Groeps-bouwverslagen en ervaringen: Medicine Man 60"

Henk, iedereen helpt elkaar hier. Maar door je vraag nu opnieuw te stellen aan een nieuw persoon in niet de juiste manier.
Henk is nog nieuw op dit forum en maakt zich kennelijk ernstige zorgen over het euvel: dan mogen we wel wat coulant zijn toch?
De vraag is trouwens bijgesteld: hij heeft hem u kennelijk op het voorgegeven zwaartepunt gezet en toch heeft hij het zelfde(? hopelijk iets minder) verschijnsel, zo lees ik het tenminste.
Het is natuurlijk ook niet allemaal zo eenduidig en zolang een ervaren iemand niet echt kan observeren wat er gebeurt is veel misinterpretatie mogelijk.
mogelijke oorzaken:
a) zwaartepunt verkeerd: lijkt opgelost.
b) instelhoekverschil te klein (ga er niet van uit dat, als het ogenschijnlijk met de tekening klopt, ook voor dit model precies goed is.)
Vandaar opmerking van Dirk: wat als je probeert te corrigeren met sturen.
c) instelhoekverschil te groot
Fouten b) en c )worden dikwijls gecamoufleerd doordat bij b) te vlak en iets te hard en bij c) iets te vlak en te langzaam wordt gegooid.
Voor een leek kunnen die situaties erg op elkaar lijken.
Goed handstarten:
Tegen de wind in.
Als je de mogelijkheid hebt; van een iets hoger punt starten.
Het model onder een kleine hoek schuin naar beneden gooien
Probeer met een snelheid te gooien zodat het model op moment van loslaten gewichtloos aanvoelt. (dus niet uit je hand optrekt of er uit lijkt te vallen.)
Duikt het model alsnog toch door : geval b) (mits a goed is): iets up trimmen en later vast inbouwen
Heeft het model echter de neiging om aan het einde van de duik weer iets op te trekken: geval c) iets down trimmen en iets harder gooien.

Henk: het is erg lastig om dit soort dingen vanuit de luie stoel te beoordelen, dus beschrijf als je dit probeert toe te passen zo goed mogelijk de reacties.
Blijf gerust vragen en succes.
 
Rob, sorry, was niet de bedoeling om je te passeren. Heb je raad ter harte genomen, maar is nog niet klaar.
Peter, bedankt voor de genomen moeite en goede raad. Ik ga er mee aan de slag

Groet,

Henk
 
Tja, dan kan ik maar 1 advies geven. Ga bij een club en maak gebruik van de daar aanwezige kennis.
En anders ... learn it the hard way (heb ik ook gedaan, maar kost je 1 à 2 modellen)
 
Ik heb ook een MM gebouwd. Als je zin en tijd hebt kun je bij ons op zaterdag middag vliegen. Kunnen we ze naast elkaar houden om te zien waar eventueel verschillen zitten en deze aanpassen
 
In Kampen aan de N50. Vanaf Friesland de eerste afslag Kampen en dan 3x rechts. Het is wel even sturen voor je, maar je kunt bij ons de hele zaterdagmiddag terecht.
Zie ook mijn onderschrift.
 
Voor eenieder die mij met goede raad tot dienst is geweest:
Vorige week zaterdag ben ik met mijn MM naar MVC Cumulus in Kampen geweest waar men mijn model heeft getest. Na enkele handstarts en wat bijtrimmen is de MM twee keer omhoog gesleept. Hij vloog uitstekend.
Iedereen bedankt!
 
Laatst bewerkt:
Guy,
Gefeliciteerd! Het zal vast geen wereldzwever zijn maar juist doordat we allemaal min of meer hetzelfde hebben komt het daar niet op aan. Ben benieuwd hoe lang je van een kleine hoogstart af zult vliegen.
Mocht je in de gelegenheid zijn: ik denk dat we met 50m vislijn en 15m licht elastiek gaan werken. Uitgangshoogte is dan zo'n 50 tot 60 meter.

Ondertussen ga ik verder met de bouw.
Als alle ribjes klaar zijn kun je verder met de vleugel. Op de tekening staat de bouwvolgorde vermeld.
Allereerst maak je de achterlijst in vorm.

MM011.jpg


Daarna de inkepingen maken in de achterlijst. Denk er aan om die loodrecht op de lijst te maken en recht naar achter, anders staan je ribben straks scheef of krom. Ik heb de achterlijst en de ligger op de bouwplank gespeld, dan kan ik zien hoe diep de keepjes moeten door de ribben even op hun plek te zetten en af te tekenen.
Ik doe dat door met een geodriehoek de lijntjes af te tekenen, ze in te zagen en tot slot met een sleutelvijltje af te werken.

MM012.jpg


Dit alles was denk ik het bewerkelijkste deel van de bouw. Niet moeilijk maar er gaat wel wat tijd in zitten.

Hoi Arjan,

Ik heb ook een mm 60” gebouwd, en wil een startlijn maken.
Maar wat versta je onder “licht elastiek” en wat heeft jou uiteindelijk het beste voldaan?

Groet, Henk
 
oh.....destijds had ik een hoogstart-setje van Conrad, wat geschikt was voor zwevers tot ongeveer 1,5kg. Ik gebruik al heel lang geen hoogstart meer dus heb eigenlijk geen idee wat nu verkrijgbaar is. In ieder geval een setje wat past voor en zwever van rond de 450 gram. Met 20 tot 30m elastiek en 3x zo lang lijn, waarbij visdraad ruim voldoende zou moeten zijn.
 
Back
Top