Nieuwe zender nodig ? En nog wat info nodig ..

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Gliderbee, 19 jan 2025.

  1. Gliderbee

    Gliderbee

    Lid geworden:
    22 dec 2024
    Berichten:
    86
    Locatie:
    Lubbeek
    Ik heb me al wat ingelezen hier (er zijn gesprekken genoeg over iemand die advies vraagt over zenders), maar ik vind geen antwoord op de vragen waar ik mee zit:

    1) "Vroeger" (nu nog in mijn kast) had ik als belangrijkste zenders een Futaba FC-18 en een MPX 3010. Voor de Futuba heb ik een 2.4Ghz module, maar nooit gebruikt. Ik heb ook nog een tweedehands gekochte FC-24, maar dat doet er niet toe: het gaat me om de manier van programmeren van die zenders.

    Tussenvraag: Mag ik die zenders eigenlijk nog gebruiken nu ? Ik heb ondertussen mijn drone-certificaat A1/A3, en met de grootte en gewicht van het gemiddeld modelvliegtuig zitten we eigenlijk in categorie A3, of zie ik dat verkeerd ? Hoe zit dat dan nu met die elektronische identificatie ?

    2) Ik vond een nadeel van Futaba dat de servo's naargelang hun functie op een vaste plaats op de ontvanger moeten staan; bij de MPX 3010 kon je dat zelf allemaal programmeren, en éénmaal dat je de logica door hebt, was het eigenlijk vrij gemakkelijk (ik zou het wel terug eens moeten opfrissen). De Futuba was wel een fijne zender, maar het was soms toch zoeken om iets gedaan te krijgen ..
    Hoe zit dat met de moderne zenders op 2.4Ghz ? Ik heb bijv. een Turnigy TGY-i6 (gekregen van een vriend samen met een zelfbouwdrone), en merk dat op de bijhorende ontvanger de functiebenamingen (rudder, elevator, ..) aangegeven zijn op de ontvanger, wat me aan de Futaba-manier doet denken ..
    Bestaan er nog zenders die het op de manier van de MPX 3010 doen ?
    Ik gebruikte ook graag sliders voor bijv. flaps of elektromotor, en zie nu dat blijkbaar niet alle zenders dat hebben, dus dat zie ik er ook graag opzitten.

    Ik vlieg vooral met zwevers (vroeger F3J) met roelroeren en flaps, soms ook met spoilers, ook electrozwevers. Verder helicopters (vroeger Thunder Tiger Raptor) en af en toe een "gewoon" vliegtuigje (ik heb bijv. net een Scorpio Miss Europ terug in vliegende staat gebracht op 35Mhz met een Hitec drie-kanaals ontvangertje: één stick voor hoogte/richting en een slider voor de motor).

    3) ik begrijp dat je bij keuze van een merk zender tegenwoordig ook vast zit aan de keuze van de ontvanger ? Klopt dat ? Vroeger had dat geen belang, vandaar mijn vraag.

    4) Ik weet dat ik er goed aan doe om naar een winkel te gaan en advies te vragen, maar ik ben niet zeker of de verkopers altijd wel helemaal mee zijn met al die merken, varianten en mogelijkheden. Albatros in Mechelen is een paar jaar geleden gestopt. Zijn er ergens aan te bevelen winkels min of meer in de buurt van Leuven (ik zie niet op tegen een uur rijden of zo voor de goede zaak :)).

    5) Ik kan een Spektrum DX8 kopen voor € 100,00, maar zonder ontvangers. In een Parkflite Radian die ik net gekocht heb om vlug terug wat te kunnen vliegen, zit een Spektrum ontvanger en er zit een Spektrum DX5 bij, maar dat gaat niet volstaan voor de toekomst ..

    Bedankt,
    Stefan.
     
  2. Rick NT

    Rick NT

    Lid geworden:
    29 dec 2002
    Berichten:
    1.695
    Locatie:
    Boxtel
    Stefan,

    Verdiep je eens in EdgeTx, is een opensource Firmware project wat al enige jaren actief is.
    In principe draait de firmwae op diverse hardware, die ook door verschillende partijen op de markt wordt gebracht, momenteel wordt vnl Radiomaster gebruikt, maar ook Jumper en oudere Frsky zenders kun je toepassen.

    Heb zelf in het verleden ook met de Multiplex MC serie gevlogen.
    En EdgeTx lijkt qua programmeer structuur erg op hoe de Profi MC serie zich liet programmeren. Knuppel bezetting, schakelaar en kanaal toewijzing zijn helemaal vrij te definiëren.
    Alhoewel ik geen directe ervaring er mee heb, maar merken zoals Jeti, de nieuwere Multiplex'en en FrSky Ethos zenders bieden soortgelijke mogelijkheden.

