Jasco Thermic 50-X

Ik ben met de hoofdvleugels begonnen. Eerste de binnenste helften, dan de uiteinden. Deze versie van de thermic 50 kent geen hoofdliggers, wel wat magertjes lijkt me, dus daar hebben we verandering in aangebracht. Ik heb de ribben (de originelen waren niet al te best meer) tevens opnieuw en dan wat langer uitgesneden om ze in inkepingen op de voor- en achterlijst te kunnen laten vallen. Origineel zijn tegen de lijsten aangelijmd, ook niet zo sterk lijkt me. Op het hoogste punt van de ribben (ongeveer op 1/3 van de lengte) en precies daaronder aan de onderzijde van de ribben heb ik uitsparingen aangebracht. Daarin vallen 2 liggertjes van ongeveer 2x2mm. Tussen deze liggertjes heb ik 1.5mm schotjes balsa gelijmd met de nerf verticaal. Dat zal hopelijk leiden tot meer sterkte in de hoofdvleugel.
Zie foto's hieronder:

GroteFoto-4EUVGTDU.jpg


GroteFoto-BGW4MKML.jpg
 
Laatst bewerkt:
Dat ziet er weer goed uit, Michel. Het lijkt mij dat de vleugel voldoende sterk wordt, zeker als ik de afmeting van de voorlijst zie. En een groot deel van de krachten wordt door de bespanning opgevangen, zolang je geen kunststof-folie gebruikt voor bespanning. Maar het meest kritieke punt blijft altijd met midden van de vleugel, dus waar hij aan of op de romp komt.

Zou je voor het hoogteroer niet gewoon twee hoorntjes en een dubbele stuurstang gebruiken? Daarmee ben je in één klap van de problemen af.
 
We zijn weer wat verder. De voorvleugel is nagenoeg klaar, moet nog verder geschuurd worden en ik zit nog te bedenken er een turbulatorlatje op aan te brengen. De vleugel heeft geen hol profiel, dus zal wat sneller vliegen dan mijn amethyst met hol profiel. Dus ik weet niet of een turbulatorlatje dan eigenlijk wel zin heeft. Wat denken jullie?

Hier zijn de foto's:

GroteFoto-MURQI7OQ.jpg

Middendeel van de vleugel voordat de bekleding aan de bovenzijde erop gelijmd werd.

GroteFoto-HUYUHFHO.jpg

Het is een beetje lastig een goede foto van de gehele vleugel te nemen, hier ligt hij dan maar even op het laminaat.


GroteFoto-NKKSOXEV.jpg

Dan tevens maar even op de romp gezet om het geheel te bekijken.

GroteFoto-ZGMX4XQP.jpg

Detailopname

GroteFoto-FCFNSRBC.jpg

Nog maar een foto dan.

Voor meer foto's zie: jasco thermic 50-X | MijnAlbum - Fotoalbum Gratis Online!
 
Heel erg mooi!

Ik weet niet of een turbulator zinnig zou zijn hierbij. Ik verwacht dat de achterkant van de neuslijst en de hoofdligger al wel wat turbulatie geven. Maar als je echt een turbulator wilt hebben moet je deze achteraf op de bekleding plakken. Misschien dat een van de wedstrijdvliegers hier wat over kan zeggen?
 
Bedankt voor je complimenten Wout. Op de foto lijkt de romp erg kort, maar dat is hij eigenlijk ook, maar alles volgens plan uiteraard. Ik ben op het moment in Sri Lanka en moet het project even laten voor wat het is. Wel heb ik een ander bouwpakket meegenomen hiernaartoe, namelijk de humbrol sirocco die ik eerder een keer via ebay had aangeschaft. Deze heeft jedelski vleugels, wat me wat robuster lijkt voor in de tropen. Of ik eraan toekom weet ik nog niet, wordt anders nog vervolgd.

Overigens, dien turbulators niet aan de voorzijde aangebracht te worden, de hoofdligger ligt me denk ik al te ver naar achteren? Anders maar eens een windtunnel met rook hiervoor bouwen op basis van een afgedankte haarfeun :p?

groeten,
Michel
 
turbulatoren zijn iets erg moeilijk.
vaak liggen ze op 2/3 van de koorde...(en op een bepaalde afstand van de tip)
het is zo dat je vaak meer fout doet met turbulatoren dan dat je goed doet.

als je niet de juiste zone "verstoort" dan kan dit nadelig zijn voor het dragen van je vleugelprofiel.

dus mijn raad, geen turbulatoren.
je hebt tenslotte geen windtunnel en meetapparatuur om de juiste plek te bepalen!
 
