Goedemorgen, Ik heb een vraagje m.b.t. de stoomsleepboot die ik aan het bouwen ben SS Roek (zie foto). Het gaat om wat de boot klaar mag wegen om als RC boot goed te blijven varen. IK dacht lengte waterlijn tot as Roerblad is dat 93 cm x Breedte op de waterlijn 23 cm x diepgang 8,5 cm x rompfactor 0,6 = 10,9 kg maar klopt dit, want ik lees en hoor allemaal verschillende formules. Kom dan ook op verschillende uitkomsten maar omdat ik er een stoom motor in wil plaatsen kan gewicht best een dingetje worden. Ik hoor graag van jullie, gr Fred
Klopt helemaal hoor. Heb het even aan ChatGTP voorgelegd en daar komt precies jouw berekening uit: — Natuurlijk, laten we de berekening uitvoeren: \[ V = 93 \, \text{cm} \times 23 \, \text{cm} \times 8.5 \, \text{cm} \] \[ V = 18,299.5 \, \text{cm}^3 \] Nu passen we de rompfactor toe: \[ D = 0.6 \times V \] \[ D = 0.6 \times 18,299.5 \, \text{cm}^3 \] \[ D = 10,979.7 \, \text{cm}^3 \] Dus, met een rompfactor van 0.6 is het aangepaste drijfvermogen van de boot ongeveer \( 10,979.7 \, \text{cm}^3 \).
Ik heb een stoomsleepboot Dockyard V van ongeveer gelijke afmetingen. Als lengte gebruik ik de totale lengte van het schip. Lengte 1040mm, breedte 230mm, diepgang 110mm. Gewicht uitneembare stoominstallatie, 6,4kg Gewicht romp met besturing 8,8kg Gewicht aan voedingswater 0,7kg Totaal gewicht 15,9kg. Nu volgens de formule, de afmetingen in dm: 0,6 x lengte x breedte x diepgang = 0,6 x 10,4 x 2,3 x 1,1 = 15,787Kg. Gezien het minimale verschil, klopt voor mij deze vuistregel vrij goed. Succes met de bouw van je stoominstallatie. Groet. Henk.
En anders: de niet-wiskundige methode: romp in het water leggen met alle hout / kunststof /metaal spul wat er in/ er op moet Ballast er in tot de romp op de beoogde waterlijn ligt. En vervolgens al het spul wat je er in/ er op had liggen wegen. (zonder ballast) Dan weet je wat je marge is. Of alleen de ballast wegen. Da's ook een optie.
In de gebruikte formule zijn lengte en breedte exacte afmetingen. De diepgang is een verwachte of relatieve waarde. Indien mijn schip niet 110mm, maar 111mm diep steekt, dan is het gewicht, waterverplaatsing: 15,93kg. Groet. Henk.
Top bedankt voor de info, Als ik het zo zie heb ik voldoende marge. Het schip in het water leggen en dan ballast erbij tot aan de waterlijn is op dit moment nog geen optie omdat hij nog niet in de verf staat. Gr. Fred
Ja het wordt in eerste instantie van Regner de kompakt line. Het is mijn eerste stoommotor dus deze is een gebouwde installatie. Het is de bedoeling om uiteindelijk de Leto 2 cilinder (bouwpakket) er in te bouwen.
Dat is een mooie compacte stoommachine, die echt geschikt is voor een schip van jouw grootte. Raad, bouw alles zoveel mogelijk op een uitneembare machine vloer. Een stoommachine vraagt veel onderhoud. Succes met je project. Henk.
Daar kan ik het helemaal mee eens zijn... Nog niet eens vanwege het vele onderhoud, want persoonlijk merk ik daar vrij weinig van, maar ALS er iets is, dan zit je GIGA met je handen in het haar. Hoe je dat in de praktijk uit gaat voeren hangt helemaal van het schip af, maar als een minimum: Probeer "modulair" te installeren: bijvoorbeeld Machine en ketel op één plaat die er in zijn geheel uit kan, zodanig dat je niet eerst allerlei andere rommel uit moet bouwen. Dat is nogal een gepuzzel, maar betaalt zich ruimschoots terug. Ga NIET "bouwen zoals het komt" maar denk éérst na over of dat wel goed gaat komen. Alternatief: Bouw dingen zodanig dat het makkelijk aan te passen is. Ik heb daar een paar kleine foutjes mee gemaakt bij mijn Borkum, Ik had de gastank anders in moeten bouwen, dan had ik veel meer ruimte voor het voedingwater gebeuren gehad. Ik heb het nu zodanig zitten dat het lastig is dat nog aan te passen. Ik kwam er later pas achter dat ik meer rekening met een sloptank (vuil, oliehoudend water) had moeten houden.
In mijn stoomsloep 'Hanja' staat de hele installatie ook op één plaat. Gastankje, gas- en stoomregeling, ketel, 2 cyl oscillerende Regner machine, condensor. Drie schroefjes en één servohevel losmaken en de plaat kan er uit. En dat is na een keer of tien varen wel nodig...