Streamlined ocean liner concept, schaal 1:600 scratch build


Tijdens mijn opleiding industrieel ontwerpen leerde ik kennis maken met Norman Bel Geddes en zijn gestroomlijnde transport concepten. In 1932 heeft hij ook een ontwerp gemaakt voor een ocean liner. Helemaal gestroomlijnd en erg futuristisch voor die tijd. Het is nooit verder gekomen dan een concept en schaal model dat in een Amerikaans museum staat.

Het ontwerp heeft mij altijd erg gefascineerd, ik heb enkel wat plaatjes van het originele model uit boeken of van het internet. Het is niet veel en ik zal dus hier en daar wat moeten improviseren en mijn eigen lijn tekeningen moeten maken. Het zijn nog al wat gekromde oppervlaktes, maar ik geloof dat ik wel een idee heb van de basis vormen. Ik ga niet echt veel detailleren (heeft het origineel ook niet) dus mooi als een tussendoor project.

De bouwtekeningen heb vanavond getekend, maar de schaal waarin ik ga werken weet ik nog niet. Een snelle berekening aan de hand van de dekhoogte zou het origineel een lengte van c.a. 310 meter hebben gehad. In mijn vertrouwde schaal van 1:600 zou dat rond de 51,6 cm liggen. Best wel een groot formaat (voor mij…) maar misschien ook wel hanteerbaarder met al dat schuurwerk dat komen gaat.

Ik hou jullie op de hoogte en hier enkele plaatjes van het orgineel.

info01.JPG


info02.jpg


info03.jpg
 
Onno, je slaagt er tot mijn verbazing toch weer in om de lat nog hoger te leggen. Ik kende dit concept in het geheel niet, maar lees met verbazing dat het uit de begin jaren '30 stamt.
Vooral die tweede foto vind ik een mooi beeld geven van de schitterende lijnen van dit schip. Door de vormgeving werd ik aanvankelijk op het verkeerde been gezet wat betreft voor- en achterkant, de achterkant heeft wel iets van de neus van een hoge snelheidstrein!!! Groot voordeel is wel: geen davits en sloepen!!!!
Ik zou toch voor 1:600 gaan, dan past ze toch mooi in de rest van je collectie. Ondertussen zal je ongetwijfeld weten in wel museum het model staat, want over het "New York Town Museum" als genoemd op de eerste foto kan ik niets vinden. Is wellicht een oude verwijzing.

Succes met je zoveelste model. Ik ga het in spanning volgen.

Groet,

Ad
 
Laatst bewerkt:
Ben ook wel benieuwd of het gaat lukken, heb al 8 jaar geleden een poging gewaagd, maar dat liep niet zo goed af. Gebruikte toen nog niet de techniek die ik nu hanteer en ik had toen geen plaatje van de achterzijde.

Arne Zuidhoek verwijst ook naar het model in “de mooiste koopvaardij schepen – deel 4”
Daar staat een foto van de zijkant waar bij het profiel goed is te zien. Het zou beter zijn als ik echte profiel en GA tekeningen zou hebben (die moeten er wel zijn geweest anders kan je niet zo’n model maken) Maar ja in 10 jaar tijd heb ik totaal maar iets van 8 plaatjes van dit model kunnen vinden, daar zal ik het mee moeten doen.

Ga toch voor schaal 1:600, past inderdaad beter bij mijn collectie modellen, ook ga ik voor de stapel techniek. Het schip heeft geen zeeg (had de Normandie uit die tijd trouwens ook niet) dus dat is een plus punt. Het wordt ook een waterlijn model.

Heb al de omlijningen van de dekken getekend met in mijn hoofd rekening houdend met de curven. Ga straks in een 3D programma de lijnen importeren en ruwweg stapelen, dan zie ik of het goed gaat of niet en kan ik nog aanpassingen maken.

Ik bouw de basale vorm uit 2 delen, de romp (tot het kleine voordekje) en de bovenbouw (tot de schoorstenen en brug vleugel) als dit geheel lekker glad en gestroomlijnd is kunnen de schoorstenen en brug er op. De “kiertjes” en hoekjes met een laagje putty afkitten zodat deze ook gestroomlijnd overgaan in de romp.

Hier zijn de tekeningen zoals de romp vormen in mijn hoofd zitten, of ze koppen zullen we later zien.

