Het belang van een Lipo laadzak

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door Teus, 22 nov 2008.

?

Naar aanleiding van de foto's ga ik een lipozak gebruiken

  1. Ja

    55 stem(men)
    31,4%
  2. Nee

    120 stem(men)
    68,6%
  1. GP64

    GP64

    Lid geworden:
    6 mei 2004
    Berichten:
    207
    Locatie:
    Koudekerke
    Aluminium vonken?

    Ik werk dagelijks met vloebaar aluminium maar heb het nog nooit zien vonken.
    Daarintegen magnesium vonk wel heel heftig!

    Welke temperatuur moet aluminium wel hebben om te vonken?

    bij 12 tot 1300 graden vonkt het nog steeds niet.

    Als men bij ons op het bedrijf moet lanzen gebeurt dat met magnesium lanzen en dat gaat heel heftig tekeer kan ik zeggen. (temperaturen boven de 2000 graden)

    Een kleine aanvulling is wel op zijn plaats.

    Aluminium kan zeker in vloeibare vorm zeer gevaarlijk zijn zeker als er om een of andere reden een chemische reactie ontstaat is het ineens zeer explosief, hele fabrieken zijn er door verdwenen, het gaat dan om het ontbinden van de aluminium verbinding tot zuurstof en aluminium oxide (aluinaarde) waarbij de energie die erin is gestopt om het te maken vrij komt.

    Vloeibaar aluminium en water geeft een gas explosie, hoewel dat alleen gebeurd als het water ingesloten wordt.

    Maar goed het gaat hier om de lipo en dat blijft een accu die je voorzichtig moet behandelen, geld trouwens eigenlijk wel voor elke accu denk ik.
     
    Laatst bewerkt: 30 aug 2010
  2. robert c

    robert c

    Lid geworden:
    8 jul 2008
    Berichten:
    368
    Locatie:
    Klundert (NB)
    Om op te bergen gebruik ik zelf glazen wekpotten, deze zitten ook luchtdicht en ik denk niet dat ze snel open kunnen springen als de druk te groot is.

    Voor opladen gebruik ik een laadzak, maar zoals gezegd, als je veilig en verstandig er mee omgaat kan het alleen mis gaan als je lader fouten gaat maken of je zelf iets verkeerd instelt.. Daarvoor de laadzak om erger te voorkomen , en ben bij het laden er zelf ook altijd bij..

    Robert
     
  3. michiel b

    michiel b

    Lid geworden:
    26 aug 2003
    Berichten:
    3.065
    Locatie:
    Eindhoven, Noord-Brabant
    het opbergen in glazen potten met een dichte deksel klinkt mij erg griezelig in de oren.
    Als er iets mis gaat springt het glas in het rond...
     
  4. PIR3lly

    PIR3lly

    Lid geworden:
    20 aug 2009
    Berichten:
    1.907
    Locatie:
    nabij Schiphol
    In glazen potten zou ik het zeker niet opbergen.
    Een munitiekist heeft het al moeilijk met een ontploffende lipo.
     
    Laatst bewerkt: 7 sep 2010
  5. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.701
    Locatie:
    Woerden
    Aluminium dat brandt strooit allerhande vonken in de rondte. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de bekende "sterretjes" met oud en nieuw. Dat zijn aluminium deeltjes die brandend wegspetteren!
    Wanneer de "verpakking" van een LiPo in de fik vliegt kan dat zelfde effect ook met het aluminium in die "verpakking" gebeuren.
     
  6. GP64

    GP64

    Lid geworden:
    6 mei 2004
    Berichten:
    207
    Locatie:
    Koudekerke
    De sterretjes waar u het over heeft is aluminium poeder of magnesium poeder zeker geen vaste vorm van aluminium.

    Bij zeer hoge temperaturen zal aluminium echter wel verbranden.

    Probeer het eens met een stukje aluminium folie zou ik zeggen.

    Ik heb een poging gedaan een filmpje te vinden op het internet maar helaas alleen filmpjes met aluminium poeder.

    Goed ik ga hier verder niet over in discussie, ik werk met dat spul in vloeibare vorm maar weet gelukkig niet waar ik mee bezig ben.

    Nu maar weer verder met de lipo zak en het nut ervan.
     
  7. DirkSchipper

    DirkSchipper Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jun 2005
    Berichten:
    6.354
    Locatie:
    Utrecht
    Ja, zo kan ik ook beweren dat ijzer brandt, of willekeurig welk metaal.
    Als je dat tegen een slijpsteen aanhoudt springen er ook allemaal vonken weg, maar dat wil nog niet zeggen dat er brand is.

