iemand een idee wat de potmeter waarde is van een stick van een futaba fc-16 zender
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
graag verzenden dan kan ik is effe meten en kijken wat de waarde is zodat ik de tussen stappen kan gaan bepalen voor mijn stappen schakelaarik heb nog een complete fc-16 gimbal liggen , de rechter, en een incomplete linker,
je mag ze zo op komen halen, of tegen verzendkosten stuur ik het op.
groeten johan
thankx corrien daar heb ik wat aan maar zou je indien het niet teveel is gevraagd er evt een schemaatje van willen tekenen.Waarom meet je niet gewoon in je eigen FC16? Je neemt het stekertje van de desbetreffende knuppelpotmeter los en je meet de waarde: 5 kΩ. Dit staat er trouwens ook op.
Om het aantal stappen te bepalen heb je echter niets aan dit gegeven omdat de knuppelpotmeter slechts voor een klein deel wordt gebruik. De stuurknuppel heeft namelijk een slag van zo'n 60⁰, terwijl de potmeter zelf 270⁰ kan draaien. Alleen het middelste deel van de potmeter wordt gebruikt, dus een gebiedje, dat zo'n 1 kΩ groot is.
Er zijn meerdere mogelijkheden om een meerstappen-schakelaar aan te sluiten. Je zou de buitenste kontakten kunnen voorzien van weerstanden en het tussenliggende deel met weerstanden kunnen onderverdelen. Het is echter gemakkelijker om het als volgt te doen:
- het moederkontakt voorzie je van een weerstand van 82 kΩ. Deze weerstand sluit je aan op het middelste draadje van je servosnoer, dus de rode draad.
- de eindkontakten van de meerstappen schakelaar sluit je aan op de buitenste draden van je servosnoer.
- tussen de kontakten monteer je weerstanden van 1 kΩ, vooropgesteld dat er minimaal 4 schakelposities zijn.
Deze waarden komen niet overeen met wat je zou kunnen berekenen, maar op deze manier werkt het het beste. Op de buitenste kontakten van je schakelaar staat de voedingsspanning van 5 Volt. Door steeds elk volgend schakelkontakt te verbinden met een weerstand van 1 kΩ krijg je een ladderwerk, dat steeds even grote stappen levert, waardoor elke stap een oplopende spanning van 0 tot 5 volt levert. De waarde van de weerstand is niet kritisch aangezien het uitsluitend om spanningsniveaus gaat. Tenslotte zorgt de 82 kΩ weerstand er voor, dat de zender geen spanningsverschillen tussen 0 en 5 volt ziet, maar tussen circa 2 en 3 volt, net zoals de stuurknuppels afgeven.
Het zelfde zie je bij de schuifpotmeters van de FC16. Deze hebben een waarde van 10 kΩ en op het printje, dat er op zit is de weerstand van 82 kΩ gemonteerd. Als deze weerstand ontbreekt werkt het schuifje nog wel, maar alleen in het middengebied.
Om veiligheidsredenen kun je tussen één van de buitenste servosnoerdraden en een buitenste kontakt van de schakelaar een weerstandje opnemen van 100 Ω. Dit heeft geen merkbare invloed op het ladderwerkje, maar bij vergissingen kun je geen kortsluiting maken. Alleen dit weerstandje wordt dan warm/heet.
ok als eerst heel erg bedankt en zoiets had ik zelf ook gedacht alleen is mijn vraag waarom nou die 1k weerstand en niet bijvoorbeeld een 2k of andere waarde?Heb je zo'n versnellingsbak? Ook al is het een grote schaal, het moet dan toch een een knap stukje mechanica zijn. Zeker als dit met slechts één servo wordt aangestuurd.
Tekenen is niet mij sterkste punt. Het vinden van een geschikt plaatje is al lastig genoeg. Hieronder is een afbeelding van een 2 pole 6 way rotary switch, oftewel een dubbel uitgevoerde 6-positie draaischakelaar. We gebruiken maar één van de twee schakelaars, dus alles waar een b bij staat bekijken we niet. Ik ga er van uit, dat ik het tegen een volslagen leek heb, ook al ben je dat vermoedelijk niet. Er zijn nu eenmaal ook altijd meelezers, die zoiets ook willen weten.
