Hoi; ik heb in de winkel vanmiddag een (naar mijn mening dan) erg stoere antenne gezien die ook nog eens afneembaar is, dat is voor mij erg makkelijk. Die heb ik dus gekocht en de man vertelde mij dat ik de lengte van de spriet van de draad van de ontvanger af moest knippen; dat is erg belangrijk. Nu kan ik die lengte niet afknippen omdat ik dan strak met mijn kap op de auto zit en dus moet het wat langer blijven. Nu is mijn vraag; kan dit echt zoveel kwaad? Hierbij ff een fotootje van het ding;
ja beter te lang dan te kort als het maar niet teveel is (de antennedraad rond die spriet draaien he , om zo de juiste lengte te hebben, vraag dit toch maar ff voor de zekerheid )
Als je de lengte veranderd kan dit behoorlijke gevolgen hebben voor je bereik. De lengte van je antenne is bepalend voor de frequentiegolf die hij kan ontvangen. (zal technisch wel niet helemaal kloppen, maar daar komt het op neer ) @Cooper Verlengen is dus ook niet goed. Hiermee verander je ook de verhouding en kan ook je bereik verminderen.
De lengte van de draad wordt bepaalt door de golflengte. Je kan een antenne maken op een zoveelste deel van een golf. Dus ja de lengte is wel belangrijk. Dus als je hem dan langer of korter maakt doe het dan in de marge dus of 2 keer zo lang (incl die antenne) of half zo kort. Maar doe wel ff een afstand test. Dus met ingeschoven antenne van je zender moet je zeker een meter of 30 kunnen halen zonder storing met draaiende motor btw. gr Remco
FF, weet iemand de lengtes voor 40 mhz? dan is dit makkelijk te berekenen. Iemand die ook zijn zendvergunning heeft voor 70cm/2m, misschien
De lengte van de ontvanger antennes varieert zelfs van merk tot merk en dan ook nog eens van ontvangertype. Je kan normaal zonder problemen die spriet als antenne gaan gebruiken zolang je er maar voor zorgt dat de totale lengte hetzelfde blijft. Mocht dit niet gaan dan is een iets langere antenne niet zo zeer bezwaarlijk. De afstand van jullie zender tot de auto zal toch nooit groter worden dan ongeveer 70 meter. Bij de vliegtuigen is dit wel van belang omdat wij soms veel verder weg vliegen. Je kan ook kiezen om die spriet als dummie erop te zetten en dan een korte Azarr antenne http://www.ecubedrc.com/antennas.htm in de kap te maken.
De lengte van de ontvangerantenne is minder kritisch dan de meeste mensen denken. Enkele centimeters meer of minder hebben vrijwel geen invloed op het bereik. Bij automodellen doet eigenlijk alleen het antennesprietje mee aan de ontvangst van het zendersignaal en pikt het stukje draad tussen ontvanger en spriet hooguit storingen van de electromotor op. De beste plaatsing van de ontvanger is dan ook zo dicht mogelijk bij de spriet, waarbij de antenne dus straffeloos ingekort mag worden. Opwikkelklosjes om de overtollige antennelengte kwijt te raken zijn beslist af te raden. Met uitzondering van de 2kanaals 40MHz Futaba AM-ontvangers is een (geringe) verlenging van de antenne zelfs bevorderlijk voor het bereik. De genoemde Futaba-ontvangers hebben een optimaal bereik met een antennelengte van 50cm (boven een lengte van 60cm neemt het bereik weer af). Voor modelvliegen ligt de situatie eigenlijk het zelfde: alleen het gestrekte deel van de antenne doet mee aan de ontvangst. Opwikkelen van overtollige antennedraad is ook hier onjuist, een stukje draad los achter het stabilo laten bungelen is echter weer wel aan te raden. Ook hier: verlengen mag, maar moet niet worden overdreven. Voor bijvoorbeeld de C-typen ontvangers van Graupner geldt bijvoorbeeld: standaardlengte is 100cm; verlengen tot 150cm kan zonder bezwaar; bij een lengte van meer dan 150cm neemt het bereik merkbaar af.
Zelf ben ik ook een poosje bezig geweest met RC ontvanger antenne lengtes, en ben tot de volgende conclusies gekomen: De golflengte(y) van 35Mhz is 8,6 meter. ¼y = 2,15m De ideale minimum antennelengte zou dus 2,15 meter moeten zijn! Onze RC antennes zijn beduidend korter dan die 2,15meter, dus is de antenne lengte zelf niet meer afgestemd op de golflengte. De kortere antenne zit daarom in de ontvanger aan een spoeltje (HF transformatortje) die enigzins compenseert voor de kortere lengte. Het blijkt dat een langere of kortere antenne met dit trafo'tje afgesteld kan worden. Maar 10 cm langer of korter heeft in de praktijk heel weinig invloed op de ontvangst kwaliteit, zolang de vrije antenne lengte buiten het model maar lang genoeg is.
Kijk toch uit met het inkorten van je antenne, zeker als je met vliegende modellen bezig bent. Auto's en boten komen over het algemaan niet veel verder dan 100 meter bij de zender vandaan. Vliegende modellen kunnen meer dan 500 meter weg komen! Oprollen van "overtollige" antenne lengte kan de reikweite dramatisch verminderen en kan zelf voor auto's en boten problemen geven. Doe dat dus NOOIT. Afknippen is minder kritisch maar pas toch op. Als je meerdere keren een klein stukje kwijt raakt kan dat op een bepaald moment ineens teveel zijn! Verlengen is minder problematisch maar zoals Corrien al schrijft kan dat bij een bepaalde lengte ook weer problemen geven. Al met al is het advies simpel, "bijf van je antenne af", dan is de kans op problemen een stuk kleiner. "Moet" je er toch een stuk vanaf knippen schrijf dan ergens aan de binnenkant van je ontvangerhuis de oorspronkelijke lengte van je antenne op. Dan kan je er een nieuwe aan (laten) zetten als je hem ergens anders voor nodig hebt. @Gertjan, Die spoel met condensator is inderdaat de zogehete ballastspoel die de antenne lengte aanpast op de ontvangeringang. Eventuele verlenging of verkortingen van de antenne kan je hiermee compenseren. Het regelbereik is beperkt, als je de antenne halveert kan je dat niet meer bijregelen met die spoel. Een waarschuwing. Ga nergens aan draaien als je niet weet waar je mee bezig bent en zonder de juiste apparatuur. Meestal maak je dan het probleem alleen maar groter.