HMS Agamemnon 1781 (Caldercraft 1:64)

Discussie in 'Bouwverslagen historische schepen' gestart door *Klaas*, 11 aug 2014.

  1. *Klaas*

    *Klaas*

    Lid geworden:
    13 jul 2014
    Berichten:
    1.777
    De keuze is eigenlijk al een hele tijd geleden gemaakt. Puur toevallig kwam ik haar tegen, en werd gegrepen door haar naam.
    Verder zoekend op die naam kwam ik heel veel info tegen.
    Het bleek het favoriete schip van Nelson te zijn geweest.
    Haar geschiedenis heeft op mij veel indruk gemaakt.
    Ze heeft met succes deelgenomen aan alle belangrijke zeeslagen uit die tijd,
    Omdat ik ook geïnteresseerd ben in maritieme geschiedenis, heb ik het kort samen gevat en hier weg gezet.

    De afmetingen van het model:
    Lengte: 1300 mm
    Breedte: 485 mm
    Hoogte: 944 mm

    [​IMG]



    Ik heb, om mij verder te kunnen verdiepen in de schepen uit de "Nelson periode" heb ik een paar boeken aangeschaft.
    Het boek "Nelson's Favourite" beschrijft de complete geschiedenis van d HMS Agamemnon in 320 blz.

    Tijdens de bouw maak ik gebruik van enkele boeken, die mij moeten helpen met het aanbrengen van de details.

    [​IMG]
    Dit boek bechrijft de geschiedenis van het schip van de tewaterlating tot aan haar einde in Moldano Bay.


    [​IMG]
    In dit boek staan een hoop foto's van Admiraliteits modellen, hetgeen ook van pas kan komen bij ht maken van de details.

    [​IMG]
    Het reilen en zeilen aan boord van de schepen ten tijde van Nelson.

    [​IMG]
    Alles over de bouw van de Victory, hetgeen weer grotendeels toepasbaar is op de Agamemnon.

    [​IMG]
    De complete "bijbel" over de slag bij Trafalgar, met een hoop bescrijving van de deelnemende schepen.

    [​IMG]
    Beschrijvingen van het complete inwendige schip.





    Korte geschiedenis.
    De HMS Agamemnon was één van zeven schepen gebouwd met hetzelfde ontwerp, getekend door de dezelfde maritiem architect die de beroemde HMS Victory ontworpen had, Sir Thomas Slade. De HMS Agamemnon werd als derde schip gebouwd in die klasse, de eerste twee zijn HMS Ardent in 1762 en HMS Raisonnable, in 1763. De derde was de HMS Agamemnon, in 1777, gevolgd door HMS Belliqueux in 1778, HMS Stately in 1779, HMS Indefatigable in 1781 en ten slotte de HMS Nassau in 1783.

    Een linieschip zoals de HMS Agamemnon was een duur oorlogsschip om te bouwen. De bouw van de scheepsromp met ra’s en masten uitgerust kostte de Admiraliteit £20,579 (in termen van vandaag, ongeveer 12 miljoen pond), en dat zonder zeilen, touwwerk, koperen beplating, ankers, geschut e.d.
    De romp werd gebouwd in Buckler's Hard, en ze werd van masten, geschut e.d. voorzien in Plymouth.

    Gedurende drie van de meest cruciale decennia in de Britse maritieme geschiedenis leek de HMS Agamemnon altijd in het centrum van de actie present te zijn en werd met niet minder dan elf onderscheidingen vereerd.

    De HMS Agamemnon’s eerste reis was op 9 juli 1781 onder het commando van Captain Caldwell. Haar eerste betrokkenheid was bij de slag bij Ushant op 12 December 1781 waar de Britse vloot onder admiraal Kempenfelt de Franse vloot versloeg, inclusief het konvooi wat door de Fransen werd begeleidt, en werden gevangen genomen.
    De HMS Agamemnon’s volgende grote betrokkenheid was bij de slag van de Saints op 12 April 1782 waar Rodney en Lord Hood de Franse vloot van de Comte de Grasse versloeg.

