NK Seizoen 2013 !!

Discussie in 'Electro onroad' gestart door Rob Janssen, 9 okt 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Alex F.

    Alex F.

    Lid geworden:
    25 okt 2006
    Berichten:
    2.767
    Locatie:
    Den Haag
    Roelof, voor degene die electro als hoofdklasse rijden is de investing minder een probleem. Omgekeerd, als ik brandstof zou willen rijden terwijl pro10 mijn hoofdklasse is dan denk ik ook van jezus wat een geld om een seizoen 1/8 te rijden en wat een hoop leerstof om een motor en de auto af te stellen.

    Martin rijd ook electro als 2de klasse en hij lacht zich drie slagen in het rond om de kosten in de pro10.

    Alles open kwa electronica, alleen een gesteld minimum in aantal turns van de motor van 10.5t en 2s lipo. Wat dat betreft niet veel verschil met de brandstof klasse waar je ook alles mag doen met een vaste cilinderinhoud en smeren is geen probleem!!!! :D;)

    Het werkt zeer verhelderend als je een turnigy of hobbywing motortje koopt en je merkt dat die net zo hard gaat als een dure merkmotor. Als je wilt ervaren hoe het is om in een open electro regelement te rijden wil ik je gerust een pro10 chassis uitlenen volgend jaar, inclusief hulp om alles af te stellen. :cool:

    (exclusief banden en electronica ;))
     
    Laatst bewerkt: 23 okt 2012
  2. tkm

    tkm

    Lid geworden:
    17 mrt 2006
    Berichten:
    78
    Locatie:
    Hoofddorp
    Robert, klinkt leuk maar ik denk echt dat je meer tijd hebt dan ik.
    Maar, zoals je zelf zegt: Topsnelheid is meer dan alleen bruut vermogen...
    Waarom gebruik je dan die vieze trucjes?
    Kom dan niet terug met: de anderen doen het ook.
    Bewijs dat je het ook zonder die trucjes kan, daar gaat de hele stock gedachte om.
     
  3. Robert K

    Robert K

    Lid geworden:
    10 feb 2004
    Berichten:
    3.748
    Locatie:
    Zoetermeer
    Misschien heb ik het gemist, maar welke vieze trucjes? :confused:

    Groet Robert
     
  4. tkm

    tkm

    Lid geworden:
    17 mrt 2006
    Berichten:
    78
    Locatie:
    Hoofddorp
    Jaja, zo kan ik nog wel een paar. Koop stock motor verzorg de lagers, niks shimmen en volgens reglement laden. Ik geloof 1C? Geen andere rotors. Je snapt me heus wel.
     
  5. Robert K

    Robert K

    Lid geworden:
    10 feb 2004
    Berichten:
    3.748
    Locatie:
    Zoetermeer
    Sorry, ik vind het echt heel spijtig dat ik niet weet wie je bent, dat communiceert zo lastig over een semi-anoniem forum. En dat maakt het helemaal jammer dat je me van allerlei zaken beticht.

    Volgens het Reglement artikel 8.1.4e staat dat je op maximaal 2C mag laden. Mijn Orion 5000 Mah 90C lipo's worden door mijn Nosram Stealth Evoltution op 10A geladen, waar ging ik de fout in?

    Lagers uitspuiten lijkt mij gewoon onderhoud? Sorry, maar als jij geen onderhoud pleegt aan je auto vind ik het niet gek dat je niet hard gaat.

    Wees reëel met shimmen haal je geen tientallen kilometers, de kans dat je niets merkt is veel groter dan dat je als een raket over het rechte stuk gaat. Ik betwijfel ten zeerste of shimmen iets uithaald met de motoren wat terug te zien is in rondetijden.

    Groet Robert
     
  6. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.812
    Locatie:
    Sassenheim
    Ik heb 3 jaar op clubniveau nog brushed stock gereden met de 19t Element en de verschillen waren daar dusdanig klein en ben zelfs 1x clubkampioen geworden zonder iets aan de motor gedaan te hebben of speciale NiMh accu's aan te schaffen. In mijn ogen is dat stock: kopen, monteren en rijden (zeker nu met vastgestelde FDR's).

    Vandaag de dag schijnt dat niet te kunnen, dan ben je zeker langzaam. Zoals in dit draadje is aangegeven dat zelfs bij een betere optimalisatie en zelfs vals spelen er nog steeds rijders sneller gaan speelt er gewoon meer. Ik noem dit niet stoken, nu met de bekentenissen van wat er mogelijk is geeft het eindelijk nog meer de bevestiging op de vermoedens.
    Dit draadje heeft ondertussen veel meer inzicht gegeven.....

