Trex-500DFC vol gas forward wind mee gaat dan oscileren ofzo.

In den beginne vermelde ik dat er een BeastX op zit. Zelfde als een AR7200BX alleen dan vlieg ik met Hitec A9.
Ik dacht eigenlijk ook dat ik het probleem best goed omschreven had in de starttopic.
Het gebeurd echt altijd alleen met wind mee. Het lijkt er een beetje op dat ie dan net zo snel als de wind gaat en
de gyro staat te overcorrigeren omdat ie zijn krachten niet lekker kwijt kan.
Met wind tegen kan ik langer vol gas en duurt uiteraard ook langer voordat ik hem bijna niet meer zie.
Maar zoals ik al eerder schreef, de komende vluchten als het weer wat harder waait ga ik het weer meemaken, of niet....
 
Er is een ding, wat ik eventueel nog aan windrichtingen kan relateren:

Als je met de wind mee vliegt (vlakke vlucht), is je grondsnelheid hoger, dan wanneer je tegen de wind in vliegt. Da's logisch
Als je hard wilt vliegen, duik je aan. Da's ook logisch, doet iedereen.
Als je op de grond staat te sturen, neem je dingen waar vanuit je Eigen perspectief (grondsnelheid dus). Da's logisch.
Als je met dezelfde airspeed even steil (hoek van de neus t.o.v. de horizon) aanduikt, daalt de heli even snel. Is ook logisch
Als je met dezelfde aanduik hoek tegen de wind in aanduikt, daalt de heli weliswaar even snel, maar de baan is steiler, dan wanneer je dit van de wind af doet. De hoek t.o.v. de horizon neem je minder goed waar, dan de "hoek" waaronder je de heli ziet dalen. Je neemt dit waar alsof de heli te snel daalt voor jouw gevoel.
Ergo: je hebt tegen de wind in de neiging, minder steil aan te duiken, want je wilt de heli een bepaalde baan laten volgen, die vanuit jouw perspectief is gezien, en dus geen rekening houd met de luchtsnelheid, alleen maar met de grondsnelheid.
Ergo 2: van de wind af, durf je over het algemeen steiler (t.o.v. de horizon) aan te duiken, omdat het gevlogen traject vlakker LIJKT dan het in werkelijkheid (t.o.v. de bewegende luchtmassa) is.
Ergo 3: de behaalde luchtsnelheid is hoger van de wind af, en je overschrijd dus een bepaalde aerodynamische grens zonder het zelf in de gaten te hebben.

Zo geredeneerd, zou het inderdaad goed mogelijk zijn, en is het ook verklaarbaar waarom het met hardere wind gebeurt: de verschillen in grondsnelheid zijn groter (dus de verschillen in waargenomen daalhoek) dus durf je die cyclic stick harder naar voren te rammen, en dus loopt je airspeed verder op.

Hou er rekening mee, dat een heli een absolute topsnelheid heeft, waarbij het naar achteren lopende blad opeens geen lift meer levert. Op dat moment is je heli verloren, en het kan goed zijn dat je er al dicht tegenaan zit....
 
Laatst bewerkt:
nu ben ik niet zo erg bang voor de max snelheid.. niet bij pod boom heli's
als je de snelheden ziet die gehaald worden bij de echte speedruns van de prof's

dacht dat henseleit ergens over de 300 zat?


@neet
soms zijn schijnbaar kleine dingen terug te herleiden op de basiseigenschappen van een heli
soms electronica, soms servo's, soms setup (linkjes en zo)
om dat via een forum omhoog te krijgen, moet je erg ver doorvragen, en komt de hele achtergrond als extra'tje voorbij :D

misschien is het hier een dubbele oorzaak geweest. reden voor het gedrag was de luchtsnelheid, reden voor de hogere luchtsnelheid was misschien de andere manier van aanduiken bij wind mee.
grappig wat voor bijzondere gedragingen je soms ziet, alleen al doordat jij als piloot op de grond staat, en linksom of rechtsom dingen net ff anders doet ;-)
 
nu ben ik niet zo erg bang voor de max snelheid.. niet bij pod boom heli's
als je de snelheden ziet die gehaald worden bij de echte speedruns van de prof's

Nou... dat hangt volgens mij helemaal af van het gewicht, luchtweerstand, en het rotortoerental. Hoe hoger het toerental, hoe verder weg de problemen, en hoe lichter/gestroomlijnder de heli, hoe verder weg.
Heeft weinig met pod&boom te maken volgens mij.
 
Back
Top