Hier beweer ik dat een thermiekbel op de grond begint, en dat je een DLG niet zo hoog hoeft te gooien als je maar weet waar de bel is. Daar ontstond wat discussie over. Wat is nu waar? Begint hij op de grond (smal, dat wel) of niet?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Deze begint op de grond, hoe kunnen ze hoger ontstaan?
dat is GEEN thermiek bel dat is een windhoosje die ontstaan door koude en warme luchtstromen die elkaar treffen in een draaiende beweging ,zie je regelmatig daar waar veel thermiek ontstaat in het klein inderdaad . de grote broertjes zie je in tornado alley in de u naait me steeds in amerika
Voor zover ik weet, (maar wie ben ik), draait een thermiekbel altijd en in een vaste draairichting. Dat wil zeggen dat de draairichting op het zuidelijk halfrond de andere kant op is. Dit wordt veroorzaakt door het "corolis-effect". Corioliseffect - Wikipedia Dit zorgt ook voor de draaikolk boven de afvoer van een gootsteen die hier ook altijd dezelfde kant heen is.
Thermiek begint altijd op de grond. De structuur van thermiek verandert wel met de hoogte. Op lage hoogte zijn er veel kleine kernen, als je hoger komt smelten vele kernen samen en wordt de thermiek pas bruikbaar (groot genoeg) voor mandragende zwevers. Voor onze modellen voelt het dan aan of het overal stijgt.
men draait vaak een bepaalde richting (linksom) in de bel, maar klimmen niet hard genoeg, dus gaan ze de richting veranderen (rechtsom) en merkbaar gaan ze feller klimmen....
Hier is natuurlijk wel iets anders aan de hand... ik weet niet of het in de praktijk uitmaakt, maar stel een bel draait linksom, jij draait met je model ook linksom; dan zal je meer centrifugaalkracht ondervinden dan wanneer je rechtsom draait; je model "weegt" namelijk meer dan als je rechtsom zou draaien.Dat kan eenvoudigweg niet. Tegen de wind in klim je exact even snel als met de wind mee.