Koelkast ombouwen compressor verschil?

En zullen die nieuwe levensvormen ook aan modelbouw doen? :D

Ik hoop dat er nog wat te leven zal zijn. De mens is aardig in staat om de boel hier op aarde goed te slopen. Misschien moeten we wel op de maan gaan leven omdat er geen leven meer mogelijk is. Even lekker doorgemijmerd. Nu op naar een voorspoedig 2017 zullen we maar zeggen, en dat het goed mag gaan met onze vliegtuigjes. :)
 
Goed ik zit met het volgende probleem ,het ontlasting ventiel slaat niet dicht.. Heb hem al een keer ingespoten met kruipolie als die vast zou zitten maar helaas zonder resultaat. Nu heb ik hier gelezen de 1 zegt dat werkt niet ,de ander zegt dat het wel werkt, kan ik daar een andere oplossing voor maken dat bv het veertje slapper word?
 

Bijlagen

  • IMG_20170110_185746.jpg
    IMG_20170110_185746.jpg
    272,7 KB · Weergaven: 362
het ontlasting ventiel slaat niet dicht.
Ik kan niet zien wat het is op die slechte postzegel/foto
Ik ga er van uit dat dit een ventiel is dat op de tank zit en dat openzakt als de tank drukloos is.
De compressor levert echter meer lucht dan er ontsnapt en zal dan uiteindelijk dat ventiel lichten en dan sluit het gat.
Als je nu een compressor hebt die niet voldoende lucht levert zal dat ventiel nooit sluiten.
 
Heb je de foto wel aangeklikt ;) ik heb hem hier duidelijk in het scherm dan.. Maar goed ik heb hem ook aan de fiets pomp gehad en een flinke dosis gegeven maar dan slaat die ook niet dicht, blaas ik met MN mond erop ook niet ga ik dan met een prikkertje mieren in dat gaatje slaat die wel dicht op een gegeven moment dus gok dat die kapot is als dat kan..
 
is dat het ontlastventiel, wat de druk afblaast op het moment dat de pressostaat uitschakeld? ( het sissende geluid bij het afslaan
v d compressor) Deze zorgt er voor dat de compressor zonder tegendruk weer opstart.
Gaat je met een koelkastcompressor niet lukken, luchtopbrengst is te gering om de ontlastklep weer te laten sluiten.
Ik heb dat opgelost bij mijn compressor, door een autoventiel aan te passen, en gebruik dat als ontlastklep ( zie mijn fotoalbum)
 
is dat het ontlastventiel, wat de druk afblaast op het moment dat de pressostaat uitschakeld? ( het sissende geluid bij het afslaan
v d compressor) Deze zorgt er voor dat de compressor zonder tegendruk weer opstart.
Nee, want dat ventiel wordt opengedrukt door dezelfde stang die de elektriciteit schakelt en dat sluit dus als de stroom er op komt, NIET als er druk opkomt bij een lege tank vullen.
Dit ventiel zorgt inderdaad dat de cilinder en de leiding tot de terugslagklep op de tank leeg blazen om "onbelast te kunnen aanlopen". Dat ventiel zit in de drukschakelaar als die niet van habbiebabiie kwaliteit is tenminste.



Gaat je met een koelkastcompressor niet lukken, luchtopbrengst is te gering om de ontlastklep weer te laten sluiten.
Dat schreef ik al
 
Nico ik zal eens kijken hoe jij dat hebt ben wel benieuwd, ik heb het ondertussen met de originele ontlastings ventiel voor elkaar en werkt ,filmpje doe ik van de week even ;)

Idd er zit een busje in de pressostaat die ventiel bij uitzetten los drukt
 
Twee oplossingen voor dit probleem .
Ten eerste de vinger op het ontluchtingsgaatje houden bij de start tot de klep sluit .
En anders het gaatje iets kleiner maken , de ontluchting werkt dan nog altijd maar de koelkastcompressor kan dan wel zelf de klep sluiten. Ik heb dit gedaan door een buisje in de ontluchtingsopening te lijmen.
 
Nog véél makkelijkere oplossing: Koelkastcompressors hebben geen "onbelaste start" nodig, dus je kunt dat klepje gewoon afpluggen.

ALS ze al onbelast opstarten (wat ik uitermate betwijfel) dan zit dat inwendig in de compressor....
 
