Problemem met IMAX B5 Balance Charger ?

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door guus4, 15 okt 2007.

  1. yanightmare

    yanightmare Guest

    Wow, dat zijn inderdaad wel schokkende metingen vergeleken met die van mij, die waren echt een stuk beter.

    Ik heb altijd al een beetje het idee gehad na die Imax revieuws en forums dat het er maar aan ligt of je een "goede" of "slechte krijgt :(

    Geef de moed niet op bennetje ! ben benieuwd naar meerdere metingen van div accu's
     
  2. bennetje

    bennetje

    Lid geworden:
    1 jul 2005
    Berichten:
    272
    Ik heb de lader opengemaakt en eens wat metingen aan het inwendige verricht.

    Het volgende is een technisch verhaal voor de iets gevorderde electronicus:

    Het gaat zo te zien mis bij het circuit dat de afzonderlijke celspanningen omzet naar een bereik waarin de microprocessor kan meten (iets tussen 0 en 3.3V waarschijnlijk). De gebruikte weerstanden zijn waarschijnlijk 1% types hetgeen niet goed genoeg is (zou 0.1% moeten zijn). De gebruikte opamp (LM324) heeft waarschijnlijk teveel offsetspanning maar vooral teveel biasstroom, hetgeen een meetfout oplevert. Ik ga een andere opamp zoeken en deze in de schakeling zetten. Verder ga ik de weerstanden vervangen door 0.1% types. Zal morgen eens kijken of ik wat kan vinden. Zodra ik hier resultaten van heb laat ik het weer weten.

    Voorlopige conclusie: slecht ontwerp dat met wat betere componenten makkelijk goed had kunnen zijn!
     
  3. yanightmare

    yanightmare Guest

    Duidelijk verhaal,

    We gaan het vanzelf meemaken, als het gaat zoals je zegt zou je dus voor een paar euro max (volgens mij is die onderdelenlijst te verkrijgen voor minder dan 20 ct) het een goede lader worden.

    Ben benieuwd !
     
  4. brand_vlieg

    brand_vlieg verslagschrijvers

    Lid geworden:
    26 mei 2005
    Berichten:
    421
    Locatie:
    Barneveld
    De afgelopen zomer heeft mijn zoon bij Albatros de PRO-5 van BMI aangeschaft, deze vertoont veel gelijkenis met de hier genoemde laders. Klopt mijn idee dat deze lader uit de zelfde fabriek komt? Mijn zoon heeft met de PRO-5 een 3S lipo mee geladen, dat leek goed te gaan, maar we hebben geen metingen verricht. Daarna ging hij er een NiCad pakket van 9 cellen mee laden. Voor dat dit pakkat geladen was, had zijn broer het gebruikte laadsnoer nodig, hij trok de accu los van de lader en gelijk kwam er rook uit de lader. Bij Albatros kreeg hij na enige tijd te horen dat er problemen waren met de lader, alle hulde voor Albatros, hij heeft meer dan het aankoopbedrag teruggekregen.
     
  5. bennetje

    bennetje

    Lid geworden:
    1 jul 2005
    Berichten:
    272
    @yanightmare:

    voor 20 ct ben je echt niet klaar hoor.
    Ik ben vandaag op zoek geweest naar een quad opamp die aan mijn eisen voldoet (lage bias, lage offset, voedingsspanning >18V) en het blijkt dat de spoeling dun is. Uiteindelijk vond ik de AD824 van Analog Devices. Deze voldoet hoogstwaarschijnlijk prima, maar kost bij Farnell bijna 11 euro!
    Voor de weerstanden hanteren ze een prijs van 0,68 euro per stuk en daar heb je er een stuk of 20 van nodig!

    Nu zijn dit wel enkele stuks prijzen van Farnell, bij wat grotere aantallen zakken deze prijzen behoorlijk!