Wellicht maar eerst eens trachten wat meer info over turbulatoren te vergaren. Kan een latje aan de bovenvoorzijde van de vleugel geen kwaad? Geeft tevens nog wat extra sterkte Ik heb er eerder 2 van deze latjes op mijn jetco thermic 72 aangebracht. Heb er overigens nog niet mee gevlogen, dus kan er niets over rapporteren. Mijn west wings amethyst heeft ook zo'n voorliggertje op de vleugel.
 
turbulatoren die op een DLG gekleeft worden (1.5m spanwijdte) hebben de dikte van isolatietape...
een toestel dat kleiner is van spanwijdte (en dus ook koorden) vraagt een verschaling van de turbolator.

met andere woorden, het moet zo dun zijn, en het hoeft naar het schijnt niet eens ZIGZAG tape zijn, dat je het beter weg laat.

maar ey, je mag altijd experimenteren... maar vergeet niet dat het exacte wetenschap is, wat je met de natte vinger probeert te evenaren :)
 
turbulatoren die op een DLG gekleeft worden (1.5m spanwijdte) hebben de dikte van isolatietape...
een toestel dat kleiner is van spanwijdte (en dus ook koorden) vraagt een verschaling van de turbolator.

met andere woorden, het moet zo dun zijn, en het hoeft naar het schijnt niet eens ZIGZAG tape zijn, dat je het beter weg laat.

maar ey, je mag altijd experimenteren... maar vergeet niet dat het exacte wetenschap is, wat je met de natte vinger probeert te evenaren :)

Als je op internet zoekt op turbulator (torbolator) tape, dan kom je vooral zigzag tape tegen. Mijn vroegere (en dan spreek ik over zeker 35 jaar geleden) graupner junior had een houten turbulator in zigzagvorm. Wist toen geheel niet waar dat voor diende, en nog steeds niet waarschijnlijk. Ik ken de theorie nier erachter (heb wel een vermoeden), dus dat moet ik nog maar eens uitzoeken. Ik denk ook dat, omdat je geen vergelijkingsmateriaal hebt, niet kunt weten of wat je ook doet ook nog echt positief effect heeft. Verder denk ik dat het model te ouderwets is om topprestaties te verwachten. Ik laat het even voor wat het is, een latje aan de voorzijde kan nooit kwaad denk ik, al is het maar voor de sterkte en mocht het toch nog positief effect hebben op de lift, dan is dat mooi meegenomen.

groeten,

Michel
 
Ik heb het model inmiddels bespannen met blank/wit spanpapier. Moet nog wat bedenken om er wat kleur aan te geven. Toen ik het geheel even inelkaar gezet had, vroeg ik me af waar het zwaartepunt dient te zitten. Op de tekening (is te zien in het eerste bericht van dit verslag) staat niets aangegeven. Het vleugelprofiel is vlak van onderen, kan ik dan er vanuitgaan dat het zwaartepunt op ongeveer 1/3 van de voorvleugel zit, van voren gezien, ter hoogte van het hoogste punt van het profiel?

groet,

Michel
 
om te starten wel ja;.. 1/3 is een mooi punt om te vertrekken , maar ik vermoed dat je naar 2/5 zal gaan schuiven om het model rustiger te laten vliegen.
uiteraard ligt het van model tot model af... en weet ik niet hoe zulke vrijvluchtkistjes het beste vliegen.

starten op 1/3 dus, en dan zoeken om verder achteruit te schuiven
 
1/3 is inderdaad een goede stelregel. Het is ook te berekenen en op mijn site staat een link naar een geschikte calculator hiervoor. Maar begin gewoon op 1/3. Als het model te weinig stabiel is moet het zwaartepunt naar voren, als je een snellere reactie op het hoogteroer wilt hebben moet het zwaartepunt naar achteren.
 
Het heeft even geduurd, maar beetje bij beetje is het model nu klaar en bespannen. Het hoogteroer van de achtervleugel was toch wel een probleem, dus uiteindelijk met 2 stuurstangetjes vanaf de servo voor gewerkt. Dat was eigenlijk relatief simpel, ik heb van 1 stuurstanguiteinden, 1 van de lipjes verwijderd en is nu tussen de 2 lipjes van de andere stuurstang en servo geklemd. Op de foto's is is dit beter te zien dan door mij uitgelegd. Ik heb de achtervleugel overigens gewoon vastgelijmd op de romp, ipv elastiekjes. Van de bouwdoos van zijn grotere broer heb ik de cockpit geleend, in model geschuurd en boven op de voorvleugel bevestigd. De cockpit valt over het klepje waaronder de ontvanger en servo's zitten, zodat deze tevens op zijn plaats blijft. Het model is met papier en spanlak bespannen met rode belijningen, zo'n beetje zoals de bedoeling was op het origineel destijds. Het totale gewicht ligt op 166 gram, dit is nog zonder lood in de neus, dus zal wel ergens op de 200 gram uitkomen. Ik weet niet of het er nog van gaat komen dit jaar, maar ik ben benieuwd hoe zij zal vliegen.

Foto550-PYTWSUVA


Niet helemaal een scherpe foto, maar hier zie je 2 stuurstangetjes van de achtervleugel naar elkaar toe op de servo lopen. Als stuurstangetjes heb ik 1mm carbon fiber gebruikt, licht, stijf en sterk. Gewoon in de connectortjes verlijmd met epoxylijm.

Foto550-EMEIG8AH


Foto550-JV87LUAZ


Foto550-BIN7ORRY


Foto550-6ZR3PQ6K

Mooie knoest hier in het hout.

Foto550-XPFA87KM

Met bijpassende elastiekjes in kleur rood.

Foto550-VLKDLE3D


Foto550-Y8BC4HZB


Foto550-Y7YZZWTW


Foto550-ZC8OLAWB


Foto550-YNPWJK6G


Voor meer en originele foto's zie ook: http://www.mijnalbum.nl/Album=4UEOBFF

Vliegverslag volgt hopelijk nog well anders volgend jaar helaas.

groet,

Michel
 
Laatst bewerkt:
heb je em bij de laatste foto op zijn rudder geparkeerd tegen de muur? :murder:

mooi toestel, alleen ontsieren die geleidingen voor de aanstuurstangen zo fel.
kan je niet met een veertje in de roervlakken werken en een dunne gevlochten draad om aan te sturen gebruiken?
dat kan je ook veel mooier en subtieler via de onderzijde van de staartboom omleiden.

ja, het zal alvast een floatertje worden voor een rustige zomeravond! :cool:
 
heb je em bij de laatste foto op zijn rudder geparkeerd tegen de muur? :murder:

mooi toestel, alleen ontsieren die geleidingen voor de aanstuurstangen zo fel.
kan je niet met een veertje in de roervlakken werken en een dunne gevlochten draad om aan te sturen gebruiken?
dat kan je ook veel mooier en subtieler via de onderzijde van de staartboom omleiden.

ja, het zal alvast een floatertje worden voor een rustige zomeravond! :cool:

Idd op het roer, maar het weegt weinig, dus dat kon geen kwaad.
De stuurstangen zijn idd niet erg fraai. Bij zijn grotere broer had ik ze door de staartboom heengeleid, maar dat was bij dit staartboompje eigenlijk niet mogelijk. Visdraad zou nog kunnen, maar dan moet ik naar een pull-pull constructie. Dit heb ik eerder weleens gedaan op mijn amethyst, maar dit draad rekt langzaam uit waardoor de besturing minder direct wordt. Een trekveertje belast de servo's meer waardoor je accu sneller leegraakt. Maar als hij hoog in de lucht zit zie je er ook weer niet meer zoveel van:-)
 
Idd op het roer, maar het weegt weinig, dus dat kon geen kwaad.
De stuurstangen zijn idd niet erg fraai. Bij zijn grotere broer had ik ze door de staartboom heengeleid, maar dat was bij dit staartboompje eigenlijk niet mogelijk. Visdraad zou nog kunnen, maar dan moet ik naar een pull-pull constructie. Dit heb ik eerder weleens gedaan op mijn amethyst, maar dit draad rekt langzaam uit waardoor de besturing minder direct wordt. Een trekveertje belast de servo's meer waardoor je accu sneller leegraakt. Maar als hij hoog in de lucht zit zie je er ook weer niet meer zoveel van:-)

hoi, lees even de laatste postings van het MIMI draadje ... gaat net over de veertjes ;)
[28435] mimi-dlg-210

een gevlochten draadje rekt haast niet... je moet hem ook eerst een nachtje met een gewichtje uitrekken, dan pas in je toestel monteren...
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het model staat al enige tijd te wachten (te hangen aan het plafond) op zijn eerste vlucht. En nu de lente in aantocht is, begint weer te kriebelen.
Ik heb het model nu uitgebalanceerd, wat nog moest gebeuren. Ik heb gewicht in de neus geplaatst en het zwaartepunt op 1/3 (onder de hoofdligger) van de koorde gebracht. Het totaalgewicht is nu 265 gram, toch wel redelijk zwaar en zo voelt het ook. Als het weer het toelaat ga ik eerst maar wat uitproberen in het park en zien of er gewicht uit kan. Dan op naar de heuvel en zien hoe hij vliegt. Overigens heb ik nieuwe 1S lipo's aangeschaft van 600mAh ipv de 240mAh die ik normaliter gebruik, dus goed voor de minstens 6 uur vliegen. Deze kon ik net kwijt onder de hoofdvleugel. Je hebt ook van die lichtgewicht verklikkertjes die aangeven als je lipo uitgeput raakt, eens kijken of dat nog toepasbaar is.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top