Geschikte zenders voor werkschepen (multifunctie uitbreidingen)

Discussie in 'Werkschepen' gestart door pentip, 1 dec 2011.

  1. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    Ben weer (weer) aan het opstarten om eindelijk m'n boten eens af te gaan maken en kijk wat rond naar wat er op zendergebied inmiddels is.

    Echter, wat is er sinds de Futaba F14 nog gekomen voor werkschepen? Het is allemaal vlieg- en racefunctionaliteiten die ik tegenkom.

    Me dunkt dat 2,4Ghz met supersnelle schakelingen nogal onnodig zijn voor een werkschip? Hoewel er dan wel een berg functieschakelingen over hetzelfde kanaal zouden kunnen natuurlijk, maar die zie ik nergens.

    Denk ik nou helemaal de verkeerde kant op als ik zoek naar een gebruikte F14, liefst met een schakelaarbatterij erop en eventueel en navy stick?
    Is er in de afgelopen 20 jaar nou nergens een multifunctie schakelaarbank en ontvanger-relais bank gemaakt?

    Of is er inmiddels al meer te vinden op ander gebied. Ik denk aan Bluetooth/wifi om relaisbanken mee te schakelen. Dan denk ik aan een 4 kanaals zender voor het varen en een PDA/iPod/iPhone/laptopje om diverse functies aan te sturen.
    In dat laatste geval kan er dan middels software ook met scripts gewerkt worden: anker procedure, diverse bluskanonnen in sync op een doel gericht terwijl het schip beweegt, nog iets van een positiebepaling erbij en je kunt 'm zelfs demo parcours laten varen of zichzelf op een plek laten houden.

    informatie terug naar de bestuurder over accustaat, servostanden, sensorinfo.

    De hardware hiervoor is er al, als ik het allemaal ga inkopen ben ik nog steeds goedkoper uit dan zo'n moderne computerdisco zender maar het is net zo goed overkill voor een poosje lekker varen met m'n bootjes.

    Natuurlijk heb ik gezocht op het forum, maar het is met niet helemaal duidelijk geworden hoe jullie dat doen. Stel je zender kukelt in het water (naar keuze met jezelf erbij of niet) wat ga je dan kopen?
     
  2. F.van.Gent

    F.van.Gent In Memoriam

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    7.800
    De f 16 daar kun je alles mee
    2. 4 Ghz werk niet voor duikboten.
    dat is wat ik je kan vertellen
    mvg
    Frederik
     
    Laatst bewerkt: 1 dec 2011
  3. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.624
    Locatie:
    Maasland
    Specifiek voor multifunctionele modelbouw zijn tegenwoordig alleen de F14 en FC16 Boat 'n Truck van Robbe-Futaba en de MC19 van Graupner-JR.

    Multiswitch systemen van de meeste merken functioneren niet op 2,4 GHz, behoudens dan enkele specialistische Duitse fabrikaten en het 2,4 GHz systeem van het Tjechische merk Jeti. Vandaar, dat men met werkschepen veroordeeld blijft om op 40 MHz te werken. Niet, dat dit een bezwaar is, maar 2,4 GHz is daardoor minder gangbaar. Duikboot-kapiteins zijn inderdaad ook op 40 MHz aangewezen omdat 2,4 GHz onder water niet werkt.

    Tja, en dat er minder elektronica is, die specifiek voor werkschepen en trucks wordt gemaakt, is onze eigen schuld. Moeten we maar zorgen, dat we met meer zijn en dat we (wat de scheepsmodelbouw betreft) niet tot een langzaam uitstervend ras behoren ;).
     
  4. ceewee

    ceewee

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    342
    Locatie:
    Lelystad
    Ik heb een FC-16 met alle mogelijke uitbreidingen op 40 Mhz.
    Kan ik werkelijk alles mee doen.
    Komen nog wel te koop op Marktplaats.
     
  5. Dirk

    Dirk Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 aug 2002
    Berichten:
    5.032
    Locatie:
    Baarn
    Als je echt veel wilt schakelen ... dan moet je bij Horst Becker zijn, bouwt al meer dan 30 jaar zenders, ontvangers en multiswitschen ... 8 proportionele kanalen en tot 64 schakel functies becker-fm.de ...
     