    EdgeTx beperkt zich tot de software die op de zender draait, dus vnl de user-interface en de omzetting van knuppel bewegingen via mixers e.d. tot aanstuur signaal voor een zendmoduul.

    EdgeTx ondersteunt verschillende zendmodules, volgens mij zijn de zgn Multiprotocool (4 in 1) en ExpressLRS modules momenteel het meest gangbaar.
    Ook deze zijn beide voorzien van opensource Firmware.

    Met een MultiprotocoolModule (MPM) is het dus mogelijk om een grote verscheidenheid aan ontvangers te gebruiken, waaronder Spektrum (DSM2 en DSMX), Frsky D8 en D16 maar ook Futaba (weet zo niet welke versies) en dan nog een hele zooi aan ander spul wat veel toegepast wordt in (chinese) speelgoed drones e.d.
    Heel handig dus om een dergelijke module te hebben.

    ExpressLRS is ook opensource maar daar was het doel om een RF link te creëren die beter presteert dan al het andere wat op de markt aanwezig is vanuit de drone FPV community.
    Dus extreme reikwijdte, lage latency en ook volledige telemetry.
    Dit werkt nu ook zeer goed en er zijn ook instellingen bijgekomen om traditionele modelvliegen beter te ondersteunen.

    Om al die opensource technologie te kunnen gebruiken is het wel handig dat je over wat vaardigheden met computers beschikt.
    Anders zie je al heel snel door de bomen het bos niet meer.
     
  3. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Je mag ze wel gebruiken, maar of je dat wilt is een tweede... Elektronische identificatie speelt niet bij onze hobby zenders, da's meer iets voor drones met bijbehorende zenders. Wellicht in de toekomst, maar dan mag je meestal je oude spullen gewoon blijven gebruiken.

    Ja, meestal wel, maar met zenders met een MultiProtocol Module (MPM) kun je meer merken ontvangers gebruiken, voorbeelden zijn FrSky/RadioMaster/Jumper zenders met zo'n module of losse module daarin. Welke merken ontvangers en protocollen ondersteund worden vind je o.a. op https://www.multi-module.org/ De bron is een opensource project en er zijn diverse fabrikanten die zenders met ingebouwde module (RadioMaster/Jumper) produceren of losse modules (iRange, RadioMaster, etc).

    Als je nog niet bij een club zit dan zou ik overwegen om eens wat clubs te bezoeken die nabij zijn en dan daar te vragen wat men zoal gebruikt. Als een winkel een breed assortiment aan merken en typen zenders heeft dan kun je je daar natuurlijk laten voorlichten over de mogelijkheden, maar bedenk wel dat het doel van een winkel is om omzet te maken, dus als ze je juist het duurste spul aanbevelen dan zit je wellicht niet goed. ;)

    Da's alweer wat ouder, maar het is maar net wat je wensen/eisen zijn en budget is.

    Het ondersteunde Futaba protocol van een MPM is S-FHSS, de andere Futaba protocollen FASST/FASSTEST/T-FHSS worden niet ondersteund.
     
  4. Gliderbee

    Gliderbee

    Lid geworden:
    22 dec 2024
    Berichten:
    86
    Locatie:
    Lubbeek
    Ok, bedankt ! Ik begrijp wat je zegt, maar zal er wat op moeten studeren; EdgeTx in Google geeft al wat leesvoer :).

    Misschien dat ik om wat te spelen/leren met een electrozwevertje deze koop kan kopen: https://nl.aliexpress.com/i/1005005911990495.html ? Voor dat geld kan je hem bijna niet laten liggen (behalve als ik er niets anders mee kan doen dàn hem in de kast laten liggen)

    @alm:
    - voor oudere zenders: ik redeneerde een beetje: wanneer iedereen op 2.4Ghz zit, dan is er minder risico op 35Mhz om "afgeschoten" te worden op het veld
    - er zijn twee clubs in mijn buurt, maar in dit seizoen is het niet erg druk op het veld :), en ik gebruik de winter graag om me wat voor te bereiden; vandaar dat ik hier alvast vragen stel (en ik ben blij dat ik nuttige antwoorden krijg: ik leer bij :)).
    - ik laat de DX8 voorlopig maar daar (the poor man always pays twice ..).

    Bedankt !

    Stefan.
     
