Ik wil zelf een lijnenplan uitwerken om alle spanten uit te tekenen. Nu kan dat met de hand en hoe dat moet begrijp ik inmiddels. echter, het lijkt mij sneller te gaan met een tekenprogramma? Ik heb geen autocad en zie ook een gratis programma sketchup. Is dat hiermee te doen? wie heeft hier goede ervaringen mee? Of met een ander tekenprogramma? Heb het lijnenplan en spantenplan. Echter de lijnen liggen dusdanig dicht bij elkaar dat ik het opnieuw uit wil tekenen met de waterlijnen in kleuren behorend bij de juiste waterlijn zodat eea goed leesbaar is. daarna de spanten allen afzonderlijk uittekenen hoor graag van jullie! vriendelijke groet, Rob
Kijk ook eens naar www.onshape.com. Wordt steeds meer gebruikt. In de gratis versie zijn ieders tekeningen publiekelijk beschikbaar. Je kunt dus profiteren van iedereen zijn werk. Youtuber Daniel Riley tekent er alles mee. In deze video zie je ook OnShape voorbij komen.
Bezoek ook eens de site van Delftship.De rompdefinitie module kan je gratis downloaden. Met een flinke database van scheepsvormen die je als voorbeeld kunnen dienen. Maar...een goed strokende romp maak je niet zo maar.Delftship heeft wat hulpmiddelen daarvoor. Maar train ook je ogen erop dat je bijv te abrupte overgangen herkent en weet te corrigeren zodanig dat de scheepslijnen ook voor het oog vloeiend verlopen, of 'stroken' zoals scheepsbouwers zeggen Wil je zelf een lijnenplan ontwerpen met dergelijke software maak eerst een schatting van het gewicht en het zwaartepunt van je model en stem daar je rompvorm op af. Kortom: er komt wat meer bij kijken dan wat geschuif met de muis. Succes, Ard
bedankt! Ik denk dat dit een mooie optie is! Ik heb nl een spanten en lijnenplan. Aan de hand van het spantenplan wil ik een nieuw lijnenplan maken. De lijnen liggen nl boven in de romp zo dicht op elkaar dat ik met kleuren moet werken om hiervan af alle spanten te kunnen tekenen. Ik wil nl alle spanten uittekenen en maken in eikenhout.
als je al een spanten plan hebt , zou je deze als achtergrond in onchape of fusion 360 als achtergrond kunnen gebruiken, je moet ze dan enkel over de lijntjes tekenen en kan je alles afzonderlijk afprinten
"Ik heb nl een spanten en lijnenplan. Aan de hand van het spantenplan wil ik een nieuw lijnenplan maken. De lijnen liggen nl boven in de romp zo dicht op elkaar dat ik met kleuren moet werken om hiervan af alle spanten te kunnen tekenen. Ik wil nl alle spanten uittekenen en maken in eikenhout." zo doet 80% van de bouwers het hoor tenzij je liever tekent op de computer en je hier al veel ervaring in hebt is kopiëren en uitknippen nog steeds veeeeeeel makkelijker dan een tekenprogramma onder de knie te krijgen om alle spanten afzonderlijk te kunnen uitprinten.
De programmatuur leren kennen…daar ben ik ook eigenlijk wel bang voor. Onderstaand een fotootje van hoe de waterlijnen elkaar op een gegeven moment kruisen en dan vlak bij elkaar lopen. Naar de achterzijde kruisen zij elkaar weer. Zonder kleuren te werken is het onderscheid tussen de waterlijnen niet meer te zien.
Een jaar of acht geleden heb ik een scheepje gemaakt, waarvan ik een spanten en lijnenplan had. En om eerlijk te zijn heb ik het lijnenplan niet gebruikt. Wel vooraf bedacht dat ik de plug ondersteboven wilde bouwen. Dat hield in dat er een referentiepunt moet zijn op een bepaalde afstand van de kiellijn. Ook handig om vooraf te bedenken of je de romp wilt bekleden met epoxy met keeperweefsel. Dan moet er voldoende afstand zijn tussen romp een bouwplank om het doek vrij af te laten hangen. Om de spanten te teken als volgt te werk gegaan. Aangezien het spantenplan maar de helft van de spanten laat zien, op een stuk papier (doorschrijfblok) een hartlijn, met referentiepunt, getekend, carbonpapier erop, spantenplan erop met hartlijn en referentiepunt op elkaar en halve spant afgetekend. Daarna papier op de hartlijn dubbel gevouwen en het spant uitgeknipt. Uitgeknipt papier op 3,5 mm triplex geplakt en uitgezaagd. Op de bouwplank de plaats voor de spanten gemerkt en de uitgezaagde spanten met latjes op de bouwplank geschroefd. In mijn geval spanten inclusief verschansing getekend. Als alle spanten staan deze schuin aanschuren en controleren met een strooklatje. Daarna kun je het spantenraam gaan gaan bekleden met latjes. In mijn geval met balsa, want het werd een plug voor een epoxy rompje. Het hele proces is te lezen in het bouwverslag. https://www.modelbouwforum.nl/threads/multiknikspant-coastertje.229450/ Natuurlijk is het mogelijk om met een tekenprogramma elk spant apart uit te printen. Maar of het allemaal de moeite waard is? Toen het ei gelegd was hoe te werk te gaan had ik binnen twee uur alle spanten uitgeknipt en opgeplakt. Kijk maar of het je aanspreekt en succes met de uiteindelijke bouw. Een voordeel van een tekenprogramma zag ik over het hoofd en dat is het gemak om de schaal aan te passen. Wat ook belangrijk is (ook vermeld in het bouwverslag). Rekening houden met de dikte van het materiaal, waarmee je de spanten bekleed. In mijn geval was dat 2 mm balsa en 1 mm epoxy+weefsel. Het valt wel niet direct op, maar de schaal klopt niet meer. In wezen is mijn model 6 mm te breed. Bij 1:50 is dat in het echt toch 30 cm. Voor mij was dat een instinker, of zo je wilt uitglijder! Gr. Klaas.
hey zoals Klaas ook al aangeeft, waarom heb je het lijnenplan nodig als je ook het spantenplan hebt. persoonlijk heb ik in 15 jaar nog nooit het lijnenplan echt gebruikt om een romp te vervaardigen. kijk misschien ook eens in dit bouwverslag , hier laat ik het vrij goed in beeld komen. https://www.modelbouwforum.nl/threads/belgische-sleper-de-zeehond-1-35.218902/ ( heb je al 2 vb hoe te werk te gaan, maar mocht je nog vragen hebben, gewoon stellen, niet verlegen zijn )