150 Tons kraan met vakwerk giek in 3D

Discussie in 'Model truckers' gestart door Helicor, 20 sep 2024 om 22:06.

  1. Helicor

    Helicor

    Lid geworden:
    28 aug 2009
    Berichten:
    2.734
    Locatie:
    Drenthe
    Zoals sommigen hier al wel weten heb ik deze winter de CT130 kraan gebouwd, waarvan op Cults de data te koop staat aangeboden. Dat is een leuke en realistische machine geworden. Een week of 2 geleden is er een 'luffing jib' bij gekomen, waarvan ik ook de data bestanden heb gekocht en inmiddels gebouwd. Er zijn echter in de kraan als de jib de nodige veranderingen noodzakelijk (of gewoon leuk(!)) om de realiteit beter te benaderen.
    Het model is gebaseerd op de Kobelco CKE1350G-2, maar de ontwerper wilde dat niet zelf publiceren, om legale problemen te voorkomen, en zodoende zijn er ook moedwillig wat wijzigingen in het ontwerp aangebracht.
    Nu zou ik wel het eea hier kunnen beschrijven, zowel van de bouw, als van mijn aanvullingen cq. veranderingen, maar weet niet of er hier voldoende belangstelling voor is.
    Ik zal een paar plaatjes van de kraan en van het nieuwe geheel plaatsen, om je een idee te geven, en dan hoor ik het wel.
    Cor

    [​IMG]

    Tja, een trapje werd wel nodig :koud:; en als contra gewicht tijdelijk nog mijn accuboormachine; in 2 contragewicht delen zit nu samen precies 4 kg lood....
     
    Laatst bewerkt: 20 sep 2024 om 22:18
    Marceline, Swen en Leo Broers vinden dit leuk.
  2. Swen

    Swen

    Lid geworden:
    29 aug 2022
    Berichten:
    342
    Locatie:
    dordrecht
    Netjes, heb hem voorbij zien komen hoeveel ruimte neemt die in beslag als je hem wilt meenemen? en wat kan die tillen
     
  3. Helicor

    Helicor

    Lid geworden:
    28 aug 2009
    Berichten:
    2.734
    Locatie:
    Drenthe
    Dat ligt er natuurlijk helemaal aan, hoe ver je hem wilt afbreken, maar om je een idee te geven van de hoofd afmetingen, heb ik het volgende om met je te delen:
    [​IMG]

    En omdat het oorspronkelijke ontwerp nogal wat demontage werk vereiste, heb ik een aantal aanpassingen gemaakt, waardoor de jib, compleet met de outriggers opgevouwen kan worden, zonder deze verder te moeten demonteren. Je hebt dan wel de lengte nodig, maar die is snel deelbaar door de 4 pennen te verwijderen tussen elk van de mast delen.

    En wat kan die tillen? Geen idee, en eigenlijk vind ik dat totaal onbelangrijk; als je een model truck bouwt, dan is het toch ook niet echt interessant hoe hard die kan rijden?
    Op een demonstratie met bootjes was er eens een aantal duikboten, en een van de deelnemers was een beetje flauw van al die jongetjes (en volwassenen) die langs kwamen en allemaal vroegen: meneer, hoe diep gaat die?....
    tja, tot de bodem dus.....
     
    Marceline vindt dit leuk.
  4. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    3.396
    Locatie:
    Achterhoek
    Geweldig apparaat zeg. Lading kun je ook aan het hijsvermogen aanpassen.

    Wel inderdaad een dingetje om zulke apparaten mee te nemen vooral als het niet je enige model is dat je wilt showen. Maar ook gewoon gaaf om te bouwen toch
     

Deel Deze Pagina