En helaas is vinyl ook niet het geschikte materiaal voor epoxy.
In de dunne handschoenen zijn er grofweg 3 types gangbaar:
-latex
-vinyl
-nitril
Latex is enigszins poreus, en voldoet eigenlijk alleen voor zaken die weinig kwaad kunnen. Dit is een goedkope handschoen, en het meest gebruikt. (zowel in de medische industrie als in de kunststof industrie). Sommige polyesterverwerkers trekken 3 of 4 lagen over elkaar aan. Als de handschoenen te vervuild raken, trekken ze 1 paar uit, en hebben ze direct weer een schoon paar eronder zitten.
De kans dat je een latex allergie oploopt van de handschoenen is niet groot. De meeste mensen zijn volledig tolerant voor latex. Krijg je echter rode handen of huidproblemen, probeer dan wat anders. Soms is ook het poeder in de handschoenen boosdoener.
Vinyl is een handschoen welke eigenlijk nauwelijks beter is dan latex. Tevens heeft deze handschoen geen rek, wat het dragen iets minder prettig maakt. Deze handschoenen kosten ongeveer even veel als latex.
Nitril is de handschoen, welke ook in de veiligheidsbladen van epoxyharsen en verharders wordt voorgeschreven. deze handschoen is voldoende dicht voor de stoffen in epoxyharsen, dat het gezondheidsrisico voldoende geminimaliseerd is. De handschoen is meestal blauw van kleur, redelijk rekbaar, en helaas wel duurder dan latex.
Mocht je problemen krijgen bij het verwerken van epoxy, probeer dan als eerste contact met epoxy te vermijden, en epoxyhars te kopen waarvan de verharder een amine-adduct is (even vragen bij de leverancier). deze verharder ruik je nauwelijks, omdat de amines gebonden zijn en dus niet vrij de lucht in kunnen vliegen. Een epoxy welke zeer vriendelijk is voor de mens, is de L285 met verharder H285-H287. (
www.composite-models.nl). Deze epoxy kan in een aantal gevallen zelfs verwerkt worden door mensen die voor andere epoxyharsen eenallergie hebben opgebouwd.