Wat wordt er hier een boel geleuterd, maar voor een (modelbouw)kroeg is dat natuurlijk normaal. De benaming is volgens mij borrelpraat.
Vroeger hoorde je altijd, dat Graupner zo arrogant zou zijn. Dat zal vermoedelijk ooit ook wel zo zijn geweest, maar dat is dan al heel veel jaren geleden. Sinds ik "Servicestelle" ben voor deze firma (en dat is al weer heel wat jaren) heb ik daarvan nooit iets gemerkt of gehoord. Integendeel zelfs, de samenwerking was altijd uiterst prettig en men was zich er sterk van bewust, dat zij de klant harder nodig hadden dan omgekeerd. Dat winkeliers aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen (o.a. het hebben van een winkel met etalage en het hanteren van zekere openingstijden) en ook een openingsorder van een bepaalde omvang moeten plaatsen is normaal en wordt ook door de andere firma's gehanteerd. Omgekeerd verwacht de winkelier dan weer van de importeur, dat deze zich aan bepaalde regels houdt. Zo valt er bijv. door een winkelier onmogelijk te concurreren tegen internet shops vanwege de veel hogere overhead kosten, dus is de afspraak dat de importeur niet aan internet shops levert.
Misschien is dit met de steeds grotere druk van internet een achterhaalde constructie, maar dat betekent dan wel dat er uiteindelijk weinig tot geen modelbouwwinkels zullen overblijven. Er is dan alleen nog wat ruimte voor enkele specialisten en daar begint het zo langzamerhand ook al wat op te lijken. Daarover hoeven we dan weer niet te jammeren, want dat heet marktwerking. Wat de klant vraagt krijgt-ie ook en zo zie ik ook het verdwijnen van de firma-Graupner-in-de-huidige-vorm.
Johannes Graupner is eind 2010 op 81-jarige leeftijd overleden. Bijna tot aan zijn dood zwaaide hij de scepter over de firma. Hij heeft net niet meer mee kunnen maken, dat de firma na een aantal zware jaren in 2011 weer winst ging maken. Toen ik ongeveer tezelfder tijd samen met mijn zoon in Kirchheim unter Teck was, wist de verkoopleider mij te vertellen, dat men bezig was 30 jaar oude arbeidsstructuren te reorganiseren en dat dat een moeizaam proces was. Er werd toen nog verwacht, dat dit gedurende 2011 wel zou lukken. Blijkbaar had men toch al jaren eerder moeten saneren, maar dat zijn geen gemakkelijke beslissingen.
Wat er nu precies is misgegaan met het rekenplaatje van Graupner is alleen na te gaan als je inside informatie hebt. Deze informatie heb ik ook maar ten dele, dus daar kan ik weinig over zeggen. Men kan hierover speculeren en dat wordt dan ook door diverse forumers gedaan, maar laat ik daar maar niet aan meedoen. Ik vind het namelijk te gemakkelijk om simpelweg vast te stellen, dat ze niet voldoende hebben ingespeeld op een veranderende markt.
Dat het Graupner kwalijk wordt genomen, dat er steeds minder aan produktontwikkeling werd gedaan, is onterecht. De reden daarvoor ligt bij de modelbouwer zelf. Het gros van de huidige modelbouwers vraagt namelijk om ARF- of RTF-modellen, niet om innovatieve bouwdozen waar je zelf ook nog wat knutselkunde op moet loslaten. Zoiets is tegenwoordig hooguit nog weggelegd voor een klein bedrijfje. Resultaat is, dat men ARF- en RTF-modellen in lage-lonen landen laat produceren en inmiddels ook laat ontwikkelen. Dat doen de andere modelbouwfirma's (noodgedwongen) ook allemaal.
Dat het daarbij tegenwoordig ook mogelijk is om als consument rechtstreeks in China te kopen maakt het voor de Europese handel nog eens extra moeilijk om er zelf de hand in te houden bij wat er wordt geproduceerd. De Chinese producent garandeert jou dan wel, dat je een alleen-verkooprecht hebt, maar levert rustig ook aan anderen met de mededeling, dat dat een ander bestelnummer betreft. In Europa wordt zoiets als 'not done' beschouwd, maar in China denkt men daar heel anders over en ziet men er blijkbaar ook niets fouts in.
Ik vind het te ver gaan om het die consument dan weer kwalijk te nemen, dat-ie zelf in China koopt, maar daarmee passeert hij/zij wel een aantal logistieke kanalen en uiteindelijk gaat dat vanzelfsprekend wel een verarming van de markt opleveren. Ook dat heet marktwerking.