[mod]
Nog even het volgende:
Stel, ik zeg STEL, dat er in onderling besluit word vast gesteld, dat het gevaar is geweken, en eventueel de sluiting ongedaan word gemaakt, is het handig deze info nog even GOED door te lezen....
Zodat een dergelijke (Tijdelijke ?) sluiting niet meer nodig zal zijn....
Toch jammer zulke onwetende bergbewoners..
ALs MOD:
Voorts wil ik erop wijzen, dat ik persoonlijk Niet of te weinig inbreng heb om dit besluit alleen te nemen....
Enfin:
[/mod]
Lawines
Ontstaan van lawinegevaar
Lawines zijn een zeer groot gevaar op de pistes en ook buiten de pistes. Lawines eisen per jaar vele slachtoffers en vele lawines zijn vaak veroorzaakt door de mens zelf. Voor een veiligere wintersportvakantie is het handig om de volgende regels te weten.
Groter lawinegevaar in hoog gelegen skigebieden. Hier zijn de weersomstandigheden vaak extremer (lage temperaturen, harde wind) en dus ongunstiger.
Hellingen met een hoek van 30 tot 45 graden, hoe steiler de helling, hoe groter de kans op lawines.
Veel sneeuwval verhoogt de kans op lawines. Ga daarom nooit op de eerste dag met mooi weer na en periode met veel sneeuwval de bergen in.
Beginpunt van een lawine: de overgang na een steiler terrein. Een onregelmatige hellingshoek veroorzaakt spanning op het sneeuwdak.
Lawinegevaar wordt verhoogd door harde wind tijdens een sneeuwbui.
Hellingen waar niet vaak geskied wordt zijn gevaarlijker dan veel gebruikte hellingen. Laat je hiermee niet leiden door sporen in de sneeuw, maar wel door je gids.
Schaduwzijden zijn gevaarlijker dan zonzijden. In de schaduw kunnen sneeuwlagen niet het proces van smelten, sublimeren en vastvriezen ondergaan, waardoor het een onsamenhangende massa blijft.
Ongunstig sneeuwvalverloop tijdens de winter kan de kans op lawines vergroten. Ongunstig is een kleine hoeveelheid sneeuw in het begin van de winter met daarna een lange en koude periode zonder sneeuw. Wanneer er na zo'n periode weer sneeuw valt is het onderliggende laagje sneeuw een glijbaan.
Lawinegevaar wordt in stand gehouden bij lage temperaturen. Smelten, sublimeren en vastvriezen geeft een stabiel sneeuwdek. Lage temperaturen zorgen ervoor dat verschillende sneeuwlagen niet goed hechten.
Europese lawineschaal
Niveau 1 - gering: sneeuwbanklawines treden alleen op bij grote belasting van een steile helling (bijvoorbeeld door een grote groep skiërs). Spontane lawines komen niet of nauwelijks voor.
Niveau 2 - matig: het sneeuwdek heeft zich op sommige hellingen matig gezet. Welke hellingen staat in het lawinebericht. Grote groepen skiërs/ boarders kunnen lawines losmaken. In steil terrein kunnen lawines ook door een individuele skiër/ boarder veroorzaakt worden. Kleinere spontane lawines komen voor, vooral in het voorjaar.
Niveau 3 - fors: het sneeuwdek heeft zich op vele hellingen (lawinebericht!) matig tot slecht gezet. Lawines kunnen door individuen veroorzaakt worden en het is zelfs mogelijk vanaf de voet van de berg een lawine te starten. Grotere spontane lawines komen voor. Bij dit niveau is een uitstekende kennis van offpiste omstandigheden onontbeerlijk. Routekeuze en skitactiek zijn van levensbelang.
Niveau 4 - groot: acuut gevaar. Het sneeuwdek heeft zich op alle hellingen slecht gezet en grote lawines komen spontaan naar beneden. Ga nooit buiten de geprepareerde pistes!
Niveau 5 - zeer groot: rampzalige toestand. Het skigebied is meestal (grotendeels) gesloten en ook spoorlijnen, wegen en dorpen zijn afgesloten. Soms vindt evacuatie plaats. Blijf thuis!
Voorkomen van lawines
In veel skigebieden zijn lawinehekken geplaatst om lawines te verminderen. De hekken zorgen ervoor dat de kracht van een lawine afneemt, ze hebben een remmende functie op de sneeuw. Deze lawinehekken zijn een doeltreffende, maar daarnaast ook kostbare beveiligingsmethode. Een andere mogelijkheid om met name dorpen in de bergen te beschermen tegen lawines zijn dijken langs de dorpen aan te leggen.
