Alles!
Je bent wel 13... maar van mij mag je nog van alles leren, en hoef je het wiel niet altijd uit te vinden. Daarvoor is dit forum. En vraag je het een 100x... mag allemaal.
Okeej.... Buig maar een een draadje krom, en probeer dat maar eens rond te draaien in je handen, maar dan zo recht mogelijk. Dat gaat stroef en hobbelig.
Het kost energie. Net als een auto die door de bocht rijdt, afremt. Die krachten moeten om een hoekje.. en dat doen ze niet graag.
Energie wil je zo min mogelijk verliezen in je aandrijflijn.
Zo min mogelijk wrijving in je aandrijving, opdat je bootje langer vaart op je accu lading etc. en zelfs je accuus langer mee kunnen gaan... scheelt weer centjes.
Dat geluid kan komen doordat iets aanloopt. Niet goed gesmeerd is. Mogelijk zelfs krom. Uiteindelijk slijt het sneller en gaat het kapot.
Het eerste wat je doet is dus te zorgen dat de schroefas mooi gericht is in de lengte van het schip. (vaart het bootje daarmee recht uit)
Dat je propeller minimaal 5 mm van je romp af in de rondte draait. Anders gaat deze bellen slaan.
Soms heb je de ruimte om het andersom te doen.
Dan ga je de motor richten op de schroef-as.
Je schroefas moet dan wel kaarsrecht over de gehele lengte zijn... denk aan dat draadje... anders gaat het niet lukken.
Een truc is de motor provisorisch vast te zetten en te richten totdat deze het mooiste loopt op toerental, daarmee de minste stroom gebruikt. En eigenlijk ook iets wat je bijna op het gehoor kunt doen. Je kan ook een passend messing buisje schuiven om motor-as en schroef-as ...als deze de zelfde diameter hebben. Dan zit je soms al redelijk in de buurt. Met de truckjes van RAF erbij gaat dat vast lukken.
Zoals je al las, heet het verbindingsstuk tussen schroef-as en motor-as een koppeling. Koppelingen zijn veel gebruikt in de techniek. In aandrijvingen van auto' s, schepen en vliegtuigen. Noem maar op.
De aandrijving van autowielen gebeurt ook met aandrijfassen en koppelingen ertussen.
Soms moeten die wielen om een bochtje, moet de aandrijving in een knik of hoekje gebeuren. Dan zet men er een 'kruiskoppeling' tussen. Die kan een hoek van nabij 5 graden probleemloos aan. Bij auto's is het iets complexer in elkaar gestoken. Dan gaat het niet meer met een kruiskoppeling, de hoek is te groot en heeft de koppeling meer weg van een gewricht. Bij een auto gebruikt men dan een 'homokineet' Een slim in elkaar gestoken onderdeel.
Begrippen als kruiskoppeling of homokineet kan je op wikipedia nalezen. Daar wordt het vaak goed beschreven. Maarja.. dat draaien om een bochtje... het kost wel energie!
Ook voor bootjes heb je kleine kruiskoppelingen. Merk: Graupner of Robbe. Soms vind je nog koppelingen van het merk Marxx. Die zijn verstelbaar in lengte.
Te bestellen via modelbouwzaak of via Conrad etc
In het Duits heet dat dan een Wellenkupplung.
Het spul komt allemaal uit Duitsland.
Je hebt ze je in allerlei maten, zodat je uit diverse as-diameters kunt kiezen om alles goet an te sluiten.
Het kan ook met slangetjes... echter dat slipt sneller door. Lastig vast te zetten. De koppelingen kan je met imbus of schroefje vast zetten aan de as. Rubberen of elastische koppelingen kosten wat meer energie. Ik gebruik ze daarom liever niet.
In alle gevallen moet de koppeling goed uitgericht staan. Slijt deze het minste, maakt het minste lawaai en gebruikt de motor altijd de minste stroom.
Kijk... bij dit model zit de kruiskoppeling zelfs onder de motor aan een vertraging vast... en helemaal in lijn met de schroef-as. Wat een werk om dat goed geplaatst te krijgen!
Zo maar weer?
Gr Bas