Multiplex ROYALpro programmering vergeleken met de MC3010

Discussie in 'Model elektronica' gestart door max z, 31 dec 2011.

  1. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.463
    Locatie:
    Boskoop
    Het is er eindelijk van gekomen. Na jaren trouwe dienst van mijn Multiplex Profi MC3010 zender heb ik eindelijk een opvolger gekocht, de Multiplex ROYALpro 9. Nadat ik 2 jaar geleden een omschakelbare M-Link module aangeschaft had om zowel mijn oude modellen op 35MHz te kunnen blijven vliegen, als ook nieuwere modellen op 2,4 GHz vind ik dat nu toch wat omslachtig en gevoelig voor vergissingen. Ik ga dus nu voor 2,4 GHz over op de ROYALpro M-Link. (en je moet toch wat verzinnen om een nieuw speeltje te kunnen kopen :cool: )

    Ik verdiep me graag in alle mogelijkheden van zo’n luxe zender (al zal ik ze lang niet allemaal gebruiken), tenminste voor zover het geen heli’s betreft. Dat heb ik ook gedaan voor de MC3010 ( alternatieve-handleiding-multiplex-mc-3010-profi ) dus kan ik ze mooi met elkaar vergelijken.

    De ROYALpro en de MC3010 hebben gemeen dat ze een grote flexibiliteit in het programmeren van de zenderfuncties hebben. Zo kunnen de servo’s in principe op elk willekeurig kanaal aangesloten worden, zelfs verschillend voor elk model. Hetzelfde geld voor de stuurknuppel mode. Maar het moet wel allemaal apart toegewezen worden. Dat is natuurlijk niet zo verstandig, vandaar dat er voor de ROYALpro een paar handigheidjes toegevoegd zijn om het programmeren van nieuwe modellen te versimpelen.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  2. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.463
    Locatie:
    Boskoop
    Om bij het begin te beginnen:
    Bij de MC3010 kan aan elke knuppelfunctie en elke schuif vrij een besturingsfunctie toegewezen worden. Bij de ROYALpro wordt op basis van de gewenste hoogte- en richting-knuppelfunctie een mode (1 tot 4) toegewezen. De rolroerfunctie is dan automatisch de overgebleven heen-en-weer functie, en de overgebleven op-en-neer functie is vrij toe te wijzen, meestal is dat de gasfunctie, maar het kan bijvoorbeeld ook de spoilerfunctie zijn. De overige analoge functies (de schuiven) zijn ook vrij toe te wijzen.

    Dat vrij toewijzen gebeurt overigens niet individueel, maar in de vorm van één van 5 lijsten die toegewezen wordt aan een model. Diezelfde lijst bevat ook alle schakelfuncties, die bij de MC3010 toegewezen werden als een optie voor een knuppelfunctie (bijvoorbeeld Dual Rate) of als een uitschakelbaar servo-mixer aandeel. Alle 5 toewijzingslijsten zijn ten alle tijden te veranderen, maar anders als bij de MC3010 zullen bij de ROYALpro alle modellen die gebruik maken van die lijst ook mee veranderen.

    Bij de MC3010 moet aan elke servouitgang een stuurfunctie of mix van stuurfuncties toegewezen worden. Bij de ROYALpro gaat dit in de vorm van een voorbeeld-modeltype (basic, motorkist, zwever, 4kleppen-zwever, delta, hotliner) en een standaardvolgorde (Multiplex_PCM, Multiplex-uni, Futaba, JR,). Die volgorde ligt dan niet vast, maar kan per model nog willekeurig aangepast worden.

    Het systeem van voorbeelden is bij de MC3010 ook al aanwezig, maar dan in de vorm van een aantal voorgeprogrammeerde modellen die naar behoefte in hun geheel, of alleen het gever- of servogedeelte gekopieerd kunnen worden naar een vrije geheugenplaats. Bij de ROYALpro zijn de voorbeelden niet aan te passen of te verwijderen, bij de MC3010 wel (ook per ongeluk!). En bij de ROYALpro moét een voorbeeld gekozen worden. De naam van het voorbeeld blijft bewaard bij de eigenschappen, maar heeft verder weinig betekenis omdat alle daarmee geïnstalleerde zaken naderhand gewijzigd kunnen worden.

