Diving supportvessel Well Enhancer 1:75

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door lifeboatcaptain, 18 okt 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Botter

    Botter Guest

    Een mens wel ja.. Maar een Josse?:p En het was een serieuse opmerking ja? ik ben altijd serieus.. :-? ?
     
  2. lifeboatcaptain

    lifeboatcaptain

    Lid geworden:
    19 jun 2007
    Berichten:
    428
    Locatie:
    Vlaardingen
    Hallo allemaal,

    Hier is weer een foto-update!!!!
    Snel hé;)

    [​IMG]
    Ik heb de bediening voor de heli geplaatst.
    [​IMG]
    Ik heb ook de eerste zijkant geplaatst.

    [​IMG]
    Een foto van de manier van plaatsen van de latjes.
    [​IMG]
    De kont is klaar voor de afwerking.
    [​IMG]
    Strak kontje toch;););)

    [​IMG]
    De kim is ook weer wat verder af.

    [​IMG]
    De huid op dek 3 is ook weer wat verder.

    [​IMG]
    En als laatste nog even een overzichtsfoto.

    Tot zover deze update.

    Groetjes Josse
     
  3. Botter

    Botter Guest

    Inderdaad een strak kontje Josse! Voor een nijlpaard........ :D
     
  4. lifeboatcaptain

    lifeboatcaptain

    Lid geworden:
    19 jun 2007
    Berichten:
    428
    Locatie:
    Vlaardingen
    Hoi Botter,

    Een schip zit ook dichter bij de nijlpaarden dan bij de mensen, dus dan gaat het goed!!:rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup:
    Bij deze is dit project af:thumbsup::thumbsup::rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes:

    Groetjes Josse
     
  5. koentjuh1990

    koentjuh1990

    Lid geworden:
    11 jun 2008
    Berichten:
    998
    Locatie:
    Petten
    Snel beplanken::D

    Maar josse waarom doe je het zo?
    Als ik jouw was zou ik alle spanten eerst goed afschuinen.
    Daarna een laag beplanken zoals met de huidlatjes en dan nog een laag erover heen als het nodig is.

    En grote stukken kun je met platen doen:rolleyes:

    Ik wens je wel succes hoor!
     
  6. lifeboatcaptain

    lifeboatcaptain

    Lid geworden:
    19 jun 2007
    Berichten:
    428
    Locatie:
    Vlaardingen
    Hoi Koen,

    Als je opgelet hebt had je gezien dat ik voor het grootste deel platen heb gebruikt.
    De spanten afschuinen op spanten waar alles recht loopt heeft geen zin, en het heeft ook geen zin om spanten die niet geraakt worden af te schuinen.
    De 2de laag huidlatjes is op sommige plaatsen al een aardig eindje op weg.

    Groetjes Josse
     
  7. Luit

    Luit

    Lid geworden:
    10 nov 2003
    Berichten:
    900
    Locatie:
    Rolde
    Hoi Josse,

    Dat moet je me toch even uitleggen
    Spanten die niet geraakt worden?????
    Als je alles goed uitgemeten en gezaagd hebt, moet elk spant "geraakt" worden, anders krijgt ze ook een huid als een nijlpaard ;)

    Greetings,
    Luit
     
  8. Geert Bongers

    Geert Bongers

    Lid geworden:
    6 dec 2006
    Berichten:
    163
    Locatie:
    Elst -ob-
    Josse,
    Wat heb ik gemist? Wat doen spanten die niet geraakt worden in een model?
     
