PCM=Pulse Code Modulation
PPM=Pulse Posiotion Modulation
Bij PCM wordt aan ieder kanaal van de ontvanger een getal (code) toegewezen.
De getallencode wordt in bits achter elkaar door de zender naar de ontvanger uitgezonden.
Het PCM-signaal bevat bovendien nog een extra controle-signaal (zgn controle-bits), die er voor dienen om de micro-processor in de ontvanger het binnenkomend signaal op juistheid te laten controleren en alleen logische commando’s aan de servo’s door te geven via het betreffende kanaal van de ontvanger.
Het voordeel van PCM ???
PCM-systemen hebben door die code en controle-bits een grotere mate van veiligheid van signaaloverdracht dan andere systemen.
Het nadeel aan PCM !!!!!!
Het nadeel schuilt in het voordeel: bij onjuiste signalen, dat is dus bij een storing van het zender- c.q. het ontvangersignaal, blijft de servo in de laatst ontvangen positie staan = HOLD-MODUS. Deze situatie duurt net zo lang totdat er weer een nieuw/ander juist signaal binnenkomt.
Dat levert een potentieel gevaar op: want wordt op zo’n moment met de heli volgas vooruit gevlogen, dan blijft de heli volgas doorgaan en kan gedurende de storing de heli niet meer worden bestuurd!
Dit gevaar kan deels worden opgeheven door de failsafe-modus, MAAR.......... failsafe is niet een middel of methode, die alle gevaarlijke situaties kan "beveiligen".
Zelfs met failsafe-programmering kan er altijd nog een uiterst gevaarlijke situatie ontstaan. Het hangt er maar net vanaf op welk moment de storing ontstaat, hoe lang de storing duurt, wat is geprogrammeerd met betrekking tot de failsafe en hoe op dat moment de vliegsituatie van de heli is.
PPM
In de modelbouw wordt PPM ook wel FM genoemd.
Dit zendsignaal bestaat uit smalle achter elkaar uitgezonden pulsen (zgn. BLOK-signaal).
Die pulsen hebben een bepaalde afstand ten opzichte van elkaar = een bepaalde positie t.o.v. elkaar.
De periode/tijd tussen twee impulsen bedraagt b.v. 0,9-2,1 milliseconde (ms).
Een storing in een PPM-ontvanger is soms te zien in het bibberen van de servoarmen of het maken van vreemde, ongewilde figuren van het model. Soms is de heli daarbij nog enigszins te besturen, soms ook helemaal niet en volgt eveneens een crash.