    De manier waarop mixers ingezet worden verschilt ook nogal. Bij de MC3010 worden mixers toegewezen in de vorm van “recepten”, hetzij voorgekookt dan wel vrij samen te stellen. Die toewijzing zorgt er dan voor dat er per servouitgang tot een maximum van 4 signalen opgeteld worden. Voor alle signalen kan dan apart de draairichting en de servo-weg ingesteld worden. Voor elk van de servouitgangen kan er een limiet voor de totale servouitslag ingesteld worden, wat er dan in resulteert dat de servo niet verder reageert als de optelsom van de gemixte signalen te groot word. Als het “recept” (bij de vrij samen te stellen mixers) gewijzigd word, heeft dat bij de MC3010 verder geen invloed op de al toegewezen mixers.

    Bij de ROYALpro is er de mogelijkheid om tot 14 verschillende mix “recepten” samen te stellen met een ruime keus aan verschillende mix elementen (2-punts curve, 3-punts curve, offset curve, dood gebied, symmetrisch, asymmetrisch, enz.), maar in tegenstelling tot de MC3010 hebben naderhand gemaakte wijzigingen in het recept direct invloed op de al toegewezen mixers. De grootte van alle mix-aandelen kan weer per model ingesteld worden. De mix-aandelen kunnen in en uitgeschakeld worden, maar de toewijzing van de schakelaar gaat wat omslachtig. Per mixer kan er gekozen worden tussen de virtuele schakelaars Mix-1, Mix-2 en Mix-3, en die worden op hun beurt weer via het systeem van de toewijzingslijsten toegewezen aan een fysieke schakelaar.

    Ook in tegenstelling tot de MC3010 zijn er geen servoweg-limiet instellingen, maar voor elke servouitgang is er een curve in te stellen die middelpunt en eindpunten (en eventueel nog meer punten) bepaalt. Een handige optie is dat hierbij de servo naar de maximale uitslag gestuurd kan worden zonder dat de knuppel bewogen word, zodat het gewenste eindpunt comfortabel (en onafhankelijk van mixer instellingen) ingesteld kan worden.

    Bij de MC3010 is het mogelijk om door meerdere modellen (tot 3) een nagenoeg overeenkomende naam te geven (alleen het laatste cijfer verschilt), en dan een “memory” schakelaar toe te wijzen, heen en weer te schakelen tussen die modellen tijdens de vlucht. Op die manier kunnen verschillen in besturingsinstellingen voor de verschillende fasen van de vlucht (start, normaal, landing) in- en uitgeschakeld worden. Denk aan knuppeluitslag, flaps uitdraaien, hoogteroer anders trimmen enz.. Nadeel is dat bij wijzigingen ook alle andere model-varianten gelijk gehouden moeten worden (behalve dan de gewenste verschillen). Bij de ROYALpro is dit ondervangen door het concept van meerder vluchtfasen per model. Hiermee kunnen dan soortgelijke verschillen aangebracht worden zonder dat daarmee direct meerdere modelgeheugens bezet zijn. Bovendien kunnen er alleen verschillen bij de stuurknuppels en -schuiven aangebracht worden, zodat mixer-instellingen en servouitslagen in alle gevallen gelijk blijven. Er kunnen tot 4 verschillende vluchtfases ingesteld worden.

    Wat ik persoonlijk een nadeel van de ROYALpro vind is dat sommige belangrijke instellingen op meerdere plaatsen ingesteld kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld de knuppel-mode zowel bij Setup > Toewijzing als bij Geheugen > Eigenschappen instellen. Hetzelfde geld voor de toewijzingslijst. Nog afgezien van de vraag of een individuele knuppel-mode per model wel zinvol is, verwacht ik onder het menu Setup toch meer algemene zaken. En dat geldt dus ook voor de toewijzingslijst, waar nog bijkomt dat in de handleiding helemaal geen melding gemaakt word van het feit dat je het actieve model aan het veranderen bent! Ik was dus al vlijtig de 5 beschikbare toewijzingslijsten aan het bewerken toen ik daar achter kwam......Maar misschien is dat meer te wijten aan mijn verwachtingpatroon, en zien anderen dat onmiddelijk in.
     
  3. GP64

    GP64

    Lid geworden:
    6 mei 2004
    Berichten:
    207
    Locatie:
    Koudekerke
    Meteen maar een abo op dit draadje.