  9. armando

    armando

    Lid geworden:
    24 feb 2006
    Berichten:
    1.206
    Locatie:
    rotterdam
    Ach luit,

    Als hij gewoon van dat soort plaatjes ophang aan de huid als dat jij heb gedaan in je Typhoon... Dan houd de bemanning de huid wel sterk hoor :pim:
     
  10. Wilbert

    Wilbert

    Lid geworden:
    6 aug 2008
    Berichten:
    99
    Locatie:
    Stein (lb)
    Heej Josse,

    Even over die leds, 240 zijn er aardig wat en ondanks dat een ledje 90% licht geeft en slechts 10% warmte denk ik dat je dan wel iets zal moeten doen aan koeling. 240 ledjes in een kleine gesloten ruimte bouwen namelijk (welliswaar trager) toch best wat warmte op. Zelfs het gebruik van heatsinks speciaal voor leds zou alleen de levensduur van de leds verlengen, maar nog steeds de warmte doorgeven aan de omgevingstemperatuur. Ik heb zelf nog nooit 240 leds in zo een kleine ruimte gebruikt, maar ik zou wel eens de boeken induiken om uit te zoeken over hoeveel warmteontwikkeling je dan precies spreekt. Zou doodzonde zijn als je electro eronder gaat lijden, of erger nog. dingen smelten danwel in rook opgaan ;)

    Groetjes,

    Wilbert
     
  11. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.929
    Locatie:
    Salland
    Josse
    Deze posting zal hard overkomen, maar is dan ook bedoeld om je eens aan het denken te zetten.

    Je bent 'from scratch' een enorm schip aan het bouwen. Wie weet zelfs zonder fatsoenlijke tekening, spantenplan, doorsnedes enzovoorts.
    Dat is op zich al een hele uitdaging, zelfs voor de ver-gevorderde modelbouwer. Ik geloof niet dat we je al in die categorie kunnen scharen, maar goed.
    Je bent dol-enthousiast en dat is goed. Er zit echter ook een keerzijde aan die medaille. Je gaat té snel, je bent té snel tevreden, je bouwmethodes zijn ronduit gezegd 'prut' en je vervalt in dezelfde fouten als met de Josse I die half-afgebouwd zielig staat te wezen.

    Spanten die de huid niet raken? Wat hebben ze dan voor nut?
    In de rechte delen van het schip geen spanten gebruiken? Straks ligt er 20 kilo in het water, en dan worden die niet-ondersteunde zijwanden als lucifers in elkaar gedrukt en is de enige (kortstondige) herinnering aan dit 'model' een stel luchtbellen.
    Meetfoutje waardoor de huid de spanten niet raakt? Maak dan die spanten overnieuw, in plaats van te improviseren.
    De overgang van zijkant naar vlak opvullen met (zo te zien) Billing-boats latjes?
    En die dan insmeren met G4 "om alvast wat waterdichtheid te creëren"?
    Een model wat "net" de trap af kan? Weet je dat de meest gevaarlijke manier van traplopen is als je naar beneden loopt met iets groots in je handen?
    En zo kan ik nog wel even doorgaan.

    Ik weet het, ik heb makkelijk praten. Ik heb meer jaren modelbouw-ervaring dan jij levensjaren. Waarschijnlijk (dat klinkt aanmatigend, maar is niet zo bedoeld) ook een wat ruimer modelbouw-budget.
    Maar ik wil je behoeden voor een fout die ik zo'n 30 jaar geleden ook gemaakt heb: ik wilde een landingsboot maken voor mijn 1:16 Sherman tank.
    Zo moeilijk kon dat toch niet zijn? In feite een rechthoekige doos met drijfvermogen, een klep aan de voorkant, motor en roer aan de achterkant, simpele opbouw erop en varen met die hap!
    Triplex gekocht, lijm, scharnieren voor de klep, een tweede ontvanger en Roel ging aan 't knutselen. Tot de eerste proefvaart... gelukkig nog zonder tank in de landinsboot! 8-O Het ding ging na 5 minuten kopje onder. In februari, in het Maas-Waalkanaal bij Nijmegen... 4,5 meter diep en stervenskoud. Dááág nieuwe ontvanger, accu, motor, servo... Een maand salaris gaf vijf minuten luchtbellen. Kortom: dan sta je niet te lachen.

    De moraal van dit verhaal?
    Ga terug naar af. Probeer niet door dit soort 'projecten' jezelf te bewijzen.
    Koop op marktplaats of ergens anders een klein, plastic modelletje en ga daar eerst mee aan de slag om er iets toonbaars van te maken.
    En met 'toonbaar' bedoel ik: een scheepje wat netjes is gebouwd, electronisch goed in elkaar zit, strak in de verf en zonder 3 kilo plamuur per vierkante centimeter.
    Ik ben nu bezig met een klein (60 cm) loodsbootje van Robbe. Een leuk ding, volgens Robbe voor de beginnende bouwer. Een beginnende bouwer zou met dit modelletje inderdaad iets leuks kunnen maken. Probeer zoiets eens! Voor 200 euro heb je een leuk modelletje waar je je kunsten op kunt botvieren. En áls je eens iets verprutst, kan je met een plaatje ABS, een scherp mes en een stuk schuurpapier het onderdeel opnieuw maken.

    Als laatste: door je 'vorderingen' op deze manier hier neer te zetten, zet je jezelf vreselijk voor schut. Bijvoorbeeld: Je hebt de bediening van de heli geplaatst. Boeie... Eén collective, een cyclic en twee stoelen. Als je goed naar de foto kijkt zie je de gietnaden nog zitten, om van het schilderwerk maar te zwijgen.
    Dat zijn dingen die niets te maken hebben met gebrek aan gereedschap, maar gewoon een kwestie van afraffelen. Snel,snel, snel...
    Modelbouw is een geduldhobby.
    Niet elk model hoeft de volgende werkschependag af te zijn.

    Even eerlijk tegen jezelf zijn: Ben je trots op de Josse I? Ik denk het niet.

    Schakel terug naar de eerste versnelling! Leer eerst lopen voordat je wilt rennen! Dit forum barst van de mensen die kennis willen delen, maar dan moet die kennis wel gebruikt gaan worden en niet in een bodemloze put verdwijnen.

    Zo, genoeg gel*l van een ouwe man; ik hoop dat je er over na gaat denken, ik hoop in feite nog meer dat je er wat mee doet! Zo niet: even goeie vrienden, maar verwacht van mij geen "ohhh's" en "ahhh's" als je op dezelfde manier verder klungelt met je Diving Supportvessel Well Enhancer. Want op de manier zoals je tot nu toe gebouwd hebt zal je die "divingsupport" zélf hard nodig gaan hebben om dit gebakje van de bodem te halen.
     
  12. Wilbert

    Wilbert

    Lid geworden:
    6 aug 2008
    Berichten:
    99
    Locatie:
    Stein (lb)
    Heej Josse,

    Als nieuweling (je hebt vandaag in het topic van mijn Carmen gepost) moet ik Roel wel gelijk geven eigenlijk. Ik heb je vorige keer verdedigd, maar Roel zegt het wel heel net. Er staat niets in wat niet waar is. Als ik het op mezelf reflecteer:

    Gisteren begonnen met de bouw van Carmen. Vandaag stonden de spanten scheef. Ik heb me suf gepiekerd hoe ik het ging oplossen. Hier advies gevraagt, op een ander forum waar ik jou ook weleens heb gezien advies gevraagt. Ik vond het advies niet leuk. Echt niet, maar ik wist dat als ik het advies niet zou opvolgen ik dadelijk met een 'lelijke' kromme boot zit. Ik heb dus de spanten eraf gezaagd... Dat vond ik echt niet leuk om te doen, maarja, de eerste 2 spanten zitten er nu weer op (integenstelling tot allemaal binnen een kwartier zoals gisteren...) en belangrijker nog: ze zitten recht... Dat komt mijn model dadelijk echt ten goede. En de volgende keer zet ik ze meteen recht ;)

