1:100 LPG Chaconia

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Neptunus, 19 sep 2012.

  1. Neptunus

    Neptunus

    Lid geworden:
    4 feb 2007
    Berichten:
    189
    Bedankt heren. Leuk te zien dat je nog steeds volgt Arthur. Chaconia was op dek best in orde, ze had toen vooral veel ammoniak vervoerd en weinig van lading gewisseld. In de machinekamer werd ze wel geplaagd door een generator die maar niet hersteld geraakte. Daar scheelde altijd iets aan, wat dikwijls resulteerde in a mobiele generator en brandstoftank bovenop het zwembad.
    Bij Courcheville waren er dan weer minder problemen in de machinekamer, maar op dek waren daar een stuk meer problemen door het frequente veranderen van lading en algemeen een slechtere toestand van het schip.
    Ondertussen terug een stukje verdergedaan, maar de lichtgrijze verf raakt op en ik moet even van onderwerp gaan veranderen. Ik wacht nog even voor ik nieuwe verf ga mengen.
    C225.jpg

    Hier is dan die gekke bunkermanifold leiding. Je ziet ook een stuk van de verlenging van de steunen van de catwalk. Het stof is van een snijsessie met het proxxon boortje op de leidingen. Ik heb daar bij het openen en sluiten van het deksel toch nog iets te veel raakpunten. Met het plastic gaat dat wel even goed aangezien het flexibel is, maar dat blijft vast niet duren, dus ben voor de zekerheid toch wat meer ruimte aan het creëren.
    Verder nog aan de dektank gewerkt. Door de verhoging van de steunen moest ik ook de vloeistof en gasleiding aanpassen. Dit is nu gebeurd, samen met de niveaumeting van de dektank. Deze is nu klaar om stuk catwalk bovenop te krijgen.
    C226.jpg

    Zoals gezegd, de grijze verf was op, dus even veranderen van onderwerp. Tijd voor de installatie van de pompen. Deze zijn wel hoog, maar staan centraal en zullen dus niet echt meer hinderen in de verdere afwerking.
    De canvasjes zijn afgewerkt met draad, dus de pompen kunnen erop. Eerst even tank 1 getest en ziet er goed uit. De rest volgt.
    C227.jpg

    En nog een foto van het echte ding, zoveel jaar geleden. De platformen voor de blusinstallatie zijn aangeduid met een rode pijl. In de eerste foto zie je hier al een begin van staan. Ze zijn ondertussen allebei gebouwd, maar ik zal ze pas tegen het eind installeren.
    C228.jpg
     
    Jan Walpot, wimo100, AvdH en 5 anderen vinden dit leuk.
  2. Neptunus

    Neptunus

    Lid geworden:
    4 feb 2007
    Berichten:
    189
    Langzaam maar zeker komen we er wel. Niet zo heel veel vooruitgang nu, maar wel belangrijke vooruitgang. Ik ben even begonnen aan de kluizen etc. die rondom het schip geplaatst zijn. Door het grote aantal zag ik er wat tegen op, maar uiteindelijk zijn ze ondertussen allemaal klaar.
    Eerst een foto van de echte kluizen aan boord.
    C235.jpg

    Dan even wat malletjes gemaakt voor de model versie. Ik ben eerst begonnen met alle rolletjes. De mal hiervoor (Nummer 3 in de foto) was gewoon een groter buisje waar het eigenlijke rolletje (1.5mm styreen) in past. Dan sneed ik het af op de lengte van het grotere buisje. Zo kreeg ik dus heel veel rolletjes van dezelfde lengte. Voor de basisplaatjes en zijplaatjes gebruikte ik een stuk met voorgeboorde gaten (Nummer 1). Zo stonden ze allemaal op dezelfde afstand. Ik sneed dan een lange strip, waar ik met die mal de gaatjes in boorde (Nummer 2, zijplaatjes op de foto, basisplaatjes (Nummer 5 met mal Nummer 4) was op een gelijkaardige manier).
    C229.jpg

