Boot kopen

Met de voltmeter krijg ik een spanning van 10.6V en na het varen is dat amper gezakt. Maar de lader geeft wel een waarschuwing.

Nu ben ik het pack van 8 eens traag aan het laden (0.1 - 0.3 Ah) In het begin gaf hij ook een waarschuwing, maar na 1 minuut was het waarschuwingslampje al uit.

Als je een NiMh pack laad met dergelijk lage amperage ( 0.1 - 0.3 Ah ) zoals je hier zegt kan je bij wijze van spreken blijven laden tot er 5000mAh inzit en soms meer.
Deze NiMh's dien je te laden met pakweg 4 ampère tot ze vol zijn , wel met een afslaglader hé. Zo worden ze wakker geschud en verhoog je het voltage.

Dat van het waarschuwingslampje begrijp ik niet helemaal infeite. Welke lader gebruik je ?
Bij een goede lader zal de lader bij een - abnormaal - laag voltage gewoon weigeren om je pack te laden.

Koop nou gewoon 2 x 2S lipo en schakel ze in serie voor 4S te bekomen. Zal je een hoop meer lol aan hebben. Wie praat er anno 2009 nog over NiMh cellen infeite ? Die zijn alleen goed om in je zender te steken , en zelfs daar gebruik ik 3S lipo voor. NiMh ,bah wat een scheldwoord zeg ;-)
 
Ik gebruik een robbe automax 8. Dat waarschuwingslampje springt aan als het voltage lager is dan het opgegeven voltage. Dus als ik de lader instel op 4.8V (voor 4 cellen) dan zal dat lichtje aanspringen wanneer de spanning van de cellen niet hoog genoeg is. Maar zo te zien blijft hij verder laden.
 
Hey,

Eventjes een kickje omhoog.

Inmiddels al weer je accu's werkend gekregen?

ik wil ook nog eventjes aanmerken:

De robbe automax 8 heeft geen deltapeak afslag, dat betekent dat je accu's nooit helemaal efficient vol zullen zitten want hij slaat af als het voltage boven een grens is die jij instelt. er komt wel stroom in maar hoeveel??? ook kun je makkelijk je accu's overladen met deze lader. dat vinden accu's niet fijn.

Mijn advies: zet die lader op marktplaats of gooi hem uit het raam en koop een lader met deltapeakafslag, het liefst eentje die jouw aantal cellen in 1 keer kan laden, dit hoeft geen nieuwe te zijn, een 2e hands lader is ook vaak niets mis mee. op marktplaats kun je heel goedkoop een deltapeaklader aanschaffen tegenwoordig omdat iedereen overstapt op lipo's.

Met een lader met deltapeakafslag zullen je accu's een stuk langer meegaan en zullen ze altijd vol zitten en niet ongeveer vol.

In dit toppic is er ook een gelijksoortige situatie, hij heeft ook ni-mh cellen met een slechte lader (een lader met timer): welke-accu-voor-robbe-florida

Groetjes,

Jelmer
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De accu's werken weer zoals het moet. Thx! Na een paar keer traag op te laden en te onladen kan ik nu weer een geruime tijd varen.

Ik moet indd veranderen van lader, maar aangezien de examens dichterbij komen heb ik daar even geen tijd meer voor. ;)

mvg
 
hallo

wat die kl**en lipo's aan gaat
hebben jullie er al eens bij stil gestaan dat er verschillende clubs zijn die lipo /lifepo weigeren
dat er club's zijn waar je die cellen in een laad box /laad zak verplicht bent te laden
en dat er voor schepen andere regels tellen dan voor vliegtuigen
wij hebben gewicht nodig om op een water lijn te liggen
als ik dat dan kan bereiken met NI-mh accu's te gebruiken die nog altijd goedkoper zijn dan die lipo's (want je hebt ook een andere regelaar en een andere lader nodig maar dat vergeet je effe te melden )dan hoef ik niet een blok lood mee naar het water te zeulen
en dan ook nog eventjes vergeten dat als er iets fout loopt met laden of ontladen je lipo's goed zijn voor de vuilbak