    Trouwens, voor wat betreft de weerstanden weet ik niet 100% zeker dat de in de lader gebruikte exemplaren niet 0,1% zijn, ik vermoed het alleen.
    Hopelijk heb ik morgen de beschikking over een AD824, zodat ik deze morgenavond erin kan zetten.

    Ondertussen ga ik nu even zoeken naar een goedkoper alternatief voor de opamp.
     
  6. bennetje

    bennetje

    Lid geworden:
    1 jul 2005
    Berichten:
    272
    Nou ik heb het schema eens uitgetekend van het spanningsmeetcircuit (zal binnenkort wel een plaatje hiervan posten). Mijn eerdere voorlopige conclusie dat de opamp niet goed zou zijn moet ik gedeeltelijk herroepen. Het kan weliswaar beter, maar omdat de impedanties aan + en - ingang gelijk zijn heb je geen last van biasstroom. Alleen de offsetstroom en offsetspanning geven een fout maar die is niet al te groot.
    De gebruikte weerstanden zijn inderdaad wel slechter dan 0.1%. Het vervangen door 0.1% types zal zeker een verbetering geven. Ik ga dit uitproberen en laat de resultaten hier weer weten.
     
  7. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.814
    Locatie:
    Woerden
    Dat is wel een beetje vreemd en eigenlijk ook verontrustend. Als zo'n lader zoveel onbalans veroorzaakt zou dat op den duur wel eens problemen kunnen geven. Het verbaast me echt dat er fabrikanten zijn die zo iets op de markt durven brengen.
    Bennetje, je hebt het zelf al ontdekt dat de LM324 niet zo slecht is als je dacht. Dit Ic wordt heel erg veel gebruikt in allerhande laders en andere circuits. De afwijkingen die door dat Ic worden veroorzaakt zijn echt heel klein dus een ander (lees duurder) Ic zal waarschijnlijk niet veel zoden aan de dijk zetten.
    Wat de weerstanden aangaat heb je helemaal gelijk daar moet je in dit soort toepassingen niet met 1% weerstanden gaan werken. Maar er is nog een tweede "probleem". Je weet dat de weerstand waardes in een bepaalde reeks worden gemaakt. Veruit de meest gebruikte zijn de E12 en E24 reeks en voor de nauwkeurigere weerstanden is er ook de E48 reeks. Toch zal het vaak gebeuren dat je niet exact de juiste (berekende) weerstand kan vinden. Dan zal je met serie/parallel schakelen die waarde moeten zien te maken.
    Is er in deze lader wel rekening gehouden met deze "fout"? Met andere woorden moet je de waarde van de weerstanden ook niet beter gaan uitzoeken? Er zou bijvoorbeeld een 1,127K weerstand in moeten en nu zit er een 1,1k weerstand in. Die 27Ohm te weing lijkt niet veel maar kan de fout net te groot maken. Ik denk dat je daar ook eens naar moet kijken.
    Succes met dit interessante project.
     
  8. bennetje

    bennetje

    Lid geworden:
    1 jul 2005
    Berichten:
    272
    Ernst,
    de LM324 is vwb biasstroom best wel slecht, maar als je hiermee in je design rekening houdt (in dit geval gelijke impedanties aan beide ingangen) hoef je er geen last van te hebben.

    Voor wat betreft de weerstandsreeksen: hier heeft de lader hoogstwaarschijnlijk geen last van. De gemaakte spanningen worden met een ADC in de microprocessor gemeten en je kunt in je software dus precies de weerstandswaarden verrekenen.

    Ik heb trouwens al contact gehad met Skyrc (de makers van deze lader). Men gaf toe dat er 1% weerstanden worden gebruikt. Ze hebben deze lader in het "middensegment" gepositioneerd en hebben dus moeten bezuinigen op componenten. En 0.1% weerstanden zijn nu eenmaal duurder dan 1% types.
     
