutje bedankt.

Als laatste kwam naar voren, tijdens het uitmeten van de boltbeam, dat er 5mm spanwijdte verschil tussen de linker en rechter vleugelhelft zat. Dit is nog het makkelijkst op te lossen. Het midden van de vleugel verschuift gewoon 2.5mm.

Ik ben voorlopig weer zoet...........
 
Hoi Fotor, de zakken van Lindinger komen bij R&G vandaan. gaat goed komen.

Eerst maar weer plaatjes:

De vleugel voor het eerst in elkaar. Niet echt fotogeniek, maar het valt binnen niet mee om een vleugel van 3.4 in een keer op de foto te krijgen.



Nu de ligger opgeknapt is kan het schuim van het middenpaneel aan de ligger gelijmd worden. De boltbeam moet eerst worden uitgeholt voor de servosnoeren. Ook de schuimkern moet een holte krijgen voor het snoer. Dat laatste gaat met een grof schuurpapiertje gelijmd op een verfhoutje erg snel. Wel langs een plankje geleiden tijdens het schuren.



Samen met de uitgeholde boltbeam.



Dan nog de boltbeam met een beetje 5min epoxy verlijmen. De ligger wordt tpv de boltbeam met kevlardraad omwikkelt. Daarna de kevlardraad in de secondenlijm gedrenkt.



Op dit moment ligt de ene helft van het middenpaneel tegen de ligger verlijmd en uit te harden. Dit verlijmen doe ik met PU schuimlijm. Dat vult de kieren tussen het schuim en de ligger een beetje op. De lijm mag niet naar buiten schuimen. Doseer dus met gevoel.
 
Laatst bewerkt:
Haha, lol!

Wisten jullie dat Mark Drela een record op zijn naam heeft staan?


Prachtig project, Berrie.
Mag ik een keer komen kijken?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het verkrijgen van zakken is nu geen probleem meer. Prop-er, bedankt voor het Googelen.

En uiteraard ben je welkom!

Er zijn weer wat stapjes te melden.

Zo ben ik begonnen met het uitpuzzelen van het RDS systeem. Let niet op de 90°bocht in de draad. Da's nog teveel. De bedoeling van de losse delen is dat ik bij elkaar schraap wat ik heb liggen en daar een werkend systeem van maak.



In het middenpaneel heb ik al een torsiepen gemonteerd. Naja, niet de pen, maar het hulsje van de pen. Ik gebruik een 4mm pen. Die lag nog op voorraad. Hieromheen heb ik hulsje van glas gemaakt. Dat komt dan in de rib verlijmd, zover mogelijk naar de neus toe. Om te voorkomen dat de rib tijdens het boren uitelkaar splintert laat je een druppel secondenlijm vallen op de buitenzijde van het hout.



Altijd leuk. Even kijken hoe ver je bent:



Minder fotogenieke vorderingen:

De ligger aan de onderzijde van middenpaneel is gled geplamuurd. In twee keer, nu hoef ik bijna niets meer te schuren! Aan de bovenzijde gebeurt het vanavond voor de tweede keer.

De buitenpanelen zijn bijna klaar voor het vacuumbaggen. helaas moest ik de scharnierlijn aan de tip 3mm omsnijden vanwege een ietwat kromme ligger. Dat heeft weer gevolgen voor de profieldikte/nauwkeurigheid. Niet zo mooi, maar ik leer er wel mee leven. Bij mijn volgende Supra snijd ik de roeren pas los als de ligger er in zit. En uiteraard besteed ik nog meer aandacht aan het rechthouden van de liggers!

Gisterenavond nog een batterij aan servo's besteld. 6x S3150 gaan de Supra bedienen. Als ontvanger een Schulze 8.35. Met beide heb ik afgelopen seizoen erg goede ervaringen opgedaan. (Ik ben blij dat Jeroens mij, in een ander draadje, met enige klem adviseerde om goede servo's te gebruiken!)
 
Laatst bewerkt:
Vanavond toch geen overwerk dus is er wat extra tijd.
Om zo nauwkeurig mogelijk het profiel te volgen heb ik een schuurhulpje gemaakt om de afwerking bij de ligger te schuren.





of het profiel er nu veel beter van wordt weet ik niet. Het was in ieder geval snel gemaakt.

Een nieuw hoofdstuk is het maken van de carbon doublers. Die dingen plak je straks onder en boven elke aileron en flap. Ik had, heel zeikerig (wat wil je voor meer dan E60,- per vierkante meter), precies een halve meter 65grams carbon gekocht. Netjes aangesneden onder 45°. Maar dan heb je echt op de mm genoeg! het kosste wat denkwerk om alles passend te krijgen. Zonder naad gaat dat niet.



Eerst de delen uitsnijden voor het middenpaneel. Niet te geloven dat zo'n doekje genoeg is!



