Ontlaad ik men lipo's te diep?

Als je alles minimaal belast.
En lipos rustig leeg tokkelt...
Dan zal je redelijk ver kunnen gaan.
Dan zijn waarden in rust van 3.4V nog wel te doen, wil je er redelijk wat vluchten uithalen.
Als ik mijn lipos ontlaad in vlucht tot de rustwaarden die ik in dit draadje voorbij zie komen....
Dan kan ik ze binnen 10 vluchten in de vuilnisbak gooien.
 
Met hoeveel ampere belast je ze dan?

Bij mij gaat dat normaal tot de maximale C-waarde en dat gaat perfect. In het F5B gebruik zelfs nog meer. Mijn pakket mag daar tot 35 C belast worden, echter ga ik daar royaal bovenuit. In mijn funjet zit ook een Nanotech die net over de max C belasting heen belast wordt. En die gaat ook al bijna 2 jaar mee.
 
80 tot 90 Amp denk ik met pieken die vast naar 130-150A zouden kunnen schieten afhankelijk van headspeed en manier van vliegen.
Hier een Datalog van een vergelijkbare setup op dezelfde heli:
http://www.rcheliresource.com/wp-content/gallery/7hv-data-and-pics/logg7hv2.jpg
Wat nog een redelijk gunstige HV setup is.
Sommige 6S en 3S Helis zijn nog veel onvriendelijker voor de lipos.
Er is geen algemeen voor te schrijven regel...hangt er helemaal vanaf hoe je alles belast en waarmee.
Je kan het ook niet vergelijken met een vliegtuig waar de belasting op een motor toch wel anders verloopt.
Ik zou gewoon niet onder 3,6V per cel in rust gaan, en minimaal de 80% regel aanhouden, liefst iets minder nog.
Dan haal je het maximaal aantal vluchten uit je packs.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt iedereen voor de reacties :)

Ik heb nog geen spanningsmeter dus belast zal ik ze niet kunnen meten..

Eerst was men vliegtijd 6 min, en zal in het vervolg men timer op 5 minuten zetten en dan vanaf 4 min. begint de timer af te gaan en stop ik op men gemak men vlucht zodat ik tegen circa. 4 min 45 op de grond sta. Dan zal ik wel goed zitten kwa cell spanning.

Bedankt voor de hulp!
 
Ff dit draadje ng een nieuw leven in blazen:

Men lipo's liggen al 2 maand volgeladen weg, dus ik zou ze graag in store mode wegleggen. Maar daarvoor moet ik ze eerst leegvliegen en dat gaat momenteel dus niet.

Wat is nu de beste optie, de lipo's dischargen met de lader en daarna met store mode weer opladen of is dat slecht voor de lipo's?

Edit: ik zie dat als ik hem op store mode laadt, hij ook vanzelf de spanning laat zakken als hij boven de 3.85 volt zit.
 
Laatst bewerkt:
Edit: ik zie dat als ik hem op store mode laadt, hij ook vanzelf de spanning laat zakken als hij boven de 3.85 volt zit.

Da's het mooie van de store mode: Hij laadt en ontlaad om te "storen" afhankelijk van de gemeten spanning. Eigenlijk elke week opnieuw doen om de levensduur te verlengen.

Heb zelf ook vraagje: Op hoeveel % zit ik als de cellen nog 3,64V hebben na een vlucht. Lipo is 3s 2200Mah?
Oftewel; hoe reken je dat uit?

Alvast bedankt voor de antwoorden
 
Je moet kijken hoeveel mah er terug in gaat nadat je gevlogen hebt.

Als er bv 1760 mah terug in gaat dan heb je er 80% uitgevlogen en zat er dus nog 20% in.
 
Ik heb wel al gehoord dat er soms meer mah in een lipo gaat dan beschreven. Maar die 3,65V is nog goed binnen de veiligheidsgrenzen dus ik zou me niet teveel zorgen maken.
 
Wanneer je een accu laad zal er altijd meer in gaan dan er uit is gebruikt. Het laden van een accu kost namelijk ook energie. Wanneer de lader aangeeft dat er 2200mAh in de accu is gestopt is dat feitelijk niet helemaal juist.
Een deel van die energie is namelijk gebruikt om de rest in de accu op te slaan. Hoeveel dat is kan ik niet zeggen want dat varieert per soort accu en van nog meer zaken. Een, voor ons, belangrijke factor is de laadsnelheid. Hoe sneller we laden (hoge laadstroom) hoe meer energie er verloren gaat!
In de ernstigste gevallen kunnen die laadverliezen wel op lopen tot meer dan 20%! Meestal zullen die verliezen ergens de 10% en 20% blijven.
 
Elke keer als er een balancerlampje knippert wordt ook een deel van de energie die de lader naar de accu stuurt omgezet in warmte...
 
Een manier om te bepalen hoeveel capaciteit een accu heeft is hem een ontlaadprogramma (als dat op je lader zit) te laten doorlopen. Je kan kijken wat de lader terug erin stopt, maar daar zitten ook verliezen in. Bij ontladen meet je de capaciteit, en bij het daarna weer laden kun je zien wat ongeveer de verhouding tussen hoeveel je eruit kan halen en wat de lader er daarna weer in moet stoppen, is. Dan kun je later weer ongeveer uitrekenen hoeveel je uit deze lipo hebt getrokken nadat je hem weer geladen hebt, en weet hoeveel de lader zegt erin te hebben gestopt.
 
Het enige wat ik kan bedenken is kijken hoeveel er aan het eind van het laden in is gegaan. Bijv bij de 2200Mah lipo: 1800Mah bijgeladen= 1800 gedeeld door (2200/10=22) = 81,81% Met andere woorden; hij was dus op 18,19% na leeg...
 
Het enige wat ik kan bedenken is kijken hoeveel er aan het eind van het laden in is gegaan. Bijv bij de 2200Mah lipo: 1800Mah bijgeladen= 1800 gedeeld door (2200/10=22) = 81,81% Met andere woorden; hij was dus op 18,19% na leeg...


Alleen houd je dan geen rekening met de verliezen tijdens het laden. Om een lege 2200 mAh accu vol te krijgen zul je steevast meer moeten laden dan 2200 mAh. Nu zit je, met jouw methode, wel aan de veilige kant, je zult zeker niet meer dan 80% eruit halen, maar hoeveel capaciteit van je accu je dan onbenut laat totdat hij echt 80% leeg is, kun je alleen maar naar gissen.
 
maar hoeveel capaciteit van je accu je dan onbenut laat totdat hij echt 80% leeg is, kun je alleen maar naar gissen.
Helemaal mee eens maar dat is dan niet anders.. Denk dat er in dit verhaal een afwijking naar boven zit van nog geen 10%

Allen bedankt voor het meedenken, voor mij is het helder!
 
Back
Top