Hai; Momenteel zit er in mijn bootje een scheepsdieselgeluid van wediso,dit werkt vast,enkel uit te schakelen via een vaste schakelaar.2 draden naar motor en 2 draden naar voeding.Deze heefd zijn eigen speaker. Ik heb ook een zware scheepstoeter van victronic ,deze kan bediend worden via de zender,ook eigen speaker. Nu mijn vraagje;om plaats te winnen zou ik de dieselsound willen bij de speaker van de toeter zetten,dus beiden op dezelfde speaker. De diesel blijfd gewoon werken via een vaste schakelaar,toeter via zender. Kan dit werken,of hoe kun je dit doen werken? Grtz... Marc
de - draden knoop je aan elkaar, aan de speaker, de 2 plussen, die hou je los, daar maak je beide een diode aan vast die NIET blokkerd in de richting van de print, dus: van print -> Speaker non blokkerend, Speaker-> Blokkerend, dat doe je dan bij beide prints, en de overgebleven zeiden van de diode's knoop je aan elkaar op de + van de speaker, aan en uit zetten van de verschillende hoorns kan dan door het aan/uitzetten van de modules dmv een schakelprintje-> servo naar on off, of een servo met 2 microswitches.. anders, 2 printjes,+ 2 microswitch, elke print op een eigen switch aansluiten en dan het mechaniekje gelijk aan de luidspreker draden koppelen.. dus: Print1(servo naar links, schakelaar in laten drukken)->geluid 1, Servo in midden-> beide uit Print 2(servo naar rechts, schakelaar daar in laten drukken-> geluid 2.. Hoop dat je het snapt.
Diodes in een speaker draad???? Sorry maar dat zal niet gaan werken. De enige manier om één speaker voor twee verschillende geluidsbronnen te gebruiken is door om te schakelen. Ik bedoel dus echt de speaker draden met behulp relais ven de ene naar de andere versterker over schakelen. Een andere en veel nettere manier is één versterker gebruiken en daar beide signalen op de ingang aansluiten. Dan krijg je iets vergelijkbaars als een versterker via welke je een CD afspeelt. Op die versterker heb je ook een microfoon aangesloten voor de karaoke. Je hoort de muziek en je stem tegelijk door dezelfde speakers. Maar twee versterker uitgangen tegelijk op één speaker aansluiten gaat fout, één van de versterkers zal de geest geven, waarschijnlijk zelfs beide.
Je kan ook een mini audio mixer maken. Waar de beide uitgangen van de modules worden gemixt en de uitgang van de mixer naar de speaker. Je kan dit bouwen met een "high in" anders moet je nog gaan omvormen van "speaker out" naar "line in".
hallo de twee min draden schakel je aan de luidspreker de andere twee via een driepolige microswitch waarvan de diesel altijd door verbonden is in rust als je de toeter bedient (via een servo)of via een schakel kanaal kan je daar eerst een relais mee sturen (dan vervalt de microswitch)een kant gebruik je voor de toeter te activeren de andere voor de luidspreker ik kan het nu niet tekenen want ik zit onder de pauze op mijn werk waar het op neer komt is dat als je toetert de switch de toeter naar de luidspreker koppelt inplaats van de diesel groetjes raf
Je hebt hier te maken met twee herrieprinten, die geen gebruik maken van een speciale versterker, maar die via vermogenstransistoren de luidspreker bedienen. Als ze dat allebei op dezelfde manier doen, kun je ze domweg parallel zetten zonder dat er wat stuk gaat. Zoiets gaat niet als de printen een echte versterker gebruiken, zoals Ernst al opmerkte, maar bij transistoren gaat dit vaak wel. Bij de Victronic scheepshoorn zit de luidspreker met één aansluiting aan de plus en wordt het geluid via een dikke (npn-)transistor op de minzijde ingevoerd. Bij de Wedico diesel heb je veel kans, dat dit op precies dezelfde manier gebeurt. Deze gebruikt in ieder geval ook een transistor, waarvan ik vermoed dat dit ook een npn-type is en dat deze de luidspreker op dezelfde manier bedient. Het enige, dat je moet vaststellen is of de luidspreker-plus rechtstreeks wordt doorverbonden met accu-plus, net zoals dat bij de scheepshoorn gebeurt. Eventueel kun je ook hier even opgeven welk typenummer er op de transistor staat (zoiets als BD135 of BD675). Als dat het geval is kun je ze parallel zetten. Uiteraard wél opletten, dat de plussen bij elkaar blijven en dat de minnen samen aan de minaansluiting van de luidspreker komen. Bij twijfel kun je natuurlijk ook Victor de Lang even mailen. Deze kent vast en zeker ook de Wedico diesel. Als je even 'Victronic' googelt vind je vanzelf zijn site.