    Dan maakte ik het puzzeltje, waarbij ik bewust koos om de bovenkant open te houden. Dit open eind liet toe om de variatie in lengte van de rollen op te vangen door het daar vlak te vijlen alvorens de top plaat erop te plaatsen. Op de zijkant kon ik ook de rolletjes afvijlen omdat ze door de zijplaatjes komen.
    C230.jpg

    En hier dan de volledige productielijn met de gesloten kluizen erbij. Er zijn dus enkele rollers, enkele kluizen en gecombineerde rollers met kluis erbij.
    C236.jpg

    En tot slot even een overzicht. Het is de eerste keer dat ik de bovenbouw erop zet sinds ik opnieuw begon met de bouw. Begint al aardig vorm te krijgen. De enige grote items die nog ontbreken zijn de gangways aan de zijkant en uiteraard de catwalk zelf bovenop de leidingen. Er staan uiteraard nog een hele hoop onderdelen los (waaronder de rollers en kluizen aangezien ik die zeker zou omstoten bij het verderwerken aan het centrale deel).
    C237.jpg
     
    Herby63, Marc w, Jaap Smith en 4 anderen vinden dit leuk.
  3. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    28.537
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Monnikenwerk... maar wél móói monnikenwerk!
     
    Jan Blonk en Jan Walpot vinden dit leuk.
  4. M.Osinga

    M.Osinga

    Lid geworden:
    5 nov 2016
    Berichten:
    234
    Locatie:
    Friesland
    Geweldig mooi, net echt.
    In mijn werkzaam leven aan een aantal chemicalien tankers mee geholpen tijdens de bouw.
    Het was altijd een heel gepuzzel om de lading installatie te installeren.
    Indrukwekend , zo mooi dit is nagebouwd.

    gr. Menne
     
    Jan Walpot vindt dit leuk.
  5. Neptunus

    Neptunus

    Lid geworden:
    4 feb 2007
    Berichten:
    189
    Bedankt voor de reacties.
    Ondertussen terug aan het werk. Aangezien ik nog op een levering zat te wachten ben ik met de laatste grote items begonnen. Dit zijn de gangways. Een werkje waar ik wat tegenop zag, maar even doorbijten dan maar.
    C238.jpg

    C239.jpg

    En hier even op z'n plaats. Ondertussen ook gelijk de 2de gemaakt aangezien ik anders vergeet hoe ik het gedaan heb en dan zou dat wel eens een knelpuntje kunnen worden in de toekomst.

    C240.jpg

    Ik ga ze nog allebei in de verf zetten, maar dan ga ik ze wel even op een veilige plek bergen tot ik aan de railing rondom het schip toekom.

    Daarna had ik nog tijd om te starten met de railing op het voorschip. Aangezien dat gebied zo goed als af is en ik daar dus weinig aan het werk ben, dacht ik dat de tijd rijp was om de railing daar te gaan testen.
    C242.jpg

    Gaat langzaam, maar we komen er wel. De meeste tijd verlies ik uiteraard door de integratie van de kluizen. Verder op het schip zijn dat er een stuk minder, dus zal ik een stuk sneller vooruit kunnen (maar dat zal nog even duren voor ik zover ben).
    C246.jpg

    En toen was de levering er. 1mm messing draad voor de bovenste "laag" leidingen. Dit zijn de verbindingsleidingen van de dektank naar het gewone ladingssysteem.
    C241.jpg

    C244.jpg

    C245.jpg

    Deze leidingen zijn even op steunen geplaatst om de juiste hoogte te bepalen. Daarna maak ik de echte steunen op de juiste hoogte.
    Ik werk dan de leidingen wel eerst af naar het manifold gebied en dan kan ik (eindelijk) beginnen aan de catwalk (en dan is het eind toch min of meer in zicht).
     
    Jaap Smith vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina