Beste forumleden, We hebben een oude bouwdoors op de kop getikt en willen dit najaar lekker aan dit project knutselen. Voorheen hebben wel eens een RC speedbootje (H101) gehad waar we de complete electronica hebben omgebouwd omdat het origneel doorgebrand was. Het bepalen van de motor, prop is puur op gevoel gedaan. Uiteindelijk was het een leuk en bloedsnel bootje met waarschijnlijk iets te veel power. De Artur is compleet houtbouw met spanten ect en weegt volgens de bouwdoos 2kg zonder RC componenten. Lengte 630mm Breedte 180mm Bijlegeverde as is 200mm lang met een diameter van 3mm. De 3 blad schroef die er op zit is 28mm. De diameter van de schroef zou evt vergroot kunnen worden tot wel 35mm. Het bouwen van de boot zal geen probleem worden maar ik zou het jammer vinden als hij niet goed te varen is omdat de voortstuwing niet passend is. Ik heb al wat rond zitten neuzen op het forum maar als het over electra gaat, gaat het me snel duizelen. Zouden jullie een voorstel kunnen doen met een geschikte motor, regelaar, accu en evt andere schroef? Bruched of brushless? Is waterkoeling een must bij een schaalboot? We hebben nog behoorlijk wat componenten over van het vorige project en het zou mooi zijn als we dat kunnen gebruiken. Flysky zender + 6 kanaals ontvanger Accu 3s 2200Mah Brushless motor 2440-4500kv (veel te snel voor dit project?) + 40A regelaar (mogelijk te gebruiken met een 1S accu?) Schroef 2 blad 35mm Groeten Stuiver
Hallo Stuiver, Hierbij wat aanbevelingen om het scheepje te motoriseren. Dan kun je de schroefas en accu gebruiken die je al hebt. 28 mm is een mooi maatje. De Brushless motor die je al hebt maakt veel te veel toeren. Voor een schip is 750 KV een mooie brushless motor. Totale kosten ongeveer 70 Euro. Vond ook een bouwverslag. https://www.modelbouwforum.nl/threads/bouwverslag-viskotter-artur.273513/ De aanbevolen regelaar levert via de BEC 5 Volt voor de ontvanger en servo. Succes met de bouw en veel plezier met het varen. Gr. Klaas. motor https://www.rc-point.nl/rc-electron...ower-500-elektromotor-pakket/a-70556-20000271 regelaar https://www.rc-point.nl/rc-electron...-rijregelaar-16a-vsa-envelop/a-71233-20000331 koppeling https://www.rc-point.nl/rc-boten-sc...rdan-44-3-2-4-en-4mm-envelop/a-71370-10000257 Mocht je nog een servo nodig hebben dan is deze een optie. https://www.tinytronics.nl/nl/mechanica-en-actuatoren/motoren/servomotoren/s3003-servo
Bedankt voor de adviezen. We zijn toch maar langs een RC zaak gegaan en hebben daar het een en ander aangeschaft. Er zit een 550 motor in met een bijpassende regelaar. Het begin is er, de spanten zijn gelijmd, de as en motorsteun afgesteld. De ruimte tussen de as en het hout heb ik opgevuld houtlijm en zaagsel. Bij het indrogen lijkt het er op dat het niet helemaal opgevuld is, hoe is dit het beste te dichten van buitenaf aan de schroefzijde? Evt met epoxy? We gaan beginnen met het lijmen van de latjes en ik had gelezen dat je daarbij het beste het model op z'n kop kan vastzetten. Is dat nodig als je beide zijden tegelijk beplakt? Is het verstandig om bij de kiel of bij de reling te beginnen? Dan nog een vraag hoe je de binnenzijde goed kan beschermen tegen water wat per ongeluk de romp in is gestroomt.
Om de spanten te beplanken deze ondersteboven opstellen op een bouwplank. Goed uitlijnen dat er geen slag in zit. Beplanken vanaf dekhoogte om en om. Je hebt dan snel een stabiele romp. Eventueel de buitenkant afwerken met epoxy en 80 gr. Keperweefsel. Restant epoxy zonder weefsel gebruikenvoor de binnenkant. Had een dubbele kruiskoppeling geadviseerd, maar zie een enkele. Zet daatbij de assen zo recht mogelijk achter elkaar anders geeft het een raar knakkend geluid. Verder succes met de bouw. Gr. Klaas.
Twee-componenten epoxy is daar prima voor, alleen ik zou de complete schroefaskoker afdekken met nog een dun plankje hout aan weerskanten. Staat netter. Twee opties: 1) koop een klein blik jachtlak, giet een kleine hoeveelheid in je boot en zorg dat de lak OVERAL is geweest. Eventueel 2 x, de eerste keer verdund, de tweede keer 'puur'. Met voldoende droogtijd er tussen in, uiteraard. 2) Epoxy. lekker dik soppen met een ouwe kwast in alle hoekjes en gaatjes. Weet je niet zeker of iets sterk genoeg is? Mooi, meteen een laagje glasvezel (of een stuk panty) er in verwerken.
Ik heb het met ingedikt 30 minuten Z-Poxy opgelost. Vulstof is glasparel, een poeder, en voldoende dik aangelengd dat het plamuur wordt. Daar waar hout zat voorgestreken met onaangelengde Z-Poxy, en nat in nat verwerkt. Zo dat de dunne epoxy nieg iets beter in het hout trekt. Messing wat verlijmd moet worden goed geschuurd, en goed ontvet. Plamuren met een oud bankpasje-kaartje. Spaar ze allemaal... Geeft een mooie strakke afstrijk. Scheepshuid alweer behoorlijk in het gareel... En nog van voor de afwerking... Volledig rvs kogelgelagerde as met rubber manchetten En in het lakproces al behoorlijk mooi in vorm tot uiting gekomen... Voor wat het waard is.... Gr Bas
Allen bedankt voor de tips. Tot zover ben ik nog steeds bezig met de plankjes. Het is een behoorlijke klus... Regelmatig schoten ze na het lijmen los voor en achter, daarom heb ik een stukje op de spanten gelijmt. Nu er steeds meer spanning op de planken komt vraag ik me af of ik zo door moet gaan. Ik heb één keer een plankje voor en achter in een punt geschuurd zodat de volgende laag wat meer in één lijn stond. Is het verstandig om nu bij de kiel te beginnen tot ze de planken van de bovenzijde raken en dan de overige op maat te schuren?
Hallo Stuiver, Nog even over het inbouwen van de aandrijving; dat je het advies om een dubbele cardan in te bouwen negeert, is je eigen keuze, maar als je dan ook nog afwijkt van de tekening, waar de motor en schroefas toch écht uitgelijnd op staan, krijg je straks de rare 'knakkende geluiden', waar Klaas je al voor waarschuwde. Ik ben me er van bewust, dat het een eerste bouwsel is, maar hoe de aandrijving straks zal lopen en klinken, is niet waar je op zit te wachten, geloof me. Wat betreft het beplanken; als je de latten niet eerst in een bakje water (eventueel met wat ammonia) legt en elke lat niet eerst nat op het spantenframe zet met een klem/knijper om te drogen, alvorens je de lat (gedroogd) op z'n plaats lijmt, zal je problemen blijven houden met het beplanken. Groeten, Jan.
Hallo Stuiver, Toen ik de plaatjes zag schrok ik een beetje van het resultaat. Maar toen ik me verdiepte in je leeftijd kwam het begrip dat dit nog geen gesneden koek voor je is. Nu ken ik de bouwdoos van de Artur niet, maar heb even in het bouwverslag van Peter58 gekeken. Daarin zie ik dat voor en achterschip van massief hout (balsa) zijn gemaakt. Maar goed, als de latjes in model worden geschuurd zal het wel gladder worden. Doe dat pas als de massieve delen van kop en kont er op zitten. Dan kun je voorkomen dat er bij de voorste en achterste spant een knik ontstaat. Verder raad ik he aan om er nog een kruiskoppeling bij te kopen om er een cardankoppeling van te maken. Zo te zien kan de motor nog wel een paar cm vooruit en desnoods kort je de schroefas iets in. Ook raad ik je aan om het voorste eind van de askoker te ondersteunen. Door de lengte en onbalans wil dat gaan zwiepen. Dat geeft lawaai, slijtage en vermogensverlies. Probeer ook met een cardankoppeling motor en schroefas zo goed mogelijk uit te lijnen. Als de romp dicht en glad geschuurd is zou je de buitenkant kunnen bekleden met epoxy en keperweefsel. Verdiep je dan eerst in de veiligheidsvoorschriften om met epoxy te werken. Lees Peter zijn bouwbeschrijving nog eens door en probeer te begrijpen wat hij schrijft. Nog belangrijker is of je kans ziet om het zelf ook op zo'n manier te doen. Toen ik 14 was had ik ook niet de kennis, die ik nu heb, maar heb toch kans gezien om die kennis stukje bij beetje op te bouwen. Dat kost tijd en moeite. Destijds was ik ook ongedurig en wilde (te snel) resultaat zien. En dat resultaat lag uiteindelijk in de (figuurlijk gesproken dan) open haard. Dus gun je de tijd om je kennis en kunde op te krikken en dan wordt het wel iets. Zoek desnoods hulp bij een club of vereniging. Daar zijn vast mensen, die je willen helpen. Die zijn er op het Forum ook, maar die kunnen je niets voor doen. Maar door zo goed mogelijk aan te geven waar je probleem zit, of wat er onduidelijk is, kan er gericht naar een oplossing worden gezocht. En meestal is die er wel. Ongetwijfeld zal er ook advies komen dat botst, maar dan is het aan jou om de beste weg te kiezen. Een heel verhaal, maar ik hoop dat je er iets aan hebt. Succes verder met de bouw. Gr. Klaas.