    Dus ik kan wel met Roel mee gaan... Hier is zoveel kennis bij elkaar. En ik maak nu dus mijn eerste schip. Ik ga die kennis hier echt wel aanboren en benutten. Als je al die kennis in boekvorm moet kopen dan ben je een vermogen kwijt. En dan krijg je nieteens een 'op maat antwoord'! En dat zou jij eigenlijk ook moeten gaan doen, want ik heb nog nooit iemand gezien die zoveel zin erin heeft. Met zoveel energie aan een project begint (ik heb je andere bouwverslagen ook gelezen) alleen moet ik inderdaad wel toegeven dat je echt goede adviezen van mensen die zichzelf al lang en breed bewezen hebben negeert. Soms kan daar een rede voor zijn, maar heel vaak zullen die adviezen die de mensen je geven met al hun kennis, ervaring en inzicht, waarschijnlijk beter zijn dan de oplossing die je zelf bedenkt... Neem Roels woorden serieus. Je modellen en daarmee ook je kennis zal erop vooruit gaan.

    Neem niet weg dat ik graag je verslagen lees, maar toen je in mijn topic reageerde, was (en dat bedoel ik niet fout) het eerste wat ik dacht: ik heb je verslagen gezien... waarschijnlijk kan ik dit advies beter negeren...

    Dat is namelijk het eerste wat ik doe bij iedereen die me wil helpen met mijn eigen vragen en problemen: even in de geschiedenis kijken wat ze zelf hebben gemaakt, waar ze goed in zijn etc... Zo kan ik hun meningen beter op waarde schatten.
     
    Laatst bewerkt: 24 okt 2008
  13. lifeboatcaptain

    lifeboatcaptain

    Lid geworden:
    19 jun 2007
    Berichten:
    428
    Locatie:
    Vlaardingen
    Hallo Roel,

    Bedankt voor de tips.

    Een ander model gaan bouwen is inderdaad verstandig, maar ik zit met ruimtegebrek, waardoor ik dit helaas niet kan doen.

    Wat betreft tekeningen, ik kan alle tekeningen mee krijgen die ik nodig heb, en ik heb al een heleboel tekeningen.
    Het probleem met bijvoorbeeld de spanten is dat ik de spanten verkeerd uitgemeten heb.
    Het tekort aan spanten ga ik oplossen.
    Ik ga minstens op de bodem spanten toevoegen om een sterke constructie te krijgen.

    Ik wil overigens wel even kwijt dat alles wat ik hier laat zien verre van af is, en dat geldt ook voor het verfwerk in de heli.
    De verf in de heli is slechts de eerste laag, dus hier ga ik nog aan werken.
    Ik ben het er trouwens wel mee eens dat ik best wel snel ga met de bouw.

    De reden dat ik zoveel vorderingen laat zien is dat jullie gelijk kunnen zien of er iets fout gaat, zodat ik dat op een moment dat ik daar nog iets aan kan doen dit kan oplossen.
    Dat ik mijzelf daarmee voor schut zet vindt ik niet belangrijk.
    Dit soort projecten doe ik vooral vanwege de enorme uitdaging.
    Sinds de Josse I (ik moet daar echt een paar foto's van laten zien, die ziet er namelijk een heel stuk beter uit) wil ik niet anders dan scratch-builden.
    Ik wil mijzelf zeker niet bewijzen, ik zoek iets leuks waarmee ik mijzelf bezig houd en waar ik voor mijzelf trots op kan zijn.

    Mijn budget zal vast en zeker lager zijn dan die van u, al heb ik nu vanwege de reiskostenvergoeding ruwweg €130,- per maand extra, maar dat is tijdelijk.

    Als er meer fout gaat, schroom niet om dit door te geven, ik wil ook met dit project weer veel leren.

    Hoi Wilbert,

    Had je er rekening mee gehouden dat de LED-jes over ong. 6 dekken verspreid gaan worden?
    Ik zal wel gaan kijken voor koeling.

    Hoi Luit,

    De spanten die niet geraakt worden zijn een berekeningsfoutje, en die spanten zijn inderdaad totaal nutteloos.
    Ik ga hier nog wat voor verzinnen.
    Meedenken mag uiteraard ook altijd.

    Groetjes Josse
     
  14. leen.boers

    leen.boers

    Lid geworden:
    4 okt 2006
    Berichten:
    125
    Locatie:
    Gouderak
    Bouwadvies Josse

    Hallo josse.