  5. Jasper_

    Jasper_

    Lid geworden:
    18 apr 2015
    Berichten:
    18
    Locatie:
    Nunspeet
  6. Gliderbee

    Gliderbee

    Lid geworden:
    22 dec 2024
    Berichten:
    86
    Locatie:
    Lubbeek
    Bedankt ! Ik koop sowieso liever "lokaal" indien het wat prijsvriendelijk is :).

    Ik zie nu dat er een verschil wordt gemaakt tussen CC2500 en ELRS. Moet ik daar rekening mee houden ? ELRS betekent (veronderstel ik) ExpressLRS en wordt hierboven vermeld, maar CC2500 niet ? Het verschil is me nog niet duidelijk, maar ik lees hier en daar iets over losse modules die je later kan toevoegen ? Is dat ook zo voor deze zender ?

    Stefan.
     
  7. Jasper_

    Jasper_

    Lid geworden:
    18 apr 2015
    Berichten:
    18
    Locatie:
    Nunspeet
    Wat ik zo lees via google is CC2500 interessant als je 'oude' ontvangers hebt van futaba, spectrum, frsky etc. ELRS is open source en toekomstbestendiger.

    edit; tekrc.eu heeft de zender ook en de nodige ontvangers
     
  8. Gliderbee

    Gliderbee

    Lid geworden:
    22 dec 2024
    Berichten:
    86
    Locatie:
    Lubbeek
    Ik neem aan dat met zelfs met "oude" toch minstens 2.4Ghz verondersteld wordt, en dat we anders over de steentijd spreken ? Of telt 35Mhz nog ergens mee ? Misschien moet ik naar een zenderversie hoger stappen die de twee aankan (ik heb nog een Futaba 2.4Ghz module liggen voor mijn FC-18, en nog hier en daar een losse 2.4Ghz ontvanger uit een kapotte heli of zo ..).
     
  9. Jasper_

    Jasper_

    Lid geworden:
    18 apr 2015
    Berichten:
    18
    Locatie:
    Nunspeet
  10. WillydeWoofer

    WillydeWoofer Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 apr 2015
    Berichten:
    8.339
    Locatie:
    Omgeving 's -Hertogenbosch
    Het volgende is gebaseerd op ware gebeurtenissen;
    Probeer er een paar om te bezien hoe ze in de hand liggen. Zeker als je geen tray gebruikt. Het scherm aan de bovenkant is handig. Verder zul je veel verschillende adviezen krijgen, want iedereen is gewend aan de bediening van zijn eigen zender. Verder hebben niet alle zenders een uitgebreide handleiding. Tot slot is het handig om iemand in de buurt te hebben, met dezelfde zender als jij uiteindelijk kiest.
     
  11. Gliderbee

    Gliderbee

    Lid geworden:
    22 dec 2024
    Berichten:
    86
    Locatie:
    Lubbeek
    Het probleem met uitproberen is dat er steeds minder fysieke winkels zijn en er is weinig volk op de vliegterreinen in dit seizoen.

    Ik ben nu aan het kijken naar Radiomaster (TX12 of TX16) maar twijfel nog tussen ELRS (dat lijkt me noodzakelijk) of CC2500 (ik hou mijn opties graag open, en dan kan ik dat 5-tal ontvangers misschien ook nog gebruiken.
    Kunnen deze twee zenders vlot gewisseld worden tussen ELRS en CC2500 ? Ik heb ergens iets gelezen over externe modules (ik vermoed gelijkaardig aan mijn Futaba FC-18 waarvoor ik meerdere modules heb) of is dat steeds een verandering in software ? Of heb ik dat verkeerd begrepen ?

    Zoekende en bedankt voor alle hulp ..
     
  12. Tbird2

    Tbird2

    Lid geworden:
    7 nov 2008
    Berichten:
    785
    Locatie:
    Doesburg
    Ik heb niet alles in detail door genomen, maar het lijkt dat je nu de kant op gaat van open source software (EdgeTX).
    let wel, dit moet een heel bewuste keuze zijn (omdat je ook met een DX8 aankomt weet ik niet of je open source keuze wel zo heel bewust is).