    Allereerst definieer ik 'branden' als een oxidatie-proces waarbij meer energie vrijkomt dan er in wordt gestopt. Want ook het ijzerslijpsel bij een slijpsteen oxideert, maar eenmaal een beetje afgekoeld houdt dat op ...
    Terwijl er pas een risico op brand ontstaat als het proces in staat is zichzelf aan te houden en/of uit te breiden.

    Die vuurwerksterretjes van oud en nieuw zullen inderdaad metaaldeeltjes zijn , maar die branden niet zelf, maar worden door het brandende kruid verhit en weggeschoten. Want dat gebeurt er als je metaal slijpsel tot over het kookpunt verhit (pakweg 3000 gr).

    Aluminium heet roestvrij te zijn, maar feitelijk oxideert ('roest') het extreem snel. Binnen een milliseconde is er na een beschadiging (schuren ...) een nieuwe oxidehuid ontstaan. Die oxidehuid is echter zuurstof-dicht, wat ervoor zorgt dat het oxidatieproces stopt.
    Maar ... als je er een zeer fijn poeder van maakt, vergroot je het oppervlak dat met zuurstof kan reageren enorm. En daardoor kan het brand-/oxidatie-proces wel zelfonderhoudend worden.

    Het geweld (sterretjes, rook, steekvlam) dat onstaat bij een lipo waar iets verkeerd is gegaan ontstaat grotendeels door de hitte die ongecontroleert en in zeer korte tijd vrijkomt uit de opgeslagen elektrische energie. Daardoor wordt alles warm, smelt de verpakking, kan er zuurstof bij de inhoud. Vervolgens gaat de polymeer (de 'po' uit lipo) branden mbv. die zuurstof (en ontstoken door alle hitte).

    Ik vermoed, dat als je een lipo echt helemaal ontlaadt (langzaam!) tot nul volt, en er dan een metalen schroevendraaier doorheen slaat, er niets gebeurt. Ja er zit een gat in ...

    Gr. Dirk.
     
  8. janneman

    janneman

    Lid geworden:
    19 sep 2003
    Berichten:
    798
    Locatie:
    Middelburg (Zeeland)
    Zoals al te lezen is op blz 193 van dit draadje.
    Een dag een autolamp er op en dan een paar gaatjes en er gebeurd niets, geen plof, geen brand en zelfs geen gesis. :rolleyes:
     
    Laatst bewerkt: 8 sep 2010
  9. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.701
    Locatie:
    Woerden
    Het aluminium in sterretjes zijn kleine schilvertjes. Je kan het zelf maken door strookjes aluminium folie in een blender te versnipperen. Daarna vermengen met wat andere chemicaliën die voor voldoende hitte zorgen om het aluminium tot ontbranding te krijgen. Die temperatuur is overigens een heel stuk hoger (tussen de 1700°C en 1800°C) dan de smelttemperatuur! In een aluminiumgieterij hoef je dus niet bang te zijn dat een grote pot met gesmolten aluminium in de fik zal vliegen. Zou het wel gebeuren dan is de ramp niet te overzien omdat de hoeveelheid energie die dan vrij komt enorm is.

    Dirk daar geef je nu net een heel goed voorbeeld. :thumbsup: IJzer brandt en nog heel goed ook! :D
    Die vonken die van een slijpsteen wegspringen zijn wel degelijk brandende metaal splintertjes! Die gaan uit wanneer ze opgebrand zijn en NIET omdat ze afkoelen. Heel veel mensen vergissen zich hierin met soms desastreuze gevolgen.

    Zo moet je goed uitkijken met fijn ijzervijlsel en staalwol. Staalwol kan je prima met een lucifer of een aansteker in de fik zetten. En het blijft branden als je de vlam wegneemt! Met een pannenspons (ook staalwol) lukt dat meestal slecht omdat daar bijna altiijd zeep in zit.
    Zo kan een vonk van bijvoorbeeld een slijpsteen of een lasapparaat die in een bosje staalwol terecht komt heel makkelijk brand veroorzaken. Bij ijzervijlsel is zelfs een steekvlam niet onmogelijk. Ik kan me de waarschuwingen van de leraar op school nog goed herinneren net als de proefjes met natuur en scheikunde.:)

    Staalwol en een 9V batterij zijn simpele en zeer doeltreffende middelen om een vuurtje op gang te krijgen als je verder niets bij je hebt. Kijk maar eens naar m0_UAiVo_0k[/media] filmpje.