    Op 7 januari 1793, werd Nelson door Lord Hood aangewezen om het bevel te voeren over zijn eerste schip van de lijn, de HMS Agamemnon. Hoewel aanvankelijk teleurgesteld dat hij niet het bevel over een schip met 74 stukken kreeg, werd Nelson snel dol op de HMS Agamemnon. Nelson schreef aan zijn vrouw, Fanny; Ze was, zei hij, "zonder uitzondering een van de mooiste en best zeilende schepen van de vloot. Hij schreef ook na twaalf dagen in een storm in het Middellandse Zeegebied “Zware en woeste zeeën deren haar niet, het is géén straf om op de HMS Agamemnon te varen; Ze is het mooiste schip ik ooit zal zeilen, en al is ze geen schip met 74 stukken, ik zal er niets voor voelen om haar te verlaten zolang de oorlog duurt. Zelfs een Franse commandant, Admiraal Alemand was van mening dat de HMS Agamemnon één van de snelste schepen bij de Britse marine was. Die, in combinatie met Nelson, haar tot een zeer krachtige gevechtseenheid maakte.
    Nelson voerde het bevel over de HMS Agamemnon, of "eieren en spek" zoals haar bemanning haar liefdevol noemde, tot 10 juni 1796. In die tijd had Nelson blijk gegeven een groot tactisch commandant te zijn.
    Het was tijdens zijn commando op de HMS Agamemnon dat Nelson zijn rechteroog verloor. Bij het beleg van Calvi in 1794 tijdens de ochtend van 10 juli, werd Nelson in het gezicht en borst getroffen door splinters, stenen en zand dat werd opgegooid door een vijandelijke granaat tijdens een actie op de kust. Op 13 juni 1796, werd Nelson overgeplaatst naar het 74 stukken tellende fregat HMS Captain dat voor anker lag in de baai van San-Fiorenza. Hij keek de door strijd getekende HMS Agamemnon na wanneer ze vertrok naar Engeland voor de broodnodige herstel werkzaamheden.
    Ze werd van de kiel omhoog volledig hersteld op de rede van Chatham. Ze werd opnieuw in dienst gesteld in 1797 waar ze werd toegevoegd aan het eskader van admiraal Duncan uit Yarmouth, die de Nederlandse kust onder observatie hield. Ze raakte vrijwel onmiddellijk betrokken bij de vele muiterijen van dat jaar. HMS Agamemnon werd echter geacht onbetrouwbaar te zijn door Richard Parker de leider van de muiters en had de kanonnen van de muitende schepen gericht op de HMS Agamemnon om ervoor te zorgen dat zij er niet vandoor zou gaan. Uiteindelijk werd de muiterij de kop in gedrukt, en in de gerechtelijke procedure die volgde, kreeg de bemanning gratie, omdat zij de 13 raddraaiers hadden overmeesterd en in de boeien geslagen om later berecht te worden.
    De volgende grote betrokkenheid van de HMS Agamemnon was de slag van Kopenhagen op 21 April 1801. Helaas sloeg ze op een rif gedurende het grootste deel van de actie.
    Nelson won de slag en een wapenstilstand met Denemarken werd onderwerp van de onderhandelingen. Op 21 oktober 1805 nam de HMS Agamemnon deel aan de slag bij Trafalgar. Toen Nelson zijn favoriete schip HMS Agamemnon een week voor aanvang van het gevecht aan de horizon zag opdoemen, met Nelson’s oude vriend Sir Edward Berry als kapitein, was Nelson zéér verheugd en riep luid: "Daar heb je die verdomde idioot Berry! Nu kan het gevecht pas écht beginnen". Gedurende de slag bij Trafalgar versloegen de 27 Britse schepen de 33 schepen van de Frans-Spaanse vloot.
    Het was mede door het constante vuren van de stukken van de HMS Agamemnon dat de Spaanse Satisima Trinidad vast gepind zat en uiteindelijk zo beschadigd raakte dat deze grote 4 dekker uiteindelijk door de Engelse vloot op 22 oktober kon worden overmeesterd.
    Deze overwinning waarborgde de Britse suprematie op zee voor de komende 100 jaar. Later deed de HMS Agamemnon dienst in West-Indië, daar nam ze deel aan de strijd van Santo Domingo, en vervolgens verlegde ze werkterrein naar de Zuid-Amerikaanse wateren.
    De HMS Agamemnon verging uiteindelijk op 16 juni 1809 in de baai van Maldonado uit de kust van Uruguay.
    In die baai wilde ze schuilen voor een naderende zware storm uit zee.
    Vlak voor ze zou vastlopen op een zandbank die niet op de kaart stond liet men het anker vallen. Toen men vaststelde dat het schip op een bank lag was het te laat, het anker had een fors gat geslagen in haar niet meer ál te solide romp ver onder de waterlijn, ze was als het ware in haar eigen anker gevallen.
    Kapitein Rose werd door de krijgsraad, gehouden op de HMS Bedford, vrijgesproken van zijn schuld op het vergaan van de Agamemnon.
    De reden; de romp van het schip was zó slecht dat het verlies niet kon worden voorkomen.
    Duikers hebben onlangs de overblijfselen van HMS Agamemnon op de bodem van Maldonado Bay terug gevonden na een zes jaar durende zoektocht door marine archeologen. Haar rustplaats ligt bezaaid met honderden koperen rompplaten, evenals een loop van een 24 ponder kanon, delen van de pompen, alsmede een aanzienlijke hoeveelheid kanonskogels, bouten en koperen nagels. Ook ontdekte men een zilveren zegel, compleet met ketting. Op het zegel zit een doorschijnende steen met een stervormig embleem met daarin de naam “Nelson” in spiegelbeeld ingesneden.

