Regelgeving Drones (?) - wie weet meer?

  • Topicstarter Topicstarter Duikvlucht
  • Startdatum Startdatum
D

Duikvlucht

Guest
Ik kreeg een email doorgespeeld met daarin nieuwe wetgeving. Wie weet meer? Zelf denk ik dat het een slechte vertaling is van een buitenlandse wet. (quotes vanwege prive gegevens/informatie)

In het kort:

concept wetgeving moet klaar zijn einde 2011 en wordt dan naar de Tweede Kamer geleid voor goedkeuring. Van kracht per 1 april 2012... het gaat om een drone, de wet kabelbalonnen blijft ongewijzigd


De eisen aan de drone worden omschreven, alsmede de eisen aan de operator. Dit wordt middels een examen getoetst en de drone zelf wordt gecertificeerd.


De Kiwa gaat waarschijnlijk de examens afnemen, de opleiding zal door de markt (vliegscholen ed) worden opgepakt, maar je kan het ook zelf leren. Per april worden de details verder bekendgemaakt.

Daarnaast is er sprake van een praktijkexamen, waarbij min 60 minuten gevlogen moet worden, met daarin meerdere malen opstijgen en landen en andere oefeningen, met inachtneming van de beperkingen van de onderhavige drone.
*Niet gecertificeerd vliegen op de openbare weg wordt zwaar beboet, vergelijkbaar zoals het rijden zonder rijbewijs.
*Je mag nooit boven mensen, gebouwen, of buiten zichtbereik vliegen.
*Ook zullen voor elke vlucht checklisten moeten worden ingevuld die worden gecontroleerd
Algemeen:
- vluchten mogen niet boven personen, constructies, gebouwen, vaartuigen of voertuigen plaatsvinden,
- waarbij de horizontale afstand tussen het onbemande luchtvaartuig en personen, constructies, gebouwen, vaartuigen en voertuigen ten minste 50 meter bedraagt en
- waarbij het luchtvaartuig binnen het gezichtsveld/Visual Line of Site (hierna te noemen: VLOS) van de piloot blijft.
VLOS wil in ieder geval zeggen wanneer de afstand van het luchtvaartuig tot de piloot, die het externe besturingsstation bedient, maximaal 500 meter en de vlieghoogte maximaal 120 m boven het aardoppervlak (400 ft AGL) bedraagt.
- alleen vliegen tijdens de officiele daglichtperiodes
- er is een verzekeringsplicht (aansprakelijkheid)
- er is een verplicht Operationeel Plan en.
- een meldingsplicht ongevallen en risicovolle gebeurtenissen


De eisen aan de drone:
Het lichte onbemande luchtvaartuig heeft een maximale snelheid van 70 knopen.
Andere eisen worden nog nader gespecificeerd, maar omvatten oa noodlanding, telemetrie, robuustheid.

De eisen aan de operator:
- De operator werkt onder een Flying Training Organisation or Registered Operatordie verantwoordelijk is voor een kwaliteitshandboek en naleving van de regels.
- deze organisatie wordt ingeschreven bij de NAA (national air authority)
- de organisatie houdt een lijst bij van aangesloten piloten met certificaat van afleggen UAS-pilot examen
- het examen is een theoretisch en een praktisch deel (!)
- er is een gezagsvoerder en een observant, dat betekent dus dat je nooit alleen met de drone mag vliegen!
De gezagsvoerder is de aansprakelijke persoon en de observant kijkt of er botsingsrisico's zijn of andere relevante gebeurtenissen buiten het zicht van de gezagsvoerder.
- de piloot/gezagsvoerder

De praktijktest:
Dit is een deel van de engelstalige beschrijving (alle communicatie in de vliegwereld is in Engels dus dit zal je ook tijdens het examen moeten spreken en verstaan):




 
Het kon nog wel eens een discussie worden met mensen die er niet goed van op de hoogte zijn. Als ik de definitie van een Drone opzoek kom ik op het volgende : " Op afstand bediende vliegmachine " (dit volgens mijnwoordenboek.nl)

Maar laten we er niet teveel aandacht aan besteden tenzij er daadwerkelijk regels zijn veranderd die effect hebben op de hobby. Ik heb gemerkt vanuit andere hobby's dat de extra aandacht niet altijd handig is.
 