  6. F.van.Gent

    F.van.Gent In Memoriam

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    7.800
    Als hij al die schakelingen wil gebruiken !!!
    Dan moet hij toch wel iets heeeeeeeeeeeeeeeeel aparts gaan bouwen denk ik.
    Baggeraar heeft ze geloof ik nog niet eens allemaal nodig.
    mvg
    Frederik:D
     
  7. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    goeiendag zeg wat een rij, lijkt wel een mengpaneel die Becker FM ! :)
    Ziet erg goed uit allemaal, wordt dat veel gebruikt in nederland? Is daar een bepaalde winkel die er veel ervaring mee heeft?

    Dank voor alle info, weet ik i.i.g. dat ik naar de juiste spullen zoek. De FC-16 heb ik nog niet gezocht, daar zal ik ook naar kijken. F14's zie ik regelmatig langskomen op Ebay, zonder multispul voor niet al te veel geld.

    Misschien dat ik de wifi/bluetooth/xbee techniek dan toepas voor de bijzondere dingen, lijkt me ook wel aardig voor 'op het droge' namelijk: demo stand zonder de zender aan te hoeven hebben (met alle gevolgen van dien voor diegenen die dan net aan het varen zijn ;) )
    Daar zijn ook andere toepassingen voor waardoor die techniek nog ontwikkeld wordt en daar kunnen de werkschepen dan weer gebruik van maken.

    Qua aantal functies: ach zo gek als je het maken kan he. Maar stapsgewijs en ik heb er een hekel aan om de basis klaar te hebben en dan de volgende stap te moeten laten omdat ik de verkeerde spullen heb gekozen. Dan zal die volgende stap dus niet gemaakt gaan worden weet ik eigenlijk nu al.
     
    Laatst bewerkt: 1 dec 2011
  8. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    Zie ik mijn naam langskomen kan ik het niet laten om wat te vertellen.
    Als je overweegt om wat zelf te maken?
    Wacht nog even geduldig af, die van mij werkt wel maar niet optimaal.
    Mogelijk dat de bedrading nog wat anders gelegd moet worden of dat er alu-afscherming tussen moet.
    [​IMG]

    Dit was een F14 met 5 modules van 8 kanalen, maar nu met een logische indeling van de knoppen tbv de op stapel staande baggermolen.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  9. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    Splitsing 'Zelf maken' :

    Ik denk aan bestaande modules die draadloos met elkaar verbonden zijn. Printplaatjes met een rij relais erop en een bluetooth of wifi of xbee module erop voor de gegevensoverdracht. Deze plaatjes kun je via een laptop/ipod aansturen of met een 'spiegel' waarbij je twee exemplaren hebt welke dan elkaar kopieren. Zet je dus op de ene een relais om, dan gaat dat bij de andere ook. Idem variabele voor motortjes.
    hier moet ik nog wat meer over te weten komen: motoren en hun regelaars, brushless en juist niet, vermogens, etc etc.
    Want waarschijnlijk kan dan het besturen ook overgenomen worden en heb je helemaal geen losse 4 kanaalszender meer nodig.

    In wezen allemaal techniek uit de hobby-robotica. Waar bijv. ook met pneumatiek en glasvezel gewerkt wordt. Dat is dan weer een paar stappen te ver maar de basistechniek is prima bruikbaar. Al is een bus systeem ook al niet meer onmogelijk...

    uitbreidingen gaan dan richting meer gegevens over en weer van sensoren of servostanden. In de boten zou je kunnen denken aan een schermpje of led balk die de werkelijke stand van het roer weergeeft, een kraan of noem het maar op. Of een vochtsensor.... ;)
     
  10. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    weet iemand (of weet iemand iemand) die weet wat de output is van een ontvanger?

    Hierbij gaat het me om het voltage dat de ontvanger doorgeeft naar een snelheidsregelaar, dus van een proportioneel kanaal.
     
  11. Dirk

    Dirk Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 aug 2002
    Berichten:
    5.032
    Locatie:
    Baarn
    "gewoon" 5 Volt standaard (afhankelijk van de accuspanning kan het lager zijn) ...
     
  12. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    Relais schakelen heb ik al e.e.a. voor gevonden maar het variabel aansturen van motoren nog niet. Tenminste, digitaal-analoog omzetting wel maar nog niet hoe dat dan in een boot aan de motoren te koppelen.

    In eerste instantie ook niet nodig: sturen aandrijving werkt toch lekkerder met sticks en om die weer aan een computer/PDA te koppelen is lastig.