01.jpg



02.jpg
 
Hier is het resultaat van de 3D test, denk dat de globale vorm er wel in zit, de juiste vorm wordt wel tijdens het vullen en schuren gekregen. Het begin is er en de romp outlines kunnen worden geprint.

03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg
 
Deze dame heeft meer bochten dan de Tour de France...

Ze zou zo mee kunnen doen in een aflevering van "The Thunderbirds".

Ik ben heel benieuwd wat je hiervan gaat maken Onno!
Succes!
 
Hoi Roel,

De alpe d'huez is een eitje vergeleken met deze dame, nu maar hopen dat dit project niet met 90km/h bergafwaarts gaat!

De basis is klaar, alle dekken zijn gestapeld en klaar om opgevuld te gaan worden.
Normaal doe ik dat met putty, maar in dit geval ga ik voor Darwi modelleer pasta/klei is na kneden goed bewerkbaar in plaats van de stroperigheid van putty. Het is op waterbasis en dus vochtig. Normaal gebruik ik dit niet om dat de vochtigheid in het dunne ivoor karton trekt en dit dan gaat golven. Maar aangezien het hele schip gedaan moet worden en alleen het kleine voordekje van dun karton is lijkt het mij wel kunnen.

De klei droogt vanzelf en wordt een soort van gips als het hard is. Daarna is het gewoon te schuren en erg glad te krijgen.

10.JPG


11.JPG


12.JPG
 
Zo de eerste laag opvulling is aangebracht en geschuurd. Werk nu nog in 2 helften. De enige strakke verbinding is waar de voorste opbouw bij het voordekje de romp raakt. Zodra de voorbouw mooi rond is en niet meer geschuurd hoeft te worden kan ik beide delen verlijmen en het hele schip glad gaan maken.

Ter vergelijken ook een foto van het schip naast de Nieuw Amsterdam (beide jaren 30 ontwerpen). Dan zie je pas hoe anders en revolutionair dit schip zou zijn geweest. Totaal andere maatvoeringen, door de afrondingen toch niet zo log als ik had gedacht. Ook wel apart dat ondanks de “Thunderbird” uitstraling het toch als een schip overkomt.

Ben wel benieuwd hoe het model met schoorstenen zal uitzien, maar dat is nog een aantal stappen weg.

Overigens heb ik wel het gevoel dat het schip bij het midden van de romp iets breder had moeten zijn. Zal het nog eens bekijken als de 2 helften op elkaar zitten en dan de nodige aanpassingen doen.

13.JPG


14.JPG


15.JPG


16.JPG


17.JPG

 
Gister eens flink het internet in gedoken en eindelijk meer info over het schip gevonden.
Ik heb nu ook lengtematen gevonden alleen zijn het 2 verschillende maten. De een heeft het over 1088 feet (is ca 331 meter) en de ander 1808 feet (is ca 551 meter)

Mijn eigen berekening kwam ik op ca 310 meter, wat dichter bij 1088 feet ligt. 551 meter lijkt mij extreem lang, zelfs voor een radicaal ontwerp. De Normandie uit die tijd was erg modern en 310 meter lang. Ook al had Geddes een visionaire kijk op design hij moest ook in zijn tijd vast houden aan dimensies en proporties van die tijd om serieus over te komen.

Mijn berekening die op dekhoogte is gebaseerd (en het schip had vanaf de waterlijn 10 dekken volgens een beschrijving) klopt dan toch iets beter. Nu even kijken waar die extra 21 meter thuis zouden horen en kijken of die er nog aan te beien zijn.

Ik heb in ieder geval weer genoeg info gevonden om vooruit te gaan (nieuwe plaatjes van het model) originele schematische tekening van het profiel en enkele dekkenplannen. Zo ben ik er ook achter gekomen dat de achterste schoorsteen een hangaar voor 2 post vliegtuigjeszat en de mantel open kon klappen zodat deze met een katapult weg te schieten waren (dit had de Bremen en Europa uit die tijd ook al als nieuwtje) de grote ramen op het achterdek konden open schuiven zodat een strand, tennisbaan en recreatiedek in de openlucht bevonden. Dit idee van een openschuifdak is pas te zien op schepen in de jaren 60.
 
Speurwerk, het houd je bezig! Was wel blij dat ik eindelijk wat schematisch materiaal gevonden had. Maar na bestudering ben ik er achtergekomen dat ik toch niet helemaal goed zat met mijn verhoudingen.

