Lipocellen en kou

Hallo allemaal

Wie heeft er ervaring met het gebruik van koude lipo accu's?

Als zo'n lipo accu voor/ tijdens het vliegen afkoelt tot zo'n 5°C, is het effekt merkbaar?

Gaat de capaciteit merkbaar achteruit?
Of de spanning?
Of de inwendige weerstand?

Ik meen er hier iets over gelezen te hebben, (inpakken in depron) maar kan het niet terugvinden met de zoekfunctie.

Vandaag weer met de CD-ROM-B2 gevlogen/gestunt, en daana deze nog lang niet lege, koud geworden lipo accu in een ander model met liposaver geplaatst.
In dit model zit de accu in het model, ongekoeld.
Het leek toen eerst alsof hij bijna leeg was, maar na 5 minuten vliegen, leek de capaciteit weer bijgetrokken en de accu iets opgewarmd.

De CD-ROM-B2 heeft geen liposaver, maar lipo-BEC in de regelaar. Je hebt dan toch wat minder "voeling" van wat de accu doet
 
Ik heb vandaag ook met lipos gevlogen ik wacht tot de liposafe blijft branden onbelast en heb hem toen op 8.9 V ( op de grond ) gemeten voor een drie cellen pakketje 340 HD dat is dus 0,1 volt te weinig, maar hopelijk geen probleem maar ik kreeg er maar 300 mAh in.
Ik hoop niet dat ik er nu 40 kwijt ben maar dat het door de kou kwam.
Met mijn andere regelaar een Castle Creations Phoenix 10 zit er een afslag op voor 3 cellen en dan krijg ik er wel 340 in maar toen was het een graad of 15.
 
Wat ik mij ervan herrinner, (in zaal is het gelukkig niet zoo koud) hield bert of dick of beide, hun lipo's op body temperature before use.
(je mocht je erzelf bij bedenken hoe)


lipo afschermen van vliegwind moet voldoende zijn, niet compleet thermisch isoleren zodat ze te heet zouden kunnen worden.
 
Benvlieggraag & Niek,
Bedankt voor jullie ervaringen/reakties.

Hier nog een kleine update over de eerste posting van dit onderwerp:
Nadat Johan er ook een poosje mee gevlogen had en de lipo cellen weer normaal leken, hebben we er verder niet meer mee gevlogen. (we hadden ook andere modellen bij ons)

Thuis heb ik later het lipopakket aan de ontlader gehangen, en de resterende capaciteit gemeten. Alles was in orde, en er zat nog ruim 50% in!

"Body temperature before use" is een goed idee en het pakket enigzins isoleren ga ik zeker doen.
 
let welop met paketten in je zakken en sleutels oid.
anders zou je wel eens een broek on fire kunnen krijgen.
 
Bert,

Ieder type accu heeft last van kou!
De reden hiervoor is dat bij ontladen de energie vrij gemaakt moet worden door middel van een chemische reactie en die verlopen beter bij hogere temperaturen. Feitelijk zijn de Lipo cellen helemaal niet zo gevoelig; Bij NiMh cellen speelt het probleem veel sterker.
 
@ Arjen:
Feitelijk zijn de Lipo cellen helemaal niet zo gevoelig
Ik ben heel benieuwd waar je die informatie vandaan hebt!

Bij NiMh cellen speelt het probleem veel sterker
Best mogelijk, heb ik nooit mee gevlogen.

Ik weet dat ook NiCads er last van hebben, maar je merkt het doorgaans niet, omdat je direct na het laden gaat vliegen.
In de laatste minuten van het laadproces wordt er warmte ontwikkeld in de cellen, ze zijn dus al warm, en tijdens het vliegen is de stroomafname ook nog eens zodanig dat er wéér warmte ontwikkeld wordt. Oftewel, ze krijgen de kans niet om af te koelen tijdens het vliegen! Temeer omdat de vluchttijden veel korter zijn dan met lipocellen.

Lipo's is een heel ander verhaal:
Als je ze op de juste manier laadt, worden ze niet warm, en als je ze fatsoenlijk belast tijdens het vliegen, worden ze ook nauwlijks warm.
Ligt daarbij de lipo-accu ook nog eens open en bloot in een luchtstroom van zo'n 5ºC, gedurende 20 of meer minuten, dan koelt die fors af, als die niet al koud was.
Daardoor lijkt de accu veel sneller leeg te zijn.

Oplossing is dus:
Met een warme lipo accu beginnen,
De accu met enige mate isoleren.
 
gertjan zei:
@ Arjen:
Feitelijk zijn de Lipo cellen helemaal niet zo gevoelig
Ik ben heel benieuwd waar je die informatie vandaan hebt!

Lipo zijn RELATIEF niet gevoelig; vergeleken met NiMH.
voor wat betreft de info:
Gewoon; neem de nodige pakketten mee naar buiten op een koude dag en kijk wat er gebeurt.... NiMH heeft er extreem veel last van NiCD en LIPO wat minder. NiCD inderdaad nog warm van de lader en leeg vaardat de zaak is afgekoeld. Lipo mogelijk door de relatief beperkte ontlaadstroom (5c Maximaal uit "oude" cellen (die dus niet meer aankonden). Geen ervaring met de nieuwe HI-power lipo's in koude omstandigheden.
 
Als ik in de winter ga vliegen neem ik een opgewarmd gelzakje mee. Zo'n gelzakje wordt gebruikt om je gewrichten warm te houden en je kunt dat opwarmen in een microgolfoven. Zo'n twee zakjes en je kunt de boel een uurtje warm houden.


Jos
 
hallo

niMh kunnen niet tegen koude

als we beginnen te speeten met stingers dan laden we de accu's eerst warm
als je met koude accus start dan zie je echt het verschil in snelheid tegen over de tweede boot

groetjes van deze kant van de wereld
 
Gewoon dit maken. Blijven de cellen lekker op temperatuur. en je kunt er tevens je handen op warmen.
 
hallo,ik heb mijn lipo gemeten en daar zit niks volt meer in en de balancer zegt ook dat er niks is is die dan kapot?
en moet die dan nie in brand vliegen?
 
Nee, je lipo is waarschijnlijk leeg en kapot. Gewoon weggooien bij het oud vuil. Waarom moet een lege lipo in brandvliegen, dat zou niet goed zijn voor de verkopen aangezien er meer dan genoeg lipo's leeg raken. Een lipobrand krijg je alleen maar als je iets fout doet bij het laden of bij het verkeerd belasten.
 
Rob zei:
Theo Coenen zei:
Gewoon weggooien bij het oud vuil.
Lees: bij de andere lege of kapotte batterijen in de daarvoor bestemde bak :wink:
Nee Rob niet bij de andere batterijen!
LiPo's zitten totaal anders in elkaar en er worden GEEN gevaarlijke of milieu onvriendelijke stoffen gebruikt. Dit in tegenstelling tot NiCad en Loodaccu's. Er zitten ook geen materialen in die te recyclen zijn dus ook daarvoor hoef je het niet te doen. De batterij ophaaldiensten vinden het zelfs erg vervelend als ze LoPo's in de bakken vinden want ze moeten ze er allemaal uit zoeken en weggooien.
Als je een kapotte LiPo hebt dan moet je die eerst met een kleine stroom ontladen, maximaal 0,1C! Hang er bijvoorbeeld een fietslampje of een weerstand aan en laat de accu zo een paar dagen liggen. Pas op als je een beschadigde of opgeblazen LiPo hebt. Als de accu dan nog spanning afgeeft ontlaad hem dan met een echt heel lage stroom, maximaal 0,01C of zo iets. Dit om erger opblazen en/of ploffen te voorkomen.
Als de accu helemaal ontladen is snij je de buitenkant van elke cel met een scherp mesje een stukje open en dompel de hele accu onder in een bak met zout water. Zorg ervoor dat het zoute water goed in de cel komt! Laat de cellen ook een tijd zo staan, een dag (of twee) of zo.
Dan de accu uit de bak halen, uit laten lekken en in de vuilnisbak. Ze kunnen veilig en zonder gevaar in de vuilverbrandingsover verwerkt worden en eventueel zelfs op een stortplaats gestort worden.
Dit is de beste en veiligste manier om LiPo's te "vernietigen".
 
ik heb als t koud is , vaak een oude sok om de lipo`s en die doe ik dan in de binnenzak van mijn jas blijven ze lekker warm :D
 
LiPo's kunnen best goed tegen kou, zie hier een datasheet:
LiPo
deze houden bij 0 graden nog 95% van hun capaciteit, zie pagina 5.
Dit gaat wel over iets grotere cellen, maar ik denk dat dit ook voor kleinere types wel geld.
 
Back
Top