5 Packs 2s Lipo's tegelijk laden.

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door cheb60, 3 dec 2009.

  1. JiB

    JiB Guest

    Blijft nog steeds allemaal erg veel 'als' stellingen heren.
    Hierbij mijn 'Als' stelling: als een balanceer lader nou eens doet waar hij voor gemaakt is, nl de accus laden met een gelimiteerde stroom en gelimiteerd voltage per cel.
    Dan gaat er niets in de fik, is er geen moeilijk jargon nodig en heeft ook niemand respect nodig omdat hij weet waar hij over praat.
    En dan kan de OP zijn 5 packs ook in serie laden.
    Of parallel, want die 4x6 lader is fors goedkoper, zeker als je platinum lid bent... Leen ff de login van een platinum lid bij HK, je kan daarna gewoon een apart verzendadres opgeven, en betalen via een andere paypal moet ook geen probleem zijn. Vergeet niet er ook een voeding bij te kopen/regelen/maken die meer dan 200 watt aan kan, je kan hem niet zo in het net stoppen volgens mij.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 5 dec 2009
  2. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.117
    Blijkbaar kan ik mijn stelling niet overbrengen, daarom nog een keer.

    In de eerste plaats, een balancer laadt niet zoals je stelt, hij probeert celspanningen van het aangesloten pakket tijdens het laden gelijk te houden. Veel balancers kunnen dat met een balanceerstroom van maximaal 150 mA. In de laadtijd van 1 uur kan een balancer dus maximaal een verschil van 150 mAh werwerken, in de praktijk zal het minder zijn.

    Als in serie aangesloten cellen een groter ladingsverschil hebben dan zo'n 150 mAh dan kan de balancer dit niet meer compenseren.
    Dat is de reden dat het laden van cellen die niet een gelijke ladingstoestand hebben niet is aan te raden. Balancers zijn bedoeld om productieverschillen die alle cellen hebben tijdens het laden te compenseren.
     
  3. Stoomstrijkijzer

    Stoomstrijkijzer

    Lid geworden:
    24 aug 2009
    Berichten:
    2.899
    Locatie:
    Maldegem, België
    Waarvoor denk je dat een balancer dient? Die zorgt dat de spanning in alle cellen gelijk wordt. Niet dat hij afslaat als er 1cel 4.2V heeft bereikt :
     
  4. wiebe

    wiebe

    Lid geworden:
    5 feb 2003
    Berichten:
    3.384
    Locatie:
    drenthe
    lees nu eens het bericht boven jou bericht ,sommige balancers hebben de capaciteit er niet voor om die klus te klaren in de tijd dat andere cellen al vol zitten .
    [mod] heren houden we het wel gezellig hier ???[/mod]

    groeten wiebe.
     
  5. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    16.543
    Locatie:
    Groningen
    Dit klinkt arrogant maar het is gewoon waar. HET WERKT NIET ZOALS SOMMIGEN DENKEN HIER! Ik weet 100% zeker wat wel en niet gaat. Ik heb niet alleen ervaring maar ook een opleiding waardoor ik deze uitspraak kan doen. Een balancer kan slechts 70-300 mAh aan energie verstoken. Een lader laad met veel meer. De balancer kan dus nooit de cellen die al vol zijn leeg trekken want de lader is veel sterker dan de balancer. Normaal is het verschil zo klein dat dat dus ook niet nodig is. Mocht het wel gebeuren en gaat de lader uit! Lees de boeken.

    @Jib, leuk dat je mee denkt maar aub, lees eerst voordat je iemand "advies" geeft waarmee hij al zijn dure spullen kapot kan maken. Jij weet niet 100% wat het kan dus neem je aan dat ik dat ook niet weet? Ik weet EXACT wat de laders en balancers kunnen en ja, dat is bij 99% van alle spullen gelijk! Natuurkunde kan je niet omzeilen met techniek.

    @Stoomstrijkijzen, Dat is ook 1 van zijn taken! De balancer balanceerd met een vrij lage stroom en meestal is dat voldoende om binnen de tijd van het laad proces de onbalans op te heffen maar als je grote onbalans gaat introduceren door verschillend geladen packs te combineren dan kan dat balanceren uren duren. Je laadt veel sneller dus gaat het fout. De balancer grijpt ook in als het fout gaat en schakeld de lader uit. Beter dat dan de boel ik de fik toch?

    @ongelovigen, Lees gewoon eens wat de spullen nu precies kunnen en doen voordat je iets gaat roepen wat compleet niet waar is. Ik ben bereid een Moderator alle berichten met FOUT advies te laten verwijderen voordat een beginner zijn spullen sloopt. Het is toch niet normaal dat er een paar eigenwijze mensen hier beweren dat iets kan terwijl het complete onzin is? Als je ergens niet genoeg van weet laat het dan aan de kenners over.

