Inderdaad Alwin, ik heb er toen een 8 tal gekocht, maar wat ik nu zag bij Claus waren deze rechtstreeks op de decoder geplaatst
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Dank voor je snelle reactie Alwin.
Laat je weten wanneer de 16 kanaals beschikbaar is?
Ik ben bezig met een Robbe Berlin en wil deze en/decoder icm FC-16 Boat 'n Truck gebruiken.
Wat betreft mijn programmervraag: ik heb de PICkit 3 by Conrad gezien maar mis eigenlijk daarbij de klemsocket voor de te programmeren PICs. Hoe werkt dat?
Alwin, verkoop je ze nog? D.w.z. de set met een 12 kan. decoder en een encoder.Echter wil ik dan wel beetje weten of ik er minimaal 30 van kwijt kan raken voordat ik deze op de markt zet.
Hallo allemaal,
Deze week ben ik begonnen met de bouw van een 12-kanaals multiswitch voor de Futaba F-14. Deze switch is ontwikkeld door een duitser genaamd Claus en hij bied de plannen e.d. die je nodig hebt om het geheel te bouwen gratis aan op zijn site. Elektronik im Modellbau
Via zijn forum kun je vragen stellen, maar ook over de mail is hij zeer snel om te helpen.
De onderdelen zijn deze week binnen gekomen en het zenderdeel (encoder) zit momenteel al in elkaar.
Eerst wat foto´s van de onderdelen
Ziet er best eng uit al die losse onderdeeltjes
![]()
De proffesionele printplaten zijn bedrukt zodat je duidelijk ziet welk componentje waar hoort.
![]()
![]()
De voorgeprogrammeerde PIC´s (een soort microchip)
![]()
Schakelaars (6 x moment)
![]()
En het beginnetje aan de Encoder voor in de zender
![]()
Eigenbouw is nog steeds mogelijk 8 kanaalsversie daar heb ik schema's printtekeningen en software van. Het is de kleine versie van Claus. Al mijn zenders terra top, promars, f16 zijn hiervan voorzien. Voor de liefhebber en knutselaar kan ik de chips met programma eventueel leveren. Voor mijn boten is er een regelaar (voor koolborstel motor beschikbaar ook met schema printtekeningen en eventueel de software. De chip die ik gebruik is een 16F628A.Het is geen van tweeën en ook allebei. Elk multi-systeem werkt met tijd-multiplexen. Schakelaars of potmeters worden dus bemonsterd, waarna de positie cq de spanning van de eerste in de eerste pulstrein wordt meegestuurd, de tweede in de tweede pulstrein, enz.
In de tijd, dat er nog geen handige processoren waren, had je hiervoor een boel elektronica nodig. Voor het goede begrip zijn de schema's uit die tijd echter goed te gebruiken. Op de site van Victor de Lang (http://home.tiscali.nl/homepagevictronic/electronica10a.html) zijn er hiervan wat terug te vinden. Bij het zenderdeel, dat in 1983 in Hobby Bulletin werd gepubliceerd, is goed te zien hoe de werking is. Helaas was ik toen nog niet bekend met bcd-tellers en schuif- en opslagregisters, dus ik had nogal wat ic's nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Later is er trouwens een commerciële versie van gemaakt, die heel wat minder onderdelen nodig had.
Alle huidige systemen werken nog steeds zo, alleen wordt alle werk nu door een processor gedaan. De kundigheid van de ontwerper zit 'm nu dus met name in het software programma.