Heb mijn oude terra top zender per ongelijk verkeerd om aan gesloten op mijn voeding de plus op de min en de min op de plus gevolg was dat er rook uit de zender kwam. Op de printplaat T578 is naast de grote condensator een weerstand verbrand. De vraag is heeft het nog zin om de zender te repareren en weet iemand de waarde van de weerstand Gr Teun Motta
Maak eens een foto van de print zodat we kunnen zien wat er verbrand is. Dat kan misschien een klein beetje helpen om je een idee te geven want het is niet zo te zeggen of de elektronica nog te repareren is. Als je mazzel hebt is alleen die "weerstand" doorgebrand. Omdat die doorgebrand is kan het zijn dat de rest nog heel is. Helaas is het net zo goed mogelijk dat er meer kapot is gegaan wat aan de buitenkant van de onderdelen niet te zien is. De enige manier om te weten te komen of reparatie mogelijk is zal complete controle van alle componenten zijn. Dat moet gebeuren door iemand die verstand heeft van de elektronica en de juiste apparatuur heeft om dat te doen. Helaas is "onze" grote reparatie man (Jan van Mouwerik) ruim twee jaar geleden overleden en kunnen we hem niet meer om raad vragen.
Er zijn ook een aantal modellen Terra tops, geef eens een foto. Misschien heeft iemand er nog 1 op zolder om te vergelijken.
het is de weerstand net naast elko heb deze los gemaakt en meet nog wel weerstand maar of dit de juist is ? Als je meet met je rond de 80k ohm Als je er spanning op zet en de zender aan zet geeft de indicator wel de spanning er aan zal denk ik wel meer stuk zijn er staat nog wel 9v op de zendermodule als je alles aansluit bewegen er geen servo’s Gr Teun
10 ohm (1 0 geen0) als die 80 k is, is kapot. uberhaupt 80 k laten doorbranden in een zender is niet makkelijk (hoge spanning). het is wel een goed teken dat die de rook gegeven heeft helemaal. waarschijnlijk is er ergens een PN junctie geweest die geleid heeft, en het voltage (andersom) laag gehouden tot die weerstand doorbrandde. vanuit de beperkte informatie en kennis vermoed ik dat dit een serie weerstand is geweest in de voeding rail. ik zou proberen vervangen door een andere 10 ohm! ik zou wel ook even wachten op info van ervarener electronici.
Mogelijk dat ergens een diode als ompoolbeveiliging zit, maar niet op deze print. Ik zou gewoon de weerstand (10 ohm) vervangen en proberen.
ik vind van dit soort printen, erg gaaf dat men thuis een schema kan natekenen. of een beetje wijs worden. en zoals die weerstands waarden bekijken, lezen (ik doe dat sinds kind al) dat merktekentje op de IC's meen ik te herkennen als Hitachi . veel moderne printplaten, is veel minder wijs uit te worden. zelf kan men gelukkig nog prima hobbyen met dat "format" spul. wel jammer dat het "unobtanium" is wsl. je kan ook proberen met een voeding met stroombegrenzing. kijken wanneer de spanning opkomt met toenemende stroomsterkte. stroom heel hoog = voorzichtig. nagaan wat er is
Het is heel goed mogelijk dat die weerstand als een soort stroombegrenzing heeft gewerkt en zo de rest tegen schade heeft beveiligd. Juist om deze reden worden vaak zulke weerstanden in de voedingslijn geplaatst. Er zit dan ook ergens een antiparallel diode die als "kortsluiting" werkt als je de spanning omdraait. Die diode kan ook kapot zijn gegaan. Helaas is het net zo goed mogelijk dat dit niet (voldoende) heeft gewerkt en dat er meer kapot is gegaan. Simpel die weerstand vervangen en proberen kan je doen. Als je mazzel hebt werkt alles weer. Als je pech hebt werkt het niet en moet er gezocht worden naar nog meer defecte onderdelen. Helaas bestaat er zelfs een (kleine) kans dat er nog meer kapot gaat. Ga alsjeblieft naar iemand toe die verstand heeft van de elektronica zodat die je kan helpen. De kans dat alles beter zal aflopen is dan aanmerkelijk groter. Dit is inderdaad geen erg moeilijke print en ik ben er vrij zeker van dat ik hier wel mee uit de voeten kan. Of reparatie mogelijk is hangt helemaal af van welke onderdelen kapot zijn en of die (nog) verkrijgbaar zijn. Dat mooie IC, de HA16607A, is een specifiek voor Futaba gemaakt IC. Futaba heeft als één van de eerste fabrikanten een chip ontwikkeld waar het hele coderingsgebeuren in zit. Die chip maakten ze niet zelf maar hebben ze uitbesteed. De HA16607A is nooit in de gewone handel verkrijgbaar geweest. Als hij kapot was moest je hem bij Futaba bestellen. Zou die chip dus kapot zijn gegaan dan is de kans heel klein dat die hij nog ergens te krijgen zal zijn. Dat maakt de kans op reparatie in dat geval heel klein. Voor hen die het niet wisten, Futaba is één van de grootste fabrikanten van vooral professionele radiografische afstandsbesturingen die er is. Robbe kocht de apparatuur van Futaba. Futaba zette daar de naam "Robbe" op en Robbe verkocht dat onder hun naam. Omdat Robbe een vrij grote klant van Futaba was konden zij ook apparatuur laten maken naar hun eigen ideeën. Zo is er dus Robbe apparatuur waar geen gelijke Futaba versie van is.
ja zulke dingen werd best vaak aan gedacht vroeger dat wel, dat het dan te redden is en niet klaar voor de prullebak. ik acht het best waarschijnlijk dat ie het dan nog doet gezien de fabrikant, tijdperk e.d.