goed onderhouden en gematchte NI-mh cellen waar je regelmatig mee vaart (1 keer per maand)gaan lang mee
alleen de winter moet ze eens sterk ontladen (stel autolampen parralell )om ze wakker te houden
ik heb nog nicads liggen (rode sanyo 1.2 amp)en die zijn een goeie 10 a 15 jaar oud
er gaat nog steeds 1.1 amp in en ik trek er nog steeds 1 amp uit
best nog goeie celletjes dus
eens kijken wat je lipo tegen die tijd nog waard is

groetjes raf
 
Raf,
Spreken we eens af op linkeroever,dan peaken we Uw cellen nog eens & stoppen we die in één van mijn boten.
Zullen we eens kijken hoe lang ik ermee kan varen.
Daarna proberen we eens een lipo & een lifepo.
Enneh,lifepo's zijn absoluut veilig hoor.
 
Ik heb momenteel geen geld noch tijd om een nieuwe lader te zoeken. We zullen het nog even zo doen :rolleyes:

De cellen houden het langer uit maar ik heb het nooit tot het einde kunne testen. Ik kom altijd wel iets tegen. Bij de laatste vaart ben ik het 'rietje' waar mijn antenne naar buiten komt kwijtgespeeld. Dus mijn antenne staat niet meer verticaal maar ligt over de romp heen (met wat tape)
Maar ik heb nu wel veel minder bereik... Ligt het aan het feit dat de antenne niet verticaal staat? Ik heb hier en daar al verschillende meningen gelezen. Maar ik tracht dan morge achter zo'n buisje te gaan.

mvg
 
Hey,

dat je veel minder bereik hebt komt inderdaad doordat hij vlak ligt. als dat niet zou uitmaken zou iedereen zijn antenne wel vlak doen;) zodra je een nieuw rietje hebt zal hij het weer goed doen.

ik gebruik zelf een opschroefantenne, die heeft als voordeel dat je geen "lek" in je boot hebt en dat je ze niet zo snel kwijt raakt. ook vindt ik het mooier staan.

Groetjes,

Jelmer
 
hallo barry

dat je met lipo langer gaat varen is normaal
ik ben echt niet gek hoor
een lipo weegt een % van een NI-mh per ampere die er inzit
maar er is een reglement
KLASSE M

Reglementsvoorstel voor het gebruik van Lipo's / LIFEPO4 seizoen 2008 :

Belangrijke opmerking:

Al hetgeen hierna volgt is een bijkomend reglement voor de mensen die dit seizoen reeds willen testen met lipo en/of lifepo4 accu’s.
De nimh cellen kunnen dus gewoon in gebruik blijven zonder de minste wijziging.

Voorwoord:

Internationaal, van Naviga uit, wordt er een rondvraag gedaan hoe we de nieuwe accu technologie in praktijk zouden willen brengen.
Na discutie met scheidsrechters, assistent commissaris en commissaris hebben we daar ook een antwoord op geformuleerd.
Ondertussen zijn de eerste Duitse regels bekend. Groot Brittanië volgt die ook al. En beide landen zullen tijdens hun nationale kampioenschappen vanaf 2008 testmanches organiseren met de nieuwe accutechnologien.
Aangezien we in Belgie niet echt veel vaarders hebben en er in de meeste klassen niet voldoende vertegenwoordiging is om nog eens te splitsen hebben we besloten om mensen die de nieuwe accutechnologiën willen uitproberen gewoon te laten meevaren in het BK. Dit kan omdat de regels zo zijn opgesteld dat de nieuwe accu’s GEEN electrisch voordeel geven.
De reden dat men hier dan toch mee begint is dat de huidige Nimh accu’s, niettegenstaande ze een geweldig vermogen leveren, op competitie niveau amper 5 tot 10 cycli meegaan en het dus zeer duur wordt als men vooraan wil meevaren.
De nieuwe accu’s zouden hier 100 tot 150 cyclussen moeten meegaan in competitie.

regels:

- Mini hydro : Max gewicht van het pack zoals het in de boot wordt gelegd: 80gr voor lipo en 135 gr voor lifepo4. Lifepo4 wordt ook vastgelegd op het formaat 18650 of kleiner (volume) , inzoverre ze geen hoger electrisch vermogen kunnen leveren dan de beschikbare nimh cellen.
Ingeval van twijfel, gelieve na te vragen.