    Misschien ga ik mijn Evo's nog eens begrijpen :oops:;)
     
  4. archivaris

    archivaris

    Lid geworden:
    10 jul 2005
    Berichten:
    107
    Locatie:
    Aarde
    Weet iemand misschien of het ook mogelijk is om geluiden (beep) te koppelen aan een bepaalde knuppelstand van de Evo. Waarom zou ik dat willen? Ik heb een mixer geprogrammeerd die de gasknuppel verdeelt in twee functies, het lage deel tot middenstand is de flaperon functie, het hoge deel is voor de snelheidsregelaar. Middenstand is in beide gevallen neutraal. Op die middenstand zou een piepje wenselijk zijn. Is dit software matig realiseerbaar?
     
  5. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.463
    Locatie:
    Boskoop
    Helaas kan ik daar niets over vinden in de gebruiksaanwijzing. Misschien zou je het mechanisch op kunnen lossen door de knuppel-terugstelveer zo los mogelijk te zetten, en de wrijving flink op te voeren, zodat de veer die niet meer kan overwinnen maar je wel de middenstand kunt voelen. Ik weet niet of dat mogelijk is, maar je kunt het proberen.

    Max.
     
  6. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.463
    Locatie:
    Boskoop
    Ik heb me vandaag eens bezig gehouden met het hele programmeerproces in een blokschema vast te leggen.

    Edit: Zie nieuwe versie verderop
     
    Laatst bewerkt: 3 jan 2012
  7. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.463
    Locatie:
    Boskoop
    Archivaris, ik heb denk ik toch een softwarematige manier gevonden. Ik neem aan dat je sowieso een schakelaar toegewezen hebt aan de gasknuppel om ergens om te schakelen naar flaperons. Als je nu diezelfde schakelaar toewijst aan de interval timer, en je zet de alarmtijd op 1/10 seconde, dan klinkt dat alarm iedere keer als je dat schakelpunt passeert. Helaas werkt het maar één kant op, dus afhankelijk hoe je het knuppel-schakelpunt gedefinieerd hebt, van flaperon naar motor aan of van motor aan naar flaperon. En je bent natuurlijk je intervaltimer kwijt.

    Max.
     
  8. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.463
    Locatie:
    Boskoop
    Nieuwe versie blokschema:
    (edit; zie nieuwe versie hieronder)

    De gevermixer is misschien een beetje ongelukkig weergegeven, vanwege plaatsgebrek. De bedoeling is om aan te geven dat de stuursignalen er normaal aan voorbij gaan, maar dat er een mogelijkheid is om de éne gever de andere (gedeeltelijk) te beïnvloeden.

    Iets anders wat moeilijk weer te geven is de toewijzing van mixers en stuursignalen aan de servo uitgangen. De keuze is in principe vrij, d.w.z. elke servo kan met een willekeurig stuursignaal of mixer uitgang gekoppeld worden, maar de definitie van wat er precies in die mixer gebeurt blijft afhankelijk van de mixer definitie, die dus voor alle servo's die daaraan gekoppeld zijn gelijk is en blijft. En dat ook nog voor alle modellen in het geheugen. De instelwaarden van die mixer zijn weer wel voor elk model apart aan te passen.

    Max.
     
    Laatst bewerkt: 10 jan 2012
  9. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.463
    Locatie:
    Boskoop
    Maar weer eens een update:

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Niet zo heel veel veranderd, alleen rode en groene pijlen toegevoegd om de relatie tussen de toewijzingslijsten en de mixer-definities met de verschillende instellingen te laten zien. En de opmerkingen uitgebreid.

    Ik heb ook geëxperimenteerd met het mixertype zoals bij opmerking 12 omschreven word, om een tweemotorige kist aan te sturen zodat je met de motoren kunt sturen tijdens het taxiën. Ik heb het zo weten te krijgen dat er tegelijk met het richtingroer met één van de twee motoren meer gas gegeven word, en niet minder met de andere. Uitschakelbaar natuurlijk.

    Max.
     
  10. Berrie

    Berrie Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    9 feb 2004
    Berichten:
    4.552
    Locatie:
    Schoonhoven
    Bij de 3010 kun je in je ene modelgeheugen de (bijvoorbeeld) rechter knuppel als gasknuppel gebruiken. Ga je naar een ander geheugen (zelfde model, zie truukje met ander nummer aan het eind van modelnaam) dan kan diezelfde knuppel gebruikt worden voor de butterfly. Ik vindt dat heel plezierig, zo vlieg ik al jaren.

    Ook mijn 3010 zal er in de loop van de jaren aan moeten geloven en vervangen worden door een Royal 9/12/16.

    Weet jij of je, net zoals hierboven beschreven voor de 3010, de knuppel in verschillende vliegfase een andere functie (gas versus butterfly) kunt laten besturen?
     