    Maar misschien moet de discussie opgestart worden wat men onder stock verstaat want motoren samenstellen uit div. onderdelen lijkt mij niet de bedoeling zeker niet als het om onderdelen gaat van andere motoren of voorgaande revisies.
    Tijd voor een geklonken motor? Want waarom zou die nog open moeten?
     
  7. Rob Janssen

    Rob Janssen

    Lid geworden:
    5 feb 2006
    Berichten:
    581
    Locatie:
    Apeldoorn

    Goeie vraag idd ?
     
  8. tkm

    tkm

    Lid geworden:
    17 mrt 2006
    Berichten:
    78
    Locatie:
    Hoofddorp
    Robert, ik beschuldig niemand. Je hebt zelf in dit draadje een aantal dingen aangegeven.
    Ik vraag alleen: Waarom pak je niet een motor zo uit de doos en ga daar mee de competitie in en laat wat zien? Je hebt gelijk het is 2C.

    Ik denk dat dat de stock gedachte was/is. Het kan zijn dat ik een verkeerde definitie voor ogen heb.
    Verder ben ik het met Roelof eens dat er gediscussieerd moet worden wat men onder stock verstaat.

    Mvg,

    Theo
     
  9. Rob Janssen

    Rob Janssen

    Lid geworden:
    5 feb 2006
    Berichten:
    581
    Locatie:
    Apeldoorn
    Voor de geintresseerden zal ik mijn trucendoos nog even opbiechten:

    Begin van het jaar een Motor gekocht op de ETS. Vervolgens elke wedstrijd gebruikt (alleen van buitenaf even de lagers schoongespoten en olie op gedaan). Tot voor kort is deze betreffende motor niet eens open geweest. M'n 5800mah accu op 8amp geladen (soms wat hoger bij tijdnood (A) ). M'n regelaar is tot voor kort niet van het chassis afgeweest sinds begin het jaar (ook op de ETS gekocht). Nu moest het wel omdat ik m'n indoor chassis erop heb gezet.

    Verder uuuhw, rondjes gereden en af en toe wat gewonnen.
    Nooit echt de langzaamste geweest op het rechte stuk, maar ook geen enkel NK de snelste combinatie gehad op het rechte stuk. Desondanks wel NL kampioen geworden.
     
  10. Joost K.

    Joost K. Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2004
    Berichten:
    4.921
    Locatie:
    Eindhoven
    Ik pak voor de Pro10 ook gewoon de motoren zo uit de verpakking en zet ze zo in de auto. Maar na een paar races worden ook brushless motoren vuil. Mag ik die dan open maken en schoon maken? Ja toch? Dat zijn geen vieze truukjes maar dat valt onder algemeen onderhoud. Niks mis mee in mijn ogen. En net als bij de brushed motoren zet je na onderhoud de motor weer in elkaar en dan shim je het rotor uit. Is algemene electro kennis in mijn ogen en geen vals spelen of een vies truukje.

    We kunnen nu wel iedereen's tijdsindeling en besteding gaan bekijken maar we hebben allemaal een druk leven en sommige mensen zetten de RC auto hobby nu net iets hoger op de prio lijst dan andere ja. Over dat iemand meer kennis heeft dan een ander? Hmm... Komen we ook als mod vaak tegen bij mensen die zich net aanmelden hier op het forum en dan verwachten dat iemand alles zomaar in de schoot geworpen krijgt. Veel informatie staat gewoon op het web, alleen moet je er wel even de tijd en moeite voor nemen om het te zoeken! Zodoende wordt je wijzer. Dus als iemand tijdens een race niet persé zijn kennis wil delen dan zie ik dat ook niet direct als een probleem. Die persoon heeft er een hoop tijd ingestoken om te weten wat hij nu weet.
    Heb je die tijd niet, of heb je er geen zin in om te zoeken omdat de hobby op een lagere prio positie staat? Geen punt maar ga dan ook niet jammeren dat andere meer weten en daardoor ineens maar in een andere klasse moeten gaan rijden... Kom op zeg!