    Denk ook eens aan de vaste brandstof boosters van de Space Shuttle. Die vaste brandstof bestaat voor 16% (in gewicht) uit tot poeder gemalen puur aluminium, de eigenlijke brandstof.8O Dan zit er 69% ammonium perchlorate in wat voor de zuurstofvoorziening zorgt. Er zit ongeveer 0,5% ijzeroxide in als katalysator. Om alles tot een vaste stof te maken wordt er 12,5% polymeer (een rubber achtige kunststof) met 2% epoxy als harder gebruikt. Alle ingrediënten worden grondig gemixt en in vormen gegoten. Deze gaan een oven in om bij een hoge temperatuur uit te harden. Na ontsteking verbrandt die polymeer ook en zal dus als bijkomende brandstof fungeren (secondary fuel noemen de Amerikanen het).

    Het ontsteken van deze booster raketten gebeurt niet met een simpel vlammetje. Daarvoor zit er boven in de raket een ontstekingssysteem (simpel gezegd een soort van vlammenwerper) die een enorme vuurstraal door de gehele lengte van de raket blaast en zo de vaste brandstof over de gehele lengte ontsteekt.
    De brandstof van deze raketmotoren is dus ALUMINIUM. Meer dan 80% van de stuwkracht, per booster maar liefst 1,25 miljoen kilo op zeeniveau, ontstaat door de verbranding van dat aluminium!

    Dat is dus NIET juist! Een LiPo vliegt niet in de brand door de elektrische energie die er in zit. Dat heb ik al eerder geschreven. Wanneer er in een LiPo iets mis gaat kan er door elektrolyse zuiver Lithium en een aantal gassen ontstaan. Hierdoor zwelt de LiPo op. Die elektrolyse kan wel op gang komen en worden gehouden door de elektrische energie die in de accu is opgeslagen. Indirect kan het dus wel door die energie komen maar het kan ook bij een lege accu gebeuren die je net aan de lader hebt gehangen. Dan levert de lader de energie voor de elektrolyse.

    Één van de gassen die ontstaat is zuurstof en wanneer zuiver Lithium en zuurstof bij elkaar komen ontbrandt de Lithium spontaan. DAT is de ontsteking die de rest van de gassen aansteekt en de druk zo ver laat oplopen dat de "verpakking" open scheurt. Dan spuit de al reeds brandende inhoud naar buiten met alle mogelijke gevolgen van dien.
    Wanneer alle zuiver Lithium is verbrandt en dat is heel snel bekeken want er is maar heel weinig aanwezig, zal het vuurtje vrij snel uitdoven. Alleen wanneer er meer aan is gestoken zoals de "verpakking" en/of het polymeer zal de zaak langer kunnen blijven branden en meer schade kunnen aanrichten.
    Dat kan je veilig blussen met bv een poederblusser of een CO2 blusser. Zolang het Litium nog brand heeft blussen weinig zin en kan het gevaarlijk zijn. Dus zolang je een steekvlam ziet niet blussen! Je kan er wel een blusdeken overheen gooien om verspreiding van vonken en dergelijke te voorkomen. Maar denk eraan dat onder die deken de brand nog gewoon door kan gaan!
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
  10. Berto

    Berto verslagschrijvers Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 okt 2002
    Berichten:
    20.947
    Locatie:
    Zeewolde
    Tsonge jonge, ze zijn lekker bezig vandaag :-(
    Gemeld ;-)
     
  11. melvin_f1

    melvin_f1

    Lid geworden:
    6 sep 2008
    Berichten:
    897
    Locatie:
    nijmegen
    marehu wat geburt er in de zak duss kan imand mischien dit doen zonder de zak
    ( als dit al gedaan is mijne excuses )
     
  12. erichevy

    erichevy

    Lid geworden:
    24 sep 2004
    Berichten:
    830
    Locatie:
    Zevenhoven
    Wat er in de zak gebeurd??
    Niets!, wanneer alles goed gaat natuurlijk.
    Het is voor net die ene keer dat je de lader niet goed insteld OF de lader zelf besluit het anders te gaan doen...
    Dan is de bedoeling dat de grote vlam beperkt blijft en niet wild omzich heen grijpt om iets brandbaars om zich heen te onsteken.
    De lipozak zal echt niet bij een ergste scenario het vuur binnen houden.
    Ik hou altijd de brandbare spullen uit de buurt en leg de lipozak op een metaal dienblad.

    Grt,
    Eric.
     