- Mini mono blijft uitsluitend bij max. 7 cellen Nimh formaat 2/3 A zoals het de vorige jaren ook was.

- Mono1 / hydro 1 / eco : Max gewicht van het pack zoals het in de boot wordt gelegd: 280gr voor LIPO (vb. 2S1P 5000) en 510gr voor LIFEPO4 (vb 3S2P).

- Mono 2 / hydro 2 : Max gewicht van het pack zoals het in de boot wordt gelegd: 560gr voor LIPO (vb. 4S1P 5000) en 850gr voor LIFEPO4 (vb 5S2P).

- Mono3 / hydro3: Max gewicht van het pack zoals het in de boot wordt gelegd: 840gr voor LIPO (vb. 6S1P 5000) en 1190gr voor LIFEPO4 (vb7S2P)


In principe zijn internationaal de voormalige 1/2/3 klassen dus de klassen met 7/12/20 cellen, nu verdeeld in 2S/4S/6S lipo cellen. Wij in Belgie gaan daar ook van uit. Maar indien er mensen hun huidige packs met andere cellen aantallen die binnen de gewichtslimieten vallen willen blijven gebruiken wordt dit voor dit seizoen niet verboden.

- Laden: verplicht met lader geschikt voor LIPO / LIFEPO4 en bij het laden van lipo ook met het gebruik van de balancer.
Max laadspanning LIPO 4.25V. Ontladen LIPO niet lager dan 3.2V
Max laadspanning LIFEPO4 3.65V. Ontladen LIFEPO niet lager dan 2.6V
Alle spanningen zijn per cel.

- In de boot dient er bij voorkeur een systeem tussen regelaar en ontvanger geschakeld te worden dat aangesloten is op de balancerstekker van het LIPO pack en de spanning van elke cel afzonderlijk controleerd. Dit systeem regelt de regelaar terug bij het leegraken van het pack zodat een te diepe ontlading niet mogelijk is
vb: schulze lipodimatic , graupner lipo discharge protection , lipoly cellshield......
Minimum een regelaar met lipoafschakeling met een afschakelspanning van 3V per cel of meer.
Dit word dus niet gevraagd voor lifepo.

- Boten met LIPO / LIFEPO4 varen in het BK gewoon mee voor het kampioenschap. De regels zijn zo gemaakt dat uit de LIPO / LIFEPO4 batterijen niet meer vermogen kan gehaald worden dan uit aktuele goede NiMH cellen en er dus geen electrisch voordeel is.


Rekenvoorbeeld:
Nimh: 4.5Ah en 8.4V geeft bij een ontlading over 6min 45A x 8.4V= 378Watt
Lipo: 5Ah en 7.4V (2S1P 5000) bij dezelfde omstandigheden 47.5A x 7.4V = 351Watt
Opm lipo: door de diepontladingsbeveiliging kan er maar ongeveer 95% van de capaciteit gebruikt worden.
Lifepo: 4.6Ah en 9.9V (3S2P) bij dezelfde omstandigheden 40A x 9V= 360Watt
Opm lifepo4: de stroom is berekend op basis van aangetoonde capaciteit en de spanning zakt onder belasting naar 3V per cel


Veiligheid:

In extreme gevallen kunnen lipo accu’s gevaren meebrengen zoals opblazen, roken en in laatste instantie vuur vatten.
Iedereen die deze batterijen wenst in te zetten wordt dan ook gevraagd alle veiligheidsvoorschriften in acht te nemen en geen gewaagde toestanden uit te proberen.
In de handel is er o.a. een zogenaamde “liposac” te koop, een zak waarin men een lipoaccu kan laden en bewaren en die zelfs in het extreemste geval, nl. brand, alles onder controle houd. Vb: lipo safe van Staufenbiel Staufenbiel Modellbau - Willkommen !
Graupner biedt een laadkoffer aan enz.
Deze of gelijkaardige maatregelen worden niet verplicht maar sterk aangeraden.