Kweenie: letterlijk is een drone volgens mij een werkbij, en is de "benaming" (jargon, bijnaam, wat het ook maar is) er aan gegeven omdat het een apparaat is wat autonoom maar min of meer willoos een bepaalde taak uitvoert, desnoods ten koste van zichzelf.
De eerste drones waren gewoon voorgeprogrammeerde apparaten die wat foto's maakten op van te voren vastgelegde punten langs hun route, of als doelvliegtuig voor schietoefeningen dienden.

Ik denk dat een Drone dus toch wat anders is als een modelvliegtuig. Maar waar de grens ligt?

Werk voor de definitie-ridders....

Groet, Bert
 
Ik denk dat een Drone dus toch wat anders is als een modelvliegtuig. Maar waar de grens ligt?

De eerste dronen in Duitsland waren RC vliegtuigen .
Werden als ARF verkocht aan het leger door Webra .

Je hat dus modelpiloten als dronenvliegers in het leger .

Dronen werden gebruikt voor de flaks , ze schoten op een vlag die door de drone werd gesleept .

Drone werd op een schans afgeschoten en hat een valscherm voor de landing .

Mvg Johan
 
Nee joh.... Drone is niet echt een duits woord he?

Ik weet van die combinatie Simprop/Webra voor het duitse leger.... dat waren doelvliegtuigjes.... Gewoon bestuurd door opgeleide soldaten. Was niks autonooms aan. Kan me dat artikel in FMT goed herinneren, en het zou me niks verbazen als ik die FMT nog ergens op zolder heb liggen.
Als je dat drones wilt noemen en dan zeggen dat er geen verschil is, is dat het zelfde als zeggen dat alle pijnstillers aspirientjes zijn....

Maar al in de Vietnam oorlog gebruikten de amerikanen voorgeprogrammeerde toestellen om luchtopnamen te maken, en die werden drones genoemd. Die werden niet bestuurd vanaf de grond maar vlogen gewoon een vaste route.

Ik durf niet eens met zekerheid te beweren dat dat de eerste "drones" waren, want engeland heeft tussen de 1e en 2e wereldoorlog al ge-expirimenteerd met onbemande full-size dubbeldekkers als doelvliegtuigen. Kan goed zijn dat de benaming toen al gebruikt werd

Maar daar gaat het niet om en dat verwart alleen maar.

Laat de wetgever daar maar eens fatsoenlijke definities voor geven, maar persoonlijk denk ik wel dat er verschil zit in een "drone" en een modelvliegtuig, en zo ja, dan zal het in het gedeelte "autonoom vliegen" zitten.

Groet, Bert
 
Laatst bewerkt:
Volgens wikipedia is het simpel: drone = onbemand vliegtuig.

En verder zegt wiki nog: "Niet alleen toestellen die op afstand worden bestuurd vallen hieronder, maar ook autonomere toestellen die volgens een geprogrammeerde opdracht handelen."

Of het dan een volwaardig vlieg-"tuig" is (1:1), dan wel een "model" lijkt hierbij ook geen rol te spelen. Dus in die zin zijn alle klassieke rc vlieg-"tuigen" ook drones, en FPV tuigen en autonoom vliegende rc modellen ook.

Trouwens is LOS niet eerder line-of-sight ipv line-of-site?
 
Nee joh.... Drone is niet echt een duits woord he?

Klopt , mist een H

Drohne dus .

Heb even een foto van de " Zielerfassungsdrohne " opgezocht . ;)

full


Mvg Johan

Ps maar ik weet nog steeds de Quelle niet waar het weg komt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Als ik de tekst lees valt op: de 120 meter hoogtelimiet. Volgens mij duidt dat op een Belgische tekst.
Ten tweede denk ik dat in deze context drones onbemande vliegtuigen zijn die meer dan 25kg wegen. Maar dat is puur gevoelsmatig.
 
TOELICHTING De aanvrager ontwikkelt een alternatieve manier van energieopwekking. Daarvoor worden testen uitgevoerd met een vliegtuig van circa 35 kg met een spanwijdte van circa 5,5 meter. Het vliegtuig is met een kabel aan een generator verbonden en wekt door patronen te vliegen tot een hoogte van maximaal 1000 voet energie op.
Omdat het vliegtuig en de kabel een mogelijk obstakel voor het luchtverkeer kunnen vormen, is een bijzonder luchtverkeersgebied ingesteld. In het BVG worden voorschriften gegeven waaraan de aanvrager moet voldoen, zoals het informeren van de Zweefvliegclub Noordoostpolder en de militaire luchtverkeersleiding te Nieuw Milligen.
Tevens wordt een NOTAM uitgegeven zodat luchtruimgebruikers op de hoogte worden gebracht.