  11. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.463
    Locatie:
    Boskoop
    Nee, dat kan in ieder geval zomaar niet. De gasknuppel moet toegewezen worden aan het signaal GAS, SPOILER, of FLAP. Dat kan niet per vluchtfase veranderd worden. Er is misschien nog wel iets te verzinnen door via de gevermixer GAS te laten "meelopen" met wat je aan de knuppel toegewezen hebt (FLAP ?). De hoeveelheid van dat meelopen is wel in te stellen per vluchtfase, dus je kunt hem in de "butterfly" fase op 0% zetten. Als je dan tijdens de motorloop je butterfly wilt uitschakelen kun je dat doen door de virtuele schakelaar MIX-1 (of -2 of -3) toe te wijzen aan dezelfde schakelaar die je voor de vluchtfases gebruikt, en met MIX-1 enz. de functies die je niet wilt hebben in de mixers uit te schakelen (FLAP+ en QUER+).
     
  12. Berrie

    Berrie Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    9 feb 2004
    Berichten:
    4.552
    Locatie:
    Schoonhoven
    Bedankt voor je reactie. Jammer dat het zo ingewikkeld is. Maar wellicht zijn er nog andere opties, gas op een schuif of weet ik wat. Komt tijd, komt raad.

    Ik blijf het zeggen, zo'n kunststuk als de 3010 etc, maken ze nooit meer.... :( ;)
     
  13. André_D

    André_D

    Lid geworden:
    17 sep 2008
    Berichten:
    81
    Locatie:
    Sambeek
    Heb 17 jaar een 3030 gehad. Sinds 5 jaar een EVO12.
    Evo heeft natuurlijk een paar nadelen, maar vooral moet je wennen.
    De Evo is een stuk gemakkelijker in te stellen als je er aan gewend bent. En vooral als je op het veld mixers bij moet stellen, echt veel gemakkelijker.
    Alleen de hardware vind ik minder degelijk.
    Eigenlijk had ik het liefste een 3030 met de electronica en software van de Evo.

    Groeten,
    André
     
  14. Arnout Janssen

    Arnout Janssen

    Lid geworden:
    30 dec 2003
    Berichten:
    538
    Locatie:
    Venlo
    Helemaal mee eens Berrie, de MC30xx/4000 zenders zijn nog steeds de paradepaardjes van Multiplex. Maar er is nog altijd de hoop dat de MC 50xx gepresenteerd gaat worden op de a.s. Neurenberger Spielwarenmesse. :eek:
     
  15. Berrie

    Berrie Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    9 feb 2004
    Berichten:
    4.552
    Locatie:
    Schoonhoven
    Zijn ze serieus met zoiets bezig? Kan het me niet voorstellen, de Royal serie is toch de opvolging?
     
  16. Christiaan Vis

    Christiaan Vis

    Lid geworden:
    5 sep 2004
    Berichten:
    1.119
    wellicht overvloedig, maar dit is een aardige site met info over de evo en 3000/4000. Wel even opletten op de datums, sommige info is wat verouderd.
     
  17. Arnout Janssen

    Arnout Janssen

    Lid geworden:
    30 dec 2003
    Berichten:
    538
    Locatie:
    Venlo
    De Royal serie is nooit een waardige opvolger van de MCxxxx geweest, met name de hardware is bedroevend slecht.
    Ik gebruik mijn Royal alleen nog voor de Reflex simulator.
    MPX is in ieder geval met iets nieuws bezig, volgens insiders een highEnd zender. :D
     
  18. Berrie

    Berrie Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    9 feb 2004
    Berichten:
    4.552
    Locatie:
    Schoonhoven
    Dat maakt mij HEEEL nieuwsgierig. Ben ik ff blij dat ik geen haast heb. (kan de jaarbegroting aangepast worden ;) )
     
  19. Egbertje

    Egbertje

    Lid geworden:
    6 aug 2007
    Berichten:
    494
    Locatie:
    Hardenberg
    Het klopt inderdaad dat MPX met een nieuwe zender bezig is en de nadruk zal hierbij liggen op het itergreren van meer M-link sensor data (wat men hier mee bedoelt??)
    Maar ook de zender layout zal anders worden, de release staat geplant voor 2013.
     
  20. Berrie

    Berrie Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    9 feb 2004
    Berichten:
    4.552
    Locatie:
    Schoonhoven
    Enig idee hoeveel kanaals die zender wordt? Dit kon wel eens erg goed aansluiten bij mijn toekomstige zwevert.
     

Deel Deze Pagina