INFO: Zenders voor de modelbouwer.

Cheeta

Forum veteraan
De laatste tijd zie ik veel vragen langs komen over welke zender iemand zou moeten kopen om te beginnen met deze hobby. Ook is er nog veel wat niet iedereen weet over zenders.

Om daar meer informatie en duidelijkheid in te verkrijgen zal ik proberen er de komende tijd meerdere stukken over te schrijven. Dit zal voor een breed publiek geschreven worden.

Op Facebook is er een pagina waar alle geschreven stukken terug te vinden gaan zijn: https://www.facebook.com/groups/modeltrucker/

Voor nu een introductie met het jeti systeem. En waarom de F-14 + jeti zo'n sterke combinatie is. (een f-14 + jeti heeft meer mogelijkheden dan een standaard FC-16).

Jeti Duplex Systeem en zijn (geheime) functies 13-3-2015:
Het Jeti Duplex 2.4Ghz systeem wordt door velen gezien als alleen het ombouwen van de zender naar 2.4ghz en het behoud van multi modules.
Wat de meesten echter niet weten is dat als je een Jeti Box koppelt aan je ontvanger je feitelijk de volledige functionaliteit krijgt van een computer zender. In combinatie met een F-14 wordt je F-14 in ene gelijk aan de FC-16 en heeft zelfs nog meer opties!. En dat scheelt dan weer serieus geld! Zoals we hier kunnen zien:
https://wetronic.nl/webshop/transmitters/transmitter_kits

Welke mogelijkheden biedt deze Jeti-box nou eigenlijk allemaal?
De meest belangrijke is dat je in tegenstelling tot wat velen gewend zijn niet je zender maar juist je ontvanger programmeert. Je hoeft dus bijvoorbeeld niet een model te selecteren in je zender. Alle informatie wordt in de ontvanger van het model opgeslagen.

Een korte samenvatting van de mogelijkheden:
*Let op: Jeti werkt met 2 functies per setting A en B. Hiermee wordt de uitslag in 2en gedeeld (naar links of naar rechts je hebt dus veel meer mogelijkheden dan met een FC-16)
-Kanaal Reverse
-Uitslag per zijde in te stellen (0-200%)
-Fail Save positie per kanaal in te stellen (0.8 - 2.2ms)
-Vertragen van de servo beweging (0 - 5s)
-Expo Functie (met 3 mogelijkheden, linear, expo, log)
-Kanaal begrenzing in ms beide richtingen apart

Uitleg van deze functies:
We duiken nu wat dieper in de mogelijkheden en toepassingen van deze functies, de mixers heb ik hier buiten beschouwing gelaten om dat dit voor velen een te complex systeem wordt en de truckers dit eigenlijk bijna niet gebruiken.

Kanaal reverse:
Deze functie biedt de mogelijkheid om net als bij elke digitale zender via de software het kanaal te spiegelen. Zover is de functie zoals iedereen hem kent. Echter Jeti heeft de mogelijkheid om dit per richting van de servo in te stellen. Hierdoor is het mogelijk dat een servo vanaf zijn 0 punt gezien bijvoorbeeld alleen maar naar links of rechts gestuurd kan worden.
Om een servo volledig te spiegelen moet je dan ook zowel Reverse A als Reverse B omzetten.

Uitslag per zijde in te stellen:
Met deze functie maak je de mogelijkheid om een servo te begrenzen of juist extra uitslag te geven. Dit is vooral handig bij het sturen van een modeltruck bijvoorbeeld.
Meer uitslag dan 1.00 - 2.00ms is alleen mogelijk als de kanaal begrenzing breder wordt gezet.
*WAARSCHUWING niet elke servo kan meer draaien dan de gespecificeerde uitslag. Controleer dit altijd en test dit met kleine stappen*

Fail Save per kanaal:
Feitelijk zegt de naam al alles, echter in tegenstelling tot andere merken kan Jeti het handmatig per kanaal instellen. Bijvoorbeeld handig als je een functie hebt die niet neutraal mag blijven staan bij een storing.

Vertragen van de servo beweging (of regelaar):
Deze functie is een zeer handige toevoeging voor modelbouwers. Die in vele andere zenders ontbreekt. Hiermee wordt het mogelijk om bijvoorbeeld de snelheid van uw model realistisch te laten toenemen inplaats van dat u zelf die snelheid regelt. U kunt ervoor zorgen dat volgas van uw model pas na 5 seconden wordt bereikt. Let wel dat dit werkt in beide richtingen. Een optie voor regelaars die daarin beter werkt zijn regelaars die te programmeren zijn deze geven meer vrijheid hierin.
https://wetronic.nl/webshop/controllers/controller_esc…
Voor het sturen van een servo of andere functie kan deze optie wel een zeer goede aanvulling zijn om uw model realistischer te laten werken. Ooit een chauffeur gezien die in 0.5 seconden zijn stuur volledig om kan zetten?