    In de basis, vroeger was er 27, 35 en 40 MHz, dat is alleen de overdracht van zender naar ontvanger.
    Nu is vrijwel alles 2.4GHz, weer aleen de overdracht van de info van zender naar ontvanger.
    Dan krijg je het verhaal "overdracht kan in alle talen" om het vergelijk met "spreken" te maken je kunt dezelfde info in verschillende talen overbrengen Nederlands, Engels Japans, de info is hetzelfde alleen de ene kan de andere niet verstaan, dit zijn de protocollen, dus FASST (Futaba), DSMX (Spektrum) en heel veel andere (net als talen) dit kun je dus niet onderling uitwisselen.
    Het ELRS protocol schijnt heel goed te zijn, maar je mag je daarbij af vragen of het protocol zo goed is, of dat alle externe modules met extreem te veel vermogen uitzenden (iligaal).
    Het CC2500 protocol is echt niet iets waar je voor moet kiezen, ik denk dat je die links moet laten liggen.

    Een multi protocol module is gewoon een module wat wel meerdere talen spreekt, die kan dus verschillende protocollen gebruiken.
    Ik heb zelf ook een multi protocol zender, maar vraag me toch af of de data overdracht wel qualitatief goed is, ik vlieg er in ieder geval niets groots mee (mijn visie is onderbuik gevoel, niet op feiten gebaseerd - hoewel ik toch vreemde fail-saves heb gehad met die zender).

    Dan terug naar de zender, de keuze is daar 2 voudig:
    1 open source software (bv Radiomaster of FrSky)
    2 normale standaard software (bv Futaba of Spektrum)

    Ref 1
    Besef je goed dat de mensen die open source gebruiken hier vaak heel enthausiast over zijn (wellicht terrecht) maar dat dit bijna een hobby binnen de hobby is, en in mijn optiek veel complexer als menig modelbouwer ooit echt nodig heeft.
    Je moet dus lol hebben aan computer werk, zo niet... beter niet aan beginnen.

    Ref 2
    Wellicht word dit gezien als out-dated of beperkend (door open TX gebruikers), maar een beetje zender (DX8 bv) kan gewoon echt heel veel en heeft heel veel mixers, vaak meer als je ooit nodig hebt.
    De menu structuur van normale zenders is vaak logischer (vind ik)

    Resumee, bedenk goed of je EdgeTX wilt, ik heb het geprobeerd en vind het niet handig en niet logisch.

    Succes met je keuze
     
    Laatst bewerkt: 20 jan 2025
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  13. ked

    ked

    Lid geworden:
    25 dec 2009
    Berichten:
    912
    Locatie:
    Drachten
    Misschien ook niet onbelangrijk en hier nog niet genoemd.
    Als je bij een vliegclub gaat vliegen, met welke zenders vliegen ze daar?
    Kan een heleboel schelen als er meer collega vliegers zijn die met dezelfde zender vliegen als jij ook doet.
    Die komen dezelfde dingen tegen bij instellen/programmeren, en directe hulp werkt het makkelijkst.
     
  14. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.463
    Locatie:
    Boskoop
    Ik ben dat met je eens, maar......
    De topic starter is begonnen met een Multiplex 3010 (ik ook, althans als mijn eerste programmeerbare zender), en zoals hij heeft beschreven heeft zich in de structuur van het programma verdiept:
    Als je dan een open TX zender aanschaft (net als ik, een kleine Frsky, de Taranis Lite Pro) heb je een voordeel, want de programmering verloopt vrijwel net zo als de 3010, eerst de knuppels en schakelaars toewijzen en instellen, dan een mixer aan een uitgang koppelen en instellen, en tenslotte de uitgang instellen.
    Waar de mixers bij de 3010 als voorgeprogrammeerde mixcombinaties aan een servo toegewezen worden, heb je bij Open TX de vrijheid om ze zelf samen te stellen. Dat is een voordeel, maar is wat omslachtiger. ( bij de 3010 gaat dat via een omweg trouwens ook).

    Met Edge heb ik geen ervaring.

    Max.

    P.S. mocht je de 3010 willen reanimeren, ik heb destijds zelf een uitgebreide beschrijving van de mogelijkheden samengesteld. Laat het me weten, en ik stuur die jou toe.
     
    Tbird2 vindt dit leuk.
  15. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    966
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Let even op, als er CC2500 bij een 'multiprotocol' zender wordt vermeldt bij het type/productcode dan gaat het om een zender waar alleen een CC2500 chip in zit en dus geen Spektrum DSM/DSMX ondersteund, om maar een voorbeeld te noemen. Het aantal protocollen van zo'n zender is veel lager dan een zender die alle vier de multiprotocol chips aan board heeft (waar de CC2500 er slechts één van is).
     
