rc laser

  • Topicstarter Topicstarter BesteKurt
  • Startdatum Startdatum
B

BesteKurt

Guest
Ik heb een graupner Treu Bleu en Micro Magic met volle tevredenheid.
Maar heb nu interesse voor de RC laser. Een 1 meter boot die toch makkelijk te transporteren is.
In de club in Brugge vaart bijna iedereen 1 meter boten (IOM) en in een clubwedstrijd is de MM toch niet snel genoeg (en ook moeilijk zichtbaar op grote afstand). De treu bleu is beter. Ondertussen hebben we een nieuwe locatie, waar de wind toch wel hevig kan zijn. Te veel voor de treu bleu. Een storm zeil is dus wel nodig. Daarom de interesse voor een RC laser, met zijn 3 zeilen.
De IOM boten zijn duurder dan de RC lazer en er is altijd wel iets die kan stuk gaan. De RC lazer ziet er onderhoudsvriendelijk uit.
Maar is dit wel zo. Heeft iemand ervaring met de RC lazer en hoe vaart hij in vergelijking met de IOM boten? zou ik kunnen concureren in de clubwedstrijd. (zonder het over de kennis van de stuurman te hebben ;))
 
Kijk eens op aneroid.nl

de beheerder van de website vaart met de rc laser en die is er wel over te spreken volgens mij. Een mailtje naar hem kan geen kwaad.
 
Ja de site ken ik.
Zeer goede site trouwens. Hij vaart met meerdere boten.
Voor de MM heb ik er veel info gevonden.
Maar vind niet echt een verschil tssn de RC lazer en de IOM boten, wat betreft vaareigenschappen
Zal nog eens wat dieper in zijn omvangrijke site rondneuzen of een mailtje sturen.
Thanks
 
Maar vind niet echt een verschil tussen de RC lazer en de IOM boten, wat betreft vaareigenschappen.
Thanks

Hallo Kurt,

Alleen de verschillen in rompvorm en tuigage zullen al verschillende zeileigenschappen opleveren.
Zonder ooit een direkt vergelijk te hebben gezien, denk ik dan een Laser het tegen een IOM moet afleggen op alle koersen, behalve misschien ruimwinds, als de Laser in plané gaat.

Groeten, Jan.
 
Het zijn twee totaal verschillende boten om mee te zeilen.

Het Laserconcept is een zeer goede, makkelijk in transport, snel op te bouwen en zeer onderhoudsvriendelijk.
De boot zeilt goed, echter in vlagen de neiging sterk te loeven.
Aan de wind moet je de boot gewoon aan het lopen houden en niet de laatste graad hoogte eruit willen persen.
IOM is nieuw duidelijk duurder, transport-onvriendelijker dan de Laser, zeker door de mastlengte. De boot laat zich wat makkelijker trimmen, wat ook logisch is door twee ipv een zeil. Afhankelijk van het type vaart de boot meer of minder makkelijk.

Welke sneller is, ik ben er nog niet toe gekomen om ze gelijktijdig te zeilen. Mijn indruk is dat ik met de IOM sneller zeil dan de Laser, met de Unrund (IOM) zeker ook downwind sneller dan een Laser ben.

Ikzelf heb niet de behoefte om diverse bootsklasse tegen elkaar te zeilen, zodat voor mij de vraag welke sneller is, niet interessant is. Wil ik sneller zijn dan de ander, neem ik weer een andere boot en goed is-t.

Groet Arjan

(voor het geval dat, ik heb met beide type boten diverse wedstrijden gezeild met redelijke resultaten).
 
Ik heb een mailtje naar Aneroid gestuurd en vlug antwoord van Henk gekregen. Hij heeft ervaring met verschillende types en het is zoals Jan en Arjan melden. De IOM is sneller dan de RC laser en eigenlijk een klasse appart. Dus IOM samen met RC laser in één strijd is geen eerlijke wedstrijd.
De voorzitter van de RC zeilclub waar ik bij ben, meld me nu ook dat de beide klassen niet samen gaan racen. Tenzij dat er een soort handicap voor de IOM ingevoerd wordt. Maar dit is nog te bespreken.
Bedankt voor alle informatie.

Kurt :worship:
 
Een update

Ondertussen hebben nog 5 andere leden van de club een RC laser besteld. Nu dus met 6 RC lasers kunnen we al eens tegen elkaar een wedstrijdje houden.

Zelf dus ook al met de RC laser gevaren en het is voor mij een plezante ervaring geweest. Anders dan de IOM, maar toch spannend.
 
