FX 18 omgebouwd naar 2,4Gzh geen leerling trainer signaal.

Hallo modelbouwers ik ben nieuw op het forum met een vraag.
Ik heb mijn FX 18 zender omgebouwt tot een 2,4 Ghz met een corona module.
Tot zo ver geen probleem het werkt perfect.
Alleen ik ben een beginend vlieger en zou graag nog even vliegen met de een trainerskabel er tussen. Helaas werkt dit niet meer. Ook niet als ik de spanning weer op de print zet waar het kristal zat. Niks afgeknipt of zo wel het kristal verwijderd. Moet ik de kristal overbruggen of zo . Wie heeft dit probleem op gelost. Groet Aad:p
 
Hallo modelbouwers ik ben nieuw op het forum met een vraag.
Ik heb mijn FX 18 zender omgebouwt tot een 2,4 Ghz met een corona module.
Tot zo ver geen probleem het werkt perfect.
Alleen ik ben een beginend vlieger en zou graag nog even vliegen met de een trainerskabel er tussen. Helaas werkt dit niet meer. Ook niet als ik de spanning weer op de print zet waar het kristal zat. Niks afgeknipt of zo wel het kristal verwijderd. Moet ik de kristal overbruggen of zo . Wie heeft dit probleem op gelost. Groet Aad:p

Beter twee keer gevraagt dan met de vraag blijven zitten
 
Hallo,

Modelbouw is een hobby waar je ook geduld moet hebben...dus een antwoord verwachten binnen de 6 minuten (23u02-23u08 ) is ECHT ongeduldigheid tonen...

Wil je jouw EIGEN omgebouwde FX-18 gebruiken als LERAAR-zender of als LEERLING zender?

Verder kun je best even vermelden waar je het PPM-signaal hebt afgetapt? Indien je dat signaal hebt afgetapt op de leraar-leerling-connector, dan kun je inderdaad geen leraa-leerling "spelen".

Heb je de handleiding gelezen betreffende leraar-leerling? En het plannetje bekeken op blz 11 waar een schakelaar getekend staat die je op "trai" of "stu" moet zetten naargelang het gebruik van de zender.

En welke zender zou je dan als 2de zender wilen gebruiken.
Olivier
 
Laatst bewerkt:
Hallo Olvier. alvast bedankt voor je reactie. Wat het gevalletje geduld betreft ik wilde alleen mijn quote vermelden en wist niet dat dit meteen als reactie gezien zou worden. Mijn late reactie op jou antwoord komt omdat ik verwachte dat er een mailtje zou komen bij een reactie. Ik moet wel snel leren dus. Maar het is mijn omgebouwde zender die nu als leeraar zender gebruikt word. De leerling zender is ook een FX 18, toen mijn zender nog 40Mhz was ging dit perfect. Mijn PPM signaal word niet direct van de schakellaar af gehaald maar van de een na onderste aan de rechter kant van de print. Dat heb ik ergens van dit forum gehaald. Ik zal proberen een foto te plaatsen.
 
14cxqvp.jpg
 
Waar je de pulstrein nu oppikt (2e pin van de rechter steker) zal leraar-leerling inderdaad niet meer mogelijk zijn. Je moet dan namelijk één weerstandje verder zijn. Of je 2,4 GHz module dan nog steeds tevreden is met het signaal kan ik op afstand niet beoordelen, maar dat zie je snel genoeg (bij gewoon en bij leraar gebruik).

Allereerst waar dat weerstandje zit: als je vanaf de 2e pin het printspoor volgt, zie je dat dit uitkomt op een weerstand van 27kΩ (273) en een weerstand van 47kΩ (473). Het gaat om de weerstand van 47kΩ. Deze loopt naar de rechter pin van de leraar/leerling schakelaar en op deze plaats moet de aansluiting van de pulstrein komen wil je het leraar-leerling systeem kunnen gebruiken.
 
