Humbrol Sirocco

Discussie in 'Zweefvliegen' gestart door micheldeman, 26 dec 2013.

  1. micheldeman

    micheldeman

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    347
    Locatie:
    Boekel
    Niet stil gezeten. De staart is klaar alsmede de romp etc. Enkel de vleugeldelen moeten nog verlijmd worden, maar daar wacht ik mee omdat ik het vliegtuig mee wil nemen naar Sri Lanka om daar te gaan vliegen, maar dat zel ergens in de zomer worden. Het vliegtuig is robuust door zijn volledig houten bouw en dat heb je daar wel nodig. Mooie grasveldjes zijn er weinig.

    Het model oogt mooi strak met zijn hoekige belijningen, maar dat zal wel de typische jaren 80 vormgeving zijn.

    De bouw van de romp ging redelijk recht toe, recht aan. Geen foto's daarvan helaas. Ik heb als bediening voor het hoogteroer (pendelroer) een pianosnaar gebruikt en een dunne plastic buitenmantel. De bocht die de stuurstang in de staart moet maken zorgt wel voor wat wrijving, maar de servo (9 grams) trekt dat wel. Ook het richtingsroer is gelukt en hangt met 2 scharniertjes aan de staart. Ik heb een klein carbon fiber stangetje gebruikt welke verticaal door het richtingsroer gelijmd is en een paar milimeter naar onder uitsteekt. Hieroverheen heb ik een hoorntje gelijmd waarop weer de stuurstang voor het richtingroer bevestigd is. Zo hoeft de stuurstang die door de zijde van de romp naar buiten komt, niet te ver naar boven gebogen te worden om bij het richtingsroer te komen. Alles is in een paar lagen krimpvrije spanlak gezet en geschuurd. 9 grams servo'tjes bevinden zich voorin de romp. De ontvanger en 1S lipo accu'tje weer daarvoor. Het geheel weegt 245gram, maar daar moet nog ballast bij. Misschien dat ik de lipo nog vervang door een wat zwaardere 2S.

    Ter hoogte van de verbinding van de vleugeltips met het middenstuk van de voorvleugel heb ik een V verbindingstuk van 1.5mm triplex aangebracht om meer sterkte straks in de lijmverbinding te krijgen.

    Hieronder wat foto's en dan maar wachten tot hij omhoog mag.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt: 28 jan 2014
  2. micheldeman

    micheldeman

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    347
    Locatie:
    Boekel
    Gisteren de delen van de hoofvleugel in elkaar gelijmd met 2 componentenlijm. Ik heb geen band eromheen aangebracht zoals op het bouwplan voorgesteld omdat het me er sterk genoeg uit lijkt te zien.
    Gisteren de eerste vluchten gemaakt op de heuvel. Er stond een redelijk, iets te harde noord oosten wind. Dat betekent voor mij dat de glooiing van de heuvel redelijk flauw is, Zuid is de beste windhoek. maar goed.

    Bij de eerste vlucht bleek al snel dat hij overgevoelig is op het hoogteroer. Ik hoefde het hoogteroer maar aan te raken en het vliegtuig reageerde direct. Dan krijg je een soort van rondzingend effect, waarbij je pompend het model in balans probeert te houden. Dus op mijn dx6i de uitslag verminderd naar uiteindelijk 65%. Op het richtingsroer heeft het model te weinig reactie, ook nadat ik de uitslag op de zender had vergroot naar 125%.

    Het is een wat lastig model om te vliegen. Hij draait te gemakkelijk om zijn horizontale as waardoor hij ik denk overtrekt en daarna meteen zakt tot hij weer genoeg snelheid en lift heeft kunnen opbouwen. Dit komt door de zeer ranke koorde van de vleugels. Je moet er de vaart in proberen te blijven houden. Zolang dat lukt, vliegt hij wel goed en ziet er zeer sierlijk uit met zijn lange ranke vleugels. Hij reageerde een aantal keren goed op thermiek, maar jammer genoeg zette de thermiekbel niet door. Ook de T-staart ziet er zeer characteristiek uit. Op zich een erg mooi model om te zien vliegen.

    Ik heb geen foto's of filmpjes nog. Alles is heel gebleven ondanks een aantal redelijke harde landingen, maar gelukkig stond het gras hoog. En hij is natuurlijk lekker sterk met zijn geheel houten jedelsky vleugels. Ik zou het middenstuk van de vleugels een iets langere koorde kunnen geven, dat zal meer lift en stabiliteit geven denk ik. Maar ik ga het model eerst verder zonder een dergelijke aanpassing proberen omdat het model nu eenmaal zo ontworpen is.

    Ik weet nog niet of en hoe ik het richtingsroer effectiever kan maken. Het roer vergroten is de enige optie, maar dat gaat ten koste van de vormgeving van de T-staart. Het klopt dan voor het oog niet meer. Ik zou er een transparant stukje stijf plastig aan kunnen vastlijmen, dat is misschien nog niet zo'n slechte oplossing.

    Wordt vervolgd als de wind op zuid staat.
     
    Laatst bewerkt: 15 jun 2014
  3. micheldeman

    micheldeman

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    347
    Locatie:
    Boekel
    Zoals gezegd, zoals gedaan. Ik heb een strip doorzichtig plastic aan het richtingsroer toegevoeg door een inkeping in de achterlijst in te snijden en vervolgens de strip erin vast te lijmen.

    [​IMG]

    Zo blijft de vormgeving optisch hetzelfde in de lucht, maar het effect hopelijk veel beter.
     
  4. micheldeman

    micheldeman

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    347
    Locatie:
    Boekel
    Ben gisteren wezen vliegen op de heuvel waar ik altijd mijn modellen vlieg. Wind stond nu noord, op zich ook gunstig omdat hij dan pal op de noordelijke helling staat.
    Ik heb het CG ietsje naar achteren verplaatst door de lipo batterij te vervangen door een lichtere. Het CG werd daardoor een halve cm naar achteren verplaatst. Ik vond het model af en toe in een soort van duik terecht komen waaruit hij zichzelf niet wist te corrigeren. Met het CG ietsje naar achteren werd dat verholpen. Hierdoor vliegt het model iets beter en wat langzamer. Aangezien de achtervleugel (pendelroer) volledig draaibaar is geeft trimmen geen probleem. Ook het richtingsroer geeft nu voldoende effect met het stripje doorzichtig plastic.

    Zolang het model snelheid kan behouden vliegt hij aardig. De gedachte van een alpenzwever komt bij mij op, als die term al bestaat, Maar zodra de vaart eruit is, bijvoorbeeld in een scherpe bocht, dan valt hij als het ware uit de lucht. De koorde van de vleugel is zo kort in verhouding tot de spanweidte dat de lift dan wegvalt.

    Ik kan 2 dingen doen, enkel ermee vliegen als de wind voldoende lift geeft op de heuvel zodat ik hem in de lucht kan houden, of de hoofdvleugel koorde verlengen door een strip balsa langs de achterlijst te lijmen. Wellicht dat ik dat laatste maar eens ga proberen, ik kan het er altijd weer van af snijden mocht het niet bevallen, maar ik denk dat daardoor een groter draagvlak gecreeerd worden en hopelijk de vliegeigenschappen beter.

    Wordt vervolgd.
     
  5. Rick NL

    Rick NL PH-SAM

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    4.290
    Locatie:
    Gouda
    Een Jedelsky profiel met zoveel welving blijft moeilijk, zeker voor een meerassige RC kist. Eerder had ik al aangeraden het vlakker te maken.
    Bij hogere snelheden treed loslating op aan de onderzijde, bij lagere aan de bovenzijde. Dit gaat gepaard met grote moment veranderingen (rare duiken waar je moeilijk uitkomt.
    Ook door het draaien van scherpe bochten, zeker bij een lage snelheid en hoge slankheid zul je aan de binnenvleugel en buiten vleugel veel verschillende stromingstoestanden krijgen.

    Ik zou op zijn minst beginnen door op ongeveer 30% van de voorlijst aan de bovenzijde een turbulator te plakken.

    Ik heb in het verleden diverse modellen ontworpen met Jedelsky vleugels, de versies met minder welving vlogen zelfs voor vrije vlucht beter dan met meer welving. Dit gold vooral voor rubbermotor modellen (Coupe d'Hiver) welke ook in de eerste stijgvlucht beduidend sneller vlogen dan in de zweef.

    Het zwaartepunt zal bij (oorspronkelijk) vrije vlucht modellen met grote stabilo's erg ver naar achteren liggen. Omdat je voor RC met minder stabiliteitsmarge kan en vaak wil vliegen zou het zwp voor RC nog een iets daarachter kunnen liggen.

    Rick
     
  6. micheldeman

    micheldeman

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    347
    Locatie:
    Boekel
    Hallo Rick,

    bedankt voor je reactie.
    Na verlijming van het achterste deel op het voorste deel is het profiel vlakker uitgevallen dan op het ontwerp aangegeven. Ik had een uitsparing aangebracht op voorlijst waarin de achterlijst van de vleugel viel. De achterlijst heb ik opnieuw uit balsa gesneden, omdat anders de koorde van de vleugel kleiner zou uitvallen. In het originele ontwerp ligt de achterlijst tegen de voorlijst, ipv eroverheen. Ik heb toen nieuwe ribben gemaakt die op het vlakkere profiel aansloten

    Wat voor methode als turbulator zou jij aanbevelen? Je spreekt over plakken, een dunne strip zigzag tape? Ik heb in een ver verleden ooit eens een graupner junior gehad, ook een jedelsky ontwerp en deze had een gekarteld voorlijst als turbulator. Moet deze turbulator de lift vooral de lage snelheden verbeteren?

    Op 30% op de koorde gemeten vanaf de voorzijde bedoel je?

    Dat duikelen klopt wel.

    groet,

    Michel
     
  7. micheldeman

    micheldeman

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    347
    Locatie:
    Boekel
    Ik zie dat turbulator tape verrekte duur is. Dat is ook weer niet de bedoeling.
    Ik ga beter zelf tape knippen. Dikte's zijn ongeveer 0.05mm, dat is erg dun trouwens. Het zal iets van hard materiaal moeten zijn, zodat de opstaande randen scherp blijven.
    Moeten beide zijden zigzag zijn, of is de voorzijde voldoende?

    Het is wel leuk/interessant om hiermee te experimenten. Het model heeft nu bepaalde eigenschappen, zien of daar verbetering in is aan te brengen.
     
  8. Rick NL

    Rick NL PH-SAM

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    4.290
    Locatie:
    Gouda
    Ja zig-zag turbulator tape uit de 'grote' luchtvaart is vrij duur.
    Bij de lagere Reynoldsgetallen is een gewone tape van voldoende dikte vrijwel even goed.
    De stroming blijkt beter aanliggen met minder weerstand. Ook zal het vlieggedrag voorspelbaarder zijn.
    Als je zin hebt kun je mijn lezing over profielen hier nalezen:
    http://www.modelvliegsport.nl/index.../doc_download/383-profielen-voor-modelvliegen

    Als dikte moet je wel ongeveer 0.4 mm aanhouden, dunner helpt niet. De breedte is niet kritisch, tussen de 2 en 12 mm is OK.
    Lettertang tape is een goed uitgangspunt.
    En ja de 30% is gerekend van de voorlijst.

    Rick
     
  9. micheldeman

    micheldeman

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    347
    Locatie:
    Boekel
    Ik heb nu dus 9mm breed dymo tape gehaald (3 rolletjes van 3 meter) en een kartelschaar. De breedte van 1 kartel is 5mm. De diepte van de inkeping is 2mm.
    Is het beter/nodig om de achterzijde van de turbulator ook in te knippen, of is enkel het inknippen van de voorzijde van de turbulator voldoende?
     
  10. Rick NL

    Rick NL PH-SAM

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    4.290
    Locatie:
    Gouda
    De 9 mm dymo is perfect.

    Zoals gezegd is bij de lage Re getallen de Zig-Zag niet erg (extra) effectief.

    En als je toch wil kartelen zal een iets spitserre kartel beter zijn.

    Bij het kartelen is de voorzijde van belang.

    Rick
     
  11. micheldeman

    micheldeman

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    347
    Locatie:
    Boekel
    Heb tape geplakt op de vleugel zonder kartels op top bolling vleugel, iets voor 1/3 van de koorde. (gevoelskwestie).
    Ik heb de indruk dat stabiliteit bij lage snelheden verbeterd is, de tape heeft het model wat langzamer vliegend gemaakt. Helaas tot 2 keer toe een vleugeluiteinde afgebroken. De eerste keer nadat ik hem uit een boom moest vissen in het park en hij ongelukkig op de vleugeltip naar beneden viel. 2e keer aan het einde van hellingvliegen gisteren waarvan ik een filmpje heb geupload op youtube: [media=youtube]MNJij5fKlwU[/media]
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
  12. Rick NL

    Rick NL PH-SAM

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    4.290
    Locatie:
    Gouda
    Vliegt niet slecht zo te zien, maar kan beter.

    Waar heb je het zwaartepunt irt het originele vrije vlucht punt?

    Rick
     
  13. micheldeman

    micheldeman

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    347
    Locatie:
    Boekel
    Het zwaartepunt is volgens plan onder de verbindingslijn tussen voorlijst en achterlijst van de vleugel.
     
  14. Rick NL

    Rick NL PH-SAM

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    4.290
    Locatie:
    Gouda
    Je zou eens kunnen proberen het een paar mm naar achteren te leggen en kijken hoe het dan vliegt. Je zult dan wat meer down moeten trimmen natuurlijk.

    Rick
     
  15. micheldeman

    micheldeman

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    347
    Locatie:
    Boekel
    Zal dat eens proberen.
     
  16. DirkSchipper

    DirkSchipper Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jun 2005
    Berichten:
    6.361
    Locatie:
    Utrecht
    Over het algemeen waren die vrije vlucht kisten (zeker vroeguh) erg stabiel. Dwz. erg voorlijk ZW-punt. Het zou me niets verbazen als het ZW-punt uiteindelijk 10% van de koorde meer naar achteren komt.

    2e puntje: mij lijken de roeruitslagen op hoogte aan de grote kant. Als het ZW-punt verder naar achteren gaat, worden die uitslagen nog meer te groot (hij wordt gevoeliger op hoogte).

    Dirk.
     
  17. micheldeman

    micheldeman

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    347
    Locatie:
    Boekel
    Ik heb de uitslagen van het hoogteroer al naar 65% teruggebracht, maar wil wel wat overhouden voor als het echt nodig is. Het model vliegt goed als je de vaart erin kunt houden en soms kan dat niet als je de hoogte niet hebt op de helling.
    300 gram voor 150cm is ook weer niet erg licht, dus snelheid heeft hij wel nodig.
    Ga eerst het zwaartepunt ietsje naar achteren brengen,

    Wat denken jullie als ik een de koorde 1 cm verleng door een strip aan de achterlijst te lijmen?

    Hebben jullie trouwens de veldleeuwerikken gehoord op de achtergrond, wat een genot.
     
  18. DirkSchipper

    DirkSchipper Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jun 2005
    Berichten:
    6.361
    Locatie:
    Utrecht
    Jedelsky profiel toch?!
    Let dan op!
    - Als je een strook aan de achterkant toevoegt in het verlengde van het profiel, dan verander (vergroot) je het instelhoekverschil.
    - als je een stuk aan de achterlijst 'horizontaal' toevoegt, maak je er een S-slagprofiel van

    Beide hebben consequenties voor instelhoekverschil en/of grootte stabilo.

    Ik kan me herinneren dat ik jaaaaaren geleden een keer een jochie van een jaar of 12 met een 1 meter kistje met Jedelsky-vleugel aan de helling heb zien vliegen. Hij vloog mij er finaal uit. Het ging om een middelmatig stijle helling met matige wind 3-3,5 Bft.
    Ik blijf vermoeden dat het gedrag van jouw Sirocco een kwestie van ZW-punt, instelhoek en uitslagen is.

    Edit:
    Aanvulling op mijn bericht #36. Naast een erg voorlijk ZW-punt hadden die VV-kisten ook een (voor RC-begrippen) belachelijk groot instelhoekverschil. Meet eens na?! 2 gr. is gevoelsmatig de bovengrens.


    Dirk.
     
  19. micheldeman

    micheldeman

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    347
    Locatie:
    Boekel
    Omdat het hoogteroer volledig draaibaar is (pendelroer), is het instellen van de invalshoek geen probleem. Effect van het roer is behoorlijk.
    Vwb uitslagen, ja, een grote uitslag verstoort de glijvlucht heb ik wel gemerkt. Ik weet niet of gedrag door de T-staart versterkt wordt? Het model zakt als het ware door zijn horizontale as, maar als je de huidige uitslag van het hoogteroer bekijkt is deze al zeer gering, maar ik zal hem nog eens kleiner zetten als het rustig kalm weer is. Ook moet ik eens kijken of ik op mijn zender de uitslag lineair kan maken zodat de uitslagen geringer zijn bij kleine uitslagen van de stuurknuppel en toenemen bij grotere uitslagen. Maakt het model misschien ook rustiger.

    Ik zal vooralsnog met het zwaartepunt aan de gang gaan voordat ik aanpassingen aan de vleugel overweeg.
     
  20. DirkSchipper

    DirkSchipper Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jun 2005
    Berichten:
    6.361
    Locatie:
    Utrecht
    Lees het eerste artikel uit dit draadje maar eens goed door, en evt. de rest.

    Je moet bij voorkeur de uitslag op je hoogteroer verkleinen door de servo-arm te verkleinen, of het roerhoorntje te vergroten. Verkleinen van de uitslagen mbv. de zender kan wel, maar als het erg extreem wordt, ga je een probleem krijgen met de resolutie van de servo. De kleinste stappen die de servo kan maken worden zicht-/merkbaar.
     

Deel Deze Pagina