Niks nieuwe regels dus maar gewoon een toestemming voor een speziaal geval.:D

Mvg Johan
 
Ook Nederland heeft "drones" binnen de krijgsmacht gehad.
Op het LUASK (Luchtdoelartillerieschietkamp) ten zuiden van Den Helder schoten luchtdoelartilleristen in spé op vlaggen die gesleept werden door doelvliegtuigjes. Deze vliegtuigjes werden radiografisch bestuurd. Onderhouden werden ze door Schreiner.
 
Klopt , mist een H

Drohne dus .

Heb even een foto van de " Zielerfassungsdrohne " opgezocht . ;)

full


Mvg Johan

Ps maar ik weet nog steeds de Quelle niet waar het weg komt.

Off topic.... heeft dat ding nu een open uitlaat????
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Begint er bij niemand een bel te rinkelen?

concept wetgeving moet klaar zijn einde 2011 en wordt dan naar de Tweede Kamer geleid voor goedkeuring. Van kracht per 1 april 2012... het gaat om een drone, de wet kabelballonnen blijft ongewijzigd

De eisen aan de drone worden omschreven, alsmede de eisen aan de operator. Dit wordt middels een examen getoetst en de drone zelf wordt gecertificeerd.
Wie gaat die eisen van de operator omschrijven?
Op welke gronden wordt "de drone" gecertificeerd?
Constructiekwaliteit? Zelfs bij sommige ARF-modellen zijn die soms om te huilen...

De Kiwa gaat waarschijnlijk de examens afnemen, de opleiding zal door de markt (vliegscholen ed) worden opgepakt, maar je kan het ook zelf leren. Per april worden de details verder bekendgemaakt.

KIWA beweegt zich inderdaad op de markt voor de burgerluchtvaart, maar wat staat er op de site van KIWA?

"Ballonvaarders en zweefvliegers
Recreatieve ballonvaarders en zweefvliegers kunnen zich voor zaken rond hun brevet wenden tot de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart"


Als KIWA zich niet bezig houdt met brevettering van zweefvliegers en ballonvaarders, zullen ze zich dan opeens wél gaan bezighouden met "brevettering" van (pardon voor de woordkeuze, maar FPV-vliegers noemen hun toestellen vaak zelf zo) "Schuimpjes met een camera"? Lamenielagguh...

Daarnaast is er sprake van een praktijkexamen, waarbij min 60 minuten gevlogen moet worden, met daarin meerdere malen opstijgen en landen en andere oefeningen, met inachtneming van de beperkingen van de onderhavige drone.
Dan zullen er beste accu's in zo'n model moeten zitten... Of mag er tijdens de "gronddtijd" van accu worden gewisseld?

*Niet gecertificeerd vliegen op de openbare weg wordt zwaar beboet, vergelijkbaar zoals het rijden zonder rijbewijs.
*Je mag nooit boven mensen, gebouwen, of buiten zichtbereik vliegen.
*Ook zullen voor elke vlucht checklisten moeten worden ingevuld die worden gecontroleerd

Ik werd vandaag ingehaald door een dikke Volvo die op de openbare weg "vloog". Slechte vertaling?
Het tweede deel van dit artikel wordt nog eens dunnetjes overgedaan door het hieronderstaande artikel waarbij plotseling wél redelijk "ambtelijke taal" wordt gebezigd.

Algemeen:
- vluchten mogen niet boven personen, constructies, gebouwen, vaartuigen of voertuigen plaatsvinden,
- waarbij de horizontale afstand tussen het onbemande luchtvaartuig en personen, constructies, gebouwen, vaartuigen en voertuigen ten minste 50 meter bedraagt en
- waarbij het luchtvaartuig binnen het gezichtsveld/Visual Line of Site (hierna te noemen: VLOS) van de piloot blijft.
VLOS wil in ieder geval zeggen wanneer de afstand van het luchtvaartuig tot de piloot, die het externe besturingsstation bedient, maximaal 500 meter en de vlieghoogte maximaal 120 m boven het aardoppervlak (400 ft AGL) bedraagt.
- alleen vliegen tijdens de officiele daglichtperiodes
- er is een verzekeringsplicht (aansprakelijkheid)
- er is een verplicht Operationeel Plan en.
- een meldingsplicht ongevallen en risicovolle gebeurtenissen

Een verplicht operationeel plan? "Ik ga een paar rondjes vliegen en wellicht nog eens kijken of buurvrouw Hannie weer topless op het bietenveld ligt..."
Kul.