Nawoord:

- Dit is grotendeels gebaseerd op hetgeen we besproken hebben en voor de verdere details op de reglementen van “Nauticus” (duitse federatie) "lipo masters" en “Eco-Idc” uit Duitsland.
Dit blijft echter een testjaar en het is dus niet zeker dat deze reglementen zo ook nog zullen zijn voor 2009.
De definitieve reglementering zal worden besproken tijdens de algemene vergadering van Naviga die gehouden wordt tijdens het wereldkampioenschap in 2008. De nieuwe reglementering zal dus ten vroegste definitief zijn vanaf het seizoen 2009.


Ivo Boecksteyns
Commissaris sektie M
Stand 07/02/2007

en dit is van 2008 en zolang ik geen reglement van 2009 heb gekregen blijft dit gelden

en dit jaar is er een toevoeging aan dat reglement



KLASSE M

Accu reglement voor het seizoen 2009 :

- mini mono / mini hydro
lipo akku's met een maximaal gewicht van 110gr in 2S of 3S
lifepo akku's type A123 2300mAh: maximaal 3 stuks
7 cellen Nimh formaat 2/3 A

- Mono1 / hydro1 / eco
lipo met een maximaal gewicht van 280gr in 2S of 3S
Lifepo akku's type A123 2300 mAh: maximaal 3S en maximaal 2P
NiMh: maximaal 7 cellen SubC, max. diameter 23mm, max. lengte 43mm

- Mono2 / hydro2
lipo met een maximaal gewicht van 560gr in maximaal 6S
Lifepo akku's type A123 2300 mAh: maximaal 6S en maximaal 2P
NiMh: maximaal 14 cellen SubC, max. diameter 23mm, max. lengte 43mm

-F1-kg en F1+1kg
Lipo en lifepo toegelaten, max 43V

- Laden: verplicht met lader geschikt voor LIPO / LIFEPO4 en bij het laden van lipo ook met het gebruik van de balancer.
Max laadspanning LIPO 4.23V. Ontladen LIPO niet lager dan 3.2V
Max laadspanning LIFEPO4 3.7V. Ontladen LIFEPO niet lager dan 2.6V
Alle spanningen zijn per cel.

- Verwarmen van de accu’s: Het verwarmen van de lipo en lifepo accu’s voor het varen verhoogd licht de prestaties. Maar zorgt er vooral voor dat ze bij te koud weer voldoende belastbaar. Het verwarmen wordt dus toegelaten op een gecontroleerde manier tot op een temperatuur van 40°C.

- In de boot dient er bij voorkeur een systeem tussen regelaar en ontvanger geschakeld te worden dat aangesloten is op de balancerstekker van het LIPO pack en de spanning van elke cel afzonderlijk controleerd. Dit systeem regelt de regelaar terug bij het leegraken van het pack zodat een te diepe ontlading niet mogelijk is
vb: schulze lipodimatic , graupner lipo discharge protection , lipoly cellshield......
Minimum een regelaar met lipoafschakeling met een afschakelspanning van 3V per cel of meer.
Dit word dus niet gevraagd voor lifepo.

Veiligheid:

In extreme gevallen kunnen lipo accu’s gevaren meebrengen zoals opblazen, roken en in laatste instantie vuur vatten.
Iedereen die deze batterijen wenst in te zetten wordt dan ook gevraagd alle veiligheidsvoorschriften in acht te nemen en geen gewaagde toestanden uit te proberen.
In de handel is er o.a. een zogenaamde “liposac” te koop, een zak waarin men een lipoaccu kan laden en bewaren en die zelfs in het extreemste geval, nl. brand, alles onder controle houd. Vb: lipo safe van Staufenbiel Staufenbiel Modellbau - Willkommen !
Graupner biedt een laadkoffer aan enz.
Deze of gelijkaardige maatregelen worden niet verplicht maar sterk aangeraden.