De resthoek (zie "geel"in de schets hierboven) wordt los gesneden en aan het lange deel gelegt. De naad maak je door een aantal draden uit de doek te trekken. Dan ontstaat een mooie overlap:





dan komt het leukste. De lap carbon moet stevig genoeg gemaakt worden om strakke doublers van te snijden. Dit kan, zo heb ik mij wijs laten maken, op de volgende manier:

De lange lap carbon komt op een glad getrokken stuk PE folie te liggen. (dat is dat spul wat je bij de DHZ zaak koopt als onderleg folie voor als je gaat schilderen ofzo. Ik gebruik de dikste variant) Naja, vlak, echt 100% vlak krijg je het niet.
Vervolgens maakte ik 5gram epoxy aan in een papieren bekertje. Daarna vulde ik dit bekertje bij tot halverwege met spiritus. Vervolgens erg goed roeren. Met dit goedje dan de carbon doek insoppen. Als laatste de doek keihard aanrollen zodat alle vezels plat zijn en mooi aansluiten. Een laagje plastic tussen de roller en het carbon werkte prima!!



Dat rollen heeft dan dit effect. Links open weefsel, rechts dicht gerold.



Nu maar weer wachten. Ben erg benieuwd! Ik heb ook dit nog nooit eerder gedaan.

(met dank aan Alex, van het HLG subforum)
 
Laatst bewerkt:
Ziet er al weer goed uit Berrie!
Ik heb me afgevraagd hoe je de bovenzijde van de ligger mooi aan laat sluiten op de schuimkernen. Daar zal toch altijd een kleine afwijking komen, die je later niet wilt terugzien in het vleugeloppervlak. Maak je de ligger iets te laag en vul je het tekort aan met één of ander vulmiddel of zo? Dit vulmiddel moet dan wel een heel goede schuifsterkte hebben lijkt me!
Ander vraagje: ga je kleur aanbrengen en zo ja, hoe? Lak op de mylars spuiten? Kan dit dan de doorsnee spuitbus acryl-lak zijn (Motip of zoiets) of kun je beter iets anders nemen?
 
Ik heb me afgevraagd hoe je de bovenzijde van de ligger mooi aan laat sluiten op de schuimkernen. Daar zal toch altijd een kleine afwijking komen, die je later niet wilt terugzien in het vleugeloppervlak. Maak je de ligger iets te laag en vul je het tekort aan met één of ander vulmiddel of zo? Dit vulmiddel moet dan wel een heel goede schuifsterkte hebben lijkt me!


je houdt de ligger idd een fractie dunner dan de kern van de vleugel. Dit kan je dan opvullen. Ik gebruik hiervoor een mix van veel microballoons in epoxy. Na het uitharden schuur je dat zo goed mogelijk in vorm. het blijft handwerk, maar het is wel mogelijk dat je er na het vacuumbaggen (vrijwel) niets van ziet.

Ander vraagje: ga je kleur aanbrengen en zo ja, hoe? Lak op de mylars spuiten? Kan dit dan de doorsnee spuitbus acryl-lak zijn (Motip of zoiets) of kun je beter iets anders nemen?

Ik ga kleur aanbrengen. Net zoals ik bij het stabilo en kielvlak heb gedaan. De mylars wax je met PA trenmittel. Daarna kan je de mylars spuiten met een arcyllak. Ik gebruik gewoon een goedkope spuitbus bij de DHZ zaak vandaan. Om twee kleuren op te brengen moet je delen afplakken. Het grootste nadeel vindt ik dat spuiten eigenlijk bij hogere temperaturen moet plaats vinden. Daar ik in de buitenlucht moet spuiten kan dat eigenlijk alleen zomers. Als je nu buitenspuit heb je erg snel van die open getrokken plekken in de lak. Volgens mij noemen ze dat "fisheyes". Een manier om die te voorkomen is in meer lagen spuiten. Het nadeel daar weer van is, dat de eerste laag vast kan komen aan de afplaktape. Als je dan de tape er weer van de mylar af haalt, kan je de verf ook van de mylar aftrekken....


De carbon doublers zijn perfect gelukt!! Goeie tip van Alex!



De tere doublers rol ik voorzichtig in een stukje toiletpapier en bewaar ze veilig in een kast. Ver weg van grijpgrage kinderhandjes!

 
Laatst bewerkt:
Echt een hele mooie romp Berrie, een prachtige lijn.
Mooier dan het orgineel met die 'droop-neus'.

Ga je ze tzt ook voor anderen produceren......?;-)

Gaat goed he dat voorlamineren!. Is de jouw verdunning ook zo groot geweest dat deze doublers straks gewoon weer hars opnemen? Zoals ik in het Twister draadje schreef heb ik het gedaan met 150% spiritus en dan is het weefsel echt dicht.
Zojuist mijn eerste vleugelhelft met voorgelamineerd carbon/kevlar vleugelneus en voorgelamineerde kevlar doubler/scharnier in de pers gedaan. Wat duurt 24 uur dan lang he...:-(
 
Back
Top