De eisen aan de drone:
Het lichte onbemande luchtvaartuig heeft een maximale snelheid van 70 knopen.
Andere eisen worden nog nader gespecificeerd, maar omvatten oa noodlanding, telemetrie, robuustheid.

Ook hier weer allerlei zaken in één artikel, die niets met elkaar te maken hebben en algemene vaagheden. Wat heeft het item "noodlanding" te maken met "de eisen aan de drone"? Of telemetrie? (Wat volgens mij nog steeds niet is toegestaan binnen de RC-wereld, maar wellicht heb ik het mis op dat punt... Verbeter me maar als het niet zo is.)

De eisen aan de operator:
- De operator werkt onder een Flying Training Organisation or Registered Operatordie verantwoordelijk is voor een kwaliteitshandboek en naleving van de regels.
- deze organisatie wordt ingeschreven bij de NAA (national air authority)
- de organisatie houdt een lijst bij van aangesloten piloten met certificaat van afleggen UAS-pilot examen
- het examen is een theoretisch en een praktisch deel (!)
- er is een gezagsvoerder en een observant, dat betekent dus dat je nooit alleen met de drone mag vliegen!
De gezagsvoerder is de aansprakelijke persoon en de observant kijkt of er botsingsrisico's zijn of andere relevante gebeurtenissen buiten het zicht van de gezagsvoerder.
- de piloot/gezagsvoerder

Ook hier weer veel zaken die óf niet kloppen óf zelfs baarlijke nonsense zijn:
Kwaliteitshandboek? Op basis van welk kwaliteitssysteem?
ISO 9000-serie?
Oshas?
Let ook op de rolverdeling van "gezagvoerder" en "observant": precies andersom er bij FPV-vliegen wordt gepropageerd.
Wat is overigens een "gezagsvoerder"? Een compleet nieuw beroep?

De praktijktest:
Dit is een deel van de engelstalige beschrijving (alle communicatie in de vliegwereld is in Engels dus dit zal je ook tijdens het examen moeten spreken en verstaan):

Dit laatste slaat alles. Er zijn mensen bezig met hun hobby. En daarvoor moet men plotseling Engels gaan leren?

Samengevat: Klinkt onbeleefd, maar dit is je reinste "gelul in de ruimte".
Iemand wil de zaak piepelen óf heeft een slechte (en vroege) 1 aprilgrap verzonnen.
Zelfs de diverse vertalingsprogramma's maken niet zo'n zootje van een Engelstalige tekst.
Ik ben bijzonder benieuwd naar de "bron" waar dit kulverhaal vandaan komt.

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik fél en hard tegenstander ben van zaken die de veiligheid tijdens de uitoefening van onze hobby in gevaar brengen, maar als dit een opzetje zou zijn voor een regeling om FPV-vliegen te reguleren, vraag ik me af wat men in Den Haag aan het doen is.
Het rammelt niet alleen technisch aan alle kanten, het is juridisch op alle fronten aanvechtbaar en slaat als een tang op een varken.

Zo. Dat moest er even uit. Lucht wel op overigens....
 
Kalmte Roel,

he is eerder in deze discussie al aangehaald dat dit waarschijnlijk allemaal afkomstig is uit een aanvraag voor een vergunning om met een "drone" bepaalde expirimenten te doen waarbij de "normale beperkingen" van het modelvliegen blijkbaar overschreden moeten worden (anders was de vergunning niet nodig en had men gewoon de expirimenten kunnen uitvoeren binnen het basisreglement modelvliegen). Deze: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2011-10141.html

Maar alles wat je aanhaalt, doet mij wel denken in de richting dat met een "drone" niet zozeer een "modelvliegtuig" aangeduid word, maar dat de term blijkbaar expliciet gezien moet worden als een op afstand geleid luchtvaartuig wat "een bepaalde taak uitvoert"....

Dan zou je kunnen denken aan luchtfotografie, expirimenten zoals die waar die vergunningaanvraag voor gedaan is, of dingen zoals die "hennepkwekerij-opsporingsheli" van de politie, of de dingen die bijvoorbeeld Flycam doet met hun camera heli's. En als FPV daar onder geschaard moet worden, dan is dat tamelijk vervelend voor de FPV vliegers, maar het is wel een risico van "eerst de rek in de regelgeving uittesten"....

Vooralsnog nog maar niet te druk maken dus....;)

Voor het overige, ben ik het wel met je eens voor wat betreft zowel veiligheid aantastende toestanden, als ook onnodige regelgeving.

Groet, Bert
 
Back
Top