FPV en Spektrum

Discussie in 'FPV (First person view)' gestart door bartje, 17 sep 2014.

  1. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    968
    Locatie:
    Drenthe
    ^ dan kun je beter gewoon iets met failsafe gebruiken (hetgeen in vrijwel alle, zelfs oude, digitale systemen zit) en je failsafe op RTH instellen ;)
     
  2. tukker64

    tukker64

    Lid geworden:
    6 sep 2013
    Berichten:
    35
    Locatie:
    goor/westerhaar
    Wordt nog wat als je samenvliegt met anderen op 35mhz met een vaste frequentie, iedere paar seconden neem je ook een ander zijn vliegtuig over...
     
  3. Reliku

    Reliku

    Lid geworden:
    31 mrt 2014
    Berichten:
    968
    Locatie:
    Drenthe
    Nee, want dat zou een digitaal systeem zijn. Gewone ppm 35MHz ontvangers zijn analoog dus hebben geen vorm van datacompressie die het digitale systeem (met FH en waarschijnlijk dus ook FS) wel heeft. Ze kunnen elkaar wel storen maar niet overnemen.
     
  4. Martin7182

    Martin7182

    Lid geworden:
    23 sep 2009
    Berichten:
    1.238
    Locatie:
    Bussum
    Ik zeg ook nee, maar om deze redenen:
    - Frequency hopping schakelt doorgaans met 100x o.i.d. per seconde naar een ander kanaal. Je ziet doorgaans op vaste kanalen alleen de ruis omhoog gaan.
    - De signalen van FHSS en varianten zijn anders. Het is geen normale PPM pulstrein zoals met analoge 35MHz. Dit veroorzaakt misschien wel storing maar geen overname van een ander toestel.
    - Sommige systemen hoppen alleen naar schone frequenties. Je stoort dan niet zo snel een ander.

    Maar omdat 't om een voorloper van frequency hopping gaat, kan dit ook allemaal gelogen zijn :rolleyes:

    Martin
     
  5. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.614
    Locatie:
    Woerden
    Twee zenders op precies de zelfde frequentie zullen elkaar altijd in de haren zitten. Tenminste voor de ontvanger, die krijgt namelijk twee signalen binnen die niet aan elkaar gelijk zijn dus een mengelmoesje worden. Denk maar aan twee mensen die tegelijk in de zelfde taal elk een andere tekst oplezen. Je kan hier en daar wat verstaan maar je kan van beide verhalen niets maken. Daar zijn allerhande trucjes voor verzonnen waarvan sommige behoorlijk effectief waren (de "Berg ontvangers") maar helemaal storingsvrij zal het nooit worden.

    Dit geldt dus ook voor de 2,4GHz! Op het moment dat twee 2,4GHz zenders die echt over de frequentie band hoppen tijdens het hoppen op de zelfde frequentie (kanaal) uitzenden zullen de signalen van die twee zenders in de ontvangers een rommeltje veroorzaken. Met dat rommeltje kan geen enkele ontvanger iets doen. Maar daar zal je niets van merken. De zenders hoppen heel erg snel over een bepaalde groep kanalen in een soort van willekeurig patroon. Daarbij wisselt die groep kanalen minimaal 125 keer per seconde.
    Wanneer twee zenders op hetzelfde kanaal zitten zal dat maximaal 0,008 seconde later weer over zijn want dan gebruiken beide zenders weer een andere groep kanalen. Als je dan een keer informatie mist omdat de signalen van twee zenders elkaar storen komt er al heel snel nieuwe informatie binnen die wel bruikbaar is.
    Het effect is dus dat je niets merkt van die storing. Alleen als er heel veel zenders tegelijk in de lucht zijn zal je wat kunnen gaan merken doordat de besturing wat trager gaat worden. Er zijn testen gedaan met wel 40 zenders tegelijk in de lucht en zelfs dan is die vertraging nog zo klein dat je er als hobby vlieger niets van zal merken.

    Er zijn ook ander systemen die niet daadwerkelijk over de frequenties hoppen zoals het Spektrum systeem. Spektrum heeft verschillende systemen ontwikkeld maar dat zijn geen van allen "echte" frequentie hopping systemen. De meest gebruikte Spektrum systemen maken gebruik van twee kanalen die tijdens het inschakelen worden bepaald. Er wordt dan tijdens een communicatie sessie tussen de zender en de ontvanger bepaald welke kanalen het "schoonst" zijn en die worden in het geheugen van de zender en de ontvanger opgeslagen. Zolang beide aan staan zal er steeds tussen die twee frequenties heen en weer worden geschakeld, toch een soort hoppen dus, om zo veel mogelijk storingen te voorkomen. Omdat het maar twee frequenties (kanalen) zijn kan dit theoretisch makkelijker verstoord worden maar dat valt in de praktijk heel erg mee. Ik heb daar nog maar zelden iets over gelezen. Dit systeem heeft wel een nadeel en dat is dat je "slechts" maximaal 40 zenders tegelijk aan kan hebben zonder enige kans op storing. Er zijn namelijk 81 kanalen beschikbaar op de 2,4GHz band.
    Ook dit zal in de praktijk zelden problemen geven want wanneer zal je ooit met 40 modellen tegelijk bezig zijn? Ten tweede zal je nooit met exact het zelfde ritme schakelen en tussen exact de zelfde kanalen. Het zal hooguit iets vertraging opleveren maar ook dat zal wel meevallen.

    In werkelijkheid is het met de 2,4GHz die nu op de markt is wat ingewikkelder maar dat doet er hier niet toe. Het principe is hopelijk duidelijk.

    De controle over een model overnemen door een anders zender is feitelijk onmogelijk. Bij de huidige digitale codering wordt het identificatienummer van de zender in het geheugen van de ontvanger opgeslagen. Alleen data die voorzien is van het juiste nummer zal door de computer verwerkt worden. Alle data van andere zenders heeft een ander nummer en wordt dus volledig genegeerd.
    Wanneer er een andere heel erg sterke zender dicht bij de ontvanger is kan die zender het signaal van jou zender "verdrinken". De ontvanger kan jou zender niet meer ontvangen. De data die hij wel binnen krijgt wordt genegeerd dus zal hij of in de "hold" mode gaan of in de "fail-save" mode. Overnemen is dus onmogelijk.

    Bij de 35MHz en 40MHz apparatuur geldt eigenlijk hetzelfde, overnemen is vrijwel onmogelijk. Als de ontvanger de signalen van twee zenders tegelijk binnen krijgt kan hij daar heel moeilijk tot helemaal niets mee doen. Alleen als één zender zo sterk wordt dat hij de andere totaal wegdrukt zou die zender de besturing over kunnen nemen. In de praktijk zal dat zelden goed werken. Met twee zender op hetzelfde kanaal naast elkaar op het veld zal dat zeer zeker niet lukken.
     

Deel Deze Pagina