Ivo Boecksteyns
Commissaris sektie M
Stand 11/01/2009





en zolang er geen andere update wordt gegeven blijven deze regels tellen
als er een club is die zich niet aan de regels houd kan ik daar niets aan veranderen
maar bij ons gelden deze regels dus wel
en als je het reken voorbeeld neemt dat er gegeven is dan zou er haast geen verschil zitten tussen lipo en Ni_mh
dus als ik korter draai in de bochten en minder aan mijn roer zit te draaien kom je me met dezelfde boot niet voorbij

het blijft nog steeds de piloot die goed moet kunnen varen om te winnen
en ik kan me vergissen maar ga nu niet schrijven dat die van
"lipo masters" en “Eco-Idc” er niets van af weten want dan ga je helemaal niet geloof waardig over komen


groetjes raf
 
Het was indd niet zo'n slimme vraag, het was vrij logisch dat het daar aan lag :)

Ik vond het wel mooier staan, maar het heeft teveel nadelen. Zo'n schroefantenne is indd pakken mooier. Ik zal er eens voor kijken.

mvg
 
Hey,

zo veel maakt het ook niet uit hoor, er gestaan geen domme vragen

een schroefantenne kun je kopen bij 2roters rc in bussum natuurlijk ook ergens anders maar daarvan weet ik het. gewoon eventjes bellen om te vragen naar de prijs. verzenden zal niet zo duur zijn omdat het door de brievenbus gaat. bedenk als je er eentje wilt wel alvast welke kleur je wilt, ze zijn er in een hoop kleuren. (ik zou rood doen)

Groetjes,

Jelmer
 
Om uw rietje in het vervolg niet meer te verliezen gewoon een knoop leggen in het stukje van de antenne dat uit het buisje steekt.

Raf het word tijd dat we met het speedbotencirkus bij jullie langs komen in genk dan kunt ge met uw eigen ogen zien hoeveel we dit jaar vooruit gegaan zijn met de nieuwe batterij tecnologieen .

Het is wel zo dat er al verschillende mensen van lipo naar lifepo overgestapt zijn omdat lipos dieonder exterme omstandigheden gebruikt worden"in speedboten dus" al eens onverwacht het loodje durven leggen .
Nog wel niets spektaculairs meegemaakt zoals brand of ontploffing maar al wel verschillende packs stuk geweten .

Lifepo daarentegen doorstaat blijkbaar elke mishandeling zonder veel gevolgen.
Zelfs gedurende enkele sekonden kortsluiten over een inbussleutel die roodgloeiend werd.

De laatste nimh daarentegen heb ik vorig seizoen wel weten in rook op gaan .

Dirk
 
Hey,

Ik heb altijd gehoord dat een knoop leggen in de antenne nefast is voor het ontvangen van signalen.

Het goeie nieuws is dat mijn batterijen weer normaal werken en ik kan nu tussen de 5 à 10 min varen. Dit heb ik vorige week eens getest...
6hESvQzKJC8[/media] - MOV00588

DSC00586.jpg


DSC00587.jpg


DSC00590.jpg


Maar na een tijdje varen ben ik plotseling het signaal kwijt zonder enige reden.(failsafe was/is onderweg)
Met als resultaat dat hij met (bijna) volle vaart tegen de betonnen muur knalt:

Photo-0098schade1.jpg


Photo-0098schade2.jpg


Door de schok is de motor verschoven waardoor de as blokkeerde. Toen ik hem nog kon ophalen was het te laat, de regelaar was doorgebrand.

Photo-0098schade3.jpg


Eenmaal op het droge de schade bekeken

Photo-0098schade.jpg


Photo-0098schade4.jpg


Nu dit valt allemaal wel te herstellen. De examens komen eraan dus ik heb weer wat 'vrije tijd'.

Hoe zou ik het er best aan beginnen? Alles zo laten en op elkaar laten passen. Dan aan de binnenkant werken met een matje glasweefsel en epoxy.
Of zou ik beter een stuk wegdremelen en dan glasweefsel + epoxy aanbrengen?

De buitenkant kan ik dan weer gladmaken met epoxyprimer en het betere schuurwerk.

De waterinlaat moet ik er dan weer voorzichtig inschuiven denk ik.