    Echter voor kranen/davits/ankerlieren etc kan het wel handig zijn om ze wel te kunnen aansturen via software. Die kun je dan later voorzien van scripts om allerlei sequentiele of synchrone handelingen uit te laten voeren.

    Dus vooralsnog voorzie ik een simpele 4 kanaals zender/ontvanger en apart een PDA met verbinding naar de boot waarin een bank aan relais zitten. Aansturing met terugkoppeling dus. En eventueel met wat sensoriek die weer schakelen veroorzaakt.
     
  13. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    Zo, eindelijk je project onderwerp eens kunnen lezen. Mooi zeg!

    In relatie tot hier: ik kom uit de computerwereld en zocht naar modernere manieren om e.e.a. op afstand te bedienen.

    Een paar gedachten/vondsten/ideeen:
    Over frequenties e.d.:
    WiFi: lokaal draadloos netwerkje opzetten en zender + boot via dat netwerk aan elkaar verbinden. Kan maar beetje overdreven. tenzij je de mensen thuis via internet mee wilt laten kijken met het cameraatje in je boot of zoiets geks.

    Infrarood: kan maar teveel last van zonnetje en zichtlijn nodig.

    Bluetooth: kan direct tussen boot en zender. bekende techniek en apparatuur. Bereik is voor een boot best te doen, me dunkt dat je je radarbalk en lampjes her en der niet op 400 meter van de kant aan of uit hoeft te zetten. niet geschikt voor vliegtuigen, dat moge duidelijk zijn.

    Xbee: net zoiets als bluetooth maar eigenlijk geschikter doordat de modules elkaar kunnen helpen: als er een paar boten rondvaren en de verste is buiten bereik van z'n zender, kunnen de tussenliggende boten als versterkers/steunzenders fungeren doordat ze de signalen die niet aan hun is geadresseerd, doorsturen en zo de verste boot bereiken. Kan bij een club ook met wat boeien/walpunten waar zo'n dingetje als repeater fungeert. Heeft natuurlijk alleen zin als dit een standaard zou worden. En dat is nog niet zo duidelijk uit de aanbieders: nog in ontwikkeling en daardoor wat risico in aanschaf.

    In de boot:
    communicatiemodule en een relaisbank op een print. Kant en klaar te koop. Relais van 2 tot veel en middels aaneenrijgen van printplaten tot 256..... Met en zonder memory, 2 of drie standen alles doorelkaar.
    Met poorten voor inkomende signalen van sensoren (ik denk even aan je stoomdruk e.d.)
    En alles wordt terug gerapporteerd aan de zender.
    Variabele output modules zijn er ook maar hoe dit aan boot- of kraanmotoren te koppelen weet ik nog niet. Met behoud van fijne bediening dan dus, veel koppel, weinig snelheid.
    De meeste toepassingen betreffen relatief simpel aan/uit werk. Bovendien is een rijtje schakelaars of een aanraakgevoelig schermpje makkelijker en goedkoper te maken dan het koppelen van joysticks aan een PDA denk ik. maar misschien heb ik dat fout.

    Zender:
    Hele simpele is een soort 'tweeling': een printje bij je zender en een identieke in de boot. Verbind je een poort, dan schakelt in de boot een relais.
    De rest is middels software te bedienen. De programmeertaal is simpel en er is een programmaatje geschreven die e.e.a. visueel maakt. Dus klikken om te schakelen zeg maar. En als je software hebt/maakt/laat maken die scripts uitvoert dan kun je dus allerlei ontvangen gegevens relateren aan wat die relais doen en andersom.

    Mij lijkt een complete laptop aan de waterkant niet handig (zonnetje, gewicht, water, zwaartekracht...) maar een PDA (schermpje) kan wel min of meer in een console gemaakt worden. Op gewoon erop natuurlijk.

    Voor een demo op een beurs laat je de software wat scripts afwerken.

    wordt vervolgd.
     
  14. Silence

    Silence

    Lid geworden:
    26 okt 2010
    Berichten:
    53
    Locatie:
    Rotterdam
    De oplossing is eenvoudiger dan men denkt. Je kunt 2 arduino's laten communiceren op 2,4 gHz. 1 van de twee is de input, de ander zit in de boot voor de uitvoering van de commando's. Met poort expanders kun je heeeeeel ver gaan. De programmeertaal is eenvoudig en snel te leren. Voordeel van deze werkwijze is dat men niet afhankelijk is van een leverancier en of het aantal kanalen van de zender. Je zou zelfs een geheel eigen zender kunnen maken (een mega heeft 14 analoog-in kanalen voor potmeters).

