Ook bij HK te bestellen: Arduino 2.4gHz Module Info: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uploads/820169487X569826X26.pdf
Ik verwacht er niet te veel van qua bereik voor mijn Vario, maar ik wilde ook nog een draadloos thermomentertje met vorst beveiliging voor in mijn schuur maken en door al dit geexperimenteer heb ik Arduino's zat.
Prototype III Inmiddels ben ik aangekomen bij prototype III. Deze ik kleiner en lichter dan het vorige prototype, doordat de druksensor direct op de Arduino is gesoldeerd. Dat spaart een kabel uit. Het zendertje heb ik vooralsnog wel 15cm van de druksensor weggehouden dmv een kabeltje, omdat ik merkte dat als die vlak bij de druksensor zit, hij de sensor stoort. Gegevens: Arduino Pro Mini 3,3 Volt MEAS MS5611 druksensor 3,3 Volt 433MHz FS1000A transmitter 5-6 Volt (direct op voedingsspanning) gewicht compleet 13 gram Zou 13 gram al iets zijn wat mee kan in een DLG, of is dat nog te zwaar?
Mooi. Jammer dat de zender stoort anders zouden ze samen ingepakt kunnen worden. Ik zou de sensor ondersteboven solderen zodat er geen licht in komt. Dan kan er ook stukje schuim oid tussengeklemd worden voor een beetje demping en kan er makkelijk krimpfolie eromheen. Wat is die verdikking in de voeding/servo draadje?
Nog iets, op mijn ebay 3.3v Pro Mini stond gewoon 5v op de poorten en dat is niet goed voor de sensor. Ik weet niet of het aan mijn exemplaren ligt of dat het altijd het geval is bij een voedingsspanning 5v. Wellicht iets om even te checken.
Als ik de sensor ondersteboven soldeer zitten alle verbindingen tussen Arduino en sensor gekruist Alleen op deze wijze kon ik ze direct op elkaar vastsolderen mbv header pins. Ik heb de servodraden nu tussen de twee printplaatjes lopen en dat met een klodder hotglue gezekerd. Over de sensor heb ik een opengesneden stukje Sullivan binnenkabel geplaats, zodat hij een rond dakje op z'n hoofd heeft gekregen. Hierdoor kon ik hem een jasje geven van zelfvulcaniserend rubber, zonder dat de sensor opening daardoor wordt afgesloten. De verdikking in het draadje is een serieweerstand van 1K Ohm om de Arduino tegen de 5 Volt servopuls te beschermen. Die was ik vergeten op de print te solderen :roll: dus heb ik er later tussen gezet. Over je volgende vraag. Ik heb even gemeten en bij mij werkt de spanningsregelaar wel goed. Ik meet 3,32 Volt, terwijl ik hem met 5,3 Volt voedt. Jij sluit toch wel je voedingsspanning op de "raw" pen aan en niet op de "vcc" pen? De "raw" pen is de ingang van de spanningsregelaar.
Als het sensorbordje naar de andere kant verhuist, komt het wel goed met de bedrading denk ik. Dan wordt het componentzijde tegen componentzijde met schuim ertussen. Goed idee van die opengesneden kabel over de sensor. Maar hoe gebruik je "zelfvulcaniserend rubber" eigenlijk? Is dat zo'n tape Zelfvulcaniserende tape is een antenne connector tape die reageert met zichzelf en zo 1 geheel vormt? 5v op de Vcc zou een goede verklaring zijn geweest maar dat zit goed. Ik denk dat ik ooit een verkeerde batch heb ontvangen met 5v op de circuit ipv 3.3v. Mijn andere bordjes die ik later heb ontvangen hebben er geen last van. Ik zal ze eens opzoeken en met een loep goed kijken wat voor een spanningsregelaar op zit. Ook een probleem is dat de meeste programmeerkabels gemaakt zijn voor 5v bordjes. Als ze direct op de COM1 aangesloten worden krijg je wel 5v op de Vcc. Er zijn wel 3.3v versies van deze programmeerkabels te koop.
Wat zijn de afmetingen van het geheel? 13 gram kan mijn DLG nog wel hebben, maar ik denk nooit dat de vario in de romp past. De Femtoduino is 20.7 bij 15.7 mm. De kleinste die ik gevonden heb. Ook in usb versie verkrijgbaar. Misschien een idee? EDIT: (De BMP180) is 10 x 13 mm. Da's kleiner dan jouw MS5611
Eventueel is een losse atmel 328 ook te koop. Klein printje bakken met alleen t nodige erop. Voordeel is dat je de vorm kan aanpassen aan je romp.
Precies dat ben ik nu aan het voorbereiden. 6x6x25mm en minder dan 2gram totaalgewicht is het streven . .
Het was een serieuze vraag :? Je hebt meer nodig dan een Atmel, en niet iedereen heeft de kennis en kunde om een speciaal printje hiervoor te ontwerpen en te maken. Als er een vrijwilliger is die hier een printje voor wil ontwerpen zou dat geweldig zijn Bv. Met een Atmel in combinatie met een BMP180.
Was ook een serieus antwoord. Je kan protoprint gebruiken, of zelfs aan de losse micro solderen. Een 1nf condensator is alles wat je nodig hebt. Misschien een weerstandje.
alleen een 1nf condensator? Hoe meet je de luchtdruk? Hoe programmeer je de Atmel? Oftewel, hoe flash je je programma? Hoe zend je de gegevens naar het grondstation? Door jouw manier van antwoorden, en eerdere postings begrijp ik dat je ons wil prikkelen om de richting op te denken die jij voorstelt. Wel, mijn kennis van electronica schiet hiervoor te kort. En dat haal ik niet zomaar in. Dit soort halve antwoorden helpen mij in ieder geval niet verder. Dus: als je ons wilt helpen: graag! Maar dan echte antwoorden
Beste wubbe, Het ging om de maat van de pro mini, om deze kleiner te krijgen werdt er geopperd een nieuwe print te maken. Dit is inderdaad niet voor iedereen weg gelegd. De promini is een atmel 328 op een breakout bord. Dit bord haalt alle pinnen van de micro controller naar buiten. Uiteraard heb je de luchtdruk sensor nodig en de zender. Je programmeerd de atmel hetzelfde als de promini (als je deze met de arduino bootloader geinstalleerd hebt) met een ftdi op 4pinnen aangesloten. Staat de bootloader er niet op heb je een usbasp nodig deze gaat op 6pinnen. Ook mijn kennis schiet (nog)te kort voor het ontwerpen van een printje. Mvg