Bouwverslag ss Rotterdam 1:200 (deel 38)
Het heeft erg lang geduurd, maar uiteindelijk toch vanavond een nieuwe aflevering van mijn bouwverslag in het betreffende weblog geplaatst. Zoals gebruikelijk hieronder een kopie:
Bouwverslag ss Rotterdam 1:200 (deel 38 )
Het vorige deel van dit verslag dateert alweer van april 2011, 10 maanden geleden dus. Dat betekent niet dat ik niets gedaan heb, maar wel dat wat ik gedaan heb weinig met modelbouw te maken heeft. Naast dat ik het forum wel ben blijven volgen is er tot begin februari weinig aan de Rotterdam gebeurd. Ik heb nu eenmaal moeite om mijn concentratie over meerdere klussen te verdelen (vrouwen zijn daar van nature veel beter in), en andere aktiviteiten namen me dusdanig in beslag dat er dus niets gebeurde. Maar begin februari eindelijk weer begonnen.
Ik was gestopt met te zeggen dat ik de uitslag voor de voorverschansing aan het maken was, maar dat dat niet echt goed wilde lukken. Om dat te omzeilen ben ik met de achterverschansing begonnen. In wezen is die veel complexer, omdat die zich over drie dekken (main deck, onder-promenadedek en promenadedek) uitstrekt. Voor de rest zit daar een knik in, de verschansing tussen het main deck en het onderpromenadedek loopt met de scheepshuid mee, en die loopt daar schuin. Die tussen het onder-promenadedek en promenadedek staat zuiver vertikaal.
Het maken van de uitslag van het onderste (schuine) gedeelte was ook nog wel complex, maar daar kon ik aan rekenen omdat ik de maten van de beide dekken exact kende. Dat resulteerde in de volgende uitslag:
Over mijn eerste ervaringen met etsen sinds lange tijd zal ik hier maar niet uitweiden, daarover plaats ik binnenkort wel een apart verslag in een reeds lopende discussie van het "Verlijmen en Constructie" forum.
Na het uitetsen het etsdeel zo goed mogelijk in vorm gebogen, zodanig dat het met minimale kracht met twee-componentenlijm aan de romp kon worden bevestigd.
Met wat vastgelijmde hulpblokjes werd het op zijn plaats gehouden.
Daar bovenop moet het tweede deel van de verschansing komen, die van het onderpromenade naar het promenadedek loopt. Deze is zuiver vertikaal, dus de uitslag is wat eenvoudiger omdat je dan alleen met de zeeg rekening hoeft te houden. Wel is deze een stuk langer, en kon niet uit één deel gemaakt worden, omdat de maximale afmeting die ik kan etsen 250 mm is. Hieronder het etsdeel van één kant, de andere kant is het spiegelbeeld:
Ook deze na het etsen zo goed mogelijk in de goede vorm gebogen en met twee-componentenlijm en tijdelijk wat tape vastgezet.
Om te passen heb ik de dekken er tijdelijk ingezet en ook de bovenbouw er even opgezet.
Hier zit hem namelijk het probleem. De beide overdekte dekken (main deck en onder-promenadedek) kunnen (met hun inrichting) pas geplaatst worden als de buitenkant van de romp volledig af is, dus ook gespoten. Het afsluiten van de openingen in de verschansingen gaat namelijk niet lukken als die dekken al aangebracht zijn. Het verder werken aan de dekken heeft dus pas zin als de romp volledig klaar is.
Er zitten nog flinke openingen tussen de tweede beplanking van de romp en de etsdelen van de verschansingen. Die ga ik echter pas aanpakken als de romp verder in de ruwbouw af is. Daarvoor was nu dus de voorplecht aan de beurt. De uitslag voor die verschansing was zo goed als mogelijk in (dun) karton gemaakt. De uiteindelijke versie zag er zo uit:
Ook deze na uitetsen zo goed mogelijk in vorm gebogen. Ik kan niet kwantificeren hoeveel gedoeld dat vroeg, want daar is geen SI-eenheid voor, dus laten we het op veel houden. Toen hij voldoende naar mijn zin op de romp aansloot ook deze met twee-componentenlijm vastgezet:
Tijdens het uitharden de verschansing met wat aan de romp gelijmde blokjes op zijn plaats gehouden. Die zijn op deze foto al verwijderd, maar de resten zijn (onder meer op de rood omcirkelde plaatsen) nog wel te zien. Deze kunnen later makkelijk weggeschuurd worden.
De stukken tussen de voorverschansing en de opbouw van het promenadedek steken ook nog iets boven het dek uit. Die lopen met de schuinte van de romp mee, waardoor het niet mogelijk is om daarop al de reling te maken. Deze staat namelijk zuiver vertikaal, en ook in het echt iets (op schaal 1mm) naar binnen geplaatst. Die komen later aan bod, als het uitgeëtste dek geplaatst is. Hieronder een overzicht van de voorkant, met de verhoging van de scheepshuid boven het dek uit tot aan de bovenbouw die hier ook weer even erop is geplaatst.
Om de romp verder klaar te maken voor de definitieve afwerking moeten er nu nog twee dingen gebeuren, namelijk de schroefaskokers en de ankerkluizen.
De juiste plaatsing van de schroefaskokers is best wel ingewikkeld omdat ze zowel van voor naar achter naar beneden en uit elkaar lopen. Uiteindelijk heb ik besloten daarvoor een hulpstuk als mal te maken, dat ik ook heb uitgeëtst. Dit is hieronder te zien:
Ik kan begrijpen dat dit er wat verwarrend uitziet, maar wellicht dat de bedoeling wat duidelijker wordt op de foto hieronder, waar dit hulpstuk op de onderkant van de romp is aangebracht, en de bakboord schroefas vrijwel op maat gemaakt erin is gemonteerd.
Als beide schroefassen op deze manier pas gemaakt zijn kunnen ze aan de romp gelijmd worden, waarna dan ook nog de schroefasuithouders tussen romp en schroefassen moeten worden pasgemaakt.
Dat komt in een volgend deel van dit verslag aan bod, samen met de ankerkluizen. Dan is de romp zover dat alle oneffenheden weggewerkt kunnen worden en de voorbereidingen voor het definitieve spuiten kunnen beginnen.
Tot dan, met groet,
Ad Bakker