    Wat we in de Pro10 veelal doen zijn mensen die nieuw zijn in de klasse op weg helpen zodat ze goed rond kunnen komen. Zodra we zien dat die mensen dezelfde tijden gaan rijden als de top 3 dan laten we diegene gaan. Dan kan je A. je tijd weer in iemand anders steken en B. die mensen kunnen op hun beurt weer meer kennis gaan vergaren en mensen ook weer helpen.
    De kennis van het afstellen/instellen en onderhouden van een RC auto zijn geen grote geheimen, die zijn algemeen bekend en staan op meerdere sites/blogs en zelfs winkelsites gewoon open en bloot. De rijder moet er natuurlijk wel tijd in willen steken om het allemaal te lezen en te leren.

    Over het rotor wat Robert zei. Je moet lezen, hij heeft getrained met een GM rotor om te kijken of er verschil in zit. Dit was niet het geval en dus heeft hij er geen race mee gereden.
     
  11. Joost K.

    Joost K. Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2004
    Berichten:
    4.921
    Locatie:
    Eindhoven
    Leuk voorbeeld van toen ik (weer) begon met racen in 2007 bij AMCC.

    Ik reed met een TRF 415MSX MRE en toen nog 6 cellen en een Corally 19t black brushed motor. Mijn auto was samen met nog een paar andere de snelste op de baan en al snel werd ik beschuldigd van vals spelen.

    Ik haalde na élke race de auto uit elkaar, maakte alles schoon, spoelde de lagers uit en deed er nieuwe olie in, rebuilden van het diff en de assen.
    De motor haalde ik uit elkaar, maakte alles schoon en draaide hem af, nieuwe koolborstels erin, olie in de lagers en klaar.

    Toen ik vroeg aan diegene wat hij deed met zijn auto tussen races door. NIKS! Zet hem op een plank en pak hem weer voor de volgende race. Tja, logisch dat je dan minder snel gaat.

    Dit verhaaltje is even om aan te geven hoe mensen hun hobby/sport zien. Welke prioriteit het heeft en hoeveel aandacht iemand eraan kan/wil besteden.
     
  12. goukcher

    goukcher

    Lid geworden:
    30 sep 2005
    Berichten:
    27
    Locatie:
    Nieuw Buinen
    Volgens mij is er juist heel weinig stock aan de huidige stock klasse. Regelaar en motor, meer niet. Het is op dit moment de "hoogste" TC klasse in NL. Er wordt wel veronderstelt dat je veel tijd in de setup van je auto moet steken, maar zodra je de motor gaat "tunen" waarbij je binnen de gestelde regels blijft (rotor wisselen uitgezonderd), door het uitshimmen van de motor en het uitspuiten van de lagers, dan zijn het ineens "trucjes"? Daar begrijp ik niets van. Je kan niet verwachten dat je meteen maar vooraan mee kan rijden in deze "stock" klasse. En ik ben van mening dat je er best wat tijd en energie in moet steken om ook alle tuningsmogelijkheden te ontdekken, en de een is daar nu eenmaal beter en sneller in dan de ander.

    Wat mij betreft is de huidige opzet dan ook prima, en hoeft er niets gewijzigd te worden.

    MvGr,

    Teun Dragstra
     
  13. Robert K

    Robert K

    Lid geworden:
    10 feb 2004
    Berichten:
    3.748
    Locatie:
    Zoetermeer
    Mooi verhaal Joost, met zeker een sterke kern van waarheid...

    Groet Robert
     
  14. Danny E

    Danny E

    Lid geworden:
    18 feb 2009
    Berichten:
    19
    Geen nk's gereden dit jaar maar wel regelmatig samen gereden met de NK-toppers en ook ETS (B/C/D-finales), en ik heb geen enkel moment naar meer motorvermogen gezocht. Mijn trucendoos:

    -Motor en regelaar in 2010 gekocht bij de ETS in Kastellaun. Sindsdien zijn deze niet gewisseld en ik rij er nog steeds mee. Heb 1 lager gevangen omdat deze stuk was en verder alle shims en alles gewoon laten zitten. Motor uiteraard wel schoon gehouden. Zelfs een enkele keer mee in de regen gereden met dit setje.
    -Rem in de regelaar bijgesteld maar verder nooit aan de instellingen van de regelaar gezeten.
    -Zender goed instellen op de regelaar. ik heb zeker een handvol rijders geholpen aan meer snelheid doordat hun regelaar gewoon niet 100% gas gaf na een motorwissel. Ook het gasbereik in de zender op minimaal 100% zetten.
    -Accu's met minder dan 1c laden. Waarom? Lader kan niet meer als 5A laden... Wel altijd gebalanceerd geladen.
    -Auto na elke dag rijden uit elkaar halen voor onderhoud/inspectie. Niet alleen is de auto dan in topvorm, het voorkomt ook schade tijdens het rijden (en daarmee uitval). Lijkt veel werk maar je krijgt vanzelf inzicht van wat echt noodzakelijk is om na te kijken en wat nooit los hoeft (per auto verschillend). Zo ga ik natuurlijk niet bijv mijn downstops eruit draaien maar wel de lagers in de aandrijflijn langs en de controleer ik of de ophanging soepel beweegt zonder speling.