Mvg,

Vincent
 
Laatst bewerkt door een moderator:
hallo


@ key

hallo de datum licht reeds vast dus gaan met die banaan
maar reglement is reglement en op een bk moeten we er ons aan houden
hoe stom het soms ook is uitgedacht
wel een 220/12 volt lader en accu mee brengen
dan kunnen we de spanning van de stroom groep beter regelen en hebben we niet het probleem dat ivo verleden jaar had
eventjes uit leggen
door dat ivo en nog een paar andren hun laders rechtstreeks had aangesloten schakelde die zo snel af dat de regelaar van de stroom groep deze pieken niet kon verwerken en dan stond er soms een 240 a 250 volt op het net
sommige laders werden daar een beetje ziek van en sloegen dan af
dus dit jaar vanaf de 220 een 12 volt accu laden en daar de laders op aan sluiten
dan wordt de 12 volt accu als buffer gebruikt en zouden de problemen van de baan moeten zijn

eens met het club bestuur praten of er volgend jaar geen 2 speed dagen kunnen georganiseerd worden
ik breng dan mijn evo rompje mee eens kijken wat daar mee gedaan kan worden
het is nog niet gebouwd
ik zit nog steeds op het vloed kanaal te wachten dat er toen niet bij geleverd is
zal wel nooit komen denk ik
en de stinger is veel te oud om jullie nog te kunnen volgen

groetjes raf
 
Ha vincent,

vervelend zeg, net nu je lekker kon varen.. De schade kan je repareren op de volgende manieren;

1) Uitgebreide manier:
- Al het beschadigde weefsel rond de scheur weg dremelen/slijpen totdat je alleen goed weefsel overhoud.
- Rond de schade de de romp 'schuin wegschuren'. Dus van '0' dikte bij de schade tot de rompdikte. Zo krijg je een sterke basis voor je nieuwe laminaat. (binnen en buitenkant proberen schuin te krijgen). Zorg ervoor dat dit schuine stuk wel ruim genomen word qua oppervlakte.
- Schade aan de binnen en buitenkant weer dicht lamineren met glasvezel en epoxy.
- Epoxy schuren en afwerken.

2) Makkelijker:
- Beschadigde naad iets openwerken aan binnen en buitenkant
- Binnenkant aflamineren met glasvezel en epoxy
- De naad aan de buitenkant dichtmaken met epoxy en glasvlokken.
- Buitenkant afwerken

Optie 2 is voor jou nog goed mogelijk omdat, voor zover ik kan zien, de romp op de naad gescheurd is. Is er echt schade in het weefsel, dan moet je voor optie 1 gaan.

Succes met het herstel!

Jurriaan
 
Hey Jurriaan, dankjewel voor de post!

Het is indd wel balen, maar ik heb nu de reden gevonden.Er is een draadje losgekomen bij het batterijpack van de ontvanger.

hij is indd op de naad gescheurd en hij stopt vrij netjes. Over de rest van de romp is er geen schade (behalve een paar krassen)

Maar ik zal toch voor methode 1 gaan, die lijkt mij steviger. En ik zal intussen heel de neus voorzien van een extra laag. Het is mssn wat extra gewicht, maar je weet nooit wat hij nog zal meemaken :)
 
Als de naad netjes gescheurd is, zou ik toch eerder voor optie 2 gaan. Boor wel aan beide kanten van de scheur even een gaatje. Zodat deze niet verder kan scheuren.
Een glasvezelband aan de binnenkant voldoet zo te horen al prima en het scheelt een hoop werk! Probeer de romp zelf voorin niet te zwaar te maken, dit kan negatief uitpakken op het vaargedrag (oke, het is natuurlijk wel te trimmen met je accu's)

Zodra je bezig gaat, laat eens wat foto's zien van de reparatie :D

groeten Jurriaan
 
Ik heb vandaag de boot leeggehaald en verder bekeken op schade. De schade loopt alleen maar over de naad, dus ik zal dan toch maar voor 2 gaan zoals Jurriaan zegt :)
Hopelijk is er morgen een polyshop open zodat ik alles kan kopen. Foto's van de reparatie komen online zodra ik begonnen ben.

Nu een andere vraag:
Ik heb mijn motor eens aangesloten op de batterij en hij draait helemaal niet zoals het moet: CVvZ-xy8nyQ[/media] - Video 0017
Maar als ik aan de as draai voel ik niet onmiddelijk weerstand dus ik weet niet aan wat het ligt? De motor wordt nu ook zéér vlug warm en hij ruikt verbrand.

Gelukkig heb ik nog een 2e motor die soepel draait
64DbY5VanUI[/media] - Video 0018


Mvg,

Vincent M.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top