Avondje zitten solderen . Helaas niet met het gewenste resultaat. Als ik de pulsdraad monteer acht weerstand 473 krijgt mijn zender module geen signaal of te weinig signaal.
Weer terug op pin 2
 
heb je een scope?
dan zou ik het echte PPM signaal proberen op te pikken op de print. En niet de trainer poort PPM.

De echte ppm in de zender heeft meer vermogen over het algemeen en is een ander circuit dan die van je trainerpoort.
 
Je kunt nog proberen de weerstandswaarde te verlagen naar 10kΩ, maar dan moet je zeer degelijk testen of leerling bedrijf nog storingvrij werkt.


Zoals het l/s-systeem werkt als de zender in oorspronkelijke staat is:

- via de weerstand van 47kΩ wordt de modulatie-ingang van het hf-deel aangestuurd.
- het leerlingsignaal wordt via de l/s schakelaar ingekoppeld achter de 47kΩ weerstand, dus direkt op de modulatie-ingang van het hf-deel.

Op het moment, dat je de l/s schakelaar bedient gaat het leerlingsignaal dus direkt naar het hf-deel en gaat nog steeds het eigen (leraar)signaal via de 47kΩ weerstand naar het hf-deel. Aangezien dit laatste signaal veel zwakker is komt het niet meer door en wordt 'overruled' door het leerlingsignaal . Als je de weerstandswaarde verlaagt komt het wat sterker door, maar dan kan het weer interfereren met het leerlingsignaal.

Een alternatieve en veel eleganter methode is het wijzigen van de bedrading van de l/s schakelaar. Je neemt dan de l/s schakelaar los van de oorspronkelijke stekeraansluiting en bedraadt 'm vervolgens zoals hieronder staat aangegeven. De onderzijde van de schakelaar is hier getekend (of liever gezegd gekliederd). Bij een terugverende schakelaar wijst het hefboompje in rust naar links.

schakelaar.png


In rust is nu de signaalingang van het hf-deel verbonden met pin 2.
Bij het omzetten van de schakelaar wordt de signaalingang verbonden met het leerlingsignaal.

Eén aantekening:
Bij de oorspronkelijke schakelaaraansluiting is de middelste pin doorverbonden met de linker en staat op beide het leerlingsignaal. Bij het omzetten van de schakelaar wordt er een doorverbinding gemaakt met de rechter pin en dan kom je achter de 47kΩ weerstand uit. Dit werkt dus zoals helemaal bovenaan staat beschreven. Bij de alternatieve bedrading wordt er volledig omgeschakeld van leraar- naar leerlingsignaal en dat is elektronisch gezien correcter.
 
Hallo Jan gelukkig was ik al grijs. Na 20 keer lezen en schema's tekenen snapte ik wat je bedoelde. Deel een werkt ik kan gewoon mijn vliegtuig bedienen en schakelaar om geen invloed meer van mijn knuppels. Morgen op het veld proberen of de leering zender werkt.
Ik heb een veleng kabeltje gebruikt zodat de schakelaar uitgewisseld kan worden zonder solderen. Als het werkt volgt de foto.
 
Hoi Aad.

Heb je het systeem al een keer uitgetest??
En heb je nog foto,s ik ben benieuwd naar het reseltaat.

Gr Gijs
 
Hallo Gijs
Sorry voor de late reactie maar foto’s weg enz.
Ik heb ongeveer twee weken geleden gevlogen en het werkt perfect.
Door het gebruik van het extra verlengsnoertje kan je weer makkelijk terug naar origneel
Het enigste wat ik nog moet op lossen is het vliegen met een simulator, dat alleen kan als ik de zender manueel op student zet. Helaas kan je dan niet als master vliegen . Ik heb al in mijn hoofd hoe het moet maar moet het nog testen.
Ik zal tekst zetten bij de foto’s

Groet Aad
 
Laatst bewerkt:
De aansluiting bij de master / student met een velengsnoertje. De scherpe kijker zal zien dat in de schematische voorstelling de middelste aansluiting is getekend, dit is ook goed om dat de twee pinnen op de print zijn door gesoldeerd. Maar in het midden zit je altijd goed.
 
Back
Top