De verbrande component is een (shunt)weerstand van 1 Ohm. Indien nodig kan deze worden overbrugd en zou de zender weer moeten werken (mits er geen andere componenten zijn vernield).
Bedankt voor jullie info ga me er volgende de week verder in verdiepen en laat Daan even weten wat het resultaat is.
Sorry het geen shunt weerstand maar een serieweerstand. Hij is in serie met de voedingslijn geschakeld. Ook is hij 10 Ohm! De kleurringen zijn: bruin, zwart, zwart, goud. Bruin = 1, zwart = 0, zwart = 0, goud = 5% Dat is een 1, een 0 en nul nullen daar achter. De tolerantie is 5%. Het vermogen is 0,25Watt, heel misschien 0,5Watt. De kleurcode voor een 1 Ohm weerstand is bruin, zwart, zilver, goud. Bruin = 1, zwart = 0, zilver = x 0,1, goud = 5% Dat is een 1, een 0 vermenigvuldigd met 0,1 (10 x 0,1 = 1). De tolerantie is 5%.
Heb nog even zitten spelen met de zender maar er zit nog ergens een sluiting in de print plaat heb één andere zender gehaald ga morgen naar mijn neefje en kan hij leren varen met de boot. Nogmaals bedankt voor jullie input
Wat je er ook mee doet, NIET weggooien! Hij kan altijd in een later stadium misschien toch nog gerepareerd worden of anders onderdelendonor zijn voor een vergelijkbaar exemplaar. Als we nu vintage/classic RC willen repareren loopt dat vaak stuk op de onderdelen die niet meer verkrijgbaar zijn, vandaar. Zo hoop ik ooit nog eens nieuwe (draadgewonden) weerstandbanen voor de sticks in mijn Simprop SSM Contest 8 te pakken te krijgen...
goed punt, er kan ook iets "verlast" zijn in een halfgeleider. dan is het een "geleider" geworden. heel veel oude electronica is goed te repareren met moderne onderdelen. vele transistoren zijn vaak vervangbaar door vergelijkbare typen. de reden is, dat er veel variatie zit in transistoren van een zelfde type, en men schakelingen (doorgaans) zo ontwerpt, dat ze na bouwen, werken, met transistoren waar enige variatie in zit. daardoor werkt het vaak ook met een vergelijkbare transistor, bijvoorbeeld. ik zou bijna zeggen, dat het een uitzondering is als ergens een speciaal geselecteerde transistor in zit. er zijn best vergaande oplossingen denkbaar om iets weer aan de praat te krijgen. verschillende maten van vervangen. het fabricage proces van halfgeleiders is of was vaak zo, dat men een hele hoop transistoren maakt, en dan later meet, welke "variant" elke losse transistor is. en een hoop doen het meteen niet of niet goed genoeg. vroeger werden die wel officieel aan hobbyisten verkocht. bijvoorbeeld van de eerste germanium transistoren. tegenwoordig ook wel alsnog verkocht via een site maar dan zonder dat te vermelden. of compleet fake andere typen. ook maakte men schakelingen veelal zo, dat het met een zekere mogelijke variatie even goed werkt. (dit leert men op school, analoge schakelingen zo ontwerpen) het is wel goed mogelijk, schakelingen in te richten rond voorhanden onderdelen, of onderdelen uit te selecteren voor een schakeling dat het best werkt. dit is niet de standaard werkwijze voor fabricage van een reeks bijv. zenders. ik zelf verdiep me hier een beetje in, en het zou een droom die uitkomt zijn, als ik er wat mee kan doen. ik heb al wel een aantal van zulke projecten van anderen, opgelost. (dus niet slechts een droom). vaak lijkt het te hopeloos, doelloos, of te simpel als iemand mij dan bezig zag met oscilloscoop. of als ik na enige tijd iets werkend had. het ding doet het dan wel! een enkele keer kon iemand geen "dankjewel" uit zijn mond krijgen. zo van, er hebben er al zoveel naar gekeken en hij kijkt een halve minuut of zo en het is opgelost (en het had al geld, uurloon, onderdelen gekost). ik denk dan, als ik een soort bedrijfje had, en mensen komen met een vraag, ik help ze en het werkt weer, ze betalen, zou fantastisch zijn. beter dan zo die voorbeelden zonder dankjewel bedoel ik. ik kijk ook graag verder mee iig! als ik iets weet zeg ik het iig. er zijn ook veel vids over zulke onderwerpen ook, deze onlangs dacht ik aan hier in deze thread, bijv best een "levend" onderwerp ook audio, radio, computers. ik zelf heb nog e.e.a. waar ik mee aan de slag ga, als ik mijn "labje" zover heb. ook gaat me zelf af en toe iets kapot na inpluggen. pas nog.