RCLaser review

RCLaser review
Na een paar jaar zeer actief RCLaser gevaren te hebben in Nederland en enkele keren in Duitsland kan het volgende opgemerkt worden.
Misschien wel het meest sterke punt van de RClaser is de ingenieuze tas waarin de platte romp, zeilen, roer en kiel binnen enkele minuten keurig opgeborgen kunnen worden. Een gemakkijker mee te nemen of op te bergen modelboot is nauwelijks denkbaar. Een ander sterk punt is de robuuste romp, gemaakt van polyethyleen.
Dat je hiermee geen al te stijve, strakke en lichte romp maakt, is inherent aan de materiaalkeuze, maar dat maakt niets uit: iedereen heeft hetzelfde materiaal, voor velen misschien nog wel het sterkste punt van de RCLaser.
Voor echte modelbouwers, die graag knutselen, is polyethyleen wellicht minder aantrekkelijk, aangezien je hieraan niets kunt veranderen of verbeteren. Kleine deukjes en kuiltjes etc. die incidenteel ontstaan bij wedstrijdvaren, zijn i.h.a. goed te repareren met een haarföhn, maar hierbij is wel de nodige voorzichtigheid geboden.
Andere sterke punten zijn de eenvoudige, efficiënte tuigage, de eenvormige zeilen (A-, B of een C-tuig naar keuze), de opvallende waterdichtheid, en de wereldwijde verspreiding van deze klasse.
Vergeleken met speciaal voor wedstrijden gebouwde 1-meter boten zijn de zeileigenschappen in het algemeen gewoon goed en maar net iets minder dan die van de even lange, maar minstens 2 keer zo dure IOM-klasse. Hierbij dient bedacht te worden dat de romp geheel op schaal (1/4e) afgeleid is van de echte Laser, en dus niet primair als modelboot ontworpen is. Dat merk je vooral bij ruimwindse en voor-de-windse koersen, waar de RCLaser vrij snel duikt door het voor een modelboot geringe volume in de voorkant van de romp, maar met de nodige oefening (voor de wind “binnen de wind” zeilen) is daar heel goed mee om te gaan. Vooral veel oefenen. Bij een echte Laser kan de stuurman de neus van zijn boot goed uit het water houden door zijn gewicht naar achteren te verplaatsen, iets wat bij een modelboot nu eenmaal niet mogelijk is. Maar hierin staat de RCLaser niet alleen. Bijna alle modelboten duiken !
Door het ontbreken van een fok en het feit dat het roer, net als bij de echte Laser, aan de kleine kant is, is de RCLaser bij tijd en wijle zeer loefgierig. Hij loopt (vooral met het A-tuig) vrij snel uit het roer, dus tijdig schoot vieren en afvallen is hierbij de enige juiste reactie.
Naar mijn mening is het A-tuig wel wat overgedimensioneerd. Mijn favoriet is het B-tuig, waarmee je over een groot windbereik goed kunt varen. Op tijd overschakelen op een kleiner tuig is het parool. Met het C-tuig, bij windsnelheden van 4 à 5 Bft. en meer, zeilt de boot bovengemiddeld goed en snel. Dit wordt vooral veroorzaakt door het korte onderlijk, waardoor het zeilpunt relatief ver naar voren gaat, en de boot derhalve niet of nauwelijks meer uit het roer loopt. Ook is het duiken met het C-tuig erop bijna over.
Heel veel trimmen aan een RCLaser kun je niet vanwege de zeer eenvoudige uitrusting van de tuigage, maar met het lijntje dat de schoothoek verbindt met de giek en de plaats van het oog achterop de giek is nog heel wat te bereiken. Niet zelden maakt de afstelling van dat ene lijntje nét het verschil tussen een 1e, 2e of 3e plaats! In het algemeen geldt dat dit oog vrij ver, vaak zo ver mogelijk naar achteren gezet moet worden om het achterlijk voldoende “open” te zetten. Dat maakt de boot minder loefgierig. Ook houd je hem dan beter overeind. Alleen met wat minder wind en relatief hoge golven kan het oogje wat naar voren, hetgeen het zeil boller maakt en het achterlijk dichter.
Ook met de stand van de giek op aan de windse koersen is veel te doen: trek de schoot vooral niet te strak aan, de RCLaser moet met zijn platte romp vooral zo rechtop mogelijk gevaren en moet het vooral van snelheid hebben. En hoe harder je gaat, hoe efficiënter de kiel! Dus dan loop je per saldo toch voldoende hoog aan de wind. Trek je de schoot te dicht, dan is het over en uit.
In Nederland en de meeste andere Europese landen (met uitzondering van Engeland, waar nu eenmaal alles anders gaat!) bestaat het wedstrijdveld in het algemeen uit betrekkelijk kleine velden, gevormd door een aantal trouwe aanhangers. De wedstrijden in Nederland en omliggende landen hebben een vooral recreatief karakter. Wie dat zoekt voelt zich snel thuis in deze klasse.
Doordat iedereen met hetzelfde materiaal vaart, zijn er geen eerlijker wedstrijden denkbaar dan in deze klasse !
Door zijn goede zeileigenschappen, stevigheid en gemak van optuigen zou deze boot moeten kunnen uitgroeien tot één van de grootste modelklassen van Nederland.
 
