Flaps en airbrakes in de vleugel van een trainer! (Video)

  • Topicstarter Topicstarter Arvid
  • Startdatum Startdatum
Ik heb de spleet tussen de flap en de vleugel nu bewust dicht om twee redenen:
a. Het scharnierpunt is zo ver naar achteren en omlaag geplaats dat het vleugeloppervalk vergroot wordt. Hierdoor ontstaat naar verhouding een (te?) grote luchtspleet.
b. Om te kijken wanneer turbulentie optreed en wat het effect is.

Mocht het nodig zijn, dan is de constructie zo ontworpen dat de huidige flaps heel eenvoudig vervangen kunnen worden door exemplaren met uitgeponste openingen in het plastic deel tussen de flap en de vleugel; a la fowler flaps. Hieronder nog even twee foto's om het wat te verduidelijken.

afb7958.jpg


afb7961.jpg
 
Hier is dat nog wat sterk, maar later heb ik de folie warm voorgebogen waardoor dit minder werd. Ook de kracht op de servo verminderde hierdoor.
 
je kan bv ook een rijtje vol met driehoekige vormpjes voor de ailerons en de flaps plakken, dan slaat de laminaire wind in een keer om in turbulente wind. dan is er wat minder weerstand. (dit zie je vaak bij 1:1 zweefvliegtuigen met een hoge finesse)
 
Het is gewoon een soort dik plakband in zigzag vorm.
Dus niet opstaand zoals je misschien denkt.
 
Het heeft helaas even geduurd, maar hier dan het vervolg van het bouwverslag van de flaps en airbrakes of spoilers.

afb9254.jpg


De kabelvoering is zowel voor bakboord als stuurboord door het naastliggende spant en gefixeerd op het eerder genoemde balkje.

Bij het bouwen bleek een hevel met een hoek van 60 graden niet voldoende en is deze vervangen door een van 90 graden. Ook deze bleek nog in de vleugel te monteren. Hieronder twee foto’s van de stuurboord spoiler in gesloten en open toestand.

afb11079.jpg


afb11080.jpg


Omdat de hevel zijdelings en de duwstang ook voor-achterwaarts beweegt, is deze met een kogelgewricht aan de hevel bevestigd. Het haakje is hierin met 2 componentenlijm vastgelijmd. Om losraken op termijn te voorkomen eerst de schacht van het haakje ruw maken (inslijpen).

Doorgaans is er op deze plaats geen afstelmechaniek nodig. Nauwkeurig bouwen is wel een must (Wanneer eigenlijk niet?). Omdat een cirkelvormige, niet lineaire, beweging naar lineair omgezet wordt, mag, bij een gelijke stand van de spoilers, de stand van de hevels slecht marginaal van elkaar verschillen. Afstellen gebeurt met de bevestiging van de kabel en verder met de schroefvork bij de servo.

afb11081.jpg


Ook bij de spoilers moest, als gevolg van het gebruik van 1 servo, een van beide bewegingen omgekeerd worden. Dit heb ik opgelost door de ene hevel buitenwaarts en de andere binnenwaarts te laten draaien. Bij beide kan een conflict ontstaan tussen de hefboom en het oog dat op de spoiler zit.

afb11088.jpg


Omdat het mechaniek in het midden van de klep aangrijpt zijn, om een stabiele klep te krijgen en doorbuigen te voorkomen, minimaal 3 scharnieren noodzakelijk.

afb11083.jpg


De scharnierkasten in de vleugel zijn boven langs de bovenligger, in het balsa van de vleugelbekleding, weggezaagd. De scharnierkasten in de spoiler zijn eerst uitgefreesd, waarna aan de binnenzijde 3 verstevigingen van triplex gelijmd zijn. Door deze verstevigingplaatjes voor het lijmen rond te buigen, volgt de spoiler het profiel van de vleugel.

Om doorzakken te voorkomen wordt de spoiler in dichte toestand, aan de achter en zijkanten, opgevangen in een sponning. Bij de scharnieren is geen sponning gemaakt. De rand van deze sponning dient ook om de oracover op vast te plakken.

Dit buigen werd warm gedaan op een buigijzer dat ook bij de vioolbouw gebruikt wordt. (Het hout wel eerst goed nat maken.)

afb11090.jpg



Door eerst de hele strip triplex te buigen en daarna de stukjes op maat af te zagen kunnen regelmatig gebogen plaatjes verkregen worden.

Tot zover het bouwverslag. De vleugel is inmiddels weer bespannen met Oracover en klaar om gebruikt te worden. Een foto van het eindresultaat is nog niet beschikbaar, maar komt binnenkort. Evenals, naar ik hoop, een verslag van de eerste vlucht.

Voor de bediening van het geheel bleken de vier NC cellen van 1800 mAh onvoldoende. Om voldoende kracht op de servo’s te krijgen was het noodzakelijk naar 5 cellen (6V) over te gaan. Daarbij is gelijktijdig de capaciteit verhoogt naar 2100mAh. Door gebruik te maken van NiMh is het gewicht van het accupakket minder geworden.

Tot slot nog even wat meer technische gegevens:

Basisvliegtuig: TRI-40 Trainer van Jamara met een MAGNUM XL 46 AII S ABC motor
Vleugeloppervlak: 45,1 dm2
Functies voor aanpassing: 4 kanaals; motor, hoogte, richting en ailleron
Gewicht voor aanpassing: 2915 gram (incl. halve tank brandstof)
Functies na aanpassing: 7 kanaals; motor, richting, diff. ailleron (2), flaps (1) en spoilers(1)
Gewicht na aanpassing: 3155 gram (incl. halve tank brandstof)
Gewichtstoename: 240 gram
Gewichtsbesparing accu’s 50 gram
 
Voor een zwever zeker, maar het moet kunnen. Het oorspronkelijke model komt in gras binnen 10 meter los.
 
Tri40_Flaps_Vleugel_01.jpg
Filmpje van flaps vleugel

Volgorde in het filmpje:
- Eerste keer hoog met full flaps
- Laag over met full flaps
- Vol remkleppen draait links weg
- Vol met remkleppen en vol vermogen
- Landing met flaps
 
marco bosch zei:
het lijkt er op dat je rem kleppen niet gelijk goed omhoog komen al vliegend

Op de grond staan ze even hoog, maar het lijkt er inderdaad op dat ze onder invloed van de luchtstroom over de vleugel niet helemaal gelijk staan. Een ander invloed zou misschien de prop-wash kunnen zijn.

De reactie op de remkleppen is nogal heftig, dus ik heb ze nog niet met de motor op stationair geprobeerd. Is voor de volgende ronde.

Groet Huib
 
Back
Top