  13. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.701
    Locatie:
    Woerden
    Zo'n LiPo zak kan je goed gebruiken om te voorkomen dat vonken, vlammen en andere narigheid de omgeving in de fik zetten wanneer er tijdens het laden iets fout mocht gaan. Er zijn op het internet al diverse tests te vinden van diverse zakken. De ene "werkt" beter dan de andere maar over het algemeen voldoen ze allemaal redelijk tot goed.
    Toch blijft het gewoon noodzakelijk om alles goed in de gaten te houden en geen gekke dingen doen met je LiPo's. Ook met een LiPo zak moet je er nog steeds voor zorgen dat alle brandbare zaken voldoende ver bij de LiPo onder lading weg blijven.
     
  14. MrLaVo

    MrLaVo

    Lid geworden:
    17 mrt 2007
    Berichten:
    188
    Locatie:
    Klein Kölle
    Een andere mogelijkheid is een kleine wandkluis. Die zijn relatief goedkoop (20 tot 30 euro) bij de gamma en praxis. Het kluisje kan in de garage aan de muur worden gemonteerd. Via de achterwand van het kluisje wordt de laadkabel naar binnen gevoerd. zodat binnen in het kluisje een aansluitpunt voor de lipo aanwezig is.

    Voor het laden kan je de laadapparatuur boven op het kluisje zetten. De lipo gaat natuurlijk in het kluisje, deurtje dicht, en je kan probleemloos laden. Gaat het branden, overigens nog nooit meegemaakt, dan kan het brandje niet buiten het kluisje komen, dus geen gevaar voor uitbreiding van de brand. Ik ben ervan overtuigd dat het kluisje nadien weer bruikbaar is.
    [​IMG]
    Dit zijn dergelijke kluisjes. Je moet wel de meeste goedkope en kale uitvoering nemen. Niet die met een plastiek toetsenbord. Als dat gaat smeulen is ook niet erg handig. De goedkoopste is tevens de beste.

    Overigens, in geval van brand het deurtje niet openen, enkel de stroom eraf en een tijdje wachten.

    mrlavo
     
    Laatst bewerkt: 10 sep 2010
  15. jappie911

    jappie911

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    115
     
  16. Stoomstrijkijzer

    Stoomstrijkijzer

    Lid geworden:
    24 aug 2009
    Berichten:
    2.899
    Locatie:
    Maldegem, België
    Dat is een mooie oplossing voor thuis! Transporteren moet ook wel geen probleem zijn, maar nogal omslachtig. Ik bewaar en laadt m'n lipo's altijd in laadzakken. Heb er 2 gekocht voor 13euro/stuk ofzo. Ik denk dat je thuis nog genoeg tijd hebt om de draden los te trekken en de zak door het raam/deur te gooien moest ie branden. Op het veld/circuit verleg je hem gewoon zodat je andere spullen niet mee fikken.
     
  17. PH-TVS

    PH-TVS verslagschrijvers

    Lid geworden:
    20 dec 2008
    Berichten:
    1.115
    Locatie:
    Lemmer
    Zover ik begrepen heb vliegen lipo's niet alleen in de fik tijdens het laden maar kan het ook gebeuren als hij op de plank ligt.

    Dus ook als je niet huis bent ;-)

    Groet,
    Theo
     
  18. janneman

    janneman

    Lid geworden:
    19 sep 2003
    Berichten:
    798
    Locatie:
    Middelburg (Zeeland)

    Dat kan zeker, bij mij begon een lipo na 4 weken te reageren.
    Na een zware crash van zo'n 100 meter hoogte recht de grond in.
    Lipo was wat gedeukt aan de kopkant en ik heb hem een week lang gekontroleerd, spanning bleef normaal en werkte nog prima.
    Toevallig ging ik vliegen en zag de lipo op de hobby tafel liggen en toen stond hij bol. Heb hem in de tuin gelegd en de volgende dag ontladen met een autolamp waarna ik er gaten in geslagen heb en naar de milieustraat gebracht.
     
  19. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    16.499
    Locatie:
    Groningen
    Bol worden (gas ontwikkeling) is heel wat anders dan ontbranden ;) Gelukkig maar want bol worden doen een hoop :(

    Ik heb nog nergens gehoord dat een lipo ontbrand als hij stil ligt. Als hij dat na 1 uur na een crash niet doet zal het niet vanzelf gebeuren. Wellicht dat door het opbollen er kortsluiting ontstaat, dat zou nog kunnen.
     
  20. janneman

    janneman

    Lid geworden:
    19 sep 2003
    Berichten:
    798
    Locatie:
    Middelburg (Zeeland)
    OK, dat weten we dan ook weer.
    Ik heb hem in iedergeval zo vlug mogelijk naar buiten gebracht. :(
     

Deel Deze Pagina