  9. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.814
    Locatie:
    Woerden
    Dat is precies wat ik bedoel. :)

    Hier spreek je jezelf een beetje tegen. In dat geval zijn 0,1% weerstanden ook niet nodig! Je kan de afwijkingen dan ook met de software compenseren. Maar dan is de vraag hoe nauwkeurig is de AD converter? Als dat een 8bit geval is dan heb je nog vrij grote stappen in de metingen en is de nauwkeurigheid ook twijfelachtig. Een 10 bit AD converter is al een stuk beter maar als je echt een beetje nauwkeurig wilt zijn moet je feitelijk met 12 bits werken.

    Ok, ze zijn duurder maar scheelt dat echt zoveel dat de prijs daar belangrijk door beïnvloed wordt, ik betwijfel het. De prijs van de componenten is maar een heel klein deel van de kosten van zo'n apparaat. Ik klap misschien een beetje uit de school maar ik ken de prijzen van de elektronica in heel veel computer monitoren. De prijs van een complete conversie print, de print waar de gehele signaalverwerking van de monitor in plaats vindt zoals de gehele videosignaal verwerking, de AD conversie, de scaler functie, het pagina geheugen, de LCD panel interface, de besturings microprocessor en de voeding van deze print, is niet meer dan €3,38! Echt waar drie euro en achtendertig cent.
     
  10. bennetje

    bennetje

    Lid geworden:
    1 jul 2005
    Berichten:
    272
    Nee Ernst, ik spreek mezelf niet tegen met die 0,1% weerstanden. Je kunt alleen maar iets compenseren als je weet wat je moet compenseren. Probleem bij de 1% weerstanden is nu juist dat ze 1% kunnen afwijken! Dat kan dus net zo goed 1% teveel als 1% te weinig zijn en dat kun je dus niet compenseren.
    Je zou het hooguit kunnen calibreren maar dat is nog vervelender dan duurdere weerstanden toepassen. Bovendien zijn nauwkeurigere weerstanden over het algemeen ook temperatuurstabieler en temperatuurdrift kun je niet wegcalibreren.

    Ik zit zelf ook in de electronica branche en ken de prijzen van componenten heel goed. Verschillen tussen 1% en 0.1% weerstanden zijn inderdaad niet dramatisch, maar het is toch een heel goedkoop ladertje waarbij uiteindelijk toch elke cent telt. Maar hiermee wil ik niet goedpraten dat men zoiets op de markt zet.
     
  11. bennetje

    bennetje

    Lid geworden:
    1 jul 2005
    Berichten:
    272
    Nou, hier dan de resultaten:

    - alle weerstanden in spanningsmeetcircuits vervangen door 0.1% weerstanden
    - spanningsdeler voor de tweede cel in een pack 0.5% bijgetuned
    - spanningsdeler voor de totale packspanning 0.5% bijgetuned

    Na balanceren komen de celspanningen van twee 3S packs uit op:

    pack 1:
    cel 1: 4,177V
    cel 2: 4,179V
    cel 3: 4,170V

    pack 2:
    cel 1: 4,182V
    cel 2: 4,180V
    cel 3: 4,188V

    Hiermee ben ik tevreden!

    Conclusie: balancer is te verbeteren, maar is voor een leek niet te doen. Behalve het feit dat je de 0.1% weerstanden moet kopen (zijn bij kleine aantallen hartstikke duur) zul je handig moeten zijn in het solderen van SMD componentjes.

    Desalniettemin zal ik binnenkort een beschrijving maken voor degenen die het toch aandurven.
    Voor de anderen zou ik zeggen: geef iets meer uit aan een betere lader (als je tenminste de balancer functie wil gebruiken).
     
  12. bennetje

    bennetje

    Lid geworden:
    1 jul 2005
    Berichten:
    272
    Ik heb mijn bevindingen doorgestuurd naar SkyRC (de makers van de Imax laders). Kreeg gelijk antwoord terug van een van hun ontwerpers. Hij gaat het maandag bespreken. Wie weet, misschien gaan ze toch nog betere weerstanden toepassen en daarmee een perfecte balancer maken.
     