Het moedercontact is a, de schakelcontacten zijn 1a t/m 6a. Contact a is steeds verbonden met één van de contacten 1a t/m 6a, afhankelijk van de stand van de schakelaar.
![]()
Bedrading en weerstanden:
- tussen 1a en 2a monteer je een 1 kΩ weerstand, tussen 2a en 3a een 1 kΩ weerstand, tussen 3a en 4a, tussen 4a en 5a en tussen 5a en 6a. Totaal dus 5 weerstanden van 1 kΩ.
- op het moedercontact (a) monteer je een weerstand van 82 kΩ.
- één van de buitenste draden van je servosnoer sluit je aan op 1a. Het maakt niet uit of dit de zwarte of de witte is.
- de andere buitenste draad van je servosnoer sluit je aan op 6a; als je het veilig wil doen monteer je een weerstand van 100 Ω tussen de buitenste draad en 6a (kortsluitbeveiliging).
- de middelste draad van het servosnoer sluit je aan op de 82 kΩ weerstand, die op het moedercontact is gesoldeerd.
- als je een meerstanden schakelaar neemt met meer of minder standen monteer je uiteraard meer of minder 1 kΩ weerstanden.
Werking:
- op de buitenste draden van het servosnoer staat 5 volt voedingsspanning als dit wordt aangesloten op de zenderprint, dus op 1a staat 0 volt en op 6a staat 5 volt. Omgekeerd kan natuurlijk ook als de steker andersom wordt gemonteerd. De 5 weerstanden staan allemaal achter elkaar, waardoor er een ladderwerk ontstaat, dat de spanning in stapjes verdeelt. Op 1a staat 0 volt, op 2a staat 1 volt, op 3a staat 2 volt, enzovoorts tot we bij 6a aangekomen zijn, waar 5 volt staat.
- het moedercontact a is met één van de schakelcontacten verbonden en krijgt dus de spanning, die daar staat.
- tenslotte zorgt de weerstand van 82 kΩ er voor, dat de spanningsvariaties teruggebracht worden tot waarden, die de stuurknuppelpotmeters ook afgeven. Uiteraard geldt dit uitsluitend voor deze F14 zender (en tevens de FC16). Bij andere zenders moet deze weerstand een andere waarde hebben of geheel afwezig zijn. Dit ligt er aan hoe de zender de extra kanalen inkoppelt op de print.
ik ga eens even aan de slag en zal hier wat fotos van neerzetten en dan hoor ik graag als er comentaar of verbeter punten zijnDe keuze van de weerstandswaarde is tamelijk vrij, als deze maar niet te hoog wordt. Zoals deze nu is loopt er 1 mA door de ladderconstructie, net zoals bij een knuppelpotmeter. Bij een lagere waarde neemt de stroomopname toe. Bij een hogere waarde neemt de kans op hf-instraling toe, dus ik zou zelf niet hoger gaan dan 2,2 kΩ per weerstand (2 kΩ is geen standaardwaarde).
De weerstanden vervangen door instelpotmeters kan, maar dan heb je er zes nodig (of vier en twee weerstanden als de uiterste standen niet instelbaar moeten worden).
De constructie wordt dan:
- de lopers van de potmeters sluit je aan op 1 a t/m 6 a.
- de buitenste pootjes van de potmeters soldeer je aan elkaar, zodat je een rijtje van zes krijgt met aan weerszijden een potmeter pootje over.
- de buitenste draden van je servosnoer sluit je nu niet aan op 1a en 6a, maar op de overgebleven potmeter pootjes, dus zwart op potmeter 1 en wit op potmeter 6.
Als er één stap veel groter moet worden kun je er voor kiezen één potmeter een hogere waarde te geven dan de andere. Houd er dan wel rekening mee, dat dit invloed heeft op de andere stappen.