Expo Functie (curve functie):
Feitelijk weet bijna elke modelbouwer waar we over praten als we het over expo functie hebben. De functie die ervoor zorgt dat de uitslag van de stick in het midden rustiger is en aan het einde steeds sneller reageert. Vooral handig om het model rustig te manouvreren. Echter daarbij stopte het bij jeti niet. Sommige kanalen hebben mogelijk meer aan een logoritmische functie die precies tegenover gesteld werkt. Waarmee het begin heel snel reageert maar het einde weer niet.

Kanaal Begrenzing:
De multi modules hebben deze functie nodig om te werken. Hiermee wordt het kanaal vrij gezet buiten de standaard tijden. Multi modules maken veelal gebruik van 0.9 of 2.1 ms als controle signaal. Een standaard kanaal mag maar van 1.0 - 2.0 werken (de uitslag per zijde overruled deze functie standaard al als de uitslag buiten de begrenzing valt).
Ook kunt u met deze functie de uitslag van het kanaal hard begrenzen om schade te voorkomen aan servo's.

Een lang verhaal. maar hopelijk wel wat wijzer geworden van deze uitleg. En de mogelijkheden welke jeti biedt. Mijn tip voor modelbouwers, hou het geld van de FC-16 in eigen zak en besteed dat aan de jetibox! De jetibox koopt u maar 1x en kunt u gebruiken voor meerdere zenders. Zeker als u meerdere zenders heeft bespaart u hiermee veel geld.

Om een korte demonstratie te geven van wat een F-14 met jeti en multi modules kan.
3 Servo kanalen, 24 servo kanalen extra door 3x multiprop, 32 schakelfuncties door 2x multiswitch.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Helder en duidelijk verhaal Alwin! Zo'n volledig programmeerbare Yeti ontvanger heeft vele voordelen.

Aanvullend:

De Kanaal Begrenzing functie is niet alleen handig (of nodig) voor MS maar je kunt het ook gebruiken als 'elektronische aanslag'. Als bijvoorbeeld een servo niet verder dan een bepaald punt mag lopen omdat er anders zaken kapot kunnen gaan. Of als je een gemixed kanaal hebt maar de servo / regelaar niet de volledige door de mixer (in zender en/of ontvanger) bij elkaar opgetelde uitslag mag of kan maken.

De expo functie in de ontvanger is ook handig, maar niet procentueel instelbaar. Het is óf volledig exponentieel of logaritmisch, óf gewoon lineair. Ik gebruik dan liever een instelbare functie op de zender.

(indrukwekkende testopstelling heb je daar! :shock: )
 
Hallo Lex,

De kanaal begrenzing wordt overruled door de "uitslag per zijde instelling", deze stuurt het kanaals als nog buiten die limieten als je hem daar eroverheen zet. Vandaar dat voor jouw toepassing beter die functie gebruikt kan worden.

omtrend de expo die is vast inderdaad, alhoewel er wel dingen veranderen met de profi jetibox de functionaliteit van de jeti wordt steeds verder uitgebreid. Overigens weet ik ook niet helemaal zeker of de fc-16 wel al curve instellingen heeft ik vermoed dat dit pas vanaf de fc-18 / fc-28 speelt.
 
Hoi Alwin,

Spijt me, maar dat klopt niet. De kanaalbegrenzing is juist de 'harde' instelling die al het andere overruled.

Ik heb het voor de zekerheid net even geprobeerd: Van een kanaal dat normaal gesproken tot 1,8 ms uitgestuurd wordt heb ik de max op 1,6 ms gezet. Het servo loopt dan tot die 1,6 en niet verder. Op de Yeti box loopt het signaal dan ook tot maar 1,6. De zenderknuppel kan dan nog verder, maar dat heeft geen effect. De uitslag per zijde voor die kant dan op 200 zetten (ipv de 100 standaard) heeft geen effect, uitslag blijft 1,6.

Die kanaalbegrenzing is het elektronische equivalent van een mechanische uitslagbegrenzing. De 'uitslag per zijde' is de servoweg instelling, van 0 tot 200% instelbaar.

Wat ik trouwens ook een hele mooie optie vind van Yeti is dat je de ontvanger vanaf de zender kunt programmeren, en in real time. Niks geen kabeltjes aansluiten, gewoon via de Duplex functie, terwijl je met je model bezig bent. Resultaat van de instellingen is direct te controleren.
 
Laatst bewerkt:
Hallo Lex,

zojuist de opstelling weer neer gezet en je hebt volledig gelijk.
Kennelijk heb ik met het doorlopen van het menu al eens de harde limieten op max gezet in mijn test opstelling en werd ik daardoor op het verkeerde been gezet. Ik ga de tekst erop aanpassen.