  13. bennetje

    bennetje

    Lid geworden:
    1 jul 2005
    Berichten:
    272
    Ik heb een plaatje gemaakt van wat je precies moet aanpassen in de Imax B6 lader om de spanningsmetingen goed te laten gaan (en daarmee ook het balanceren).

    Wie interesse heeft moet me maar even een emailtje sturen marion.ben@home.nl
     
  14. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.814
    Locatie:
    Woerden
    Bennetje,
    Ik bedoel met het compenseren inderdaad calibreren. Maar je hebt gelijk dat dit tijd kost en tijd is geld. Dat zou inderdaad wel eens aardige cent extra kunnen gaan kosten en dan wordt die lader toch weer "duur". Dan zal het gebruik van 0,1% weerstanden duidelijk goedkoper zijn en het werkt ook goed afgaande op jou bevindingen.
     
  15. bennetje

    bennetje

    Lid geworden:
    1 jul 2005
    Berichten:
    272
    Kijk even bij RCgroups voor een plaatje van de wijzigingen die ik gedaan heb en een stuklijstje van benodigde componenten:

    RC groups Imax B6
     
  16. bennetje

    bennetje

    Lid geworden:
    1 jul 2005
    Berichten:
    272
    Ik ben van plan onderdelensetjes samen te stellen.Wie interesse heeft kan ze dan bij mij kopen (ik denk aan een prijs van zo'n 7,50 euro excl. verzenden).
    De 0.1% weerstanden zijn nl. erg moeilijk te verkrijgen (bij kleine aantallen).

    Is er interesse?

    Ben.
     
  17. Helimen

    Helimen

    Lid geworden:
    24 nov 2007
    Berichten:
    11
    Hoi

    Wat ik mij afvraag of de afwijkingen bij de imax B8 ook zo groot zijn.
    Heeft iemand hier ervaring mee?
     
  18. mimicry

    mimicry Guest

    Heb sinds een paar dagen deze B6 lader binnen.
    Zijn de afwijkingen bij de huidige serie even groot en is de aanpassing nog nodig?
    Indien dat zo is, zijn die onderdelen setjes er nog?
     
  19. bennetje

    bennetje

    Lid geworden:
    1 jul 2005
    Berichten:
    272
    Ik heb de onderdelen intussen binnen.
    Wie interesse heeft kan even een berichtje sturen.
    Ik verkoop ze voor 10 euro per set inclusief verzenden. En er zit natuurlijk een beschrijving bij wat je moet doen.

    Ben.
     
  20. dunowe

    dunowe

    Lid geworden:
    1 aug 2008
    Berichten:
    128
    Locatie:
    Oudenburg Belgie
    Heel wat maanden later, hoe zijn de ervaringen nu met deze lader?

    Ik ben nieuw in de RC wereld, heb nog maar enkel één gebruikte NiCd batterij en het lijkt me het slimst om de NiMh batterijen gewoon over te slaan en Lipo's te kopen als eerste nieuwe batterijen. Bij mijn zoektocht naar goedkope doch behoorlijke lader (bang for buck je weet wel) kwam ik deze Imax tegen. Zou voor mij enkel 2S en later misschien 3S lipo's moeten laden in de 3200-5000mAh range.

    Aantrekkingspunt is uiteraard de lage prijs, maar is hij nu finaal aan te raden?
    Dat de balancer iets of wat onnauwkeurig is, maakt me minder uit (in dat geval zal ik de cellen wel eens apart laden als manuele balancing) maar ik wil uiteraard wel dat mijn lader mijn dure accu's niet kapot maakt.

    Het lijkt me overigens best dat ik voor de B6 ga, omwille van discharge optie en klaar voor de toekomst: Life of a123 cellen kan ie ook laden.

    Graag jullie bevindingen.
     

Deel Deze Pagina