    Mijn bouw gaat momenteel erg langzaam.
    Dit heeft te maken met wat medische ongemakken en steeds weer een herstelperiode waardoor ik wat slechter uit de voeten kan als het om grotere bouwklussen gaat.
    De geschutspoorten aan bakboordzijde zijn nog niet helemaal klaar, en moeten wachten tot ik iets meer kracht in mijn linkerarm heb.

    Géén nood;
    Ik kan nu steeds per dag een klein ander onderdeel maken welke ik t.z.t. kan plaatsen.
    Ik bouw het schip daar waar mogelijk zoals het volgens de bronnen is geweest.
    Uiteraard met hier en daar een kleine onzekerheid.
    De onderdelen die ik extra toevoeg zijn door uitneembare roosters, luiken en door trapopeningen weer gedeeltelijk zichtbaar, zoals de 2e spil op het achterste deel.
    Hetzelfde geld voor de 2e beting onder het bakdek.


    [​IMG]
    Zicht op het geschutsdek met nog een hoop losse onderdelen.

    [​IMG]
    Het frame voor het rooster op het bakdek gemaakt, dit geeft straks een mooi inkijkje op de achyerzijde van de oven, het stenen vloertje en de 2e beting.

    Afgelopen week begonnen met de "longroom" vloer conform de vloer op de Victory, en een tussenwand gemaakt met 2 deuren, kast en een schilderij van de Victory op de rede van Portsmouth. (moet nog iets hoger gehangen worden)
    Dit deel is straks door de afneembare lichtkoepel op het poopdek (kampanjedek) en de geschutspoorten zichtbaar en nu nog compleet verwijderbaar.
    [​IMG]

    ALLES is nog dry-fit maar perfect passend en uitgemeten.
    Morgen eens proberen een dinertafel te maken.
     
    Laatst bewerkt: 11 aug 2014
  2. janzwart

    janzwart verslagschrijvers

    Lid geworden:
    23 okt 2011
    Berichten:
    2.476
    Locatie:
    Hillegom
    Ha Klaas,
    Ik blijf je zeker volgen, en ik ben benieuwd hoe het "meubelmaken" jou afgaat.
    Jan Zwart
     
  3. Spijkertje

    Spijkertje

    Lid geworden:
    9 jul 2013
    Berichten:
    1.638
    Locatie:
    Eindhoven
    Mooi en tot de verbeelding sprekend schip en een even boeiende geschiedenis. Ben benieuwd naar de vorderingen, hoe traag deze ook mogen zijn, het gaat om het plezier van het bouwen zelf. Sterkte met het herstel.

    PS: fraaie longroom. Heb je de vloer zelf gemaakt of ergens weten te vinden? Mooie details, ze zullen zeker tot hun recht komen en de moeite lonen als je de doorkijk behoudt :cool:.

    Grt
    Diederik
     
  4. *Klaas*

    *Klaas*

    Lid geworden:
    13 jul 2014
    Berichten:
    1.777
    De vloer is een verhaal apart.
    Eerst de vloer wit geschiderd met de kwast, in diverse lagen tot ik een dekkend oppervlak had.
    Daarna het blokken motief diagonaal op het dek getekend, met vakken van 6 x 6 mm.
    Uit een rol goede afplaktape blokjes gesneden van 6 x 6 mm.
    Deze stukjes op het dek (in motief) geplakt met een pincet.
    Dan de boel compleet zwart gespoten (jaja lekker makkelijk;))
    Na droging de stukjes tape verwijderd en voila....
     
  5. Spijkertje

    Spijkertje

    Lid geworden:
    9 jul 2013
    Berichten:
    1.638
    Locatie:
    Eindhoven
    't Resultaat mag er wezen, had niet gezien dat het handwerk is.
     