  16. Phaedra

    Phaedra

    Lid geworden:
    20 aug 2011
    Berichten:
    515
    Locatie:
    omgeving Antwerpen
    Ik ben zelf van een MPX 3030 (in de jaren '90) overgestapt naar een Taranis met OpenTX, net vanwege de gelijkenissen tussen die systemen. Ik zocht vooral een nieuw systeem dat even veel vrijheid bood als wat MPX toen bood. En ik was zeker niet teleurgesteld.
    OpenTX wordt sinds een paar jaar niet meer verder ontwikkeld, en dat is door een groep vrijwilligers verdergezet als EdgeTX. Maar de basis van EdgeTX blijft heel duidelijk OpenTX.
    Zelf ben ik intussen op Ethos overgestapt (wat in bovenvermeld lijstje ontbreekt voor Frsky, dat nu geen open source meer is). Het heeft ook wel ergens zijn roots in OpenTX, in die zin dat de logica van vrije toewijzing van kanalen en mixers er ook is, maar ondertussen veeeel meer dan dat. De zenders die Ethos ondersteunen zijn wel wat duurder dan de typische Taranis of Radiomaster, maar de hardware kwaliteit is dan ook stukken beter.
    Ik heb vorige maand trouwens Ethos succesvol geïnstalleerd op mijn "oude" Horus X10S, een vorige generatie zenders die bedoeld waren voor OpenTX, en die heb ik nog als reserve zender.
    Als je een idee wil krijgen van Ethos kan je altijd hun sumulator downloaden en daar wat op spelen https://github.com/FrSkyRC/ETHOS-Feedback-Community/releases
    Voor OpenTX (en EdgeTX?) bestaat er een PC applicatie die je toelaat om je modellen op de PC te programmeren en in te stellen, zodat je niet met de knopjes op je zender moet liggen jongleren. Je kan in die applicatie dan ook direct het effect zien van wat je hebt ingesteld, om daarna je wijzigingen over te zetten naar de zender. Dat is momenteel (nog) niet beschikbaar voor Ethos, helaas. Ethos heeft dan weer een zeer uitgebreide applicatie "Ethos suite" genaamd, waarmee je wel makkelijker firmware kan installeren op zender en ontvangers, en makkelijk backups maken van je zender.
    Hier op het forum is er trouwens een draadje over de X20S en Ethos, daar vind je ook tonnen info over dit systeem. Als je MPX gewoon bent zal de leercurve echt wel meevallen.
     
    wim eon en AHoogendijk vinden dit leuk.
  17. Gliderbee

    Gliderbee

    Lid geworden:
    22 dec 2024
    Berichten:
    86
    Locatie:
    Lubbeek
    Ok, ik ben nu zowat overtuigd om te gaan voor EdgeTX (onder voorbehoud dat ik idd eens met clubleden in de buurt moet contact nemen; volgende zondag wordt het hier blijkbaar mooi weer: ik zal eens naar het veld gaan om te zien of er iemand is !) omwille van het principe, gelijkaardig aan MPX.

    De opmerking van alm: "CC2500 bij een 'multiprotocol' zender wordt vermeldt bij het type/productcode dan gaat het om een zender waar alleen een CC2500 chip in zit en dus geen Spektrum DSM/DSMX ondersteund, om maar een voorbeeld te noemen. Het aantal protocollen van zo'n zender is veel lager dan een zender die alle vier de multiprotocol chips aan board heeft (waar de CC2500 er slechts één van is)."
    Indien ik dus een "4-in-1"-zender koop (zo staat dat geadverteerd), dan zit ik wat dat betreft goed ? Bijv. deze: https://droneshop.nl/radiomaster-tx16s-mkii-max-hall-v4-0 ?

    Bedankt iedereen voor de zeer nuttige hulp !
     
  18. Gliderbee

    Gliderbee

    Lid geworden:
    22 dec 2024
    Berichten:
    86
    Locatie:
    Lubbeek
    GRAAG ! Geloof het of niet, maar ik ben aan het zoeken waar ik mijn 3010 heb opgeborgen ... maar ik ZAL hem terugvinden, en dan wil ik die beschrijving graag bestuderen. Ik weet van een vriend die een 2.4Ghz voor die zender heeft gekocht, die ingebouwd is zodat hij nu kan overschakelen tussen 40Mhz en 2.4Ghz. Dat lijkt me wel wat om uit te zoeken.
     
  19. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.463
    Locatie:
    Boskoop
    Geef me je e-mailadres per PB, en ik stuur je het pdf bestand.
     
  20. Rick NT

    Rick NT

    Lid geworden:
    29 dec 2002
    Berichten:
    1.695
    Locatie:
    Boxtel

Deel Deze Pagina