    Zoals ik al zei, kwa motorvermogen kom ik niks tekort, enkel het sturen en met afstellen mag er nog wat bijgeschaafd worden.
     
  15. drift-junkie

    drift-junkie

    Lid geworden:
    22 jan 2005
    Berichten:
    1.837
    @patrickjo, ik kan jouw verhaal niet echt goed plaatsen?? Je bent eerst toezichthouder (wedstrijdleiding) en ziet geen enkele aanleiding tot actie, iets moet jou overtuigd hebben dat alles reglementair/eerlijk verliep (veel rijders met dezelfde snelheid???). Daarna wordt je participant, je denkwijze slaat meteen 180 graden om, je laat niets aan het toeval over, en doet alles wat verboden is, wat heeft jou doen besluiten om je te ontrekken aan die “eerlijke competitie”, waarvoor je eerder nog borg voor stond, als wedstrijdleider/toezichthouder...:confused:

    @tkm, een paar praktische problemen met jouw voorstel, (1) deze rijder moet dit op ieder circuit doen, (2) onder bepaalde omstandigheden. Test hij op een koude dag, dan zal op een warme racedag misschien het halve veld gediskwalificeerd worden, omdat ook zijn tijd te kloppen blijkt te wezen, zelfs door een omslag in de weersomstandigheden (op dezelfde dag), kan je “super-setup” totaal onbruikbaar worden. Als je een rondetijd als graadmeter gaat nemen, dan zal je om het veld gelijk te krijgen , bij sommige rijders hun vingers af moeten gaan hakken, want die kunnen met jouw auto, soms seconden per ronde eraf rijden…”illegale vingers”…??? En daarnaast misschien wel het allerbelangrijkste, het haalt de fraude niet weg, je kan nog heelveel frauderen, voordat het opvalt tenopzichte van "jilles" zijn rondentijden....;)

    Uit-shimmen van rotors, ankers aandrijflijnen enz, daar is niets illegaals aan, sterker nog, het is zelfs aan te raden ivm het tegengaan van “onnodige schade/slijtage”. Vanuit de fabriek wordt er een gemiddelde/standaard shimming aangebracht, door het zelf ook nog eens te doen, wordt de efficiëntie "wederom" geoptimaliseerd zoals deze bedoeld is, dus niet “verhoogd”. Het is net als met een autoband op de velg, je kan hem er natuurlijk zo opkwakken, buiten het feit dat het in vele gevallen als niet comfortabel wordt ervaren, neemt ook de kans aan slijtage/schade van de lagers, aandrijflijn, de band, enz, enorm toe…:(

    @Roelof, onlangs ben ik nog maar weer eens naar een brandstof NK 1:8 wezen kijken op Gouda, wat mij meteen opviel is dat brandstof rijders na al die jaren nog steeds “harken en hakken”, terwijl in het circuit van Gouda echt een “flow” zit. Electrorijders zijn volgens mij meer gewend, om een setup aan te leggen die “rollend door de bocht gaat”, ik heb dit maar door een enkeling zien doen, volgens mijn gevoel valt daar nog veel te halen… (maar goed, ik rij geen brandstof dus het kan ook een technische oorzaak hebben dat er zo gereden wordt) Het is een beetje te vergelijken met 2wd in de electro, daar zijn er ook die hakken en harken, maar de snelste rijders, rijden veelal een stuk vloeiender door de bochten (ze creëren vaak hun “eigen flow”)...

    PS, laten we het brushed tijdperk, met de bijbehorende accu’s, en de fabrikanten/importeurs die fraude stimuleerde, maar rusten. Overigens denk ik nog steeds, dat sommige modificaties, enkel en alleen uitgevoerd konden worden, door “aanwijzingen van echte pro’s”, omdat het te specialistisch, en voor de concurrentie afgeschermd gebied is, met alle respect voor de slimme fraudeurs, daar hebben ze domweg geen toegang toe…noch de financiële middelen, om een toeval treffer te maken…
     
  16. bricks

    bricks

    Lid geworden:
    7 mrt 2009
    Berichten:
    3.569
    Locatie:
    Rijsenhout
    Kan iemand mij uitleggen hoe dat shimmen te werk gaat?
     