Laatst bewerkt:
klopt wat je schrijft Dirk-Jan.
De RCLaser zit vlug in elkaar en is makkelijk te transporteren. In 10 minuten zit je op het water. Hij vaart compleet anders dan de bootjes met 2 zeilen en de afwerking vind ik ook middelmatig. Maar door de kunstof kan hij wel tegen een duwtje.

In onze club hebben we ondertussen 7 RCLasers. Het voordeel is dat je strijd met gelijke wapens. Ik heb ook een micro-magic en vind het toch leuker om met een groter boot te varen.
 
Ik vind dat Dirk-Jan een beetje teveel de negatieve eigenschappen van de Laser belicht.
Ik heb er zelf geen, maar een hele goeie zeilmaat van mij wél, en samen hebben we menig gezellig uurtje aan de waterkant doorgebracht.

Het scheepstype spreekt mij niet aan (één zeil), en ik vind de prijs behoorlijk aan de forse kant, daarom heb ik 'm ook niet gekocht.
Maar het is een model wat een stootje kan hebben. Niet alleen qua "ongelukjes" met andere boten, maar ook een "windstootje".
Voordeel van de verschillende zeilen!

Jaap had de Laser (met een "s" trouwens, niet met een "z" in het midden) ik had de Seawind.
Voor de wind (tot kracht 3) won de Seawind, aan de wind scheelden de beide schepen weinig en was het een kwestie van stuurmanskunst en "windgeluk" wie als eerste het boeienparcours op onze club had gerond.
Loefgierig? Ik vind het wel meevallen. Snel reageren als de boot op wilde loeven ving al een boel op.
Hét nadeel van de Laser vond ik dat de boot "kant-en-klaar" is,en dat je, als je wedstrijden wilt varen, er niets aan mag modificeren.
Grote voordelen: de verpakking en het feit dat de boot extreem waterdicht is, als je tenminste de openingen van de boot fatsoenlijk in het vet (vaseline) zet. Je RC-apparatuur krijgt in een Laser als het goed is, nooit zwemles!

Edit Roel: Ik zie dat Dhr. Kann zijn "recensie" enigszins heeft genuanceerd.
De eerste zin van mijn opmerkingen hierboven is dus ook niet meer valide
 
Laatst bewerkt:
Iedere Boot zijn voors en tegens zijn,
vaak door klasseregels ingegeven.

Aangaande het concept Laser, die is gewoon goed,
is een eenheidsklasse die hierdoor zeker bestaansrecht heeft.
Of dit jouw Boot is, moet een ieder voor zich uitzoeken.
Over de grote van de velden, met uitzondering van de MM in N Nederland
heb je in Nederland bij geen enkele Klasse Velden van meer dan 10 schepen bij iedere wedstrijd,
de meeste klassen zijn blij wanneer er 10 mensen aan het water staan.
De zo geroemde MM, beginnersbootje, RTS nieuw kom je ook al gauw op zo'n 450 euro,
ca de prijs die je ook voor de Laser moet neerleggen.
 
Laatst bewerkt:
Hallo,

Jammer dat er in dez discussie de IOM en M klasse niet worden genoemd.
Er is in NL voor beide klasse tegen niet al te veel geld boten te bouwen of een gebruikte boot te koop.
Dan heb je ook de eigenschappen waar je wat me kan.

Groet,

Chris Vaes
 
Mbt loefgierigheid: het grote probleem is dat de Laser ontworpen is om rechtop te varen. Daarom moet je ook met de billen overboord bij een beetje wind.

Met een RC boot is dit wat lastig, dus de resulterende helling van de boot zal hem loefgierig maken.

Als een vlaag inkomt de grootschoot iets lossen en iets afvallen kan al veel oplossen, maar niets kan een actieve bemanning compenseren. Dit is overigens waar voor elke boot welke in 1:1 vaart met actief gewicht.

Wellicht zou een kantelkiel een oplossing bieden, maar dat is dan weer lastig uitvoerbaar. (alhoewel we er voorbeelden van hebben gezien). En zeker tegen de Laser-policy.
 
En als je lekker wilt zeilen: koop de boot die bij je past. Voor de een is dat een Micro Magic, voor de ander een Marblehead, iemand anders een Laser, en de vierde een Seawind. Het gaat erom dat je plezier in je hobby hebt.

Edit: Aangezien Dhr. Kann bericht 15 heeft veranderd, is mijn reactie daarop niet meer relevant. Behalve de laatste zin.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top