    Dit keer dan toch via het forum mijn reactie.
    Ik wil hiermee jouw toch dringend adviseren de adviezen van Roel ter hand te nemen.
    Ik heb je inmiddels 2 PB gestuurd en Ik heb het idee dat jij de vele adviezen niet gebruikt om je (beperkte) modelbouwtechnieken te verbeteren.

    Dit komt misschien hard over maar Roel is niet de enige (zie Adam)die jouw wijst op je manier van modelbouwen.

    Ook ik heb precies dezelfde ervaringen mee gemaakt als roel, een houten model (was toen ook 16 jr)gemaakt met de verkeerde materialen en vond het leuk om eens in het donker te varen.
    Totdat de navigatie verlichting uit ging zonder dar ik dat wilde.
    Oorzaak het model was zinkende en wat over bleef de luchtbellen van Roel.

    Inmiddels 28 jr later veel geleerd en vind het leuk om advies te geven echt vaak via PB.
    Dit om de vele onnodige discusies te voorkomen van zogenaamde modelbouwers.

    Josse ik hoop dat je even goed gaat nadenken hoe nu verder, dit project zal niet slagen.

    Sorry voor mijn conclussie.





    Nog even over Wilbert zijn reactie.

    Wilbert, ben zelf ook druk bezich met de LED techniek.
    Echter kan nu zeggen uit ervaring dat dit zonder enig probleem werkt.
    Ik ben 70 TLbak verl. aan het maken waarin per bak 3 LEDs zijn verwerkt (1.1x2 mm st)
    Heb de lichtopbrengst verlaagt (dus evt Temp) en een aantal dagen op 12 V laten branden.
    Zonder problemen!!!!

    Is de (modelbouw)techniek van de toekomst, Kost wel veel tijd om mallen enz. te maken maar het resultaat is mooi.


    Gr Leen.
     
  15. lifeboatcaptain

    lifeboatcaptain

    Lid geworden:
    19 jun 2007
    Berichten:
    428
    Locatie:
    Vlaardingen
    Hallo Leen en Roel,

    Het was zeker niet mijn bedoeling om Roel tegen te spreken voor wat betreft de tips voor dit model.
    Als dit zo overgekomen is, bij deze, dat was zeker niet mijn bedoeling.
    Mijn bedoeling was wat uitleg geven over hoe ik tegen deze zaken aankijk, en dat ik jullie adviezen ook aan het bekijken ben.

    Ik ben momenteel bezig met wat door u en anderen gegeven adviezen op te volgen.
    Het probleem van de spanten heb ik nu een oplossing voor gevonden waar ik nu net een proefstukje van aan het maken was.
    Ik heb het proefstukje nu klaar staan om een foto van te maken en dan zal ik het idee hier laten zien.

    Groetjes Josse
     
  16. Wilco Wagner

    Wilco Wagner

    Lid geworden:
    18 mei 2006
    Berichten:
    154
    Locatie:
    Meppel
    Hallo Josse.

    Ondanks dat ik al een tijdje lid ben van het forum ben ik ook nog een beginner.
    Ik heb nu een klein projectje afgerond (de wiesel speedbootje) en ben al een tijdje (ik heb de tijd niet bijgehouden maar ik schat zo'n 2 jaar) bezig met een model van een krabbenkotter van Artesania Latina, de Marina II. Reden dat ik zo lang bezig ben is dat ik van een statisch model een varend model wil maken. Dit was/is toch niet zo gemakkelijk als ik dacht.
    En aangezien ik toch wel een beetje perfectionistisch ben op dit gebied moet
    ik nog hééééééééél veel geduld hebben voor hij vaart.

    Ik snap jou wel met je scratch build en het is leuk om iets te maken wat nog niemand heeft (dit is iets wat iedere modelbouwer wel wil). Zelf heb ik het namelijk ook geprobeerd om van tekening af te bouwen, maar omdat ik niet tevreden was en mijzelf niet voor schut wilde zetten ben ik er mee gestopt en heb toen een bouwpakket van marktplaats gekocht.