    Er zijn genoeg voorbeelden te vinden op het internet die je op weg kunnen helpen. Ik zou alleen niet met relais werke, maar transistors. Minder mechanisch en minder last van plakkende functies bij hoge amperages.
     
  15. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    Wij moeten even praten geloof ik :) pb komt eraan.
     
  16. Silence

    Silence

    Lid geworden:
    26 okt 2010
    Berichten:
    53
    Locatie:
    Rotterdam
    Pentip,
    Je hebt een PB terug. Succes met de uitleg, het is een beetje veel geworden. Voor vragen kun je me altijd mailen. Ik heb je nog geen complete code gestuurt daar dit je direct zou afschrikken en je eigenlijk stukje voor stukje de basis onder de knie moet krijgen. Het is namelijk een combinatie van programmeren en een stukje electronica. Ik kan je natuurlijk altijd op weg helpen met stukjes code, principes en tips/tricks om te voorkomen dat je dezelfde fouten maakt als ik deed.

    Oh ja, Met de ArduinoMega in combinatie met de nRF24L01 (wel de juiste gebruiken anders heb je beperkt bereik), kun je eigenlijk een geheel eigen zender maken met lcd's en alle knoppen die je maar wilt. Je kunt zelfs de zender letterlijk laten praten (zoals de dure robbe zenders) en het geheel voorzien van feedback.


    Danny

    PS: Je kunt inderdaad ook voorgeprogrammeerde en getimede demo's maken welke aan en uit kunnen worden gezet met 1 druk op de knop (ik gebruik dit als HOME button voor de kranen in combinatie met HAL-sensoren).
     
  17. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    Geweldige info! Echt om weer helemaal enthousiast van te worden (zoals ik je mailde)

    Status nu is het zoeken naar leverancier(s) voor de starter kit en wat handige modules. Niet alleen voor dit projekt maar ook voor inmiddels al bedachte andere.

    Voor de meeste basisdingen als lampjes (LED dus, zo gek als je wilt: groepsgewijs, individueel, voorbedachte combinaties (ankerend, varend, haven, slepend etc) interieur (de Pegasus gaat een disco feestje krijgen vrees ik, en onderwaterverlichting) gaat het relatief eenvoudig zijn.

    accustatus en motortemperaturen, gaat ook wel lukken.

    Maar hoe ga ik ouderwetse motoren regelen. want als ik dat kan, heb ik inderdaad geen 'normale' zender meer nodig.

    Genoeg om uit te vinden dus. Blog site is in de maak en gaat live zodra ik een start heb gemaakt. Van de blogs van andere leer ik nu een hoop, misschien hebben anderen wat aan mijn ervaringen.
     
  18. Silence

    Silence

    Lid geworden:
    26 okt 2010
    Berichten:
    53
    Locatie:
    Rotterdam
    Motoren kunnen met de vaartregelaars altijd op een pwm poort worden aangesloten. Maar als je verder kijkt kun je natuurlijk ook met een H-brug van fets of transistoren, eigen vaartregelaars maken. 1 pwm voor vooruit en 1 pin voor achteruit. Beide kanten kunnen dan in 256 stappen worden geregeld. Gebruik hiervoor niet de servo.write functie maar de analog write functie.

    News-update. Het wire protocol en de de NRF librarie werken soms slecht samen in 1 sketch. Ik heb hem zelf opgelost met een aparte arduino nano voor de afhandeling van de communicatie en 1 nano voor de afhandeling van de pinnen en berekning van de code. Deze twee zijn gekoppeld door een RX/TX verbinding (en gnd natuurlijk).

    Danny
     
    Laatst bewerkt: 15 jan 2012
  19. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    Electronica onderdelen verlanglijst/bestellijst wordt samengesteld, beetje extra tijd er voor wegens Chinese jaarwisseling (kennelijk ligt dat land dan stil).
     
  20. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.803
    Locatie:
    Flevoland
    Klopt, beetje te vergelijken met carnaval in het zuiden van Nederland. Na een jaar lang afgebeuld worden mag het ook wel, alleen is het wel lastig als je net een bestelling wilde doen. Dan komt er al snel een week of 2 bij de normale levertijd van rond de 2 weken... :(
     

Deel Deze Pagina