Mmja zit ook wel weer wat in :) koelkast is normaal gesloten systeem wat ook de nodige druk heeft ,al is het wel gesloten dus bij opstarten krijgt die dan ook gelijk druk vanaf retour ?
 
gesloten systeem // druk vanaf retour ?
heeft niets te maken met gesloten of niet.
het gaat om de verschildruk tussen pers en zuig
Die is bij koelmiddelen niet gelijk en bijvoorbeeld voor r134a een bar of 10
Ik heb de tabellen niet meer bij de hand, bovenstaande getal kan dus afwijken.
 
sorry moest even weg.
Daarmee wilde ik zeggen dat je met die koelkast-compressor makkelijk tot 8 bar lucht zou moeten kunnen komen.
Ik heb in mijn airco wel ontdekt dat er een wachttijd is ingeprogrammeerd.
De compressor kan dan niet meteen weer starten als hij net gestopt is.
Zal toch iets te maken hebben met het dan wel met hoge tegendruk moeten starten.
Na die wachttijd zal alles wel vereffend zijn: geen verschil meer tussen pers en zuig.
 
De compressor kan dan niet meteen weer starten als hij net gestopt is.
Zal toch iets te maken hebben met het dan wel met hoge tegendruk moeten starten.
Na die wachttijd zal alles wel vereffend zijn: geen verschil meer tussen pers en zuig.

Nee... dat heeft niet met vereffening te maken, maar met een beveiliging tegen vervuilde condensor, die kan veroorzaken dat het ding continue gaat staan starten en stoppen.
Normaliter als de compressorkleppen lekvrij zijn en de vloeistofsolenoid goed dicht, blijft het drukverschil minstens een paar uur staan.
 
drukverschil minstens een paar uur staan.
Volgens mij zakt de druk langzaam weg, afhankelijk van de vraag naar koude want dan gaat het thermostatisch-expansieventiel open en loopt de druk weg (unit gaat koelen)
Dat bedoelde ik met vereffenen.
Dan zakt de druk aan de perskant en stijgt de druk aan de zuigkant van de compressor.
Zal vast een foute term zijn geweest.

Dat de beveiliging zo werkt als je uitlegt snap ik, want als de condensor niet koelt, gaat het ook niet lekker. Dan gaat de maximaal pressostaat aan/uit/aan/uit. Bij een inimini compressor nog niet direct een ramp, maar bij dikke koelpompen krijgt de motor het wel heel snel erg heet.
 
Volgens mij zakt de druk langzaam weg, afhankelijk van de vraag naar koude want dan gaat het thermostatisch-expansieventiel open en loopt de druk weg (unit gaat koelen)

Alleen als je geen vloeistof-klep hebt. En de meeste systemen hebben die, JUIST om te voorkomen dat de druk vereffent:
Op het moment dat de druk overal in het systeem gelijk is, is er ook overal in het systeem kans dat er vloeistof condenseert, en dus ook in de zuig. Daarom wil je dat niet, want het gaat op den duur fout als de compressor steeds opstart met vloeistof in de zuig....
Een normale koelinstallatie werkt dan ook als volgt: de compressor start en stopt op de zuigdruk, en de thermostaat regelt met de vloeistofklep. Is er geen warmteaanbod, sluit de vloeistofklep, zuigt de compressor alle gas uit de verdamper en perst het naar de condenser waar het vloeistof word. Doordat er geen koudemiddel meer naar de verdamper stroomt, daalt de zuigdruk, en de compressor stopt. Eventuele lekkages worden automatisch weggepompt doordat de zuigdruk langzaam weer oploopt.
Hier werkt die herstart timer overigens ook, als de lekkage te groot is voorkomt hij ook een overmatig starten en stoppen.
De zuigdruk is dus altijd laag, en de persdruk is altijd minimaal de condensatiedruk als de compressor start.
Is er warmteaanbod, dan opent de vloeistofklep, de zuigdruk komt op, en de compressor pikt in. Dan duurt het overigens nog een minuutje of zo voor het expansieventiel stabiel wordt.
Het expansieventiel regelt NIET de koude-vraag (of het warmteaanbod), maar regelt de oververhitting van het koelmiddel na de verdamper.

Gewone koelkasten hebben dat overigens bij mijn weten allemaal niet, geen vloeistofklep en geen zuigdrukschakelaar, geen expansieventiel, niks.
Alleen een start/stop vanaf de thermostaat, en een thermische beveiliging op het motortje.
Ook geen herstart timer (tenminste, als ik aan de thermostaat van mijn koelkast zwengel, gaat de compressor gewoon aan/uit, zonder tijdsvertraging).

Van het kleine AC-tje hier in mijn tropische slaapkamer weet ik dat die geen expansieventiel heeft, maar wel een vloeistofklep, en DUS belast aanloopt....
 
Laatst bewerkt:
Back
Top