  17. Joost K.

    Joost K. Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2004
    Berichten:
    4.921
    Locatie:
    Eindhoven
    Wat je doet bij het uitshimmen van de rotor is de afstand tussen de rotor en de sensor optimaliseren. Op die manier "ziet" de sensor de positie van de rotor beter en zal de motor soepeler en dus efficiënter lopen. Dit heeft als neven resultaat dat de motor iets koeler loopt en daardoor weer iets zwaarder te belasten is voordat hij dezelfde temperatuur bereikt als voor het shimmen.
    Ook het vervangen van de stalen schroeven (die sommige motoren achterop de endbell hebben zitten om de timing te kunnen verdraaien) door aluminium schroeven zal de "lezing" van de sensor positief beïnvloeden omdat de stalen schroeven een magnetisch veld vormen. Door deze te vervangen door alu schroeven heb je hier geen last van en zal de motor wederom efficiënter en dus koeler lopen wat al met al iets betere prestaties geeft aan de motor.

    Dit alles is geen hogere raket wetenschap maar simpel ruimtes bekijken en uitvullen (shimmen). Wel zorgen dat de rotor goed vrij blijft lopen binnen de lagers uiteraard zodat je geen "binding" krijgt van het draaiende gedeelte.
     
  18. bricks

    bricks

    Lid geworden:
    7 mrt 2009
    Berichten:
    3.569
    Locatie:
    Rijsenhout
    Dus uitvullen zodat je zo dicht mogelijk met de rotor langs de sensor draait. Hoe bepaal je dan of er nog voldoende ruimte tussen rotor en sensor zit, en wat is de minimum ruimte die je moet aanhouden?
     
  19. stevenkoiter

    stevenkoiter

    Lid geworden:
    12 dec 2003
    Berichten:
    317
    Locatie:
    Den Haag
    Volgens mij is het de bedoeling dat men tijdens een NK tegen de beste rijders van Nederland kan rijden. Dat betekend dat in de meeste gevallen de competitie vrij hoog is (gelukkig maar). Je kan dan niet verwachten dat iedereen gelijk met de top van het veld mee kan komen, er zijn immers mensen aanwezig die dit al jaren doen. Deze rijders weten hoe je (reglementair) een motor zo hard mogelijk kan laten gaan, net zoals hun auto, accu en banden.

    Als beginnend NK rijder moet je hier niet tegenop kijken, je kunt hier juist van leren. Er zijn genoeg rijders die graag even helpen.

    Afgelopen seizoen heb ik één NK mee gereden en dat is me weer uitstekend bevallen. Ik kan iedereen, beginner of expert, aanraden om een keer mee te doen!
     
  20. Joost K.

    Joost K. Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2004
    Berichten:
    4.921
    Locatie:
    Eindhoven
    Ik doe het meestal op gevoel, als je de motor weer in elkaar zet en met je vingers de rotor een spin geeft dan voel je het vanzelf of hij vrijuit loopt of niet. Ik heb net even gemeten en de motor die ik vanavond in elkaar gezet heb heeft nu 0,4mm speling nog. Dat zou nog iets krapper kunnen maar als de motor warm wordt dan zal alles ook uitzetten dus daar moet je ook rekening mee houden. +/- 0.5mm speling kan hij dus wel hebben.

    Precies, zo het is het ook maar net. Het is wel een NK natuurlijk waar de beste rijders van het land tegen elkaar strijden. Het is geen clubwedstrijd natuurlijk ondanks dat tijdens die races de competitie ook al hoog is.
    Tijdens de Benelux+ dit jaar was het tijdens de finales ook gewoon hard tegen hard op de baan. Tijdens de trainingen en kwali's was het nog wel veel samenspraak maar als de finales gereden worden dan wil toch iedereen zo hoog mogelijk eindigen en dan doe je wel eens wat aan de auto wat op dat moment de andere rijders niet weten. Als dat binnen het regelement is dan denk ik dat het kennis gebruiken op een goede manier is.
    Zo koos ik ervoor om een bepaalde set banden op het laatste moment op de auto te zetten waarmee ik goede grip had. De baan zat tussen nat en droog in en die gok bleek de goede te zijn. Soms zit het mee, soms niet. Dan gok je verkeerd...
     
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina