Hallo, een vraag: ik probeer een duikboot te maken, maar is er ook iets hoe je uit kan rekenen hoeveel lucht een kg kan dragen onder water?
een kilo = 1 liter water. 1 liter lucht zal dus de waterverplaatsing hebben van 1 liter water (mits niet gecomprimeerd) en heeft dus ook 1 kilo 'draagkracht' in het water... (Wet van Archimedes, maar dan aan de verkeerde kant van het wateroppervlak :wink: )
Hallo Niels, In principe veranderd dat niet met de diepte, althans maar zeer minimaal merkbaar in onze modellen. Bij de grote subs is het wel merkbaar. Als je dieper komt wordt het water kouder. Dat 'krimpt' dan iets, waardoor er in een liter ietsje meer water kan. Het water wordt dus zwaarder, en die liter waar we het over hebben geeft dan in het koudere water dus iets meer opwaartse kracht.
Hier een paar opmerking van een sportduiker. Zoals terecht werd opgemerkt is de opwaartse kracht gelijk aan het gewicht van het verplaatste volume. Dus wanneer je een kubus van 10 x 10 x 10 cm (inhoud is een liter) in water onderdompeld dan verplaats je een liter water. Dit weegt ongeveer 1 kg dus wordt je opwaartse kracht 1 kg. Natuurlijk weegt de kubus ook iets, dit gewicht moet je van de opwaartse kracht afhalen. Dus wanneer je kubus precies 1 kg weegt is de opwaartse kracht nul en blijft deze zweven. Je vraag of de opwaartse kracht diepte afhankelijk is wordt door Lex juist beantwoord. Echter moet je je wel afvragen of lucht in jouw duiktank niet door waterdruk kan wordt samengeperst. Als je bv een ballon pakt met 1 liter lucht daarin dan wordt deze door de waterdruk samengeperst. Op een diepte van 10 meter is het volume al met de helft afgenomen. Dit betekend dat de opwaartse kracht ook met de helft is afgenomen. Bovengenoemde betekend dat je weinig of liever helemaal geen (bv. in geval van zuigertanks) lucht in je balasttanks moet hebben wanneer je duikt. groetjes: Mathijs