  6. *Klaas*

    *Klaas*

    Lid geworden:
    13 jul 2014
    Berichten:
    1.777
    Dank je.
    Heb nu wel spijt dat ik er geen verlichting in kan aanbrengen.
    Is misschien maar goed ook; bij het aandoen van het licht zou mijn hele schip in de fik vliegen door kortsluiting als ik alles aangesloten heb.........
     
  7. TIMBERWOLF

    TIMBERWOLF Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 aug 2008
    Berichten:
    12.698
    Locatie:
    noord-holland
    ziet er mooi uit klaas.
     
  8. Henkl

    Henkl

    Lid geworden:
    24 jan 2012
    Berichten:
    290
    Blij dat je weer terug bent Ouwe :cool:
     
  9. furioza

    furioza

    Lid geworden:
    17 aug 2010
    Berichten:
    427
    Kijk eens aan. Een beetje verder bouwen zonder ons.... :p:p:p

    Ziet er goed uit zo. Mooi dat de binnenkant ook aandacht krijgt zoals de kapiteinshut. :p
     
  10. pietsan

    pietsan Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 dec 2011
    Berichten:
    8.334
    Locatie:
    Zeeuws-Vlaanderen
    De lat word hier weer hoog gelegd!
     
  11. robertnl100

    robertnl100

    Lid geworden:
    3 jan 2009
    Berichten:
    1.365
    Locatie:
    Twente
    Ziet er weer netjes uit hoor.
     
  12. *Klaas*

    *Klaas*

    Lid geworden:
    13 jul 2014
    Berichten:
    1.777
    Dank jullie allen :D
    Vanmorgen de tafel gemaakt, en nu nog een secretaire naar het voorbeeld van mijn eigen meubel.
    Maar dan...... 9 stoelen, en daar krijg ik nu al hoofdpijn van:)
     
  13. *Klaas*

    *Klaas*

    Lid geworden:
    13 jul 2014
    Berichten:
    1.777
    Zo.....
    Weer lekker wat kunnen doen vandaag, eerst een grote tafel gemaakt, goed stevig, want daar wordt straks de overgave van de Hollandse vloot in de 5e Engels-Nederlandse Oorlog in het bijzijn van Admiraal *H* getekend ;)
    Mijn eigen secretaire volledig opgemeten en de maten gedeeld door 64 (schaal van mijn model) met het volgende resultaat.

    [​IMG]
     
  14. JanZMC

    JanZMC

    Lid geworden:
    6 jan 2007
    Berichten:
    2.183
    Locatie:
    Roosendaal
    Dat ziet er weer als vanouds uit. Alleen het idee van een overgave!!!!!!!
     
  15. *Klaas*

    *Klaas*

    Lid geworden:
    13 jul 2014
    Berichten:
    1.777
    Ik moet hem toch op de één of andere manier proberen te lokken....
    Misschien nog een paar gebraden kippen toevoegen :rolleyes:
     
  16. JanZMC

    JanZMC

    Lid geworden:
    6 jan 2007
    Berichten:
    2.183
    Locatie:
    Roosendaal
    Voor de verandering mogelijk een speenvarkentje aan het spit?
     
  17. *Hans*

    *Hans* Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 okt 2012
    Berichten:
    6.860
    Locatie:
    Dordrecht
    Wat ruik ik? Ik ruik taartjes! Wie weet van wie deze uitspraak is verdient een punt.

    Mooie vloer kapitein *K*!

    Hebben wij in de badkamer.
     
  18. *Klaas*

    *Klaas*

    Lid geworden:
    13 jul 2014
    Berichten:
    1.777
    Hmmmmm ben net te laat, maar zal het even melden, ik kreeg net een schilderij van de roemruchte en gevreesde Kapitein *S* om een plaatsje te geven de longroom.
    Zal even wachten met hem op te hangen, anders doet *S* het in zijn .......;)

    [​IMG]

    Ik ga daar morgen een lijstje voor maken, en geef hem zeker een plaatsje aan de wand, ik hou wel van een stukje humor verborgen in het schip:cool:
     
  19. *Klaas*

    *Klaas*

    Lid geworden:
    13 jul 2014
    Berichten:
    1.777
    Was dat niet Dik Trom?
     
  20. *Hans*

    *Hans* Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 okt 2012
    Berichten:
    6.860
    Locatie:
    Dordrecht
    Nee, het komt uit een jeugdserie die de wat oudere lezertjes nog wel kennen.

    Deze beste man was circusdirecteur en wilde graag een clown contracteren.

    Een andere gevleugelde uitspraak - hardop uitroepend: Pipo - koeien!

    De serie heb ik nu verklapt - maar wie is degene die ik bedoel?

    Dus *Klaas*: floepens, mis!
     

Deel Deze Pagina