Offpiste? Altijd meenemen...
Bescherm je zelf tegen lawines als je offpiste gaat. Belangrijke middelen hierbij zijn:
Reddingsdeken
Lawine-airbag: zodra de sneeuw begint te schuiven blaast deze airbag zich op. Zo kom je dus niet onder de sneeuw terecht.
Lawinepieper: draag deze altijd op je lichaam en niet in je rugzak. Slachtoffers die verdwenen zijn in de sneeuw zijn te lokaliseren met een lawine-pieper.
Eerste hulp doos
Bivakzak
Lawinesonde: een soort stok om te zoeken in de directe omgeving waar je een signaal van een lawinepieper krijgt.
Redders in nood
Redders in nood oftewel life savers bij off-piste gaan:
Houd afstand! Ski minstens 20 meter achter je voorganger, zodar de er niet teveel gewicht op de sneeuw komt. Ski dus altijd één voor één naar beneden.
Bedenk voordat je aan de afdaling begint een vluchtroute voor het geval dat er een lawine ontstaat.
Je weet niet wie de sporen in de sneeuw heeft gemaakt, volg ze daarom niet blindelings.
Wanner je naar iemand wil kijken die achter je skiet, ga dan niet onderaan een helling staan, maar op een helling ertegenover. Zo ben je altijd veilig voor lawines.
Wacht tot een groep helemaal beneden is. Anders bestaat het gevaar dat jij bovenaan een lawine veroorzaakt waar die groep onder bedolven kan worden.
Sluit je niet zomaar aan bij een gids met zijn groep, hij is niet ingehuurd om op jouw veiligheid te letten.
Mocht je in een lawine terecht komen: probeer dan zoveel mogelijk met de sneeuw mee te drijven. Houd anders je armen voor je hoofd zodat je onder de sneeuw meer zuurstofruimte krijgt.
Lawine-informatie in het buitenland
Ga nooit zonder deskundige berggids of skileraar off-piste, lawineberichten dekken niet elke off-piste helling.
Bij de pistedienst hebben ze actuele informatie over lawines. Informeer opnieuw bij veranderende weersomstandigheden.
Bij de plaatselijke VVV is het telefoonnummer te krijgen van de regionale lawine informatie en voorspellingen telefoonlijn.
Vlaggen bij de lift zijn een indicatie voor lawinegevaar. Een zwart/geel geblokte vlag staat voor lokaal lawinegevaar en een zwarte vlag voor algeheel lawinegevaar. Deze vlaggen worden opgehangen door de liftmaatschappijen die niet altijd even goed overleggen met de pistedienst. Voor de meest betrouwbare informatie kan je het beste naar de pistedienst gaan, die is verantwoordelijk voor de veiligheid in het gebied.
Lawine-informatie vanuit Nederland
Voor actuele lawine-informatie in een van de alpenlanden bel naar:
Duitsland +49 - 89 12 10
Frankrijk +33 - 8 36 68 10 20
Italië +39 - 461 230 305
Oostenrijk +43 - 662 15 88
Zwitserland +41 - 11 87
Tot slot
Lawine gevaar is iets waar je als wintersporter echt rekening mee moe houden, met name als je off-piste gaat. Ga niet zomaar de bergen in, bereid je voor. Informeer goed naar de omstandigheden en neem altijd een gids mee!
Gouden regels
- Wind betekent altijd een verhoging van het lawinegevaar!
- De eerste mooie dag na een periode van neerslag en wind is levensgevaarlijk!
-Lage temperaturen houden lawinegevaar in stand!
- Hoe steiler de helling hoe groter het gevaar!
- De overgang van vlak naar steiler terrein kan altijd het beginpunt van een lawine zijn!
- 63% op hellingen met een ligging tussen noordoost en zuidoost
- Hoe hoger in het skigebied hoe meer lawinegevaar
Wat een stilte momenteel... Heerlijk gewoon.. Dat het dan toch zo gevaarlijk kan zijn, dat snap je niet, best wel raar....
Maar ja , ik geniet nog evne van de rust en de mooie dames... Tijd voor een whiskey! Ik denk dat ik evne achteroverover in de stoel ga hangen met een Platte Corn valley.. Of toch de Johney Double Black.... Lastige keuses...
Hmm weet je wat, ik neem eerst een lekkere jimbean, om te bekijken, wat ik nu straks zal nemen...
Wat een uitzicht....
(enkel mis ik idd dat Wok geval dinges, en een oud schuurtje)