Inderdaad is het schip breder en mijn druppel vormen van de dekomtrekken hebben een verkeerde vorm waardoor de basis dus al niet klopt. Aan de hand van de nieuwe info ben ik aan de slag gegaan met tekenen. Nu klopt mijn basis beter. Had al wat nodige veranderen aangebracht, maar ben nog eens naar mijn model gaan kijken om te zien wat ik kan veranderen. Eerst het topdek waar de schoorstenen op komen er af gehaald (de breedte van de schoorstenen zou namelijk buiten het top dek vallen). Al snel ging het onder liggende dek er ook af en de daaropvolgende ook. Heb nu maar besloten om deze versie voor de proefvaart naar de sloop te sturen en een nieuwe kiel te gaan leggen.

Anyway…hier wat van het materiaal dat ik nog gevonden heb. De schematische tekeningen komen uit het boek Horizon van Geddes zelf en gaat over zijn gestroomlijnde kijk op de wereld (treinen auto’s vliegtuigen schepen, gebouwen) wel jammer dat niet alle dekken zijn getoond.

info04.jpg


Deze komen uit popular science van 1934, mooie tekening waarop de openklappende schoorsteen met vliegtuighangaar is te zien en de openklappende sloepenluiken.

info06.jpg


info05.jpg






info07.jpg


Hier nog wat plaatjes van het officieel model, screen shots van een film uit 1936 over hoe de toekomst er uit zal zien.

info08.jpg


info09.jpg


info10.jpg


info11.jpg


info12.jpg


info13.jpg


info14.jpg


Als laatste een plaatje van een ander mooi bootje dat de zelfde rompvorm heeft als het Geddes ship. Het ontwerp word Maier romp genoemd, kan er niet echt iets van vinden, maar het scheen in de jaren 30 al 12% efficiënter te zijn dan de standaard rompen van die tijd. Vandaar dat Geddes er voor gekozen heeft.

Ik houd jullie wederom op de hoogte van verzie 2.0!

info15.jpg
 
Hier alvast een plaatje met de aangepaste/nieuwe tekeningen.
Ook de onderdelen voor de schoorstenen getekend.

De rode lijnen zij de oude tekeningen om te laten zien wat ik veranderd heb.

19.jpg


18.jpg
 
Het blijft een intrigerend schip, Onno. Mooi dat je zoveel materiaal erbij hebt gevonden. Begrijp ik het nu goed dat het verschil met versie 1.0 voornamelijk in de breedte en de indeling van de bovendekken zit? Ik dacht dat je ook een verschil in lengte genoemd had.

Groet,

Ad
 
Hoi Ad,

Ja ik was erg blij om zo veel materiaal te vinden. Al 8 jaar zoek ik af en toe op het internet, maar ben nooit verder gekomen dan 4 plaatjes van het model.

Ik heb nog eens gekeken naar de lengte van het schip en de dekhoogtes (zoals op het doorsnee profiel) maar met de lengte zit ik toch redelijk goed, blijf rond de 310 meter zitten. Heb nog breedte Maten gevonden, maar weet niet of deze betrouwbaar zijn. Maakt ook niet helemaal uit of de lengte klopt in schaal 1:600 als de verhoudingen onderling maar kloppen (lengte, hoogte en breedte) dan ben ik al tevreden.

Wel jammer dat ik nu geen bouwmateriaal meer heb na versie 1.0. kijken of ik in het weekend alles kan gaan halen voor een tweede start.
 
Hallo Onno,

Tjonge wat een bijzonder scheepsontwerp. Daar waren de jaren 30 bekend voor. De Normandie was toen al revolutinair maar dit spant de kroon alleen helaas nooit in de vaart genomen. Wel een makkelijke romp om te bouwen zonder veel tierlantijntjes. Overigens maak je de scheepsmodellen wel aan de lopende band... Is de bouwhonger nog niet gestilt.

groeten Paul
 
Hoi Paul,

Ja de stoomlijn periode heeft mij altijd aangesproken. Wel apart dat de stroomlijn ontwikkeld is vanuit de wetenschap, maar eigelijk meer werd toegepast als mooi uitziende styling. Denk aan de sledestofzuigers, strijkijzers, nietmachines etc. allemaal mooi maar wetenschap, snelheid en efficiëntie stonden toch op de laatste plaats bij dit soort ontwerpen.

