Hallo, ik heb een AR 6200 met satelliet. Mijn easystar is in de sloot gedoken, dus alles nat, ik heb de elektronica goed laten drogen en het werkte tot mijn verbazing weer. Alleen heb ik mijn twijfel over de ontvanger als ik ga binden werkt deze op zicht goed, op de ontvanger en de satelliet branden de ledjes als ik nu de spanning van de ontvanger haal en de bind plug verwijder en de spanning er weer op zet werkt alles goed maar het ledje op de satelliet gaat dan niet branden wat wel hoort. ik denk dus dat dat de satelliet niet meer werkt, is er nog een eenvoudige manier om de satelliet te testen op een goede werking.
Helaas de enige manier om een satelietontvanger te testen is hem koppelen aan de hoofdontvanger en kijken wat er gebeurt. De enige andere manier is testen met speciale apparatuur die vrijwel geen enkel modelbouwer thuis heeft (ik ook niet :sad. Om hem echt te kunnen testen zal je er mee naar iemand moeten gaan die daar de juiste apparatuur voor heeft.
Hallo Ernst, Ik ben bang dat uitsluiten de beste methode is. Dus inderdaad uitwisselen met andere ontvanger/satelliet. Probleem is wel dat van water/vocht ook na een paar maanden uitval kan veroorzaken (vochtplekken/schimmel/vuil op de print). Houdt daar dus altijd rekening mee.
Je hebt gelijk dat problemen na een waterballet meestal pas na een poos tevoorschijn komen. Water, elektronische onderdelen en elektriciteit gaan nu eenmaal zeer slecht samen. In de Modelbouw FAQ staat een stukje van Corrien over wat te doen als je apparatuur "zwemles" heeft gehad. Wanneer je de natte apparatuur op een goede manier schoon en droog maakt zal de kans op problemen later heel gering zijn. Vooral "vuil" water kan veel schade aanrichten omdat resten op de print achter kunnen blijven die het metaal van de printen de onderdelen laat oxideren. Zo kan in enkele dagen tot maximaal weken een ontvanger totaal vernietigd worden. Controleer eerst of er water in is gekomen en als dat zo is wat op de print is achtergebleven. Maak dat goed schoon met (het liefst) gedestilleerd water en zorg er voor dat je echt alle vuil eruit weet te spoelen. Het water gaat overal onder en tussen zitten tot in de kleinste spleetjes. Als je een ontvanger print bekijkt kan je veel plekjes zien waar water zich kan "verbergen". Droog de ontvanger goed met een doek of keuken papier en leg hem bijvoorbeeld op een verwarming om hem in en in te drogen. Dit kan best een lange tijd duren, een kwartier is veel en veel te kort. Denk eerder aan uren tot wel een dag toe! Leg de print eventueel in een warme lucht oven op 80°C voor een uur of twee tot drie. Die temperatuur lijkt hoog maar de elektronica kan tot 150°C zonder enig probleem verwerken! Een andere methode is een vocht absorberend middel gebruiken om alle water overal uit en onder vandaan te krijgen. Dat werkt vaak erg goed maar dat middel zelf kan de print en de onderdelen aantasten als je het verkeerde gebruikt. Zonder professionele kennis van zaken zou ik daar dus heel erg voorzichtig mee zijn. Succes.
Hm. De satelliet is voornamelijk nuttig om ontvangst minder afhankelijk te maken van de oriëntatie van je toestel ten opzichte van je zend antenne. Je zou dus een vergroting van ontvangstafstand op moeten kunnen merken als je de hoofdontvanger in de minst optimale oriëntatie plaatst en naar de grens van het ontvangstgebied loopt. Dit is een gedachtenexperiment, of dit in de echte wereld ook zo uitspeelt zul je een van de zendamateurs moeten vragen. Die hebben we hier gelukkig zat. Een mogelijk experiment: Plaats je zender met de antenne recht omhoog ten opzichte van de grond, laat iemand met de ontvanger (in dezelfde oriëntatie, draadjes naar de grond en de lucht wijzend) weglopen tot het ontvangst weg valt. (ontvanger zal knipperen, servo reageert niet meer) Sluit nu de satelliet aan en plaats deze haaks georiënteerd (draadjes horizontaal), als de satelliet nog werkt zou je in deze configuratie wel ontvangst moeten hebben.
Juist, dus na gebruik goed afspoelen met voldoende water ;-) Het blijft dus altijd een risico om apparatuur te gebruiken die nat is geweest. Dit risico moet je goed incalculeren. Voor een paar tientjes heb je een nieuwe terwijl de kosten (en eventueel letsel) van een crash mogelijk niet te overzien zijn. Ik persoonlijk zou hem in ieder geval alleen nog maar in een klein piepje gebruiken en niet meer in een groot toestel. Je kunt hem uiteraard ook een paar maandjes droog leggen. Als hij het dan nog goed doet, dan zal hij niet snel meer uitvallen daarna.
Hoe te handelen bij verdrinking, een degelijk artikel van Corrien/Jan Modelbouw FAQ's -> [FAQ] RC Techniek en elektronica -> Apparatuur heeft zwemles gehad