    Hierbij laten we de discussie. Indien er nog 1 keer beweerd wordt dat het wel kan en dat ik (of anderen die WEL gelijk hebben) onzin verkopen dan laat ik een mod dit draadje wissen of schoonvegen.
     
  6. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.117
    Het is blijkbaar heel moeilijk om aan te tonen dat serieel laden van Li-Pocellen met ongelijke lading onmogelijk is.

    Aan de hand van een watervoorbeeld zal ik het nog eenmaal proberen, dan hou ik er mee op. Zij die denken dat het wel kan zijn dan onmogelijk te overtuigen.

    Watervoorbeelden gebruiken geeft altijd risico, omdat water toch iets anders is dan elektriciteit maar toch een poging:

    Stel, er moeten twee watertanks van 5000 liter worden gevuld (twee Li-Po cellen van 5000 mAh). Elke tank kwordt met 100 liter per minuut gevuld. Elke tank is dus na 50 minuten vol.
    Onder elke tank zit een kraantje waarmee maximaal 1,5 liter water per minuut kan worden afgetapt. Dit is de balancer en de verhouding is gelijk wat een normale balancer aan kan t.o.v. een laadstroom van 5 Ampere.

    Gedurende het laden kan er met de kraantjes voor worden gezorgd dat het niveau in beide tanks gelijk stijgt en e tanks gelijktijdig vol zijn. Eventuele waterrestjes die in een tank zijn achtergebleven worden zo gecompenseerd.

    Wat nu als er in één tank 10% is achtergebleven. Dat is 500 liter, een Li-Po met restlading. Met het kraanje van deze tank moet dus 500 liter worden afgetapt om de tanks gelijktijdig vol te laten zijn.

    Dat gaat niet, omdat er slechts 1,5 liter per minuut, dus 75 liter in de vultijd van 50 minuten kan worden afgetapt! De ene tank is dus veel eerder vol als de andere.

    Dat geldt oook voor Li-Po's. Jammer maar de natuurkunde laat zich niet manipuleren.
     
  7. Pinky-II

    Pinky-II

    Lid geworden:
    3 dec 2007
    Berichten:
    1.504
    Locatie:
    Apeldoorn
    Yeahhhh Jip & Janneke taal :)

    Anyway wordt dus gewoon tijd voor balancers die 1C kunnen !
     
  8. I Xyzyx I

    I Xyzyx I

    Lid geworden:
    30 sep 2006
    Berichten:
    687
    Locatie:
    Heerde
    1,5 liter per minuut is 90 liter per uur.. de balancer van de iCharger doet 325 mAh (dus 325 liter)

    Als je 5 lipo's koopt op het zelfde tijdstip, vervolgens allemaal vrijwel even vaak gebruikt, en alle 5 leeg rijd/vliegt tot je lipo bescherming de stroom afkapt. Dan mag je er toch wel van uit gaan dat de hoeveelheid mAh in elke cell wel ongeveer gelijk is.

    Je conclusie is overigens niet helemaal goed, het moet zijn: Serie laden van Li-Pocellen met ongelijke lading is niet mogelijk wanneer het verschil in lading groter is als de balancer op kan vangen

    Met de iCharger mag het verschil dus 325 mAh zijn als je ze met 1c vol laad, bij 0,5c mag het 650 mAh zijn, bij 0,1c zelfs 3250 mAh. Alleen bij snelladen wordt het risico groter.. 2c laden en verschil mag nog maar 160 mAh zijn, 5c laden en 65mAh.

    Als ik mijn turnigy lipo's van dezelfde leeftijd leeg rij tot lipo cutoff er op gaat dan gaat er bij beide ongeveer 4500 mAh in dus lijkt mij dat je die prima tegelijk er aan kan hangen...

    En wat is nou het ergste dat er kan gebeuren als 1 pakket meer dan 325 mAh leger is bij 1c laden? Ik ga niet bepaald dood als een pakket niet helemaal vol geladen is omdat 1 pakket net wat meer stroom er in had zitten als het andere... kan aan mij liggen hoor...
     
  9. stokkie

    stokkie Guest

    NPS: "Veel balancers kunnen dat met een balanceerstroom van maximaal 150 mA". Dus op het eind als er een cel al vol zit, kan je niet met niet meer dan 150 millis laden.
    Duidelijk, dat is wat langer wachten. Ik laad regelmatig mijn 3s 1000mAh akkus in serie met deze stekker, en dat gaat sneller dan 2 keer apart.

    HobbyKing Online R/C Hobby Store : 2 x 3S -> 6S Splitter(JST-XH) $1.95 en deze lader HobbyKing Online R/C Hobby Store : Turnigy Accucel-6 50W 5A Balancer/Charger $33.99.

    Ik was mij er niet van bewust dat dat niet kan, dus ik doe het gewoon. Verder geen commentaar, dat schijnt hier niet even goed te vallen. :sleepy:
     
  10. wiebe

    wiebe

    Lid geworden:
    5 feb 2003
    Berichten:
    3.384
    Locatie:
    drenthe
    Dat laat je hier nu weer lekker vallen,niet om je persoonlijk aan te vallen.
    Dit word mijn laatste kans ,daarna stop ik hier.[mijn persoonlijke beslissing]

    Bij die kleine lipo,s die je echt leegvliegt wil dit beter,omdat je accu,s kleiner zijn.
    De balancer blijft hetzelfde dus heb je meer kans dat hij het aankan .

    en er komt altijd een keer dat je je vergist en de ene accu leeg is en de andere halfvol .
    dan maar hopen dat je balancer afslaat .en de laadstroom onderbreekt .

    Maar hoe is het met de topicstarter ,heeft die al een keuze gemaakt ????
    en waar voor worden de accu,s gebruikt .??

    Groeten wiebe.
     
  11. cheb60

    cheb60

    Lid geworden:
    15 apr 2009
    Berichten:
    492
    ja ik heb mijn keuze gemaakt ik neem die lader van hobbyking. die 4 lipos tegelijk kan laden. dan bestel ik er gelijk turnigy 5000 mah 2S 1P.
    de lipos worden gebruikt in een traxxas bandit met een ezrun 9t.
     
  12. I Xyzyx I

    I Xyzyx I

    Lid geworden:
    30 sep 2006
    Berichten:
    687
    Locatie:
    Heerde
    Idem bij een pack met meerdere cellen dat uit balans geraakt is ;) . 5 losse packs tegelijk laden kan dus prima als je maar weet wat je doet en netjes alles aansluit. Voltage van elke cell bekijken voor je start met laden kan ook handig zijn.

    Ik denk dat je ook niet vrolijk wordt als je een half vol pack paralel aansluit aan een leeg pack.. Dan gaan er zulke hoge stromen lopen om het voltage gelijk te krijgen ( of zit ik hier verkeerd te denken... Heb het niet bepaald uitgeprobeerd ).

    Zelf ga iedergeval wel 2 losse 5s lipos opladen met de iCharger 1010, uiteraard tegelijk gekocht, ongeveer zelfde aantal ladingen en alleen als ze beide tot de lvc leeg gereden zijn. Zie geen reden waarom het niet kan.
     
  13. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    9.117
    Rekenen is niet je sterkste punt....
     
  14. I Xyzyx I

    I Xyzyx I

    Lid geworden:
    30 sep 2006
    Berichten:
    687
    Locatie:
    Heerde
    Nee helaas niet, 1,5 x 60 is geen 90

    En als een 5000 mAh lipo voor 5000 liter staat dan zal 325 mA dus ook geen drain van 325 liter zijn.
     
  15. JiB

    JiB Guest

  16. PIR3lly

    PIR3lly

    Lid geworden:
    20 aug 2009
    Berichten:
    1.907
    Locatie:
    nabij Schiphol
    Dat ziet er wel erg apart uit.
    Begrijp zelf niet helemaal hoe het zit, maar dat zal wel aan mij liggen. ;)
    Zo te zien is het parallel en er zitten wat voorwaarden aan als ik het zo lees...
     
    Laatst bewerkt: 8 dec 2009
  17. I Xyzyx I

    I Xyzyx I

    Lid geworden:
    30 sep 2006
    Berichten:
    687
    Locatie:
    Heerde
    Dat is parallel laden ;) . Daarvan waren de meeste gevaarlijk roepers het eens dat dat wel zou kunnen omdat alle cellen dan het gelijke voltage moeten zijn (bijv. cel 1 van de 1e lipo is 3 volt, dan moet bij de andere lipo's het voltage van de 1e cel ook 3 volt zijn)

    Parallel zou je dus ook verschillende capaciteiten lipo's aan elkaar kunnen sluiten omdat je de capaciteit bij elkaar optelt. bv. een 3s 5000 mAh + 3s 2000 mAh maakt samen 3s 7000 mAh.

    Om verder te gaan met het water: Parallel is dus een groot bakje en een klein bakje die onderling met een buisje verbonden zijn. Als je water toevoegt zal het niveau in beide bakjes even hard stijgen.