Bij auto’s werkte deze styling niet omdat de auto-industrie (die erg conservatief was en nog steeds is) de druppel auto’s niet herkenbaar vonden voor een auto. In de vliegtuig en zekere mate de trein industrie werd de stroomlijn wel toegepast voor snelheid en efficiëntie vermeerdering. Ook al werd vaak het effect weer te niet gedaan omdat de enorm zware mantels die over bestaande stoomtreinen werd geplaatst zo zwaar waren dat de trein toch weer meer kolen verbruikte.

Denk dat dit ontwerp in de scheepvaart architectuur ook nog iets te revolutionair was en misschien ook niet bouwtechnisch haalbaar. Ik ken eigenlijk maar een geslaagd voorbeeld van toegepaste stroomlijning op een passagiersschip en dat is de ferry Kalakala. (nog steeds onder ons en pas gerestaureerd naar lange tijd van verval) Wel grappig dat een ferry dan weer niet zo snel gaat dat het stroomlijn effect te merken is.

Ja als ik eenmaal bezig ben gaan de modellen snel, de afwerking duurt bij mij het langst en al vlug wil ik een nieuw project starten. Ben ook altijd tegelijk bezig met verschillende modellen.
Zie het maar als een vorm van therapie…haha


Kalakala.jpg
 
Hoi Ko,

Ben de laatste paar maanden erg druk bezig geweest met groot grafischontwerp project waar ook veel avond en weekend uren in zijn gaan zitten. Dus de modelbouw heeft even op zijn gatje gelegen. Deze week is het wat rustiger en ben gisteravond eindelijk weer begonnen met afwerken en detailleren van wat oudere modellen.

Moet zeggen dat ik ook weer zin krijg om dit project op te pakken…wordt wel even plannen aangezien het modelleren van de “eerste” versie nogal een rommel opleverde.

Als er wat nieuws te melden valt komt het zeker hier in het verslag te staan.

Gr, Onno
 
Hoi Hoi,

Het is even stil geweest met de modelbouw, maar de vingers begonnen toch weer te jeuken!
Was toch wel benieuwd of de nieuwe tekeningen die ik had gemaakt beter kloppen.
Ook de manier van bouwen moest even onder de loep genomen worden. Het mislukte model was wel erg zwaar en begon te veel te vervormen. Zou het niet vlug gebruiken, maar heb gekozen voor foambord. De romp en opbouw vormen een geheel dat erg robuust is en de foamplaten werken op deze manier ook goed, even om en om verlijmen.

Ook al het basis geraamte van de druppelvormige schoorstenen gemaakt.
De romp plamuren is het volgende, maar heb nu wel een goed gevoel bij de basis vorm en de proporties.

20.JPG


21.JPG


22.JPG
 
Hoi Onno,

Mooi dat je weer tijd hebt om het project op te pakken :D Het zou erg jammer zijn geweest als dit bijzondere fraaie schip niet af zou komen. Dit soort bijzondere schepen maakt het forum juist echt interessant!

Andy
 
dank je Andy, dit project spookt al zo lang door mijn hoofd, het zal zeker afkomen al is het met tegenzin…haha

--

Een nieuwe up-date en een hoop stoffige rommel.
De eerste lagen plamuur zitten er op en de eerste schuurbeurten ook.
Je zou verwachten dat zo’n organisch gevormd schip makkelijk te maken is, maar eigenlijk is het best lastig om de curven en druppel vormen correct te krijgen. Iedere afwijking valt nog meer op.

Voordat ik de vormen ga perfectioneren ga ik eerst kijken hoe ik die brug vleugel ga maken, het ding lijkt te groeien uit de opbouw, maar heb nog niet zo’n goed beeld hoe en vanaf welk dek. Dit is ook de reden waarom ik het voorste gedeelte van het schip een los blok heb gelaten, zo is het allemaal iets beter te hanteren.

De laatste foto heb ik de streamliner langs de ss Normandie gefotografeerd, beide modellen van mij zijn in schaal 1:600 en beide ontwerpen zijn uit de jaren 30. De Normandie was al een revolutionair schip voor zijn tijd (ja Franse schepen zijn manlijk), dan wordt pas duidelijk hoe futuristisch de streamliner zou zijn geweest.

23.JPG


24.JPG


25.JPG


26.JPG
 
Back
Top