    Ondanks dat ik het mijzelf werderom moeilijk maak heb ik wel geleerd om eerst tien keer te meten en dan te plakken en als het dan niet goed is, niet "gewoon doorgaan" maar afbreken en opnieuw beginnen net zo lang tot wel goed is en ik het met een lach op mijn gezicht aan mijn familie durf te tonen waarbij de lach alleen maar groter wordt van de ooh's en de aah's.

    Ik denk dat je er toch verstandiger aan doet om eerst 2 maandjes die €130 op te sparen, Die diving vessel als brandhout gebruiken en dan een bouwdoos te kopen die bestuurbaar gemaakt kan worden ( om niet de zelfde fout te maken als ik gedaan heb). Die eerst tot een goed einde brengen en ervaring op doen en dan bij je zelf nagaan of je er aan toe bent om weer te gaan scratch builden. als je er dan aan toe bent gewoon opnieuw proberen want ik denk dat de "Well enhancer" best wel een mooi model kan worden.

    Groetjes,

    Wilco
     
  17. lifeboatcaptain

    lifeboatcaptain

    Lid geworden:
    19 jun 2007
    Berichten:
    428
    Locatie:
    Vlaardingen
    Hallo allemaal,

    Hier is een foto van het proefstukje voor de spanten.
    [​IMG]
    De bedoeling is om een draagvlak te creëren om de ballast en accu's op te kunnen leggen.
    Hier zal een vlonder op komen.
    Ik heb de dwarsdragers afgestemd op de maten van de accu's zodat er altijd wel ergens op gesteund wordt.
    Deze constructie zou ik dan meerdere malen willen maken om zo een groot draagvlak te krijgen waar alle ballast op staat.
    Wat vinden jullie van dit idee?
    Naast deze constructie ga ik ook nog wel wat normale spanten toevoegen.
    Heeft iemand nog een tip (met gedetailleerde uitleg) hoe ik de juiste vorm van de spanten kan vinden?

    Groetjes Josse
     
  18. lifeboatcaptain

    lifeboatcaptain

    Lid geworden:
    19 jun 2007
    Berichten:
    428
    Locatie:
    Vlaardingen
    Hallo allemaal,

    Ik ga dit model gewoon afbouwen, en niet tussendoor nog een ander project beginnen.
    Ik weet van de Josse I dat dit soort projecten niet eenvoudig zijn, maar dat maakt het voor mij juist leuk.

    Ik heb hier nu genoeg mijn mening over gegeven, en zal in het vervolg niet meer op deze tip ingaan.
    Het is wel een goede tip, maar helaas blijf ik deze in de wind slaan.
    Het scratch-builden vindt ik veel te leuk.

    Groetjes Josse
     
  19. Brandaris

    Brandaris Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 mrt 2007
    Berichten:
    3.746
    Locatie:
    Vlaardingen
    @Josse
    Heeft iemand nog een tip (met gedetailleerde uitleg) hoe ik de juiste vorm van de spanten kan vinden?

    Wat denk je zelf: op de bouwtekeningen?, desnoods van de IHC-werf

    Brandaris
     
  20. lifeboatcaptain

    lifeboatcaptain

    Lid geworden:
    19 jun 2007
    Berichten:
    428
    Locatie:
    Vlaardingen
    Hoi Brandaris,

    Ik was eigenlijk niet helemaal duidelijk.
    Ik bedoelde namelijk vanuit het model, omdat ik de tekeningen niet in de juiste maat weet te krijgen.
    Ik had ergens een keer iets gehoord over de vorm in papier maken, maar dat heb ik wel eens geprobeerd en dat lukte toen niet zo goed, dus ik hoopte eigenlijk dat iemand die manier beter uit kan leggen, en dat er nog andere manieren (als die er zijn) boven water zouden komen.

    Groetjes Josse
     
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina