Nieuw op het forum.

Voordat ik een vraag stel zal ik me even voorstellen.
Ben Peter 50 jaar uit Enschede,na enkele jaren niets gedaan wil ik het modelbouw weer oppakken.
In het verleden meerdere modellen gemaakt te hebben oa de zeeschouw en nog enkele modellen van ondermeer Billing boats, is er helaas een groot deel gesneuveld tijdens een verhuizing .
Nu is mij oog gevallen op een historisch schip van Kolderstok de Duyfken.(moet ik nog bestellen) hoop dat het een goede keuze is, heb er weer zin in.
Nu is mijn vraag,welke lijm is geschikt voor ondermeer dit model.
 
Hoi Peter en welkom op het forum. Zelf gebruik ik houtlijm van Bison (supersterk - D2).Toevallig heb ik mij vandaag laten vertellen dat D2 niet watervast is. Dit maakt het makkelijker om eventueel verkeerd geplaatste latjes met water te verwijderen. De latjes gaan zo minder snel kapot.
 
Is het misschien ook verstandig om een plankenbuiger aan te schaffen,en welke adviseren jullie me .

Het zou handig kunnen zijn om er sowieso een te hebben. Zelf heb ik een elektrische lattenbuiger van het merk Amati. Heb het nog niet echt kunnen testen, omdat het nog niet nodig is. Ik lees ook genoeg bouwverslagen die helemaal geen buigers gebruiken, maar de latjes gewoon 15 a 20 minuten laten weken in lauw water en het vervolgens d.m.v. klemmen, punaises of elastiekjes tijdelijks aanbrengen op de romp. Zodoende vormen de latjes naar de romp en kan het later worden vastgelijmd.
 
Laatst bewerkt:
Niet om de eigen producten aan te bevelen, maar voor de Duyfken zou je wel een plankenbuiger kunnen gebruiken. De boeg is wat ronder dan bv die van de Albatros van Constructo, en het notenhout in het Duyfken-pakket is soms net te stug om het zonder te doen.

Ik verkoop dit type plankenbuiger - vanwege de verschillende rondingen een goed en makkelijk te hanteren apparaat voor verschillende radiussen.

plankenbuiger.jpg
 
Die plankenbuiger gebruik ik ook voor mijn duyfken. Hij is niet overal nodig, maar met name rond de boeg is het erg fijn om de planken niet nat rond de spanten te hoeven laten zitten maar in plaats daarvan al mooie droge rondgebogen latten te hebben.

Voor wat betreft lijm heb ik in het verleden gewerkt met zowel houtlijm als UHU Hart, en momenteel gebruik ik voor de duyfken als experiment een wat dikkere secondenlijm in gelvorm. Hangt er allemaal ook vanaf hoe je de romp wil afwerken. Beits en lak geven namelijk allebei een wat ander effect. Zo verwacht ik dat de spuitvernis die ik ga gebruiken prima overweg kan met de secondenlijm die ik heb gebruikt omdat ze allebei een mooie doorzichtige kristalachtige laag vormen over het geheel heen. Het notenhout zal er wat donkerder door kleuren ook, alsof het nat is. Houtlijm moet je er echter heel erg goed vanaf poetsen danwel schuren omdat dat wat melkachtiger blijft en minder in het hout trekt. Je zult daarmee dus vlekken gaan krijgen in je lak.

Ga je beitsen dan is het helemaal oppassen geblazen want daar geven zowel houtlijm, UHU Hart, en secondelijm vlekken als je het er niet afschuurt of -poetst.
 
Als je gaat beplanken kun je de bovenste plank gewoon op zijn volle breedte gebruiken. Elke plank daaronder zul je aan de boeg steeds iets verder moeten versmallen. Om dit mooi symmetrisch te doen kun je de planken op elkaar leggen wanneer je ze tegelijk smaller snijdt, en als je ze vervolgens tegen elkaar aan op hun zijkant zet kun je de randen ook tegelijk schuren. Zo weet je zeker dat de planken aan beide zijden van de romp precies op gelijke hoogte zitten. Doe dit allemaal voordat je de planken gebogen hebt, anders lukt het niet.
 
Je kunt het eerst proberen op een reststukje hout om te zien hoe de kleur wordt.
 
Peter, welkom hier en veel succes met de bouw van de Duyfken.
Je vragen zijn inmiddels al beantwoord, en niet door de minste zie ik, zelfs onze "Hans" werpt zich weer volop in de strijd, en denk erom die kan het weten, die heeft namelijk zoveel boten liggen dat hij ze zelfs verkoopt;);)
Dat is maar flauwekul natuurlijk, het betreft hier schitterende schepen in diverse moeilijkheids graden, ikzelf ben de Batavia aan het bouwen van Kolderstok, en kan niet anders zeggen dat het een prima product is.
Dus nogmaals veel succes, enne vragen staat vrij natuurlijk.......
 
Back
Top