    Bij serie is het zo dat je allemaal evengrote bakjes hebt waarbij met elke tijdseenheid een vaste hoeveelheid water wordt toegevoegd.
    De "gevaarlijk" mensen zeggen dat als je een lipo met grote rest lading tegelijk laad met een bijna lege lipo het fout gaat. Dus 2 bakjes van 1 liter, 1 is zo goed als leeg de ander zit al half vol met water, je gooit in beide 0,75 liter water -> het bakje dat half vol was stroomt over.
    Alleen stopt de balancer/lader (wel eerst controleren of je balancer of lader dat echt doet!) het laden wanneer een cel vol is. Dus hebben we weer het zo goed als lege bakje en het half volle bakje, als je ze even snel vol laat stromen zit het half volle bakje na 0,5 liter water vol dus wordt de kraan uit gezet. Resultaat: vol bakje (volle lipo) en een iets meer als half vol bakje (niet volledig opgeladen lipo).

    Gevaarlijk?

    Maar wat als je per ongelijk een volle lipo pakt en deze parallel aansluit met een zo goed als lege lipo? Nieuwe lipo's kunnen 40c leveren alleen met maar 5c geladen worden. Bij 5000 mah is dat dus 200 Ampere aan stroom die geleverd kan worden en 25 Ampere dat opgenomen kan worden.

    Wat gebeurt er dan? Ze zullen ongetwijfeld een gelijk voltage willen aannemen waarvoor er dus capaciteit van de ene naar de andere batterij moet.

    2 bakjes onderling verbonden, 1 leeg 1 vol. De onderlinge verbinding is eerst gesloten maar gaat dan open -> water stroomt van het volle bakje naar het lege bakje tot ze een gelijk niveau hebben.

    Hoe snel gaat dat? Gaat dat rustig over een periode van een uur of is de laad waarde de beperkende factor en zal er dus een stroom van 25 ampere gaan lopen. Maar wat als de aangegeven laad snelheid geen beperkende factor is maar puur een getal waarbij het laden veilig is. Bij een maximale ontlaad snelheid van 40c (50c burst waarschijnlijk) betekend dat dus dat er ongeveer 35 seconde lang een stroom van 250 ampere loopt. Maar stel als die 40-50c ook een veilige waarde is, hoe hoog zijn die stromen dan wel niet die er gaan lopen?

    Heb zelf overigens geen idee hoe snel het gelijk trekt, als het überhaupt gelijk trekt zonder te laden/ontladen. Voor het zelfde geld trekt het maar heel langzaam gelijk.
     
  18. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    16.543
    Locatie:
    Groningen
    @Jib, ga nu eerst eens goed lezen en de boel begrijpen voordat je iets roept wat nergens op slaat. We hebben nu al een aantal keer verteld dat parrallel en serie laden een heel groot verschil is. Het is een beetje dom dat jij elke keer weer terug komt met een voorbeeld van parrallel laden om te zeggen dat serie laden niet gevaarlijk is. Zoek eerst eens het verschil en probeer dan te begrijpen waarom het 1 niet wil en het andere wel.
     
  19. mrblobby

    mrblobby

    Lid geworden:
    1 nov 2006
    Berichten:
    516
    Locatie:
    De Efteling
    Om nog wat extra olie op het vuur te gooien wil ik mijn ervaring ook even delen. Ik heb een aantal 2200mAh 3 cellen packs waar ik mee vlieg. Ik heb een Infinity 3 lader met 12 cellen balancer. Ik sluit hier 4 3 cellen packs tegelijk op aan in SERIE met een paar verloopkabels naar de balancer zodat alle cellen individueel zijn aangesloten. Ik laad vervolgens deze 12 cellen tegelijk met 1C. Als er een accu bij zit die voller is dan de rest dan zal de lader met zeer lage stroom blijven doorladen totdat ook de rest vol is. Afhankelijk van het verschil kan dit echt een eeuwigheid duren. Ik stop dan het laden en haal de volle accu er tussenuit en laad de resterende 9 cellen tot ook die vol zijn. Als je een lader hebt die met de balancer communiceert en dus weet wat de maximale celspanning is dan kan dit geen kwaad. De laadstroom wordt dan aangepast aan de cel met de hoogste spanning om schade te voorkomen.
    Bij een losse balancer die dat niet doet is het een ander verhaal. Daarbij weet de lader niet beter dan dat de aangesloten accu nog lang niet vol is en blijft lekker doorpompen met mogelijk catastrofale gevolgen.
    Mijn conclusie, het kan, mits je geschikte apparatuur gebruikt en erg goed oplet bij het aansluiten.
    Mijn aanbeveling is om het zeker NIET te doen als je niet 100% zeker bent dat je weet wat je aan het doen bent.
    De beslissing van de topicstarter om een lader met 4 uitgangen te kopen is bijzonder verstandig.
     
  20. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    16.543
    Locatie:
    Groningen
    Jouw lader heeft dan de optie om terug te regelen en slaat niet uit. Het is dan inderdaad veilig maar niet handig :) Mooi dat het steeds beter wordt, die software. Ik vraag me af hoeveel laders dit netjes doen....
     

Deel Deze Pagina