Overigens is het niet mijn test opstelling hoor, dit is een zender van een klant die dit nodig heeft voor een boot.
 
niet specifiek met de jetibox profi mede ook door de hoge prijs wel met de gewone jeti boxen.
wat wil je er exact over weten?
 
bij gebruik van meerdere modellen moet je dan iedere keer je onvanger in het model binden met je profibox of hoe werkt dat precies?
ik heb nu een model waar dus de ontvanger JDsat2-EX in zit maar waneer ik met een ander model wil rijden moet ik daar dan ook weer een zelfde ontvanger in bouwen en op de profibox overschakelen en binden of is dat binden een malig bij de instellingen?
ik moet zeggen er zitten wel een hoop mogenlijkheden op en aan allen ja die aanschafprijs is wat hoog maar wel een malig natuurlijk
 
bij gebruik van meerdere modellen moet je dan iedere keer je onvanger in het model binden met je profibox of hoe werkt dat precies?
ik heb nu een model waar dus de ontvanger JDsat2-EX in zit maar waneer ik met een ander model wil rijden moet ik daar dan ook weer een zelfde ontvanger in bouwen en op de profibox overschakelen en binden of is dat binden een malig bij de instellingen?
ik moet zeggen er zitten wel een hoop mogenlijkheden op en aan allen ja die aanschafprijs is wat hoog maar wel een malig natuurlijk

Dit vraag ik me eigenlijk ook af.
Verschillende modellen met 1 zender. Kan dit met de F14 en hoe gaat dat dan in z'n werk ?
 
Dit vraag ik me eigenlijk ook af.
Verschillende modellen met 1 zender. Kan dit met de F14 en hoe gaat dat dan in z'n werk ?

ja dat kan,ieder model heeft zijn eigen ontvanger ,welke per model gebonden is met de zender.Dus iedere ontvanger is ingesteld voor zijn eigen model.Wij hebben 8 modellen op een zender,ieder met zijn eigen functie's.Moeten wel de zelfde ontvangers zijn.
 
Bij een F-14 met jeti zit de programmering opgeslagen in de ontvanger en niet in de zender. Dus ja je kan meerdere modellen gebruiken met een F-14. De ontvanger die je aan zet bepaald welke instellingen actief zijn. De zender stuurt alleen wat jij ingeeft op de zender. De ontvanger past dat aan.
 
Bij een F-14 met jeti zit de programmering opgeslagen in de ontvanger en niet in de zender. Dus ja je kan meerdere modellen gebruiken met een F-14. De ontvanger die je aan zet bepaald welke instellingen actief zijn. De zender stuurt alleen wat jij ingeeft op de zender. De ontvanger past dat aan.

Dus de ene ontvanger uitschakelen en de andere aanschakelen is de manier ?

Ik dacht dat je met de zender kon kiezen welke ontvanger actief moet zijn.
Ik zou al m'n modellen willen aanschakelen en dan met de zender kiezen welke ik bestuur. Gaat dat ook met de F14 met Jeti ?
 
Bij een F-14 met jeti zit de programmering opgeslagen in de ontvanger en niet in de zender. Dus ja je kan meerdere modellen gebruiken met een F-14. De ontvanger die je aan zet bepaald welke instellingen actief zijn. De zender stuurt alleen wat jij ingeeft op de zender. De ontvanger past dat aan.

en hoe doet de fc 16 dat dan want ik heb dus verschillende modellen in mijn campac gehugen staan met verscillende instellingen en dat staat dan dus niet in de ontvanger.
overigens was dat niet de orspronkelijke vraag over de jeti box profi of werkt dat op de zelfde manier?
 
even de 2 vragen uit elkaar halen want anders ontstaat er wat verwarring.

@truckbouwer:
Het binden van de ontvanger doe je altijd alleen de eerste keer (is wel meerdere keren mogelijk, maar niet noodzakelijk).

@Johan14
Het is nooit wenselijk om modellen aan te zetten waarvan de zender niet aan staat! Er zijn 1001 redenen te bedenken wat er mis kan gaan met een model waar geen controle op zit. De vuist regel is dus ook altijd:
Bij het starten:
-Eerst de zender aan.
-Dan het model

Bij het stoppen:
-Daarna eerst het model uit
-Dan de zender.

Dat 2.4ghz veel minder gevoelig is voor de gekke fratsen die de "oude 40mhz" nog wel eens had betekent niet dat je blind van uit moet gaan dat er ook echt nooit wat kan gebeuren.

Er zijn 2 merken die dit wel ondersteunen, 1 ervan is Servonaut tot max 3 modellen dacht ik zo even uit mijn hoofd. Daar kun op de zender omschakelen tussen modellen.

En spektrum zou dit bij bepaalde zenders ondersteunen heb ik wel eens opgevangen maar daarin ben ik geen expert dus hoe en wat exact dat zit durf ik zo niet te zeggen.

Maar bovenstaande vuist regel dien je eigenlijk altijd nog te hanteren, want wat als bijvoorbeeld je accu leeg raakt en de voeding op de ontvanger slechter wordt?
 
Back
Top